Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radio zasilane bezposrednio z akumulatora.

zwonko 13 Lut 2008 22:06 1992 29
  • #1 13 Lut 2008 22:06
    zwonko
    Poziom 10  

    Jak myslicie jaki kabel wziąsc do podpiecia dodatkowego zasilania do radyjka bezposrednio z aku?? Pasowałby tez jakis bezpiecznik na wszelki wypadek, ile A ??

    0 29
  • Pomocny post
    #2 13 Lut 2008 22:14
    Krisstoferes
    Poziom 19  

    Wystarczy zwykły kabel instalacyjny taki jak pozostałe w samochodzie, chyba że masz jakieś wypaśne radyjko które ma powyżej 4x50W. Bezpiecznik obowiązkowy, zamontowany przy aku około 20-25A, ale polecam sprawdzić jaki masz w radiu przy kostce (bo jest na pewno) i dać 5A więcej.
    Pozdrawiam.

    0
  • #3 13 Lut 2008 22:19
    zwonko
    Poziom 10  

    moze i nie wypasne ale SONY i 4 razy 52,5W to ono ma. Wiec wydaje mi sie ze taki jak jest noramlanie za cienki jest. radio ma bezpiecznik 10A wiec tak jak myslałem sprzydało by sie 15 na kablu.. Wiec co z tym kablem??

    0
  • #4 13 Lut 2008 23:23
    LeDy
    Poziom 43  

    zwonko napisał:
    moze i nie wypasne ale SONY i 4 razy 52,5W to ono ma. Wiec wydaje mi sie ze taki jak jest noramlanie za cienki jest. radio ma bezpiecznik 10A wiec tak jak myslałem sprzydało by sie 15 na kablu.. Wiec co z tym kablem??
    Policz sobie. 4x52W = ok. 200W. Przy napięciu z akumulatora ok. 13V prąd dla tej mocy to ok.16A. Bezpiecznik masz 10A. Czyli pic z tą mocą. Na takie prądy zwykły przewód - 2,5mm2 potrzebny. Jak ma 10A radio to lekki zapas czyli ok. 15A.

    0
  • #5 13 Lut 2008 23:41
    Coolbit
    Poziom 18  

    To radyjko nie pociągnie nawet 100W cisnąc CD, wyjścia na wzmaka i nie wiadomo jaki wyświetlacz OEL jeśli posiada. Pociągnij sobie kable na skróty i sprawdź jak się zachowuje radio przy rozruchu silnika. Jeśli będzie mniej przygasać lub wcale to podmianka ma sens. Tak samo jeśli dasz na full i zmniejszy się charczenie. A sensowny bezpiecznik to popieram 15A

    0
  • #6 13 Lut 2008 23:46
    Krisstoferes
    Poziom 19  

    Nie chcę się tu wywodzić na temat mocy teoretycznej a praktycznej, RMS i chwilowej.
    Według mnie wystarczy przewód 1.5mm2 czyli coś takiego jak jest w instalacji, niema co przesadzać.
    Można dać grubszy, w niczym to nie przeszkodzi ale pozwolę sobie porównać - 200W = 4 żarówkom świateł mijania, więc skoro w radiu jest bezpiecznik 10A to wynika z tego że radio pobiera w skrajnych warunkach 130W razem z mocą traconą na radiatorach co się raczej nie zdarza bo nie widziałem jeszcze radia w którym spalił się bezpiecznik od zbytniego przeciążenia. 10A jest ze sporym zapasem, więc 4x52,5W to (lekka ściema) teoretyczna moc muzyczna.
    Więc nie ma co się martwić o grubość kabla, ale należy pamiętać o fachowym podłączeniu i zaizolowaniu owego kabla.

    0
  • #7 14 Lut 2008 08:44
    zwonko
    Poziom 10  

    moc RMS to bodajze 4razy 27,5 wezme na wszelki wypadek ten grubszy kabel 2,5mm2. bezpiecznik 15A, wezme kilka na wszelki wypadek i gniazdo bezpiecznika. Nie wiem oco chodzi z tym na skróty ale dodatkowe zasilanie bezporednio z aku jest wymogiem. Bo takto radio gasnie przy zapalaniu oraz przy podgłasnianie na 50% juz widac spadki napiec(wyswietlacz OLED, ktory jest dosc duzy,bo radio nie ma praktycznie przycisków, tylko piloty, zaczyna przygasac).
    Pisałem juz na forum o problemie z tym radiem SONY CDX-CA850. No iwłasnie kazali mi podpiac do aku. NIe chciało mi sie az dowiedziałem sie ze pewien kumpel miał podobny problem i tez podpioł bezposrednio. Podpiołem u niego i radio nie przygasa. Wiec zasilanie z aku jest niezbedne.

