Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

asembler 13 Lut 2008 22:10 12135 54
  • Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    Przedstawiam urzadzenie na zdjeciach plus istrukcja obslugi.
    Obudowa jeszcze w robocie bo ma być z drewna.
    Dla zainteresowany udostępnie częsci do wykonania.
    Wyświetlacz graficzny 400x160 sterowanie Atmega8

    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie
    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie





    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie
    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    [img]
    https://obrazki.elektroda.pl/45_1202937507_thumb.jpg[/img]


    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie


    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    Wersja mini

    Multi termometr + sterowanie ogrzewaniem + inne takie

    DODAŁEM SCHEMAT


    Fajne! Ranking DIY
    Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz pendrive 32GB.
  • Metal Work Pneumatic
  • #2 13 Lut 2008 23:20
    Dj_sisior
    Poziom 10  

    Mogę poprosić o schemat.

  • #3 14 Lut 2008 01:14
    Szopler
    Poziom 21  

    Po co Ci schemat - to proste jak drut. Lepiej poproś o program ;).

  • #4 14 Lut 2008 01:40
    asembler
    Poziom 32  

    Z uwagi na wolne zasoby portów zastanawiam sie nad atmegą168 jest zgodna pinowo , gdyż jeszcze jest możliwośc dobudowy systemu alarmowego w oparciu o czujniki DS np czujniki ruchu i.t.p.

  • #6 14 Lut 2008 02:42
    jacynka84
    Poziom 26  

    W czym ty to oprogramowałeś ?
    Napisałeś własny ster do LCD zapewne?

  • #7 14 Lut 2008 06:37
    marmix26
    Poziom 10  

    czytałem instrukcje,ciekawe i pomysłowe można wykorzystać w wielu miejscach mogę prosić o schemat i program :)

  • Metal Work Pneumatic
  • #8 14 Lut 2008 06:55
    bobo
    Poziom 28  

    A dla mnie, to taka zabawa z wyswietlaczem graficznym. Rewelacja zadna. Po drugie, dlaczego wiekszość konstruktorów, dostaje wysypki na posługiwanie się polskim językiem. Tak trudno zrobić napisy/ tekst po polsku, czy teksty w j.angielskim sprawiaja ze urzadzenie staje sie lepsze?
    Pozdrówka

  • #9 14 Lut 2008 07:30
    asembler
    Poziom 32  

    Racja istrukcja się już tłumaczy na angielski. Akurat to urządzenie leci za granice wydało mi sie naturalne że nie w jezyku pokskim ma to być. Akurat w Polsce to każdy głupi potrafi coś takiego zrobić zaraz po obiedzie, a za granicą zanika powoli majsterkowanie tak jak u nas, tylko że my jesteśmy opóźnieni. Po drugie w menu jest możliwość wyboru języka. Po trzecie napisy w ang. jezyku zajmują dużo mniej miejsca.
    Czujniki DS będą mierzyć temerature oraz dawać sygnały z urządzeń podpiętych do nich.
    Jacynka pytanie zostawie bez odpowiedzi co?:)

  • #10 14 Lut 2008 07:35
    seba_x
    Poziom 31  

    czy ten wyświetlacz 400x160 jest z allegro ? jaki tam siedzi sterownik ? może T6963C ?

  • #11 14 Lut 2008 07:38
    asembler
    Poziom 32  

    Tak ten wyświetlacz jest na allegro po 40zł. U mie możesz kupić taniej.
    Nie ma żadnego sterownika, ale ma dodatkową zaletę bo wystarczy 5 I/O procesora do jego sterowania nie licząc regulacji kontrastu i podświetlenia
    Marmix - Oczywiscie że można prośić o schemat i program

  • #12 14 Lut 2008 07:45
    Top Gun
    Poziom 20  

    Heh, skoro mozna prosic to ja prosze o schemat i program :)

  • #15 14 Lut 2008 14:28
    oj
    Poziom 42  

    Wynika z tego, ze autor projektu sprzedaje wyświetlacz + płytkę a to jest warunkiem, że wtedy dostaniecie program. Na razie tak z tego wynika.

    Kolego zastanów się trochę...

  • #17 14 Lut 2008 15:20
    asembler
    Poziom 32  

    Oczywiscie ze mogę dołożyc zaprogramowaną kostkę atmega8.
    Co do programu zródłowego to nie wiem czy bedzie zrozumiały a na pewno żaden kompilator tego nie łyknie. .

  • #18 14 Lut 2008 16:54
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
  • #20 14 Lut 2008 21:05
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
  • #21 14 Lut 2008 21:35
    tplewa
    Poziom 38  

    asembler he he gratulacje - uznanie tutaj za pisanie kodu w asm :) coraz mniej ludzi docenia pisanie kodu na niskim poziomie :) Wszedzie tylko Bascom i jak nie ma gotowej instrukcji to reca na bok i kwiczenie...

