Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pasmo przenoszenia HZ w kolumnie co oznacza ?

WK1800 08 Feb 2008 23:55 26593 21
    WK1800
    Level 13  
    Witam . Prosze o podpowiedź co to jest pasmo przenoszenia HZ w kolumnie i które jest lepsze np. kolumna Xand Box LD 402 ma pasmo przenoszenia HZ 40-18000 i 99 db, natomiast kolumna LDM PXP315 ma pasmo przenoszenia HZ 36-20000 i też 99db , Która jest lepsza , i na czym to polega . Pozdrawiam
  • Helpful post
    rema
    Level 27  
    Witam. Wybrał bym te drugie. Bo lepszy niższy bass(36 Hz) i dobre wysokie tony(20000 Hz). Pozdrawiam.
  • Helpful post
    kimofranek
    Level 16  
    Zakres ludzkiego słuchu mieści się w granicach od 18-20000Hz różnie to bywa, ponieważ podobno wraz z wiekiem tracimy zdolność słyszenia najwyższych tonów czyli tych w granicach powiedzmy 17-20kHz.
    Jeśli chodzi o zakres odtwarzania dźwięku przez kolumny to oczywiście im jest szerszy tym lepiej, choć często jest to już niepotrzebne (czytaj: szumy nagraniowe itp.) Jeśli chodzi o kolumny estradowe to żądany efektywny zakres powinien mieścić się w granicach powiedzmy 40-17kHz wtedy można już nazwać go przyzwoitym. Warto zastanowić sie czy podane parametry są rzeczywiście rzetelne mam namyśli renomę firmy.
  • Helpful post
    Babcia1981
    Level 16  
    Pasmo przenoszenia to zakres częstotliwości w których kolumna, powiedzmy, "gra skutecznie".
    Przyjmuje się, że granice tego zakresu określa spadek amplitudy sygnału o 3 dB.
    Ideałem byłoby, żeby linia wykresu częstotliwości w funkcji amplitudy była jak najbardziej płaska. Niestety w praktyce tak nie jest.

Poszukaj informacji o charakterystyce słuchu ludzkiego - to pomoże Ci sporo zrozumieć.

Z Proponowanych kolumn - skłaniałbym się podobnie jak poprzenik ku LDM PXP315. I nie z racji na pasno przenoszenia, ale na zastosowany driver (1,4''). Przydałaby się też informacja, dla przy jakiej częstotliwości kolunma osiąga deklarowane 99 dB.
    Oczywiście wcześniej trzeba ich posłuchać - nigdy nie kupuj w ciemno (w zasadzie powinienem napisać "w głucho":D).
    Pozdrawiam
    WK1800
    Level 13  
    Dzięki . Bardzo pomogły mi te opinie w tym temacie . Już zaczynam się orientować . Pozdrawiam
    pawelwsc
    Level 10  
    Cześć, Pasmo przenoszenia już zgłębiliśmy, ale jest jeszcze jeden parametr w którym nie wiem o co chodzi mianowicie - Najniższa częstotliwość (Hz) co to jest bo tego nie kumam.
    Chodzi mi o kupno głośników Pioneer TS-G1332i i na ich stronie podany jest właśnie taki parametr najniższa częstotliwość. Proszę o wyjaśnienie. Pozdro.
    Świr
    Level 34  
    Używając google dowiesz się wszystkiego. Trzeba się tylko nauczyć obsługiwać wyszukiwarkę.
    www.google.pl
    https://www.google.pl/search?q=pasmo+akustycz...-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=swoLVp6iJomqabS_vdgP
    Interesują Cię dwa pierwsze linki od góry. A chyba najbardziej drugi:
    http://www.djshop.pl/artykuly/i43,podzial-pasma-czestotliwosci.html

Sory za uszczypliwość, ale już zaczynają mnie szczypać w oczy pytania na które są tony odpowiedzi w internecie.
    pawelwsc
    Level 10  
    ma sie rozumieć że najpierw użyłem google, aby cokolwiek się dowiedzieć bo to najszybszy sposób niż ten z forum gdzie spodziewałem się takich mądrości typu ''Trzeba się tylko nauczyć obsługiwać wyszukiwarkę'' bo skoro Cię szczypie to nie czytaj. Każdy najpierw szuka tam, wiec oszczędź sobie czasu i mi, na pisanie czegoś podobnego.

