Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

chkdsk za kazdym uruchomieniem(SAMSUNG SP2514N)

shizy 09 Lut 2008 18:10 3328 13
  • #1 09 Lut 2008 18:10
    shizy
    Poziom 22  

    Za kazdym uruchomieniem windowsa startuje chkdsk partycji c: .Nie zaznaczalem, pod windowsem (win server 2003), zeby sprawdzal dysk.Mimo to chkdsk uruchamia sie.Moze z dyskiem cos nie tak?

    Code:
    HD Tune: SAMSUNG SP2514N Benchmark
    

    Transfer Rate Minimum : 3.8 MB/sec
    Transfer Rate Maximum : 59.1 MB/sec
    Transfer Rate Average : 51.4 MB/sec
    Access Time           : 14.6 ms
    Burst Rate            : 48.0 MB/sec
    CPU Usage             : 33.8%

    Code:
    HD Tune: SAMSUNG SP2514N Health
    

    ID                               Current  Worst    ThresholdData     Status   
    (01) Raw Read Error Rate         100      100      51       0        Ok       
    (03) Spin Up Time                100      100      25       6016     Ok       
    (04) Start/Stop Count            98       98       0        2395     Ok       
    (05) Reallocated Sector Count    100      100      10       2        Ok       
    (07) Seek Error Rate             253      253      51       0        Ok       
    (08) Seek Time Performance       253      253      15       0        Ok       
    (09) Power On Hours Count        100      100      0        4893     Ok       
    (0A) Spin Retry Count            253      253      51       0        Ok       
    (0B) Calibration Retry Count     253      253      0        0        Ok       
    (0C) Power Cycle Count           99       99       0        1551     Ok       




    (BB) (unknown attribute)         1        1        0        2359996  Ok       
    (BE) Airflow Temperature         145      79       0        31       Ok       
    (C2) Temperature                 145      79       0        31       Ok       
    (C3) Hardware ECC Recovered      100      100      0        5361699  Ok       
    (C4) Reallocated Event Count     100      100      0        2        Ok       
    (C5) Current Pending Sector      100      100      0        1        Ok       
    (C6) Offline Uncorrectable       253      253      0        0        Ok       
    (C7) Ultra DMA CRC Error Count   200      200      0        0        Ok       
    (C8) Write Error Rate            100      100      0        0        Ok       
    (C9) TA Counter Detected         100      100      0        0        Ok       

    Power On Time         : 4893
    Health Status         : Ok

    Error scan-quick scan nie wykryl bledow.
    ---
    victoria pod windows (ver 4.2) nie dziala u mnie prawidlowo-nie moze "get passport" a bez tego chyba nie sprawdzi dysku.

    0 13
  • Pomocny post
    #2 09 Lut 2008 20:14
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 09 Lut 2008 21:51
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Równie dobrze może to być błąd systemu operacyjnego w czasie zamykania systemu.
    Swego czasu były na niektórych płytach problemy bo wyglądało to tak jakby system wydał polecenie do wyłączenia komputera ( zasilacza ) przed zapisanie danych z bufora dysku.

    Stąd takie wyłączenie było traktowane jako błąd i wywoływało scandisk.
    Spróbuję poszukać dokładniejszych informacji co z tym zrobić a do tego czasu proszę o podanie specyfikacji komputera - czyli typ płyty głównej, zasilacza itp. ale w skrócie.

    P.

    0
  • #4 09 Lut 2008 22:28
    shizy
    Poziom 22  

    Log z victorii:
    SMART:

    Code:
    ----------------------------------------------------------------------
    
      ID      Name                   Value  Worst  Tresh     Raw    Health
    ----------------------------------------------------------------------
      1 Raw read error rate           100    100     51        0    •••••
      3 Spin-up time                  100    100     25     5888    •••••
      4 Number of spin-up times        98     98      0     2397     ••••
      5 Reallocated sector count      100    100     10        2    •••••
      7 Seek error rate               253    253     51        0    •••••
      8 Seek time perfomance          253    253     15        0    •••••
      9 Power-on time                 100    100      0     4896    •••••
     10 Spin-up retries               253    253     51        0    •••••
     11 Recalibration retries         253    253      0        0    •••••
     12 Start/stop count               99     99      0     1552     ••••
    187 Reported UNC Error              1      1      0  2359996         
    190 Airflow Temperature           148     79      0     30°C     ••••
    194 HDA Temperature               148     79      0     30°C     ••••
    195 Hardware ECC recovered        100    100      0  2728088    •••••
    196 Reallocated event count       100    100      0        2    •••••
    197 Current pending sectors       100    100      0        1    •••••
    198 Offline scan UNC sectors      253    253      0        0    •••••
    199 Ultra DMA CRC errors          200    200      0        0    •••••
    200 Write error rate              100    100      0        0    •••••
    201 Off-track errors count        100    100      0        0    •••••

