... nie sądzę... serwisy amiga-news.de, amiga.org, exec.pl, ppa.pl nigdy o innych projektach nie donosiły...
...chyba, że kolgea mówi o klonach amigi (zdaje się 3 projekty z procesorem coldfire - jeden rodzimy) lub o aktualnych amigach (AmigaOne, AMCC 440ep (? ) ) lub Pegasosach...
a czy serwisy musza o wszystkim pisac ?? jest wiele malych projektow reverse engineering-u o ktorych wiele sie nie mowi Odnosnie amigi to napewno gdzies widzialem, z tym ze po tego typu stronkach chodzilem juz ladny czas temu... i zapewne mam gdzies jakies dane na kompie w domu (niestety pracuje obecnie w innym miescie i nie mam do niego dostepu)...
Wiem ze napewno znalazlem zaczynajac zabawe od strony FPGA ARCADE (warto przegladnac napewno japonskie stronki)...
Niezłe Przyszło mi na myśl, czy dało by radę wskrzesić np. Amigę 500 używając mikrokontrolera avr jakiegoś?
Jeśli zniósłbyś żółwie tempo pracy takiego sprzętowego emulatora (bo nic innego w tym przypadku by to nie było), to jasne że się da. Pięćsetka działała na 16/32Bitowym procesorze 68000 (16 architektura na zewnątrz, 32 bitowa wewnątrz), w związku z tym zaemulowanie tego na 8, czy nawet 16 bitach na jakimś AVR, to nie taka prosta sprawa, a już na pewno niezbyt wydajna.
Quote:
W końcu Amiga była taktowana zegarem 6Mhz (chyba)
Była taktowana zegarem 7.14Mhz.
Quote:
A AVR'y mogą z reguły do 16Mhz pracować.
To nie ma znaczenia - znacznie większa część mocy takiego AVR szła by na emulację - procesora 68000, jak i jego działania na zewnątrz.
Quote:
W sumie było ich trochę na płycie głównej, ale można by zatrudnić kilka mikrokontrolerów.
To może by trochę pomogło, ale nie wiem czy wystarczająco.
Quote:
Architektura może być zupełnie odmienna, przecież można przerobić bios amigi 500 do wpółpracy z avr'owym układem.
Amiga nie posiada(ła) biosu tylko kickstart. W kickstarcie zapisany był niemal cały system operacyjny tego komputera - ciężko to porównać z biosem, który udostępnia tylko wstępny konfigurator sprzętu i proste procedury I/O.
Jeśli chcesz to przerabiać na AVR, to życzę powodzenia. Są źródła arosa, który od biedy mógłby Ci posłużyć jako przykład.
Quote:
Zresztą są emulatory amigi, to znaczy że ktś potrafi takie coś zrobić. Co o tym myślicie?
Te emulatory emulują całe środowisko sprzętowe, korzystają z kickstartu zgranego do pliku, w żaden sposób w niego nie ingerując.
Dodano po 6 [minuty]:
Atos30 wrote:
...chyba, że kolgea mówi o klonach amigi (zdaje się 3 projekty z procesorem coldfire - jeden rodzimy) lub o aktualnych amigach (AmigaOne, AMCC 440ep (? ) ) lub Pegasosach...
Pegasos to nie amiga. A taka sam 440ep to już w ogóle - na pegazie można chociaż amigopodobny system odpalić, na 440ep do dziś nic w tej sprawie nie słychać.
a czy serwisy musza o wszystkim pisac ?? jest wiele malych projektow
... oczywiście, że nie muszą, ale piszą... ale świata amigowego to kolega chyba kompletnie nie zna...
...jeśli na jakiejkolwiek stronie pojawiłaby się wymianka o takim projekcie, napisałyby...
... bez urazy - ja bardzo chciałbym się mylić... ja nic takiego znaleźć nie mogę... podaj linka takiego projektu, a będzie to TOP News na wszystkich światowych serwisach Amigi...