Te wyniki z google, które mi podesłałeś też je widziałem. Sam jakiś naukowy bełkot, który nie odpowiada mi na pytanie co to jest Najniższa częstotliwość (Hz) w kontekście - Pasmo przenoszenia głośnika 34Hz - czyli bas. To dlaczego zaraz podają - Najniższa częstotliwość (Hz) 95 Hz - też raczej niskawo.
    Dlatego nie wiem jak to rozumieć. Ostatecznie te głośniki zagrają od 95Hz czy od 34Hz?????? (pomijając już wszelkie wątpliwości co do wartości jakie oni tam sobie wpisują)
    Falco76
    Level 25  
    Pasmo, to jedno a charakterystyka przenoszenia, to drugie. Radzę skupić się na charakterystyce przenoszenia, bo to ona mówi nam na ile neutralnie głośnik będzie odtwarzał muzykę. Z tą najniższą częstotliwością też bym nie szalał bo to jaką najniższą częstotliwość usłyszysz zależy od wielkości pomieszczenia w jakim ustawisz sprzęt. Pomijając wszystko co piszą, to sprawdź co Ty usłyszysz.
    zwrotnica
    Level 15  
    pawelwsc wrote:
    Cześć, Pasmo przenoszenia już zgłębiliśmy, ale jest jeszcze jeden parametr w którym nie wiem o co chodzi mianowicie - Najniższa częstotliwość (Hz) co to jest bo tego nie kumam.
    Chodzi mi o kupno głośników Pioneer TS-G1332i i na ich stronie podany jest właśnie taki parametr najniższa częstotliwość. Proszę o wyjaśnienie. Pozdro.

Chyba jednak sam nie zgłębiłeś tematu tego "pasma" skoro pytasz o nie. Spróbujmy inaczej podejść do problemu.

"Hz" mówi nam o wysokości dźwięku - niski, średni, wysoki jeśli o głośnik pytasz. Ale "Hz" to również inne częstotliwości także te niesłyszalne. Nie słyszysz fali radiowej 101 MHz FM ale dźwięk stacji radiowej już tak bo te megaherce zamienione zostały na herce i kiloherce. A całe to nazewnictwo wzięło się od pewnego człowieka o nazwisku Hertz (stąd "Hz"). Szczegóły w "wikipediach", jednak :)

Pasmo to jest coś co się ciągnie "od - do". Jak pasmo gór na przykład. Ten twój głośnik przenosi/odtwarza dźwięki w zakresie od 34 Hz (hertzów) do 25000 Hz. To jest jego pasmo przenoszenia dźwięków. Z jednej strony pasma jest 34 Hz to tzw. częstotliwość niska czyli basy (buczenie), a na drugim końcu - 25000 Hz, to tzw. częstotliwość wysoka (piszczenie). W środku tego pasma są jeszcze tony średnie (np. mowa ludzka, wokal). W klasycznej kapeli rockowej można porównać to do 3 gitar: basowa, akordowa i solówka. Pytasz o 34 Hz i 95 Hz? No to jesteśmy przy basówce, a wysokość dźwięku zależy od struny, w którą uderzysz. Gitara basowa ma je cztery i wszystkie są basowe. Niskie tony są więc od-do. Ale średnie też od-do i podobnie wysokie tyle, że już w innych instrumentach. Pasmo akustyczne (słyszalne) podzielone jest więc na strefy, które też nazywane są pasmami i może stąd ten kłopot w zrozumieniu. Potocznie mówi się np. pasmo tonów niskich zamiast zakres tonów niskich pasma akustycznego.

TS-G1332i to tzw. 2-drożny czyli uniwersalny głośnik. Oznacza to, że potrafi on odtwarzać i bardzo niskie tony, i bardzo wysokie, i oczywiście środek pasma. Jego średnica wynosi 12 cm czyli tyle ile w normalnej kolumnie ma tylko głośnik średnio tonowy. W przyzwoitej kolumnie za tony najniższe odpowiada głośnik basowy o średnicy rzędu 25-30 cm, za tony średnie wspomniany już 10-12 centymetrowy (ale średnio tonowy a nie uniwersalny!) a za wysokie głośnik typu "piszczałka" o średnicy rzędu 6-8 cm. Taka kolumna odpowiednio ustawiona w odpowiednim pomieszczeniu jest w stanie w miarę wiernie odtworzyć dźwięki z całego pasma. Ty pytasz o uniwersalny głośnik samochodowy gdzie para kosztuje tyle ile jeden najtańszy głośniczek do wspomnianej kolumny. Już samo to świadczy o klasie sprzętu. No, ale w samochodzie kolumn nie wozimy więc konstruuje się specjalne głośniki uniwersalne, które odtworzą "wszystko" dając się przy tym ukryć np. w drzwiach.