    P.S.

    Komilnac sie da ;) tylko trzeba wiedziec czym :) - jednak fakt nie wiele ludzi zrozumie kod :)

    P.S.2

    he he daj bin-a ;) chetnie sobie zerkne w IDA na styl pisania ;)

  • #22 14 Lut 2008 21:53
    asembler
    Poziom 32  

    Styl pisania zalezy ile mam wolnego miejsca w pamieci jak jest duzo to jest fajnie przejrzyscie, ale jak sie zblizam do granicy zaczynają sie ciecia wtedy to sam niekiedy nie moge pojac jak to działa ale za to do 20% odzyskuje miejsca. Co do bina i hexa to moze zabrzmi to nieprawdopodobnie ale mój kompilator/programator nie generuje takich zbiorów nigdy nie było to potrzebne i mysle ze nie bedzie a programuje juz hoho lat. No i w asemblerze pisze sie niestety dość długo. Ten projekt zajął mi 5 dni a jeszcze obudowa to pewnie drugie 5 (lat)

  • #23 14 Lut 2008 22:12
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery

    a to ci pech, ze nie ma bina i hexa... mozesz zgrac z procesora, nie ma w tym zadnego problemu... no chyba ze twoj programator nie obsluguje tez odczytu procesora... prosimy wiec o kod, skoro:

    Cytat:

    Oczywiscie że można prośić o schemat i program


    z gory dzieki

    0x41 0x56 0x45!!

  • #24 14 Lut 2008 22:13
    tplewa
    Poziom 38  

    Cytat:
    to nieprawdopodobnie ale mój kompilator/programator nie generuje takich zbiorów nigdy nie było to potrzebne i mysle ze nie bedzie a programuje juz hoho lat.


    Niom tez programuje ho ho lat, a AVR-y jak tylko sie pojawily dostepne w Europie (w PL nie wiele o nich bylo sluchac)... Mam kilka kompilatorow dla AVR w tym komercyjne... Wczesniej pisalem glownie na 51 lub procki uznane obecnie za wynalazki w stylu 6205, i8080, Z80 itp. Do tego pisze 90% w ASM na rozne procki w tym mocno nietypowe (choc znane rdzenie - glownie samochodowka)... Ale kazy kompilator/linker
    generuje kod binarny choc by zapisywal go tylko w pamieci ;)

    Wiec nie badz taki tajemniczy i napisz jakiej platformy programistycznej/uruchomieniowej uzywasz...

    Cytat:

    to ci pech, ze nie ma bina i hexa... mozesz zgrac z procesora, nie ma w tym zadnego problemu... no chyba ze twoj programator nie obsluguje tez odczytu procesora... prosimy wiec o kod, skoro:


    odczyt z Flasha w przypadku AVR-ow nawet z ustawionymi Fuse - jest stosunkowo prosty... niom Atmel jak i wiele firm nie zadbaly zbyt mocno o bezpieczenstwo kodu :)

  • #25 14 Lut 2008 22:15
    nouki
    Poziom 25  

    Wiec jaki sens wstawiania tematu?? Cos czego nie można zrobić samemu tylko kupić.
    Sprzedaje sie na alleg... :)

    Pozdrawiam.

  • #26 14 Lut 2008 22:19
    tplewa
    Poziom 38  

    nouki napisał:
    Wiec jaki sens wstawiania tematu?? Cos czego nie można zrobić samemu tylko kupić.
    Sprzedaje sie na alleg... :)

    Pozdrawiam.


    No tez jestem ciekawy ;) bo projekt jest bardzo tajemniczy ;) choc w sumie bardzo prosty do realizacji dla przecietnego programisty (nie mowie tu o dlubaczach skladajacych soft niemal z klockow) ...

  • #27 14 Lut 2008 22:22
    asembler
    Poziom 32  

    Oczywiście ze zapisuje w pamieci ale w RAM peceta a jak znie to wydobyc jak od razu po kompilacji nastepuje przejscie do programowania procka.
    Popracuje nad tym. Kompilator jest z czasów gdy jeszcze królowały Z80 a dysków twardych nie było ,potem została dorobiona wkładka na 51 i AVR nie za bardzo che ruszac po tylu latach bo wiadomo ze moge tylko spaprac.

  • #28 14 Lut 2008 22:24
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery

    tplewa napisał:
    (nie mowie tu o dlubaczach skladajacych soft niemal z klockow) ...

    dlubaczami osobiscie okreslilbym wlasnie ludzi piszacych niskopoziomowo. [; jakby na to nie patrzec trzeba sie sporo nadlubac w assemblerze, zeby bylo jak nalezy <:

    0x41 0x56 0x45!!

