Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneer DEH-P40MP Złe podłączenie. +12V pod remote

jarecki1989 14 Lut 2008 11:34 6801 20
  • #1 14 Lut 2008 11:34
    jarecki1989
    Poziom 24  

    Witam, w w/w radiu ktoś źle podłączył zasilanie. Poszło 12 V na remote. Uszkodzeniu uległa dioda D904 w tej gałęzi. Po wymianie radio sie normalnie włącza, wszystkie funkcje chodza ale jest mały problem bo nie ma głosu... Żaden głośnik nie gra. Przemierzyłem wszystko co sie dało ale bez schematu trudno jest tu cokolwiek zrobić. Zauważyłem że ten remote wchodzi tez bezpośrednio do końcówki mocy, czy to możliwe żeby sie uszkodziła w ten sposób ? Z góry dzięki za odpowiedzi.

    0 20
  • Pomocny post
    #2 14 Lut 2008 11:41
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Końcówka mocy posiada wejście sterujące, które aktywuje ją po podaniu na tą nóżkę (remote końcówki mocy) napięcia zasilającego. Najpewniej uwaliłeś tranzystor podający to napięcie na końcówkę i wyjście remote radia.

    0
  • #3 14 Lut 2008 11:47
    jarecki1989
    Poziom 24  

    Na remote mam 2 V zamiast 12 ... Jest tu taki mały element smd 6 nogowy z oznaczeniem X1 z niego wychodza te napięcia ale nie wiem co to jest.

    Z tego co udało mi sie znaleźć to:

    X1 BFT93 Sie N SOT23 BFQ23 BFQ75

    X1 IMX1 Roh DC - dual 2SC2412K npn

    Tylko teraz to juz chyba schemat.

    0
  • #4 14 Lut 2008 11:50
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sprawdź z ilu stron jest podłączony, czy nogi tego elementu nie są pozwierane po kilka, czy ścieżka remote się przy nim kończy, czy na jednej nodze jest 12V i czy steruje go jakiś sygnał z procka.

    0
  • #5 14 Lut 2008 12:11
    jarecki1989
    Poziom 24  

    Ten układ to musi być IMX1, mierzylem go bo to nic innego jak dwa tranzystory NPN obydwa są sprawne, emitery są zwarte ze sobą, bazy są zasilane kazda po 0,6V a na kolektor są podawane napięcia bezpośrednio z procesora i to napięcie wynosi ... 0V

    0
  • #6 14 Lut 2008 12:44
    tzok
    Moderator Samochody

    Jakieś dziwne wydaje mi się to podłączenie, to właśnie baza powinna być sterowana z procesora, emitery do masy, a kolektor do wejścia sterującego końcówki mocy - w takim układzie zwarcie kolektora z emiterem powinno wyłączyć wzmacniacz (funkcja st-by aktywna poziomem niskim), może napisz na jakim układzie masz tam końcówkę.

    Patrzę właśnie na schemat DEH-P8400MP i tam przewód remote trafia bezpośrednio do wzmacniacza mocy, dodatkowo jest zabezpieczony diodą, przez podaniem napięcia z zewnątrz (czyli jedyny sposób aby go uszkodzić to zewrzeć remote do masy przy włączonym radiu). Niestety schematu DEC-P40MB znaleźć nie mogę.

    Wspomniany układ IMX1 owszem jest ale w obwodzie ASENS/BSENS (czyli sterownia logiką zapłonu), dochodzą do niego napięcia z wejść ACC (15) i BACKUP (30).

    0
  • #7 14 Lut 2008 12:49
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Raczej nie do masy, bo ten tranzystor załącza zasilanie na wejście sterujące końcówki mocy i wyjście remote.
    Sprawdź, co się dzieje na wyjściu z procka.

    0
  • #8 14 Lut 2008 13:06
    tzok
    Moderator Samochody

    Błażej napisał:
    Raczej nie do masy, bo ten tranzystor załącza zasilanie na wejście sterujące końcówki mocy i wyjście remote.
    Sprawdź, co się dzieje na wyjściu z procka.