Należy wątpić, że usłyszysz dźwięki o częstotliwości 37 Hz czy 25000 Hz. To granice pasma akustycznego dostępne dla kogoś o słuchu absolutnym. Dla muzyka i do tego mistrza w swoim fachu, który w dodatku usłyszeć je może w ciszy sali koncertowej, w dużym skupieniu a nie w driftującym sprzęcie.

Z tym pasmem jeszcze jest tak, że na jego końcach zawsze występuje spadek dynamiki. Co to oznacza? W dużym skrócie to, że jeśli usłyszysz dźwięk 100 Hz to ten dźwięk 37 Hz (skrajny) możesz słyszeć jakby o połowę cichszy, o ile w ogóle go usłyszysz przy niskiej nastawie regulatora głośności. Możesz go także nie słyszeć z racji wieku, ze względu na wadę słuchu, albo zagłuszającą pracę silnika.

Oczywiście kwestia źródła tego dźwięku to zupełnie odrębny temat. Pomyłką jest instalowanie "wypasionych" głośników w aucie gdzie źródłem dźwięku jest odtwarzacz MP3 tak popularny w samochodowym środowisku dziecięco-młodzieżowym. Przyjmuje się, że sprzęt odtwarzający powinien charakteryzować się szerszym pasmem i o lepszej dynamice niż głośniki. Poza tym nie każdy głośnik samochodowy jest odpowiedni do konkretnego auta, jego bryły, kubatury itd.

Zajrzyj tutaj: Podział pasma częstotliwości.
    Jeśli natkniesz się na "kHz" to mowa jest o kilohercach czyli częstotliwości rzędu tysięcy herców (25000 Hz = 25 kHz).
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    zwrotnica wrote:
    Ten twój głośnik przenosi/odtwarza dźwięki w zakresie od 34 Hz (hertzów) do 25000 Hz.

Jeśli już w jakimś zakresie coś przetwarza, to Herców, nie Hertzów.
    Świr
    Level 34  
    zwrotnica wrote:
    Zajrzyj tutaj: Podział pasma częstotliwości.

Przecież wrzuciłem ten link. W zasadzie drugi wyświetlany przez wyszukiwarkę google.
    To

pawelwsc wrote:
    Te wyniki z google, które mi podesłałeś też je widziałem. Sam jakiś naukowy bełkot

No niestety częstotliwość to jednostka "naukowa", więc trzeba zrozumieć naukowy bełkot.

pawelwsc wrote:
    Sam jakiś naukowy bełkot, który nie odpowiada mi na pytanie co to jest Najniższa częstotliwość (Hz) w kontekście - Pasmo przenoszenia głośnika 34Hz - czyli bas.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pasmo_przenoszenia

