Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

antena na pasmo 130-170 budowa wlasna

sydneyx 08 Feb 2008 17:42 9417 6
Wago
    sydneyx
    Level 2  
    witam
    Chcialbym zbudowac antene ktora obejmowala by pasmo 130 -170 Mhz.
    Chcialbym ja odbierac zdjecia z satelitow noaa, komunikaty lotnicze, miejsce
    instalacji to 3 pietro budynku mieszkalnego w centrum miasta.
    Myslalem o konstrukcji APT QUADRAFILAR
    http://abdallah.hiof.no/~borrel/QFH/
    oraz o Link do aukcji skasowano - patrz regulamin.

Prosze o porade.
    Antene zbudowalbym z mosieznego drutu 2 mm , z 4 pojedynczych drutow zwinietych ze soba.
    Pozdrowienia

Na forum jest wyszukiwarka. Istnieje kilkunastostronicowy temat dotyczący m.in. NOAA. /yes2mike
  • Wago
    Radiowiec 2
    Level 31  
    nie znam twojego doświadczenia radiotechnicznego , ale ja spróbował bym z innej "mańki " . Weź wzmacniacz od anteny śiatkowej (ale taki który ma na plytce regulację wzmocnienia !! ) Nastepnie podłącz zasilacz do tej płytki przez dobry koncentryk ( czarny dobrej klasy np H- 155) Nastepnie do symetrycznego wejścia podłacz dipol wykonany z płaskiego kabla 300 Om ( telewizja ) wymiary tego dipola obliczamy na poczatek pasma . Liczymy dlugość fali : 300000 podzielić przez 130000 to się równa w przybliżeniu 2,30 metra . Czyli taka fala jest Ci potrzebna żeby zaśilić wzmacniacz . Dipol aby być dipolem pętlowym i pasowac do tego wzmacniacza powinien swym obwodem ( dwa przewody ) obejmować dlugość fali . Czyli bierzemy 117 cm kabla i na koncach na długośći 1cm lutujemy obie żyly razem . Nastepnie składamy dipol na pół ( idealnie ) aby odnaleść srodek . W środku ( geometrycznym ) przecinamy jedną żyłę jako wrota dipola i łączymy z symetryzatorem wzmacniacza . Nastepnie podłaczamy całość do radia , podłączamy zasilanie i na poczatku pasma 130 MHZ tak ustawiamy wzmocnienie płytki aby było u progu wzbudzenia ( na najsłabszej stacji !!! ) Kiedy dokonamy regulacji antenę umieszczamy w rurce PCV na srodku której umieszczamy puszkę elektryczną np.P-5 , w ktorej umieszczamy wzmacniacz z doprowadzonym dipolem . Całość umieszczamy na dachu po czym jeszcze raz dokonujemy sprawdzenia czy się nie wzbudza . Antena tak zbudowana ma ok 25dB wzmocnienia od punktu 130MHz w górę . UWAGA !!! Pod żadnym pozorem nie należy dopuszczac do wzbudzenia wzmacniacza ! Antenę należy odlączać od sieci każdorazowo po zakonczeniu nasłuchów . Pozostawiona bez obciążenia antena może samoistnie wzbudzić się stając się źrodlem zakłóceń w promieniu wielu kilometrów . Wersja radiofoniczna zbudowana jest tak samo tylko dlugość dipola wynośić powinna 170 cm poczatek pasma radiofonicznego 88 MHz . Pracuje swietnie umożliwiając odbiór wszystkich stacji stereo FM z bardzo dobrym skutkiem . Powodzenia!
  • Wago
    Tomy_A
    Level 12  
    Wybrałeś znakomitą antenę no NOAA, ja mam cross-dipol ale jeszcze nie zainstalowałem. Antena ta choć nie z pasma lotniczego to napewno bedziesz na niej odbierać koresponcje lotniczą. Samoloty słuchać na przsłowiowym drucie, ja słucham na antenie pionowej na 144MHz z odległości 50km i mi głosnik rozsadza. Powodzenia
    Faces
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam. Jeżeli chodzi o odbiór sygnałów z NOAA to odpowiednia będzie antena typu QFH lub skrzyżowany dipol. Osobiście używam QFH i spisuje się znakomicie (efekty można zobaczyć na stronie, której adres podałem w podpisie). Można też wykorzystać GP. Kolega jap przynajmniej kiedyś takiej używał do odbioru transmisji APT i pisał, że antena spisuje się znakomicie.
    Jeżeli chodzi o QFH to ma ona 0dB zysku, ale za to posiada charakterystykę kołową, a jest to ważne w przypadku odbioru sygnałów z satelitów. Jak wiadomo satelity takie obracają sie wokół własnej osi i na dodatek występuje efekt Dopplera (efektu tego nie da się uniknąć). I dzięki kołowej charakterystyce antena QFH jest w stanie skompensować te dwie wady, o których napisałem wyżej.
    Natomiast GP ma zysk większy od 0dB (no to wiadomo), ale może się zdarzyć że będzie ona głucha na sygnał w momencie gdy satelita będzie miał największą elewację w miejscu odbioru.

Na pewno jest to temat rzeka (sama konstrukcja anteny, miejsce jej umieszczenia itp. itd.).

sydneyx poczytaj temat o NOAA (znajduje się w dziale "ogólnie"). Jest tam dużo informacji o antenach do odbioru transmisji APT.
    Tak wiem, że chcesz mieć antenę na pasmo 130-170MHz, ale informacje zawarte w temacie o NOAA przydadzą się na przyszłość albo nakierują cię na jakiś pomysł.
    Faces
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam. Pamiętaj, że ten wzmacniacz ma wejście symetryczne (300 Ohm) i wyjście niesymetryczne (75 Ohm). Antena musiała by być przystosowana do wejścia symetrycznego.
    Druga sprawa to, że taki wzmacniacz może też wzmacniać "syf".
    Poczytaj "Poradnik ultrakrótkofalowca" Zdzisława Bieńkowskiego oraz
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic60365-0.html

W temacie było wielokrotnie mówione o wzmacniaczach antenowych m.in. o wzmacniaczu na mosfecie dwubramkowym.
    Radiowiec 2
    Level 31  
    Witam ! Jasne że ten wzmacniacz możesz użyć . Ma regulację wzmocnienia więc się nie wzbudzi bo mu na to nie pozwolisz . wzbudzenie objawia sie wzrostem szumu w głosniku ( gwałtownym ) Jak Ci wyjdzie nie zapomnij o punkcie dla mnie ! Powodzenia !