MinisterQ wrote:
A taka sam 440ep to już w ogóle - na pegazie można chociaż amigopodobny system odpalić, na 440ep do dziś nic w tej sprawie nie słychać.
... cierpliwości... (mamy w końcu w tym wprawę nie do pobicia... )
... Aros pewnie będzie pierwszy...
he he fakt swiata Amigi moze do konca nie znam bo od Atari 800XL bylem po drugiej stronie barykady
Jak bede w domu na swieta to przegladne kompa, powinienem cos znalezc odnosnie RE Amigi...
A z drugiej strony (hi hi czasy sie zmienily - a ja dalej Atari)... to mimo ze Amigowy swiat ma tyle stron i zwolennikow to cos cienko ze nikt sie nie zabral za RE Amigi... Atarowca to jakos idzie z niezlymi skutkami- JOKE
Jednak wracajac do tematu AVR-y to wdzieczne procki jednak procek powinno sie dobierac do aplikacji nie tylko z powodu ze go znamy Niestety ale AVR-y to nie "zloty srodek" na wszystko...
Tak jak mowilem warto zainteresowac sie ukladami FPGA jak i samym VHDL-em... naprawde duzo mozna zrobic - choc wiele osob ogranicza je do obslugi LCD 2x16 lub kilku led-ow
DODANE:
a i jeszcze jedno zerknolem na linki odnosnie C-one... wlasnie na tej plycie z tego co pamietam bylo to realizowane...cos wlasnie podobnego do projektu z natam... ale calosc na FPGA....
Niezłe Przyszło mi na myśl, czy dało by radę wskrzesić np. Amigę 500 używając mikrokontrolera avr jakiegoś?
Jeśli zniósłbyś żółwie tempo pracy takiego sprzętowego emulatora (bo nic innego w tym przypadku by to nie było), to jasne że się da. Pięćsetka działała na 16/32Bitowym procesorze 68000 (16 architektura na zewnątrz, 32 bitowa wewnątrz), w związku z tym zaemulowanie tego na 8, czy nawet 16 bitach na jakimś AVR, to nie taka prosta sprawa, a już na pewno niezbyt wydajna.
Quote:
W końcu Amiga była taktowana zegarem 6Mhz (chyba)
Była taktowana zegarem 7.14Mhz.
Quote:
A AVR'y mogą z reguły do 16Mhz pracować.
To nie ma znaczenia - znacznie większa część mocy takiego AVR szła by na emulację - procesora 68000, jak i jego działania na zewnątrz.
Quote:
W sumie było ich trochę na płycie głównej, ale można by zatrudnić kilka mikrokontrolerów.
To może by trochę pomogło, ale nie wiem czy wystarczająco.
Quote:
Architektura może być zupełnie odmienna, przecież można przerobić bios amigi 500 do wpółpracy z avr'owym układem.
Amiga nie posiada(ła) biosu tylko kickstart. W kickstarcie zapisany był niemal cały system operacyjny tego komputera - ciężko to porównać z biosem, który udostępnia tylko wstępny konfigurator sprzętu i proste procedury I/O.
Jeśli chcesz to przerabiać na AVR, to życzę powodzenia. Są źródła arosa, który od biedy mógłby Ci posłużyć jako przykład.
Quote:
Zresztą są emulatory amigi, to znaczy że ktś potrafi takie coś zrobić. Co o tym myślicie?
Te emulatory emulują całe środowisko sprzętowe, korzystają z kickstartu zgranego do pliku, w żaden sposób w niego nie ingerując.
Dodano po 6 [minuty]:
Atos30 wrote:
Pegasos to nie amiga. A taka sam 440ep to już w ogóle - na pegazie można chociaż amigopodobny system odpalić, na 440ep do dziś nic w tej sprawie nie słychać.
Pisałem później że są jeszcze nowe avr'y 32 bitowe taktowane 150Mhz
Z opisów wynika faktycznie że to 32bit. Na takiej kostce można by się było pokusić o programową emulację 68000 i okolic.
