Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z otoczeniem sieciowym winxp .

11 Lut 2008 15:52 990 7
  • Poziom 10  
    Witam szukałem chyba z 2 godziny na forum ale nie mogłem znaleść odpowiedzi na gnębiacy mnie problem może nie jest aż tak nie do przeżycia ale nieraz potrzebuje coś siciągnąć od kumpla czy od syna z kompa i mam następujący problem:Po skofigurowaniu sieci wszyscy wiedzą jak to sie robi numer IP Brany DNS -y itd nastepnie grupa robocza itd wyszystko jest jak z podrecznika i nie moge przeglądać SIECI klikając na (otoczenie sieciowe) biedzi komp z 2 min. i nic wyskakuje cyt: nie masz uptrawnień do przeglądania sieci itd.Natomiast za którymś tam razem zaskoczy i jest możliwość przeglądania sieci można ściągać przeglądać w sumie wszystko jest ok a po pewnym czasie tak jak opisałem powyżej?>
    Oczywiście net jest mam Dialog 6 mega i LINKSYSA WRT 54GS VER 3 siedzi na nim pomidorek ,wszystko działa jak zegareczek, net chodzi bez zarzutu jest podłączonych w sumie 6 userów limity i Upload -y poustawiane według zapotrzebowania .Jakby ktoś miał ochotę trochę popisać to prosze o pomoc bąc prosze mnie skierowac do odpowiedniego działu z góry dziękuje życzę miłego dnia.:)

    Dodano po 1 [minuty]:



    JESTEM DOSTEPNY NA GG 8877228 :)
  • Poziom 18  
    Witam napisz dokładnie jak skonfigurowałeś sieć i napisz czy masz Windows xp z sp2 albo czy masz zainstalowanego jakiegoś firewalla.
  • Moderator Samochody
    Musisz na wszystkich komputerach "przejść" przez kreator sieci.
    Na wszystkich komputera w sieci, musisz mieć w regułach firewalla dodaną sieć lokalną do sieci zaufanych.
    Musisz uważać o konta o takich samych nazwach na różnych komputerach - jeśli konta nazywają się tak samo to muszą mieć takie same hasła.
    Warto włączyć konto Gość.
  • Poziom 10  
    Więc tak grupe nazwałem sobie : Beny1 i na wszystkich kompach mam identycznie!!! nastepnie we własciwościach połączenia: 1 Klijent network , 2 Protokół servis itsd, 3 udostepnianie plików drukatrek, Harmonogram pakietów , 4 system net bios , 5 Protokół transportowy , 6 protokół internetowy. w sumie dodałem wszystko co mozna było dodac :) we właściwosciach karty sieciowej ustawiłem wszystko na auto, uważam że jest ok, bo net jest idzie pełną listwa a po sieci można pograć w ET:) ... Firewoll jest odinstalowany tzw, w Msconfigu wyłączony!!!! tak samo zapora !!!!! posiadam WIN XP SP2 ver 5,1 kompilacja 2600 , Na wszystkich kompach przeszedłem to badziewne ustawianie sieci !! . Ponieważ jestem troche zawziety zainstalowałem Pingwina (Linuks)-a UBUNTU i wszystko jest zajebiście w sumie za pomocą 2 kliknięc sam mi skonfigurował sieć lokalna jak i połączenie internetowe więc uważam że sprzetowo jest nie naj gorzej! :) spoczatku mysilałem że , Router jest wydymany ?ale okazuje sie że nie ? no cóż czekam dalej na wasze pomysły co z tym fantem zrobić z góry dziękuje za zainteresowanie! dzieki koledzy za odpowieć .
  • Moderator Samochody
    Router nie ma tu nic do rzeczy, router jest między WAN a LAN, komputery są podłączone tylko do switcha (zintegrowanego z routerem).

    Dbaj o pisownię, nie rób literówek, widząc jak piszesz na forum, nie zdziwiłbym się, że jednak nie nazwałeś identycznie tych grup.

    Nie potrzebnie zrobiłeś bajzel w protokołach, jedyne co trzeba zrobić to włączyć konto gość i włączyć udostępnianie plików, poprzez przejście przez kreatora sieci. Teraz to naprawdę możesz mieć problem, żeby to działało, potrzebujesz tylko Klienta sieci Microsoft, Udostępnianie plików i drukarek i Protokół internetowy (TCP/IP), ew. może zostać domyślnie instalowany QoS.

    Ważna uwaga - jeśli na wszystkich komputerach użytkownik aktualnie zalogowany nazywa się tak samo, to wszędzie to konto musi mieć taką samą nazwę.

    Zapora windows może być włączona, firewall też (ale nigdy obie rzeczy na raz!). Jeśli masz innego firewalla, zazwyczaj istnieje możliwość dodania sieci zaufanej, lub odrębnych reguł dla Microsoft Networking.

    Przejdź więc ponownie przez tego kreatora, uważnie czytając co zaznasz i co co wpisujesz...
  • Poziom 19  
    Gdy wszystko będziesz mial dobrze skonfigurowane, a otoczenie dalej będzie mułowate, skorzystaj z programiku LanScanner Demo.
  • Poziom 10  
    Więc tak doszłem do tego co było wywalone,:) natomist po Routerze mam Haba mam tam 3 userów !!!!! są podłączeni kablem jeden kabel musiałem puścić po ścianie a okazało sie że 1cmm pod tynkiem jest kabel wysokiego napięcia (siła) taki główny do domu do licznika , po odłączeniu tego kabla problem znikł !!! tak szybko jak powstał!!!!! co sie okazało!!!!, skrętka to drut
    i na tym drucie jekies dziwne prądy powstawały indukowały sie prady Które blokowały hab , i tyle ,kabelek zdjełem położyłem na podłodze.:) dzieki za odpowiedzi narazie i [pozdrawiam miłego dzionka.

    Post był raportowany.
    Proszę niezwłocznie poprawić swoją wypowiedź. Zdanie zawsze rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką. Obowiązuje stosowanie znaków interpunkcyjnych (przecinki) oraz diakrytycznych (tzw. polskie ogonki). Stosowanie slangu również jest niedozwolone. Ogrom literówek również utrudnia czytanie.
    Regulamin forum pkt. 10.9, 15.
    Mery84
  • Moderator Samochody
    Coś kręcisz... twierdziłeś, że sieć (i dostęp do internetu) działała prawidłowo, jako że masz dość szybkie łącze, przy zakłóceniach na kablu musiałoby to być odczuwalne przynajmniej na komputerze podłączonym tym problematycznym kablem.
    Wniosek stąd taki, że wprowadziłeś innych w błąd podając nieprawdziwą informację. Doprowadziło to do poszukiwania możliwej przyczyny w oprogramowaniu, podczas gdy w rzeczywistości problem leżał w sprzęcie.
    Skoro po routerze masz hub'a to zapewne masz tam kontrolkę collision i w tych okolicznościach na pewno często się świeciła.