To co chcesz się dowiedzieć jest złożonym zjawiskiem, i bez naukowego bełkotu nie da się logicznie wyjaśnić. Więc jeśli chcesz prosto i łopatologicznie, to napis na paczce np. 40Hz - 16kHz oznacza, że dana kolumna przetwarza to pasmo akustyczne. Gdzie umowna wartość tego pasma zawiera się od 20Hz do 20kHz. Czyli od 20Hz do 40Hz masz "dziurę" i od 16kHz do 20kHz masz "dziurę". Ale w rzeczywistości to bardziej skomplikowane, co oczywiście jest ładnie opisane w wikipedii, jak i podanym artykule na djshop.pl
    tadkli9743
    Level 24  
    Witam.
    Panowie wiele różnych parametrów fizycznych i muzycznych padło w Waszych wypowiedziach ja proponuję przeczytać cały artykuł a oto jego fragment ..."Efektywność kolumn głośnikowych.
    Każde urządzenie elektryczne wykorzystuje energię elektryczną którą mu dostarczymy w pewnym tylko stopniu. Część tej energii zamieniana jest na ciepło. Stosunek energii oddanej przez urządzenie w użytecznej formie, do mocy dostarczonej, jest określany jako sprawność. Wyraża się go w procentach lub w postaci ułamka. I tak sprawność wzmacniacza, która wynosi 75%, mówi nam, że aż (tylko) 75% dostarczonej energii jest zamieniane na sygnał użyteczny, a 25% zamienia się w ciepło. W elektroakustyce odpowiednikiem sprawności jest efektywność, wyrażana w skali logarytmicznej, w decybelach. Skala logarytmiczna charakteryzuje się tym, że zmiana o 3 decybele jest zmianą dwukrotną, a różnica o 10 decybeli - to zmiana aż 10-ciokrotna.
    Do głośników odnosi się efektywność mocowa, (dB/2,83V/1m) która określa jakie ciśnienie akustyczne uzyskamy w odległości 1 m przy dostarczeniu 1W mocy elektrycznej. 1W mocy uzyskujemy dla kolumn 8-omowych przy znormalizowanym napięciu 2,83V. W przypadku kolumn 4-omowych uzyskamy moc dwukrotnie większą - 2 W, co może sugerować wyższą sprawność takich kolumn (dla kolumn 4-omowych wartość prawidłowa pomiaru to 2V). W praktyce, ponieważ wzmacniacze przy niższym obciążeniu oddają większą moc, uzyska się i tak większe ciśnienie akustyczne, nie ma to aż tak dużego znaczenia. Wielu producentów podaje wartość napięcia, przy jakim mierzy się efektywność.
    Spotyka się jeszcze określenie efektywności w dB/1W/1m, które mówi nam jakie będzie natężenie dźwięku w odległości 1 m od głośnika przy dostarczeniu 1 Wata mocy sygnału.
    Podanie samej wartości efektywności w decybelach nie mówi nam wiele o metodzie pomiaru i nie pozwala na bezpośrednie porównanie tych wartości różnych kolumn.

Głośniki bardzo niepełnosprawne.
    Głośniki dynamiczne mają rewelacyjnie... niską sprawność. Aż 98-99% energii zamieniana jest na ciepło, a tylko około 1-2 % oddawana w postaci dźwięku. Dlatego tak ważna jest jak największa efektywność naszych kolumn. Współczesne zespoły głośnikowe mają efektywność w przedziale 82 - 92 dB. Ponieważ jest to skala logarytmiczna, to różnica w uzyskanym ciśnieniu akustycznym pomiędzy kolumnami o efektywności 82 dB a 92 dB wynosi aż 10 razy. Kolumny o efektywności 80 dB wymagają stosowania mocnych wzmacniaczy. Tak więc, jeżeli kupimy kolumny o większej efektywności, to bez zwiększania mocy wzmacniacza uzyskamy o wiele głośniejszy dźwięk. Słaby wzmacniacz i efektywne kolumny dadzą taką samą głośność do olbrzymi wzmacniacz i mało efektywne kolumny. Efektywne kolumny to ważny czynnik przy zakupie słabych (z reguły) wzmacniaczy lampowych. Pamiętajmy o tym.

Pasmo i charakterystyka przetwarzania.
    Pasmo przenoszenia jest to zakres częstotliwości jaką przenoszą głośniki. W przypadku kolumn głośnikowych ważnym jest, aby pasmo obejmowało możliwie dużą część dźwięków słyszalnych. Każdy zespół głośnikowy (głośnik) na krańcach swojego pasma wykazuje spadek głośności.
    O ile przekroczenie górnej granicy słyszalności dźwięków, 20 kHz dla współczesnych głośników wysokotonowych nie stanowi problemu, to uzyskanie odpowiednio niskiego basu jest większym problemem. Zależy to od konstrukcji głośnika, wielkości obudowy kolumny, strojenia układu itp. Małe kolumienki dolną granicę 20 Hz osiągają z trudem, z dużym spadkiem głośności, sięgającym nawet kilkudziesięciu decybeli w porównaniu z poziomem głównej części pasma. Ale i główna część pasma nie jest idealnie liniowa. Przyjmuje się, że dobrym wynikiem jest różnica głośności 3 dB. (Rysunek)
    Jeżeli charakterystyka przetwarzania jest w miarę płaska, przyjmuje się że kolumny są dobrej jakości, bowiem prawie zawsze duże zafalowania owocują słyszalnymi zniekształceniami dźwięku. Ale doświadczenia praktyczne mówią nam, że sama tylko płaska charakterystyka nie gwarantuje dobrego brzmienia. Prawie wszystkie zestawy o wysokiej jakości brzmienia mają w miarę płaską charakterystykę, ale nie wszystkie zestawy o płaskiej charakterystyce zapewniają wysoką jakość brzmienia.
    Różni producenci podają pasmo przetwarzania głośników z różnym spadkiem głośności. Ci bardziej rzetelni podają, że np., pasmo przetwarzania głośników jest 40 Hz - 20 kHz ze spadkiem na krańcach pasma 3 dB, a inni podają optymistyczne pasmo np. 30 Hz - 22 kHz bez podania spadków. Jeżeli pamiętamy, że różnica o 10 decybeli to spadek głośności 10-krotny, a 20 dB to aż 100-krotny, to widzimy, że uczciwie podane parametry są ważną sprawą dla kupującego. Teoretycznie większość kolumn może osiągnąć dolną częstotliwość np. 30 Hz, pytanie tylko, z jakim spadkiem głośności....
    http://www.eioba.pl/a/1jjo/technika-audio

Pozdrawiam
    zwrotnica
    Level 15  
    tadkli9743 wrote:
    Witam.
    Panowie wiele różnych parametrów fizycznych i muzycznych padło w Waszych wypowiedziach ja proponuję przeczytać cały artykuł ...

Tiaaaa, to baaaardzo interesująca odpowiedź na problem zgłoszony na początku: "Chodzi mi o kupno głośników Pioneer TS-G1332i i na ich stronie podany jest właśnie taki parametr najniższa częstotliwość. Proszę o wyjaśnienie" :D
    jasioplo
    Level 17  
    rema wrote:
    Witam. Wybrał bym te drugie. Bo lepszy niższy bass(36 Hz) i dobre wysokie tony(20000 Hz). Pozdrawiam.

Ty tak na poważnie ? ;-)
    Wybacz, ale nie znając pełnej specyfikacji oraz przede wszystkim brzmienia wydawanie "wyroków" na podstawie kilku cyferek jest delikatnie mówiąc mało profesjonalne ...
    tadkli9743
    Level 24  
    Zwrotnica nie bądź złośliwy bo na pytanie zadane przez autora postu padła odpowiedź przez "rema".
    Ten artykuł dotyczy również Ciebie i bzdur które npisałeś ....."Należy wątpić, że usłyszysz dźwięki o częstotliwości 37 Hz czy 25000 Hz. To granice pasma akustycznego dostępne dla kogoś o słuchu absolutnym. Dla muzyka i do tego mistrza w swoim fachu, który w dodatku usłyszeć je może w ciszy sali koncertowej, w dużym skupieniu a nie w driftującym sprzęcie." ....
    Jeżeli nie masz wiedzy "otolaryngologicznej" a tym bardziej muzycznej to nie pisz takich bzdur!!!!!!!
    Pozdrawiam
    nagrywamy.com
    Level 30  
    Problem wynika z dziadowskiego tłumaczenia na polskiej stronie Pioneera. W oryginale jest to "lowest resonance frequency" czyli najniższa (IMO w tym przypadku dotycząca głośnika niskotonowego) częstotliwość rezonansowa. Brak tego słowa faktycznie wprowadza zamieszanie ;)
    Świr
    Level 34  
    tadkli9743 wrote:
    Panowie wiele różnych parametrów fizycznych i muzycznych padło w Waszych wypowiedziach

Padło też jedno ważne stwierdzenie:

pawelwsc wrote:
    Sam jakiś naukowy bełkot, który nie odpowiada mi na pytanie co to jest Najniższa częstotliwość

A Ty naukowym bełkotem dalej próbujesz odpowiedzieć na pytanie: "Co to jest najniższa częstotliwość?".
    398216 Usunięty
    Level 43  
    WK1800 wrote:
    . Prosze o podpowiedź co to jest pasmo przenoszenia HZ w kolumnie i które jest lepsze np. kolumna Xand Box LD 402 ma pasmo przenoszenia HZ 40-18000 i 99 db, natomiast kolumna LDM PXP315 ma pasmo przenoszenia HZ 36-20000 i też 99db , Która jest lepsza , i na czym to polega .
    Należałoby najpierw się dowiedzieć dla jakiego spadku efektywności (głośności w uproszczeniu) był przeprowadzany pomiar w wyniku którego powstały te opisy.
    Jeśli założyć że 99 dB jest efektywnością średnią (dla określonego w warunkach pomiaru) wycinka pasma częstotliwości, to należy też wiedzieć jaki spadek na krańcach pasma występuje - np. -10dB.
    Nie ma bowiem tak, ze kolumna do częstotliwości np. 37Hz gra a poniżej już wcale. Gra nadal, ale z mniejszą efektywnością (głośnością).
    A tak na poważnie (jak najbardziej poważnie) nie usłyszysz tego, czy dolna częstotliwość to 36, czy 40 Hz. Podobnie z górną częstotliwością - czy 18kHz, czy 20 kHz - trzeba by naprawdę mieć świetnie wyszkolony słuch (bo słuch się szkoli! - inaczej słyszy muzyk, a inaczej przeciętny Kowalski, czy Malinowski) by zauważyć która kolumna gra lepiej.
    Jak już ktoś wyżej powiedział - podane pasma są tylko częścią danych potrzebnych do odpowiedzi na Twoje pytanie. Należałoby mieć jeszcze do dyspozycji np. charakterystykę częstotliwościową obu zespołów głośnikowych, albo... po prostu dokonać odsłuchu porównawczego. To naprawdę jest skomplikowane zagadnienie i bez tego, co nazywasz "naukowym bełkotem" się nie obejdzie.

A tak na marginesie - chyba w szkole na fizyce był jakiś wstęp chociażby do zagadnienia słuchu ?
    nagrywamy.com
    Level 30  
    pawelwsc wrote:
    jest jeszcze jeden parametr w którym nie wiem o co chodzi mianowicie - Najniższa częstotliwość (Hz) co to jest bo tego nie kumam.
    Chodzi mi o kupno głośników Pioneer TS-G1332i i na ich stronie podany jest właśnie taki parametr najniższa częstotliwość. Proszę o wyjaśnienie.

Trzynaście wypowiedzi, żadna na temat ;) to może ja spróbuję własnymi słowami ;)

Częstotliwość rezonansowa głośnika [Fs] jest to częstotliwość, przy której występuje rezonans części mechanicznej głośnika. Na wartość tego parametru wpływ ma masa części ruchomych oraz właściwości zawieszenia. W tym miejscu następuje też maksimum impedancji (w dole, oczywiście w górnym paśmie impedancja znów rośnie).
    398216 Usunięty
    Level 43  
    nagrywamy.com wrote:
    Częstotliwość rezonansowa głośnika [Fs] jest to częstotliwość, przy której występuje rezonans części mechanicznej głośnika.
    OK. Tylko nie znaczy to, że głośnik o rezonansie własnym np. 40Hz nie może grać (zupełnie poprawnie) poniżej tej wartości. Zależy to przecież od konkretnego typu głośnika i od obudowy w jakiej pracuje... I odwrotnie - głośnik może mieć rezonans 30Hz, ale firma która go wyprodukowała nie poleca takiej pracy podając pasmo użyteczne np. od 45Hz...
    To też nie na temat?
    NIE DA SIĘ OKREŚLIĆ który głośnik jest lepszy (a o to pyta Autor) na podstawie wycinkowych danych.
    zwrotnica
    Level 15  
    398216 Usunięty wrote:
    WK1800 wrote:
    . Prosze o podpowiedź co to jest pasmo przenoszenia HZ w kolumnie i które jest lepsze np. kolumna Xand Box LD 402 ma pasmo przenoszenia HZ 40-18000 i 99 db, natomiast kolumna LDM PXP315 ma pasmo przenoszenia HZ 36-20000 i też 99db , Która jest lepsza , i na czym to polega .
    Należałoby najpierw się dowiedzieć dla jakiego spadku efektywności (głośności w uproszczeniu) był przeprowadzany pomiar w wyniku którego powstały te opisy ...

Odpowiadasz na pytanie, na które autor WK1800 odpowiedzi już nie oczekuje. Napisał tak w 2008 roku:
    Quote:
    Post#5 09 Lut 2008 00:45 Autor tematu Re: Pasmo przenoszenia HZ w kolumnie co oznacza ?
    Dzięki . Bardzo pomogły mi te opinie w tym temacie . Już zaczynam się orientować . Pozdrawiam

Kontynuacją tematu jest już inne zapytanie:
    Quote:
    Post#6 29 Wrz 2015 23:28 Re: Pasmo przenoszenia HZ w kolumnie co oznacza ?

Nie wiem czemu moderator wyrzucił przed chwilą to ostrzeżenie do kosza?! :(