  • #29 14 Lut 2008 22:30
    asembler
    Poziom 32  

    Proszę tego człowieka (FREDDIE) od kilku dni , żeby nie zabierał głosu na moich tematach ale on swoje. Co post to taką durnote wtrąci że sie flaki przewracają. Nie wie człowiek co to jest algorytm nawet teraz tez znowu nie zrozumial nic o tych dłubaczach.

    Prosiłeś o schemat i program??????????

    Spróbuj w C zmieścic ten program w 16kB z odswierzaniem LCD 118Hz
    Powodzenia ja nie widze możliwości

  • #30 14 Lut 2008 22:50
    tplewa
    Poziom 38  

    asembler napisał:
    Oczywiście ze zapisuje w pamieci ale w RAM peceta a jak znie to wydobyc jak od razu po kompilacji nastepuje przejscie do programowania procka.
    Popracuje nad tym. Kompilator jest z czasów gdy jeszcze królowały Z80 a dysków twardych nie było ,potem została dorobiona wkładka na 51 i AVR nie za bardzo che ruszac po tylu latach bo wiadomo ze moge tylko spaprac.



    niom z takich staroci to uzywam macro assembler by Alfred Arnold - ale do innch prockow (H8 300, 6303 itp.) choc kilka AVR-ow tez wspiera :)

    Dla ciekawskich kompilator do pobrania tutaj (jeden z moich projektow odnosnie samochodowki):

    (ECU_tweak.zip Assembler oraz schemat w PDF)

    http://forum.turbokillers.com/tematy11/przerlbka-ecu-w-s13-vt2547,30.htm

    Dodano po 14 [minuty]:

    Cytat:

    dlubaczami osobiscie okreslilbym wlasnie ludzi piszacych niskopoziomowo. [; jakby na to nie patrzec trzeba sie sporo nadlubac w assemblerze, zeby bylo jak nalezy <:


    A ja znowu takich co nie maja zbytniego pojecia o platformie na ktorej programuja (znajomosc procesora), ani pojecia wlasnie o algorytmach. I jak nie ma gotowej funkcji np. w Bascom to rozkladaja rece...

    Co do ASM to fakt jest dlubaniny, choc nie raz nie ma wyjscia ;) choc i pod Winde lubie pisac w ASM (MASM32)... C (GCC lub IAR) uzywam jak musze cos zrobic szybko i nie zalezy mi na optymalizacji kodu - a i tak dosc czesto trzeba robic wstawki w ASM (krytyczne czasowo procki, bootblocki itp.)...

    Jednak ASM uczy myslenia i poznaje sie bardzo dokladnie procesor - co ma sporo zalet w pisaniu oprogramowania potem w jezykach wysokiego poziomu...

    :arrow: asembler

    i mow mi tu co to za kompilator bo jestem ciekawy - a z komputerami zaczynalem zabawe na Timex 2048 (klon ZX-a), potem Atari male i duze, PC XT z dwoma FDD 5.25 360 + Hercules ;) , 286 itd...

    Dodane:
    Wracajac np. do GCC...

    Code:

    ROM:0025                 clr     r1
    ROM:0026                 out     SREG, r1
    ROM:0027                 ldi     r28, 0x5F ; '_'
    ROM:0028                 ldi     r29, 4
    ROM:0029                 out     SPH, r29
    ROM:002A                 out     SPL, r28
    ROM:002B                 ldi     r17, 0
    ROM:002C                 ldi     r26, 0x60 ; '`'
    ROM:002D                 ldi     r27, 0
    ROM:002E                 ldi     r30, 0x6E ; 'n'
    ROM:002F                 ldi     r31, 0x1E
    ROM:0030                 rjmp    loc_33
    ROM:0031 ;
    ROM:0031
    ROM:0031 loc_31:                                 ; CODE XREF: ROM:0035j
    ROM:0031                 lpm     r0, Z+
    ROM:0032                 st      X+, r0
    ROM:0033
    ROM:0033 loc_33:                                 ; CODE XREF: ROM:0030j
    ROM:0033                 cpi     r26, -0x64 ; 'ť'
    ROM:0034                 cpc     r27, r17
    ROM:0035                 brne    loc_31


    Zobacz jaki robi sie balagan (przydzielanie stosu i pamieci na zmienne)...

    Dlatego wole dawac -nostdlib i -nostartfiles bardziej dla estetyki. Unikam calego bajzlu z ctors, bss itd. wole to napisac po swojemu... do tego kazda procka na poczatku sterta rejestrow na stos i potem ze stosu... choc wszystnie nie koniecznie sa uzywane i nie ma takiej potrzeby...

    O kodzie generowanym przez Bascom juz nie wspominam bo tam to dopiero jest jazda :D