Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz w Volvo S80 - podłączenie

13 Lut 2008 18:45 7450 11
  • Poziom 10  
    Witam

    Proszę o pomoc. Wymieniłem oryginalne radio volvo HU801 na Pioneera AVIC HD3. Zostawiłem tylko oryginalny wzmacniacz. Wszystko było by pięknie gdyby nie bardzo duże zakłócenia. Przy zgaszonym siniku jest to cichy świergot, po zapaleniu silnika zakłócenia są nie do wytrzymania.
    Kabel między wzmacniaczem a radiem ma 6 żył (zakończony okrągłą wtyczką). W dokumentacji serwisowej jest tak:
    1 - LF Audio
    2 - RF Audio
    3 - RR Audio
    4 - Ground
    5 - LR Audio
    6 - control signal (on/off)

    Kabel jest ekranowany, ale ekran nie jest połączony z 4 pinem. Pioneera podłączyłem poprzez dorobioną przejściówkę. Pin 4 Ground dałem na masę w RCA. Ekran kabla do do obudowy radia. Dodam jeszcze, że wszystkie głośniki grają, problemy są tylko zakłóceniami. Może ktoś ma jakiś pomysł?
  • Poziom 16  
    czy zamiast radia bez wzmacniacza zamontowałeś radio ze wzmacniaczem?
    Jeśli tak to musisz zbić napięcie wyjściowe ze wzmacniacza mcz zamontowanego radia do poziomu jaki bedzie odpowiadał oryginalnemu wzmacniaczowi.
    (np dzielnik rezystancyjny)
    Lub głośniki podłącz pod radio, pomijając oryginalny wzmacniacz
  • Poziom 10  
    Radio ma wzmacniacz, trzeba tylko doprowadzić przewody od głośników bo oryginalny wzmacniacz jest pod fotelem pasażera i tam się kończą kable od głośników.
  • Poziom 20  
    Sprawdź czy na wyjściach RCA w Pioneerze masz masę, czy czasem nie jest uszkodzona.
    Jeśli jest ok, to przetestuj opcję bez podłączania ekranu do masy radia.
  • Poziom 10  
    Sprawdziłem, na wyjściach RCA nie ma masy. Czy można masę na RCA połączyć do obudowy radia? Bez ekranu próbowałem już wcześniej i nic nie pomagało. W między czasie podłączyłem radio do wzmacniacza w domu i grało bez żadnych zakłóceń.
  • Poziom 20  
    Skoro na RCA nie ma masy tzn. że jest uszkodzona i stąd te zakłócenia.
    Podłącz na próbę kabelkiem masę z obudowy radia do czincza i zobacz jakie to da efekty.
    Wygląda na to że w radiu masz upaloną ścieżkę masy albo cewkę smd wpiętą w obwód masy. Pioneer też takie rozwiązania stosował.
  • Poziom 10  
    Zrobiłem tak jak proponował airbob, połączyłem masę czincza z obudową radia i w tym momencie zrobiło się zwarcie - spalił się bezpiecznik na zasilaniu radia. Na tym na razie skończyłem próby ze wzmacniaczem i podłączyłem bezpośrednio głośniki. Nawet okazało się, że producent samochodu przewidział możliwość podpięcia głośników bezpośrednio do radia. Zrobił rozłączane złącze konektorowe na kablach do głośników. Zawinięte było tylko w gąbkę i wsadzone w szparę w okolicach radia. Dziękuje za pomoc, może wrócę (jak będę miał więcej czasu) do prób ze wzmacniaczem - wtedy napiszę co się udało zrobić.
  • Poziom 20  
    Stało się coś bardzo dziwnego bo nawet jeśli miałeś na masie wzmacniacza jakieś napięcie to nie powinien się przepalić bezpiecznik w radiu, jeśli już to na zasilaniu wzmacniacza, chyba że oba urządzenia są zasilane przez ten sam bezpiecznik co się przepalił.
    Nie zmienia to faktu że przy poprzednich eksperymentach uszkodziłeś masę RCA po prostu ścieżka masowa nie wytrzymała była słabsza niż bezpiecznik i to jest przyczyną zakłóceń.
    Warto o tym pamiętać bo bez naprawienia tego jakikolwiek wzmacniacz podłączysz będzie miał zakłócenia
  • Poziom 10  
    Sam byłem bardzo zdziwiony. Wzmacniacz ma własny bezpiecznik 30A, ten na kablu od radia ma 10A i to może była przyczyna, że przepalił się ten słabszy. Zastanawiam się jeszcze na jedną dziwną sprawą. W radiu oryginalnym, które było zainstalowane, sygnał w gnieździe opisany jako masa nie jest połączony z masą radia (czyli obudową). Od strony wzmacniacza, sprawdzałem też nie ma połączenia sygnału masy z minusem samochodu.
    Załączyłem oryginalny opis gniazd w tym samochodzie. Wzmacniacz podłączony jest przez okrągłe gniazdo.
  • Poziom 20  
    Z opisu tych złącz wnioskuję że ta 6 pinowa wtyczka to już ma sygnał po wzmacniaczu i tam jest już sygnał na głośniki "audio chanel loudspeaker". Trochę to dziwne bo pisze że to kabel łączący "audio moduł" z "amplifier"
    Nie wiem co to jest ten "audio moduł" czy to jest jeszcze jakaś puszka pomiędzy radiem a wzmacniaczem.
    Czy do tego wzmacniacza idzie jeszcze jakiś inny kabel ? bo coś mi wygląda że konfiguracja wygląda tak że z radia sygnał jakimś innym kablem idzie do tego wzmacniacza i wzmocniony wraca do radia właśnie tym kablem do którego próbujesz sie wpiąć a głośniki są wpięte do radia.

    Inna opcja to to że radio ma w sobie wzmacniacz ale też jest opcja podłączenia dodatkowego wzmacniacza i tutaj sygnał z radiowej końcówki mocy do wzmacniacza i w nim jest tłumiony i ponownie wzmacniany.
    To by tłumaczyło występowanie "gorącej masy"
    Ciekawe jakie napięcie występuje na tej "niby masie" względem rzeczywistej masy.
  • Poziom 10  
    Układ jest normalny. "Audio moduł" to radio, do niego jest podłączony 6 żyłowym ekranowanym kablem wzmacniacz "amplifier". Widać to ładnie na załączonym obrazku (z oryginalnej dokumentacji serwisowej). Tu jest trochę napisane o tym radyjku i widać na zdjęciach jak wyglądają wyprowadzenia http://www.mp3car.com/vbulletin/fabrication/32033-volvo-s60-dash-project-2.html.
  • Poziom 20  
    Wygląda to na normalny układ ewentualnie jak podłączenie w ten sposób jak przedstawiłem w drugiej opcji.
    Zmierz jeszcze napięcie pomiędzy masą audio w tym kablu a masą rzeczywistą czyli obudową, oraz napięcia na liniach sygnałowych. Na włączonym oryginalnym sprzęcie.
    Próbuję ustalić co z tą masą i dlaczego ten bezpiecznik wyleciał.
    Czy jesteś w stanie zaglądnąć do oryginalnego radia i sprawdzić czy tam jest jakaś końcówka mocy ?