Tylko pytanie po co sie meczyc ??? Jak i tak bedzie to malo wydajne... Jak ktos pisal jakis debuger pod procek do ktorego nie ma dostepnego softu wie o czym mowie...
Kolejna sprawa to zrobisz sobie emulacje procesora i co dalej z peryferiami (w pewnym momencie dojdziesz do wniosku ze i tak trzeba dac FPGA aby zrealizowac jakis blok...)?? Owiele latwiej wykonac to na FPGA... AVR-y zostawmy do innych celow...
Zreszta sama implementacja procesora to nie najtrudniejsza sprawa bo do nich idzie dostac dosc dokladne dokumentacje...
Jak ktoś w ogóle myśli o takich sprawach w kategoriach "męczarni", to nie powinien się za takie coś zabierać, proste. Jasne że można zrobić wiele rzeczy prościej, ostatecznie nawet kupić już gotowe - ale to przecież nie o to chodzi. Ktoś chce zrobić coś tak, i właśnie tak - jego sprawa. W czym problem? Chyba jedynie w tych peryferiach.
Emulowanie procka w rodzaju 68000 na takim avrze to już nie jest taka trudna i mało wydajnościowa kwestia, zwłaszcza w sytuacji gdy istnieją już gotowe emulatory, jak chociażby ten w UAE. I tu można już nieźle poszaleć, nawet szybciej niż 68000, a może nawet szybciej niż kilka następnych z tej rodziny.
MinisterQ tu nie chodzi o meczarnie zwiazane z projektem - bo to jest normalne. Tylko zaprojektowanie elektroniki z glowa...
Poprostu lepiej zastosowac juz procek MC68000 niz go emulowac na AVR.
Chyba ze masz takie podejscie jak pewien znajomy elektronik zaczynajacy zabawe z uC... Stwierdzil ze zrobi "pewien projekt" ktorego implementacja w uC byla dosc bezsensowna i malo realna do wykonania na uC... Wiec zapytalem dlaczego akurat na AVR i padla wyczerpujaca odpowiedz "bo znam BASCOM..." - komentowac chyba nie trzeba...
Poza samymi AVR32 jest cala sterta innych procesorow - lepiej nadajacych sie do tego jak ktos juz sie upiera...
Niestety ale mylimy tutaj chyba pojecie komputera (na ktore pisze sie emulatory softwerowe) z pojeciem mikrokontrolera jednoukladowego.
Niestety komputer to nie tylko procesor
Kolejna sprawa do w wypadku AVR32 jak i innych "wypasionych" prockow ocieramy sie o dosc malo przyjazne obudowy.. Jak mamy BGA to juz sie robi malo wesolo... No chyba ze ktos ma duzo zbednej kasy
Ostatnio robilem sobie plytke 4 warstwy i zaplacilem za nia 800zl - uwierz mi mimo ze znajomy ma dosc wypasiona stacje lutownicza na podczerwien (za jedyne 10000zl) to lutowanie dosc drogich BGA wolalem zlecic firmie - niz samemu eksperymentowac...
Wiec naprawde taki projekt lepiej mocno przemyslec... Zwlaszcza ze poza emulacja procesora nalezy zrealizowac wiele innych blokow... Dlatego mimo wszystko lepiej dac FPGA - a jak ktos sie upiera na procka to np. wspomniane wczesniej Xilinx Virtex II i cieszyc sie z dostepnosci PowerPC
Jesli ktos sie dalej upiera na AVR32 to czemu nie - ale niech uzasadni dlaczego i powie przynajmniej w teorii dlaczego ten procesor, a nie inny i jak chce zrealizowac w nim czesc peryferiow...
Atos30
Wracajac do naszej dyskusji teraz popatrzylem sobie na stronke projektu
Minimig ( http://home.hetnet.nl/~weeren001/ ) i widze ze jest to licencja GNU GPL, opis w Verilogu wiec calkiem fajna podstawa do eksperymentow...
Moze powiesz precyzyjniej o co chodzi, bo ja nie twierdze ze projekty ktore widzialem byly 100% kompatybilne z jakas tam Amiga (zawierajaca jakies specyficzne dla danego modelu gnaty)...