    0
  • #8 14 Lut 2008 14:12
    BJJ
    Poziom 20  

    Radio żre maksymalny prąd poniżej 10A, więc najbliższa większa wartość bezpiecznika, to "10A" i tyle należy wstawić. Nie ma tu żadnego uzasadnienia dla stosowania większych bezpieczników. A biorąc pod uwagę fakt, że bezpieczniki topikowe mają prawo zadziałać powyżej (1,5-1,6)*In, to nawet 5A bezpiecznik powinien wytrzymać...

    0
  • #9 14 Lut 2008 18:20
    zwonko
    Poziom 10  

    Juz w sumie kupiłem 4 bezpieczniki 15A250V(kurcze teraz sie zastanawiam czy one nie powinny byc na 12V?? fu**) Gniazdo i 2 razypo 3,5metra kabla 2,5mm. Ale nie wiem no w razie czego moge kupic cos innego jeszcze przed sobota bo wtedy dopeiro sie tym zajme...

    0
  • #10 14 Lut 2008 20:55
    Coolbit
    Poziom 18  

    BJJ a słyszałeś kiedyś o stopniowaniu ?
    2 bezpiecznik ma za zadanie chronić odcinek przewodu, a nie samo radio które już ochronę posiada.

    zwonko - Bezpiecznik zamontuj jak najbliżej akumulatora.
    To czy przy rozruchu radio będzie przygasać zależy dużo od samochodu. Jeśli masz diesla to rozrusznik sporo ciągnie i wtedy przygasa , zupełnie co innego przy mało litrarzowym benzyniaku.
    Poza tym przygasanie radyjka przy rozruchu to rzecz normalna. Ale jeśli przygasa przy odtwarzaniu to nie bardzo i jak najbardziej jest sens polecieć kabelkiem na skróty prosto pod aku.

    0
  • #11 14 Lut 2008 21:36
    BJJ
    Poziom 20  

    Coolbit napisał:
    BJJ a słyszałeś kiedyś o stopniowaniu ?
    2 bezpiecznik ma za zadanie chronić odcinek przewodu, a nie samo radio które już ochronę posiada.

    A Ty słyszałeś, że stopniowanie polega na przeskoku o co najmniej 2 wartości z szeregu? Przynajmniej tak jest w szeregu wkładek używanych w instalacjach ~230/400V(czyli 6A, 10A, 16A, 20A, 25A, itd)...

    Niestety bezpieczniki samochodowe są produkowane w "gęstszym" szeregu(2; 3; 4; 5; 7,5; 10; 15; 20; 25; 30) szczególnie "gęstym" na początku i nie wiadomo, czy ich całki Joule'a("całki z i²t") spełniają warunek selektywności w rozumieniu elektroenergetyki. Powinny.

    W każdym razie radio standardowo ma za duży bezpiecznik(10A), widocznie dobrali go tak, aby nigdy nie zadziałał(i nie sprawiał kłopotów właścicielowi).
    Jeśli już upieramy się na 15A do zabezpieczenia kabla biegnącego z akumulatora, to dla zapewnienia selektywności(jeśli szereg samochodowych wkładek ją spełnia) należy zmienić bezpiecznik w radiu na "2 pozycje wstecz"(względem 15A), czyli 7,5A.
    A jeśli pozostawimy w radiu te 10A, to kabel należy na początku zabezpieczyć wkładką 20A.

    zwonko napisał:
    Juz w sumie kupiłem 4 bezpieczniki 15A/250V(kurcze teraz sie zastanawiam czy one nie powinny byc na 12V?)...

    Nic nie szkodzi. Bezpieczniki zaprojektowane do wyłączania zwarć w obwodzie przy napięciu 250V z powodzeniem mogą robić to samo przy niższych napięciach(to chyba logiczne?).