    Wynik z testu wrzuce jak sie zrobi.Generalnie widac siwe, ciemno siwe (tych znacznie mniej) prostokaty i sporadycznie zielone.Dysk ma 250 GB wiec to potrwa.
    Skopiowalem z dolnej konsoli w vicorii co istotniejsze informacje:
    Code:
    21:59:23 : Model: SAMSUNG SP2514N; Capacity: 488397168 LBAs; SN: S08BJ10L536329; Firmware: VF100-41
    
    21:59:23 : Recallibration... Error!
    21:59:23 : Starting surface scan, LBA=0..488397168, sequential access, timeout 10000ms
    22:12:16 : Warning! Block start at 55525632 = 1096 ms
    22:13:50 : Surface scan paused
    22:16:23 : Surface scan resumption
    22:16:23 : Warning! Block start at 62318848 = 152781 ms
    22:17:00 : Warning! Block start at 64387840 = 695 ms
    22:18:09 : Warning! Block start at 67604736 = 230 ms
    22:18:15 : Warning! Block start at 67605504 = 240 ms



    Moze byc cos nie tak z winda-tak dzieje sie po formacie i instalacji od nowa.
    Log z EVEREST nt. komputera:

    Code:
       Komputer:
    
          System operacyjny                                 Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition
          Dodatek service pack systemu operacyjnego         Service Pack 2
          DirectX                                           4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

        Płyta główna:
          Typ procesora                                     AMD Duron, 900 MHz (9 x 100)
          Nazwa płyty głównej                               ECS K7VZA / Kobian KOB KT133(a) FSX / Matsonic MS8127C/8127C+/8127C+(266)
          Mikroukład płyty głównej                          VIA VT8363A Apollo KT133A
          Pamięć fizyczna                                   384 MB  (PC133 SDRAM)
          Typ BIOS'u                                        Award Modular (01/12/04)
          Port komunikacyjny                                Communications Port (COM1)
          Port komunikacyjny                                Communications Port (COM2)
          Port komunikacyjny                                ECP Printer Port (LPT1)

        Ekran:
          Karta wideo                                       NVIDIA GeForce2 MX/MX 400  (32 MB)
          Akcelerator 3D                                    nVIDIA GeForce2 MX/MX 400
          Monitor                                           Samtron 76DF/77DF  [17" CRT]  (HMAT805628)

        Multimedia:
          Karta dźwiękowa                                   AVerMedia TV Series Device - Bt878 Audio Section
          Karta dźwiękowa                                   VIA AC'97 Audio Controller

        Magazyn:
          Kontroler IDE                                     VIA Bus Master IDE Controller - 0571
          Dysk fizyczny                                     SAMSUNG SP2514N  (250 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
          Napęd dysków optycznych                           HL-DT-ST DVDRAM GSA-4167B 
          Status dysków SMART                               OK

    0
  • #5 09 Lut 2008 23:07
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 10 Lut 2008 06:51
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 10 Lut 2008 09:40
    shizy
    Poziom 22  

    przeczytalem faq hdd - jaki program do tego polecasz?

    0
  • #9 10 Lut 2008 09:51
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 10 Lut 2008 10:43
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #12 10 Lut 2008 11:52
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zobacz tutaj . To opis dla W`98 i ME ale w nowszych jest czasem podobny problem.
    Zainstalowałeś już może poprawki przewidziane dla systemu operacyjnego?

    Widzę, że AIDA32 pokazuje dziwne rzeczy bo o taktowanie 4,5x200 przy
    FSB 133 raczej trudno.
    Cóż, widać przeliczyło sobie po swojemu.
    Możesz to sprawdzić też programem Everest.

    P.

    0
  • #13 10 Lut 2008 11:59
    tzok
    Moderator Samochody

    Dysk do zerowania (przynajmniej do erase waits) ale trzeba ustalić przyczynę takiego stanu rzeczy. Najprawdopodobniej uszkodzona taśma sygnałowa lub wadliwy zasilacz, choć nie można wykluczyć też jakiegoś poważnego błędu w konfiguracji systemu (np. braku sterowników do kontrolera ATA lub chipsetu).

    0
  • #14 10 Lut 2008 12:52
    shizy
    Poziom 22  

    Wkleilem log z everesta (na miejsce z aida32);
    Sterowniki do plyty to VIA Service Pack (VIA 4 In 1) v4.43.Zasilacz ok. 2 miesiace temu wymienilem na Frotrona.Stary byl za glosny.Wszelkie poprawki do systemu operacyjnego mam na biezaco aktualizowane.

    0
  Szukaj w 5mln produktów