Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pralka Whirlpool AWO/D 4313/P- nie pobiera płynu do płukania

buzzer11 08 Feb 2008 15:10 25293 7
    buzzer11
    Level 11  
    witam,

mam problem ze swoją pralką Whirlpool AWO/D 4313/P. Mianowicie przestała pobierać płyn do płukania.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki jak to naprawić.

z góry wielkie dzięki
    bronek1806
    Level 22  
    cześć!
    płyn do płukania jest pobierany wówczas gdy działają dwa elektro zawory jednocześnie, sprawdź czy oby dwa działają i czy masz odpowiednie ciśnienie wody, oraz czy kalinki w dozowniku się nie zatkały. Ale zacznij od wyczyszczenia szuflady a szczególnie środkowej komory.
    buzzer11
    Level 11  
    bronek1806 wrote:
    cześć!
    płyn do płukania jest pobierany wówczas gdy działają dwa elektro zawory jednocześnie, sprawdź czy oby dwa działają i czy masz odpowiednie ciśnienie wody, oraz czy kalinki w dozowniku się nie zatkały. Ale zacznij od wyczyszczenia szuflady a szczególnie środkowej komory.

ciśnienie wody jest dobre. a jak sprawdzic czy działają elektrozawory?

sorki za moje pytania ale jestem laikiem w tym temacie.
    bronek1806
    Level 22  
    Ustaw programator na płukanie/wirowanie, i wysuń szufladę dozownika, zobaczysz jak woda leci (uważaj na chlapiącą wodę żebyś nie zalał całej łazienki). Główny strumień wody powinien lecieć środkiem.
    vankej
    Level 16  
    jeżeli sitko w elektrozaworze będzie zatkane kamieniem to też nie będzie pobierało płynu a elektrorawory bardzo łatwo sprawdzić włącz pranie wstępne i zobaczysz czy do pierwszej komory zasobnika proszku leje się woda jeżeli nie będzie to do wymiany cewka elektrozaworu a jeżeli będzie się lała i sitko będzie czyste to musisz sprawdzić zabirynt w zasobniku proszku czy nie jest zatkany

pozdrawiam
    kaloryfer
    Level 13  
    Przy niektórych modelach jest specjalny wodzik(cienka blaszka ze sprężynką) ,który kieruje strumień wody do odpowiedniej komory zasobnika.Przy przekręcaniu programatora ów wodzik również powinien zmienić swoje położenie.Po zdjęciu górnej pokrywy sprawdź czy na dozowniku proszku po przekręceniu programatora wodzik ten pracuje.
    vankej
    Level 16  
    kolego kaloryfer takie rozwiązanie było stosowane przy AWM przy AWO jest podwójny elektrozawór
    poilnois
    Level 11  
    Podgrzewam kotleta;) jak z naprawą bo mam to samo. Dzięki za re.