    0
  • #12 15 Lut 2008 09:25
    zwonko
    Poziom 10  

    Nom logiczne z tym 250V. Ale z reszta to mi juz nie zle namieszaliscie. Juz nie wiem co robic. W radiu jest bezpiecznik 10A, dobrany tak zeby nigdy niezadziałał, co znaczy ze to radio przy okreslonych okolicznosciach jest "skazane na smierc"?? Nie wydaje mi sie zeby SONY mogło na to pozwolic. W końcu bezpiecznik ma zabezpiczeac, a nie byc od tak sobie...
    Autko to benzynka, silniczek 1.2 8V wiec ten rozrusznik tak duzo nie potrzebuje. Co do tego ze przygasa, tez myslałem ze to dosc logiczne ze przygasa przy zapalaniu, zeby włąsnie nie meczyc akumulatora przy rozruchu. No ale z tym przygasaniu przy podgłasnianiu to juz troche inna sprawa, tyle ze ja na początku bardziej wiezylem w to ze z radiem jest cos poprsotu nie tak (radio ma pare wiosnek wiec zakladałem ze moze cos byc nie tak w jego elektronice).
    A z tym stopniowaniem i ile ten bezpiecznik na kablu powienien miec, to ja poprsotu nie jestem elektrykiem ani nikim specjalnie sie na tym znającym. Kiedys cos tam lutowałem, cos tam kablami się łaczyło, ale na tym moja przygoda z pradem sie kończy. Jednak z tego co ja wiem, lepiej jest dac mniejszy bezpiecznik i zeby go upaliło i kupic nowy za 50gr niz dac wiekszy ktory sie nie spali, ale za to moze spowodowac wieksze szkody. Wiec ja bym przystawał przy 15A jak nawet nie mniejszym. W koncu jak pare razy bede wydawał te 50gr to nie zbankrutuje.
    Bezpiecznik powienien byc jak najblizej aku, wiec odległosc jakis 20 cm mu nic nie zrobi?? Czy jednak musi byc 5cm od aku??

    0
  • #13 15 Lut 2008 10:27
    LeDy
    Poziom 43  

    Bezpiecznik ma zabezpieczać w momencie włączenia zanim naładują się kondensatory i przy maksymalnej mocy aby wytrzymał granie. Te 10A to jest juz zabezpieczenie z zapasem tej maksymalnej mocy czyli i tak płynie mniejszy prą niż 10A. Na kabel jak chcesz możesz dać też 10A ale wtedy może polecieć jeden , drugi lub oba bezpieczniki. Zależy do czego łatwiej dojść. Przy uszkodzeniu końcówki mocy lub jakimś innym zwarciu ten bezpiecznik ma się dopiero przepalić aby było jak najmniej szkód(powypalane ścieżki ) i nic tu nie ma do tego Sony , że nie pozwoli na to.
    Blisko akumulatora może być aby wyeliminować ewentualne zwarcie przed bezpiecznikiem- odległość taka aby przewód " urwany" przed bezpiecznikiem nie miał dostępu do masy bo wtedy przy zwarciu sam się "pali". Z tym zabezpieczeniem przy 10A w radio a na kabel 20A , bo stopniowanie , to bzdura.

    0
  • #14 15 Lut 2008 10:50
    zwonko
    Poziom 10  

    Po słwoach "aby nigdy niezadziałał" doszedłem do wniosku, ze jest on zrobiony dla picu, ze niby jest za duzy jak na to radio.
    Czyli wkoncu ten 15A wziąść??
    Czyli jak wnioskuje z tego postu to jak najblizej aku, zalezy tylko ode mnie. A jak przeciez dobrze zaizoluje to praktycznie nie ma szans zeby gdzies wystapiło zwarcie przed bezpiecnzikiem...

    0
  • #15 15 Lut 2008 11:55
    LeDy
    Poziom 43  

    Nie czytasz dokładnie. Przecież napisałem , że możesz dać 10A i też będzie dobrze. Jak dasz 15A to jest pewne , że poleci w radiu. Jak jest lepsze dojście do dokładanego bezpiecznika przy akumulatorze, możesz dać na próbę 7,5A. Wtedy jest pewne , że on poleci i łatwiej go wymienić. Jak nie będziesz grał na max. to 7,5A wystarczy. Jak się jednak przepali to wtedy możesz wymienić na 15A.

