logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung DSB-s305G - brak reakcji na pilota, dioda gaśnie po włączeniu

chicken007 08 Lut 2008 10:12 10059 11
REKLAMA
  • #1 4782648
    chicken007
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Witam. Tuner jest już po gwarancji a objaw jest taki, że po włączeniu do sieci zaświeci się słabo dioda nz czerwono i zgaśnie, tylko tyle brak reakcji na pilota. Napięcia z zasilacza są ok. Mam drugi sprawny ale z nie aktywną kartą, może coś dałoby się wykąbinować. Czy może to być wina softu? Dodam że nikt nie bawił się w jakieś zmiany w tym dekoderze.
  • REKLAMA
  • #2 4783173
    nasty87x
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Możesz dać jakieś zdjęcia płyty tunera?
  • REKLAMA
  • #3 4784190
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    chicken007 napisał:
    Witam. Tuner jest już po gwarancji a objaw jest taki, że po włączeniu do sieci zaświeci się słabo dioda nz czerwono i zgaśnie, tylko tyle brak reakcji na pilota. Napięcia z zasilacza są ok. Mam drugi sprawny ale z nie aktywną kartą, może coś dałoby się wykąbinować. Czy może to być wina softu? Dodam że nikt nie bawił się w jakieś zmiany w tym dekoderze.

Niestety, nic nie wykombinujesz z podmianami, ponieważ tuner sparowany jest z kartą.
  • REKLAMA
  • #4 4785860
    chicken007
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    O tym parowaniu karty z tunerem to wiem, tylko myślałem że jeśli by to była wina softu to może jakoś zgrałbym ze sprawnego i załadował do tego padniętego.
    Załączniki:
    • Samsung DSB-s305G - brak reakcji na pilota, dioda gaśnie po włączeniu 2.jpg (79.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung DSB-s305G - brak reakcji na pilota, dioda gaśnie po włączeniu 1.jpg (97.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4862445
    volsky
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Witam!
    Daj znac jak sie zakonczyla Twoja sprawa bo wlasnie mam ten sam problem od wczoraj. Nagle zgasl i tyle - brak programow. Zielona sie swiecila ale po wylaczeniu z sieci i ponownym wlaczeniu lekko (mniej niz zazwyczaj) swieci sie tylko czerwona i zero reakcji.

pzdr
  • #6 4863441
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    chicken007 napisał:
    O tym parowaniu karty z tunerem to wiem, tylko myślałem że jeśli by to była wina softu to może jakoś zgrałbym ze sprawnego i załadował do tego padniętego.

Nie "spotkałem" programu do wgrywania softu do tego tunera.
  • REKLAMA
  • #7 4863492
    bartek243
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam. jeżeli masz drugi taki sam sprawny to wyjmij z niego zasilacz i wstaw do tego zepsutego i zmierz napięcia czy są właściwe będziesz widział gdzie jest usterka zasilacz czy coś innego ja bym stawiał na zasilacz napięcia mierzone miernikiem mogą byś poprawne ale napiecie może mieć tętnienia z powodu kondensatorów jeżeli zadziała to wymień kondensatory w uszkodzonym zasilaczu.
  • #8 4864042
    fidzo
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam
    kolego @bartek243
    no może tobie się kiedyś udało wyciągnąć sam zasilacz z DSB-S305G, jak tak to może opiszesz to na forum.
    wracając do tematu miałem ten sprzęt z lekko palącą się diodą na czerwono, skończyło się serwisem centralnym samsunga i w konsekwencji wymianą na inny sprzęt.
    pzdr
  • #9 4865401
    bartek243
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Przepraszam za zamieszanie wczoraj nie mogły mi się otwrzyć zdjęcia nie wiedziałem że jest on na tej samej płycie.
  • #10 4912363
    sc0rpion
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    i jakis pomysl, mam ten sam problem (lekko swiecaca czerwona dioda) a gwarancja sie skonczyla

sa trzy warystory w tym tunerze i 2 te na zaislaniu wygladaja mi na uszkodzone, moze to w nich lezy przyczyna?
  • #11 4919368
    @@@@
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Miałem przypadek z DSB-S305G taki ,podobnie jak opis wyżej po włączeniu słabo swieci czerwona led ,i brak reakcji ,po ponownym wyjęciu wtyczki zasilania i włożeniu tunek zaskakuje ale po długim czasie jakieś 40 sekund.W moim przypadku, u mnie został wymieniony kondensator PC15 47uF/50V w zasilaczu na identyczny (105 stopni C).po wymianie tunek rusza po wpieciu do zasilania w czasie 10 sekund
  • #12 4919493
    darek23422
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Wymień kondensatory i sprawdź diody.

Podsumowanie tematu

✨ Samsung DSB-S305G po włączeniu do sieci wykazuje problem z diodą, która słabo świeci na czerwono i gaśnie, a tuner nie reaguje na pilota. Napięcia zasilacza mierzone miernikiem są poprawne, jednak możliwe są tętnienia spowodowane uszkodzonymi kondensatorami. Tuner jest sparowany z kartą, co uniemożliwia prostą wymianę oprogramowania między urządzeniami. Brak dostępnych programów do wgrywania softu. Wskazane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana kondensatorów elektrolitycznych, szczególnie w zasilaczu (np. kondensatora PC15 47uF/50V), oraz kontrola diod i warystorów na płycie. W jednym przypadku wymiana kondensatora w zasilaczu przywróciła prawidłowe działanie tunera. W przypadku poważniejszych usterek konieczna może być naprawa serwisowa lub wymiana sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA