Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

laptop ACER Extensa 5220 zamiana VISTY na XP

Glifiarz 09 Feb 2008 11:50 8790 17
    Glifiarz
    Level 16  
    Witam.

Jak w temacie, poszukuję sposobu na wywalenie wixty z tego laptopa, w innym ( HP ), zmieniłem w biosie wyłączylem opcję sata ( nie wiem do czego ona służy tak naprawdę ), bo kumpel mi powiedział żeby tak zrobić i udało się.W tym laptopie nie mogę tej opcji znaleść i podczas próby instalacji wyskakuje komunikat, że instalator nie znalazł zainstalowanych dysków twardych i instalacja nie może być kontynuowana.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły,lub spotkał się z takim problemem, to bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam wszystkich i czekam na odp.
    michal333
    Level 13  
    czy chcesz mić viste razem Xp czy nie
    Glifiarz
    Level 16  
    Chciałbym mieć tylko XP,nie chcę Visty.
    0__0
    Level 30  
    Jak nie ma tej opcji w bios to najlatwiejszy bedzie zakup/pozyczenie stacji fdd na usb i potem juz klasycznie F6 itp .
    Glifiarz
    Level 16  
    szczerze mówiąc,nie wiem jak to zrobic przy pomocy stacjui dyskietek.Jeśli dla Ciebie to nie problem,to napisz mi jak to sie robi przy pomocy stacji dyskietek.
    ezop5
    Level 15  
    Witam.SATA to typ interfejsu HDD który wymaga sterownika.Poszukaj na stronie producenta komputera takiego sterownika.
    Samuraj
    Level 35  
    Masz dwa rozwiązania tego problemu
    1)
    Zmień BIOS, ostatnio robiłem takiego laptopa i po zmianie Biosu pojawiła się opcja emulacji IDE po SATA, której wcześniej nie było.

2)
    Przerób instalkę Windowsa dodając do niej sterowniki do SATA programem nLite
    Glifiarz
    Level 16  
    zaraz sprubuje

Dodano po 7 [minuty]:

jest jeden problem,nie wiem jak przerobic ta instalke i dodac stery sata.

Dodano po 1 [minuty]:

jest jeden problem,nie wiem jak przerobic ta instalke i dodac stery sata.
    Anonymous
    Anonymous  
    whats_upp
    Level 18  
    Troche kombinacji z nLite i pewno zadziała
    robiłem wiele razy
    podstawa trzeba dobrać dobre stery no SATA

A przy tym lepiej mieć płytkę CD-RW :D
    Glifiarz
    Level 16  
    Niestety,próbowałem zrobić upgrade biosa pod vistą i zaznaczyć interesujące mnie opcje,ale niestety,wyskakuje błąd,że failed, bo nie znaleziono ścieżki,nie pisze jakiej ścieżki,po prostu jej nie ma i tyle,nie wiem o co chodzi,ale tak jest.
    Próbowałem pod biosem i pod windowsem i ten sam błąd
    Muszę kupić stacje dyskietek i próbować,dzieki za pomoc wszystkim,zamiast XP,mam przynajmniej sporo więcej wiedzy na ten temat.
    Pozdrawiam wszystkich .

P.S.
    oczywiście jeśli nie dam sobie rady,bede dalej pisał.
    Samuraj
    Level 35  
    Zamiast kupować stacji dyskietek za 100 zł pomyśl nad nLite. Koszty zerowe a doświadczenie bezcenne.
    Stacje po instalacji wrzucisz w kont i do niczego się nie przyda.
    Glifiarz
    Level 16  
    Wiesz wszystko byłoby ok,mam ten nlite,ale jak póbuję zintegrować sterowniki te sata,to on mi woła o plik .INF,a ja mam tylko .exe i nie mam pojęcia skąd ten plik inf wziąć.
    A juz tak blisko byłem.A poza tym nie ma nawet żadnej opcji żeby zintegrować plik .exe w nlite.

Już mi sie pomysły skończyły
    Samuraj
    Level 35  
    Rozpakuj tego exe'ka, albo pobrałes nie ten pakiet. Może masz dla windowsa a potrzebujesz dla trybu tekstowego (DOS).
    Tu masz linka z przykładem jak to robić.
    http://carlostech.wordpress.com/2007/06/13/in...w-trybu-tekstowego-win-2000xp2003-nlite-cz-1/

inny artykuł wspominający o tym problemie
    http://ollezaza.blogspot.com/2007/09/instalacja-windows-xp-sp2-home-edition.html
    Glifiarz
    Level 16  
    Po rozpakowaniu,plik ma rozszerzenie .IMA,nie wiem co to jest.
    Jesli chodzi o pakiet sterownikow,to z tego co wiem,to byl jedyny sterownik sata do tego modelu na stronie acera
    Anonymous
    Anonymous  
    sirius98
    Level 15  
    dodam tylko od siebie
    acer 5220 2GB RAM Vista Basic
    acer 5220 1GB RAM XP Pro
    oba mają komfortową ilość RAM'u
    ale ten pierwszy działa bardziej przyjemnie i komfortowo i uzyskuje 3,2pkt w teście wydajności Visty - jak na laptoka za 1700 nieźle
    więc się zastanów nim zmienisz
    jak jestes z Łodzi to daj znać - pomożemy :-)
    weryfany
    Level 26  
    Dla tych co nie wiedzą jak samemu zdobyć stery sata dla dysku.

Ściągamy stery dla naszego Acerka :)

Wypakowujemy z f6flpy32.exe klikając prawym klawiszem myszki na tym pliku i wybieramy polecenie wypakuj tutaj (musimy mieć zainstalowanego winrar-a żeby pojawiło się takie polecenie).

Uzyskujemy plik F32.IMA i ściągamy program o nazwie MagicISO. Otwieramy ten plik F32.IMA za pomocą MagicISO

i przeciągamy na pulpit lub jakiś folder zaznaczjąc uzyskane pliki w MagicISO

Teraz mamy gotowe pliki do integracji z nLite-m

Temat odświeżyłem ale przyda się bo to sposób nie tylko dla ACER-a

Pozdro.