Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ferguson 7318 - brak dźwięku w jednym z kanałów

darekkkk 09 Feb 2008 20:24 2596 5
    darekkkk
    Level 12  
    Witam,
    Mam Ferdka 7318, który jest podłączony z innymi urządzeniami w sposób następujący:
    - amplituner - wyjście cyfrowe coaxial - dźwięk OK,
    - TV - Euro-złącze - brak lewego kanału, prawy gra; w czasie przełączania kanałów coś w tym lewym na ułamek sekundy "kaszle",
    - komputer - wyjście analogowe - brak lewego kanału.

TV jest sprawny tj. przy odbiorze stacji naziemnych dźwięk w obu kanałach.
    Proszę o podpowiedź co sie dzieje.
    MrokDuszy
    Level 17  
    stacje Tv nadaja mono a na twoim miejscu sprawdzil bym eurozlacza jak nie to wejscia w tv czy nie ma zimnych lutow
    Ad 1 tuner daje dzwiek bo masz go na amplitunerze a kop nie zabija odrazu wiec TV lub zlacza do tv uszkodzone
    darekkkk
    Level 12  
    Dzięki za zainteresowanie; parę spostrzeżeń:
    - dlaczego uważam, że TV jest sprawny - ferdek oprócz wyjścia Euro ma jeszcze wyjście analogowe chinch, przez które podłaczyłem do tunera karte muzyczną w komputerze (np. po to aby nagrywać muzykę) i tam także nie działa jeden kanał,
    - do wczoraj do godz. 15.00 wszystko grało ok tj. we wszystkich trzech odbiornikach grały oba kanały a obecnie tylko na wyjściu cyfrowym,
    - jeśli wyjście cyfrowe jest sprawne (coaxial) to przyjąć mam, że wyjście analogowe i euro mają to samo źródło?,
    - a może to jest tak, że jeśli jednak wyjście cyfrowe działa a nie gra jeden kanał na wyjściach analogowych to może to nie jest uszkodzenie sprzętowe a należy coś "poklikać" w ustawieniach?

Pozdrawiam
    darekkkk
    Level 12  
    Perypetii dźwiękowych ciąg dalszy :)

Dzisiaj mimo faktu, że nigdy nic nie było zmieniane w sofcie tunera (nigdy nie był nawet podłączony do komputera poza dźwiękowym wyjściem analogowym) i mimo tego, że nic nie było w nim zmienione włączyłem polecenie PRZYWRóć USTAWIENIA FABRYCZNE. Niestety bez jakiejkolwiek zmiany :(

Naprawdę nikt tu nie wie co mogło sie stać? Prosze o pomoc :)
    rzufa
    Level 11  
    sprawdź elktrolity w torze audio, ja miałem taki przypadek w 1018 że najpierw stopniowo cichł mi jeden kanał aż zamilkł, wymiana paru elektrolitów i tunek zaśpiewał.
    Pieron
    Level 31  
    Przypuszczam że aby dowiedzieć się coś więcej musiałbyś zrobić pomiary w tunku. Potrzebowałbyś schemat złącza Scart i Multimetr. Ma wyjściach 1 i 3 zaczynając od Scart śledzić ścieżkę podążając w stronę układu Audio porównując przy tym w tych samych miejscach pomiary na obu kanałach. Zanim jednak rozbierzesz obudowę radze sprawdzić na pilocie pod przyciskiem audio (chyba zielony) czy masz ustawione na STEREO, jeśli nie (to jest przyczyna problemu) to ustawiasz klawiszami < . > na stereo i będzie OK