    0
  • #16 15 Lut 2008 12:36
    zwonko
    Poziom 10  

    Problem polega na tym ze napewno bede grał na maxa:D. Tzn. na tyle na ile bedzie grał czysto, bo ja moge słuchac nie zlaeznie od głosnosci byle by gralo czysto. W niedługim czasie moze nawet do tego dołoze wzmacniacz i jakies mocniejsze glosniki...

    0
  • #17 15 Lut 2008 15:38
    BJJ
    Poziom 20  

    LeDy napisał:
    Z tym zabezpieczeniem przy 10A w radio a na kabel 20A , bo stopniowanie , to bzdura.

    BAN za szerzenie ciemnoty! Są tu moderatorzy?

    LeDy napisał:
    Przecież napisałem , że możesz dać 10A i też będzie dobrze. Jak dasz 15A to jest pewne , że poleci w radiu. Jak jest lepsze dojście do dokładanego bezpiecznika przy akumulatorze, możesz dać na próbę 7,5A. Wtedy jest pewne , że on poleci i łatwiej go wymienić. Jak nie będziesz grał na max. to 7,5A wystarczy. Jak się jednak przepali to wtedy możesz wymienić na 15A.

    Nieuku, bezpieczniki w instalacji mają być stopniowane od źródła do odbiornika. Inaczej to przeczy idei zabezpieczenia. Nie wolno ich sobie zamieniać miejscami(większy z mniejszym), tylko dlatego, że będzie "wygodniej" wymieniać! Siadaj. Bania z elektrotechniki.


    Moderowany przez Mariusz Ch.:

    Proszę nie naruszać regulaminu. Punkt 10.8 i przemyśleć swoje postępowanie. Następne będzie ostrzeżenie.

    0
  • #18 15 Lut 2008 21:22
    LeDy
    Poziom 43  

    BJJ napisał:
    LeDy napisał:
    Z tym zabezpieczeniem przy 10A w radio a na kabel 20A , bo stopniowanie , to bzdura.

    BAN za szerzenie ciemnoty! Są tu moderatorzy?

    LeDy napisał:
    Przecież napisałem , że możesz dać 10A i też będzie dobrze. Jak dasz 15A to jest pewne , że poleci w radiu. Jak jest lepsze dojście do dokładanego bezpiecznika przy akumulatorze, możesz dać na próbę 7,5A. Wtedy jest pewne , że on poleci i łatwiej go wymienić. Jak nie będziesz grał na max. to 7,5A wystarczy. Jak się jednak przepali to wtedy możesz wymienić na 15A.

    Nieuku, bezpieczniki w instalacji mają być stopniowane od źródła do odbiornika. Inaczej to przeczy idei zabezpieczenia. Nie wolno ich sobie zamieniać miejscami(większy z mniejszym), tylko dlatego, że będzie "wygodniej" wymieniać! Siadaj. Bania z elektrotechniki.
    Ciemnotę to ty tu szerzysz. Co za różnica czy poleci jeden bezpiecznik czy drugi. Jego , ich , zadaniem jest zabezpieczenie i to ma miejsce bez względu na to jaki dasz . Pomijając teorie pozostaje jeszcze logika. Lepiej wyciągać radio z kieszeni niż łatwo wymienić przy akumulatorze? A banie to dawaj sobie. Pozostaje jeszcze dla ciebie" bania" za kulturę . Sprawę zgłosiłem do moderatora. Pisanie o tym ,że pruducent dobrał bezpiecznik 10A aby nigdy się nie przepalił to chyba twój wymysł i szerzenie ciemnoty. Chyba jesteś elektrykiem.

    0
  • #19 15 Lut 2008 21:25
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    Koledzy! Bardzo proszę o spokój.

    Miłego Dnia.

    0
  • #20 15 Lut 2008 21:48
    LeDy
    Poziom 43  

    To nie jest zajęcie stanowiska. Moderator powinien rozstrzygnąć problem . Udzielanie niewłaściwych rad to można usunąć post. Za obrażanie jednak są inne konsekwencje. Przynajmniej w dziale RTV . PS.Teraz dopiero przeczytałem o interwencji moderatora. Dzięki za to.