Projekt ciekawy, swego czasu był też [chyba] taki zbudowany na układach logicznych TTL - tamto to był dopiero saygon.
Co do układów FPGA, należy wziąść pod uwagę że to są układy bardzo elastyczne - w zasadzie na nich buduje się czasem prototypowe procesory. Tego typu układy z pewnością poradziły by sobie z emulacją procesorów MC68000. A dlaczego akurat wszyscy się uparli na ARM/ARM32 przecież jest cała gama ARM
Ja bym chyba zaczął jednak od implementacji Z80 na mikrokontroler. Można by się wtedy pokusić o zrobienie na przykład klona ZX Spectrum. Pozostaje jedynie wybór mikrokontrolera. Ja bym się po mimo wszystko skłaniał w kierunku jakiegoś 8051, ze względu na możliwość dołączenia zewnętrznego epromu (16 kb) i pamięci RAM (48 kb) oraz zestaw instrukcji podobny troszeczkę do Z80. Może DS89C430? Do 33 MIPSów ma więc sobie poradzi. Pozostaje tylko zrobienie odpowiedniej platformy sprzętowej (drugi uC do generowania obrazu? TTLe? FPGA?). Myślę o zastosowaniu karty SD do przechowywania programów zamiast magnetofonu. Klawiatura PS/2. Źródła biosu spectruma są dostępne w Internecie:
http://www.wearmouth.demon.co.uk/gw03.htm - tutaj ROM, którego wsadziłem do mojego ZX spectruma+. Bez tokenizera i z poprawionymi błędami w stosunku do oryginału. Czekam z niecierpliwością na sugestie.
Pozdrawiam serdecznie
... to mój błąd - nie chodziło mi o to, że nie są 32 bitowe - są. Miałem tu na myśli, że to nie "prawdziwe" AVR, tzn. nie jest to np. ATmega8 w wydaniu 32 bitowym. AVR32 to są inne procesory (coś w klasie ARM9/Blackfin) - inne zestawy instrukcji, inna architektura (Harvard/von Neumann) itd... Jeśli się do tej pory bawiło ATmegami, to tak po prostu nie da się przesiąść na AVR32... Nazwę AVR nadano tylko ze względów marketingowych...
... co do Amigi: 68000 w FPGA nigdy nie było problemem... to jest w tym wszystkim najprostsze i rzeczywiście takich core jest dość dużo... tylko po co? 68k jest na rynku mnóstwo i są tanie... (stare Amigi, Maci etc.)
Problem to Chip-Set, ale nie są to poszczególne modele Amigi - chodzi w zasadzie o dwa Chipsety - ten z Amigi 500, czyli właśnie Minimig - jedyny projekt, który jest rzeczywiście dostępny i działający i Chip-Set Amigi 1200 - tego do tej pory jeszcze nikomu się nie udało zrobić, bo jest to bardzo skomplikowane (nie niemożliwe ). Tutaj np. http://home.freeuk.com/fpgaarcade/atari_amiga.htm jest o tym mowa... Autor Minimiga ponoć pracuje teraz nad Chipsetem z A1200. Natami natomiast od samego początku ma emulować ECS i AGA - procek ma być wkładany, by można było użyć np. 68060. Nad ECS i AGA pracuje również Jens Schoenfeld z Individual Computers, ale jako że to będzie typowo komercyjny produkt, wiadomo tylko, że OCS działa, bo to zademonstrował w marcu zeszłego roku. C-One właśnie powstał po to, by móc symulować inne kompy przy odpowiednim wsadzie (w połowie z resztą stworzony przez Schoenfelda). C-One ma też podstawkę na Ziloga Z80, odpowiedni Core jest pisany...
jak mi sie marzy taki maly komputerek na AVR-ku z µlinuxem albo czyms ciut wiekszym podlaczone do sieci lan. styknelo by www i ekg - masakra ale poki co to raczej marzenie ;/