Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator natężenia oświetlenia na triaku

Jawarider 12 Feb 2008 08:00 6954 5
    Jawarider
    Level 12  
    Witam zmontowałem sobie ostatnio regulator natężenia oświetlenia z triakiem jako elementem wykonawczym.Triak KT205/400 zastąpiłem BT138/600 uwzględniając inną konfigurację nóżek oczywiście.
    Układ niby niby działa, ale regulacje natężania nie jest płynna.

Przy rozjaśnianiu układ reaguje w niewielkim stopniu tzn. lekko rozjaśnia później gdzieś w połowie potencjometru suwakowego jest skok i juz jest bardzo jasno i potem do końca potencjometru jeszcze leciutkie rozjaśnienie.

Może ktoś ma pomysł czemu tak sie dzieje, może to wina kiepskiego potencjometru a może po prostu można taki układzik jakoś usprawnić?

Pozdrawiam Robert

Regulator natężenia oświetlenia na triaku

Powyżej odsyłacz do schematu, n schemacie nie widać wartości potencjometru, jest to 470Kilo omów

[Proszę poprawić błędy. Edycja postu za pomocą przycisku "zmień" i dla ułatwienia jest przycisk "pisownia". Mariusz Ch.]
    joozwa
    Level 31  
    Witam
    Zamiast dwóch tranzystorów lepiej użyć diaka (KR100/DB3). Schemat pochodzi z przed kilkunastu lat, kiedy diaki były trudniej dostępne. Czy zastosowany przez Ciebie potencjometr jest liniowy (A)?
    Do dostrajania zakresu regulacji służy rezystor włączony równolegle z potencjometrem. Zamontowałbym po prostu w jego miejsce potencjometr montażowy (1MOhm) i regulując nim, doprowadził do prawidłowego zakresu.
    Pzdr.
    Jawarider
    Level 12  
    Ten rezystor wpięty równolegle służy do dostrojenia minimalnej wartości natężenia światła, i to juz sobie dostroiłem.Problem polaga na tym ze występuje ten duży skok jasności, praktycznie ze ściemnionego światła w pełna jasność.Dzieje się to mniejwięcej w polłowie zakresu suwaka potenciometru.

Potencjometr jest liniowy
    joozwa
    Level 31  
    Witam
    Może się mylę, ale jak teraz spojrzałem na schemat (mam tę książeczkę), to tam potencjometr oznaczony jest literką "B", czyli logarytmiczny... Skoro udało Ci się wyregulować dolną granicę regulacji, to może problemem jest właśnie liniowa charakterystyka zastosowanego potencjometru...
    Jawarider
    Level 12  
    Faktycznie masz rację w wykazie cześci jest B. A ja sobie ubzdurałem że jest liniowy i nie upewniając sie z uporem maniaka chodziłem po giełdzie i szukałem liniowego.To może być to, jak dorwe logarytmiczny to sprawdzę i dam znać.

Dzieki pozdr.
    bonzo jan
    User under supervision
    Myśle że w odkurzaczach z regulacją obrotow można spotkać gotowca układ do wykożystania.