    Dodano po 12 [minuty]:

    BJJ napisał:
    Radio żre maksymalny prąd poniżej 10A, więc najbliższa większa wartość bezpiecznika, to "10A" i tyle należy wstawić. Nie ma tu żadnego uzasadnienia dla stosowania większych bezpieczników. A biorąc pod uwagę fakt, że bezpieczniki topikowe mają prawo zadziałać powyżej (1,5-1,6)*In, to nawet 5A bezpiecznik powinien wytrzymać...
    A to jest porada o stopniowaniu od źródła zasilania. Brawo!

    0
  • #21 15 Lut 2008 22:05
    BJJ
    Poziom 20  

    :)
    Cały czas dotyczyło to radia(ale nie wyraziłem tego jasno w tym zacytowanym poście - moje przeoczenie). Ale dalsze posty są już precyzyjne.

    A z tym donoszeniem do moderatora, to zachowałeś się jak dzieciak w przedszkolu, co grozi kolegom tekstem "jesteś u Pani". :D

    W każdym razie wierz dalej w swoje teorie(na temat "wygody" w wymienianiu bezpieczników), ale nie chwal się nimi, bo się ośmieszasz w świetle nauk technicznych. Napisałem prawdę: bania z elektrotechniki.

    Jeśli moderator nie ma dostatecznej wiedzy, aby rozstrzygnąć kto ma rację, to się nie nadaje na stanowisko(jak wielu na tym forum).
    Jest to forum techniczne i należy w pierwszej kolejności rozstrzygać wartość merytoryczną wypowiedzi, a nie to, czy są "ładne"!
    Jak ktoś szerzy bzdury(na to nie ma punktu w regulaminie?), to mam prawo to nazwać po imieniu.
    Nie jest to obrażanie = to stwierdzenie faktu.

    Mariusz Ch. napisał:
    Koledzy! Bardzo proszę o spokój.

    Spokój tu był i jest. Tylko niektórzy robią chlew swoimi "poradami" bazującymi na "wygodzie"! :)
    Musi być jakiś punkt regulaminu na takich. Nie ma?
    ...
    Czytam Regulamin i już znalazłem takie coś:
    Cytat:
    8. Moderator ma prawo usuwania wiadomości, przenoszenia jej do dowolnego działu oraz zamykania tematu jeżeli stwierdzi, że dana wiadomość:
    8.1 obniża ogólny poziom forum,

    12. Udzielanie porad uznanych za szkodliwe bądź bezwartościowe podlega regulaminowym restrykcjom.

    0
  • #23 15 Lut 2008 22:24
    BJJ
    Poziom 20  

    :)
    Twoje donosy nie przysłonią faktu, że:
    Łamiesz wszelkie prawa i zasady elektrotechniki doradzając zastosowanie na początku linii bezpiecznika mniejszego niż jest w odbiorniku!
    Tym samym łamiesz też punkty 8.1 oraz 12 Regulaminu.
    Nie próbuj odwracać uwagi Moderatora(z nadzieją, że przeoczy te dwa punkty i wyjdziesz na świętego).

    0
  • #24 15 Lut 2008 22:33
    LeDy
    Poziom 43  

    BJJ napisał:
    Radio żre maksymalny prąd poniżej 10A, więc najbliższa większa wartość bezpiecznika, to "10A" i tyle należy wstawić. Nie ma tu żadnego uzasadnienia dla stosowania większych bezpieczników. A biorąc pod uwagę fakt, że bezpieczniki topikowe mają prawo zadziałać powyżej (1,5-1,6)*In, to nawet 5A bezpiecznik powinien wytrzymać...
    Sam to napisałeś a teraz metoda raka. To jest twój opis stopniowania do żródła zasilania. Dalsza wymiana nie ma sensu.
    Pozdrawiam wasz dział.

    0
  • #25 15 Lut 2008 22:43
    BJJ
    Poziom 20  

    Moderator nie da się złapać na proste zabiegi socjotechniczne, jak cytowanie po kilka razy czyjejś wypowiedzi i wmawianie czego ona dotyczyła(cały czas z nadzieją, że twoje własne wypowiedzi w tym zamieszaniu nie zostaną poddane konfrontacji z regulaminem).

    Proszę jeszcze raz przeczytać pierwsze zdanie tej wypowiedzi:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4809146#4809084

    To by było na tyle w temacie. Czytelnicy niech sami ocenią komu wierzyć.
    Również pozdrawiam. :)
    A w wolnej chwili, na spokojnie, polecam przejrzenie jakiejś książki do "Podstaw Elektrotechniki" i "Instalacji Elektrycznych". Na prawdę warto.
    Cześć. :)

    0
  • #26 16 Lut 2008 00:11
    Mirek Z.
    Moderator

    :arrow: BJJ - biorąc pod uwagę przepisy i zasadę stopniowania, masz oczywiście rację. Trzeba też dodatkowo uwzględnić max. wartość prądu bezpiecznika w związku z przekrojem przewodu. Jako elektryk z wykształcenia i praktyki podzielam to zdanie - zwłaszcza, gdybym tą "doróbkę" wykonywał osobiście.
    Należy tu jednak również wziąć pod uwagę dwa czynniki.
    Pierwszy - bezpiecznik w radiu (już zamontowanym) praktycznie nigdy się nie spali, jedynie przy awarii wzmacniacza itp.
    Drugi - biorąc pod uwagę montaż przez amatora przewodu 2,5 w zapewne normalnej, dość cienkiej izolacji w SAMOCHODZIE - zalecanie bezpiecznika o większej wartości jest - moim zdaniem - niewskazane.
    Czyli, praktycznie rzecz biorąc, bezpiecznik 10A przy akumulatorze, taki sam jak w radiu, jest rozwiązaniem na pewno BEZPIECZNIEJSZYM. A to chyba jest ważniejsze od przepisu.

    Naruszenie p.12, czy jakiekolwiek inne, należy raportować - od tego jest ten przycisk. Można również z takimi stwierdzeniami polemizować, ale w sposób zgodny z netykietą i regulaminem Forum.
    Pozdrawiam.

    0
  • #27 16 Lut 2008 14:37
    zwonko
    Poziom 10  

    Teraz mam problem. Bo kolega miał podpiete tak: aku+podpiety z zółtym i czerwnoym przed kostka(podpinana do radia), i aku- z czarnym przed kostka. U mnie gdy zepne czerwony z żółtym zapala sie kontrolka i siweca mi swiatła:D. Auto to puntoII z 2000 roku... Prosze o pomoc

    0
  • #28 16 Lut 2008 16:14
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze

    Witam
    Gdzie złączyłeś ten czerwony z żółtym? Pewnie w instalacji samochodowej zasilającej radio. Prawdopodobnie połączyłeś przewód zasilający radio +12V z przewodem "iluminator" który jest połączony w instalacji samochodowej ze światłami pozycji. Służy to do przygaszenia podświetlania radia gdy są włączone światła żeby radio nie raziło kierowcy po nocy.
    Powodzenia.

    0
  • Pomocny post
    #29 16 Lut 2008 23:33
    Coolbit
    Poziom 18  

    Cytat:
    Teraz mam problem. Bo kolega miał podpiete tak: aku+podpiety z zółtym i czerwnoym przed kostka(podpinana do radia), i aku- z czarnym przed kostka. U mnie gdy zepne czerwony z żółtym zapala sie kontrolka i siweca mi swiatłaVery Happy.


    https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/kostka_1504.jpg

    Tu masz opis wyjść na kostce ISO.

    Iluminator jest zazwyczaj pomarańczowy ,a data żółta.
    Może podłączyłeś po ciemku , albo masz samochód z franci i kolory sie nie zgadzają.

    Wzoruj sie na tej kostce i podepnij razem PAMIĘĆ i 12V

    0
  • #30 17 Lut 2008 13:11
    zwonko
    Poziom 10  

    Nom własnie podpiołem do instalacji samochodowej przewód był taki zółty z zielonym paskeim chyba(głupek ze mnie :(, przeciez to nawet nie logiczne zeby tak podpinac) Ale jak juz bede to robił w nastepny weekend to podepne do zółtego co idzie od radia (tzn podpepne i tak do instalcji samochodowej raczej ale do tego kable co idzie od żółtego).

    0