    IMX1 ma wydajność prądową 150mA więc na 100% nie załącza zasilania końcówki mocy. Linia Remote na złączu ISO jest wyjściem z końcówki lub procesora i trudno mi sobie wyobrazić by podanie na nią 12V mogło cokolwiek uszkodzić - autor musiał coś więcej "namotać" przy podłączeniu tego radia, ale z braku schematu i/lub informacji na temat końcówki użytej w tym odbiorniku, nie ma co więcej gdybać.

    Jedyne co mi pozostaje doradzić autorowi - to niech weźmie jakiś wzmacniacz i podłączy go prowizorycznie przed końcówką mocy radia - wtedy zobaczy czy do końcówki dochodzi sygnał audio. Później należy sprawdzić czy końcówka ma zasilanie. Potem można myśleć co dalej.

    Jeśli użyta tam końcówka to PAL007A (TDA7560) to włącza się po podaniu logicznej "1" na pin nr 4 (st-by) oraz 22 (mute) dopuszczalne jest podłączenie do +12V przez rezystor 10k.
    Cytat:
    STAND-BY AND MUTING
    STAND-BY and MUTING facilities are both
    CMOS-COMPATIBLE. If unused, a straight connection
    to Vs of their respective pins would be admissible.


    jarecki1989 napisał:
    Witam, w w/w radiu ktoś źle podłączył zasilanie. Poszło 12 V na remote. Uszkodzeniu uległa dioda D904 w tej gałęzi.(...) Zauważyłem że ten remote wchodzi tez bezpośrednio do końcówki mocy, czy to możliwe żeby sie uszkodziła w ten sposób ? Z góry dzięki za odpowiedzi.
    W tej gałęzi powinny być dwie diody, jedna do masy, druga do końcówki, która się spaliła?
    Pioneer DEH-P40MP Złe podłączenie. +12V pod remote

    0
  • #9 14 Lut 2008 15:24
    jarecki1989
    Poziom 24  

    To radio trafilo do mnie z drugiej ręki i ja go nie uszkodziłem, takiego błędu bym raczej nie popelnił. Domyślam sie że dioda była spalona bo ktoś wstawił inną (jest 4 razy większa niz te orginalne ..) I to własnie ta dioda co jest podłączona do masy uległa uszkodzeniu. Rozpiska katalogowa IMX1 dostępna jest tutaj:

    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/I/M/X/1/IMX1.shtml

    u mnie noga 3 i 6 jest zwarta (czyli emitery).

    Końcówka mocy to wyżej wspomniany PAL007B

    Załączam fotke z tym układem (zaznaczony czerwona kropką), kolorem niebieskim wyjścia kolektorów, no i te dwie diody.

    Pioneer DEH-P40MP Złe podłączenie. +12V pod remote

    Są dwa różne typy obudowy tego IMX1 ale zarówno jeden jak i drugi ma dwie środkowe nogi jako bazy i wcale nie idą do procesora tylko przez diody Schottky`ego do ACC

    0
  • #10 14 Lut 2008 16:06
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Czytamy ze zrozumieniem panie tzok! Ze zrozumieniem!
    Muszę siebie zacytować ale napisałem:

    Cytat:
    wejście sterujące końcówki mocy

    w ostatnim poście.
    A w poprzednim raczyłem popełnić:
    Cytat:
    Końcówka mocy posiada wejście sterujące, które aktywuje ją po podaniu na tą nóżkę (remote końcówki mocy)

    Więc gdzie u licha napisałem, że to maleństwo załącza ZASILANIE na końcówke?!?

    0
  • #11 14 Lut 2008 16:15
    tzok
    Moderator Samochody

    Przepraszam, nie doczytałem, każdemu może się zdarzyć, prawda?
    Ale jeśli już nie masz nic lepszego do roboty tylko wyszukiwać moje pomyłki i łapać mnie za każde słówko to tu napisałeś:

    Błażej napisał:
    (...)tranzystor załącza zasilanie na wejście sterujące końcówki mocy i wyjście remote.
    To jest wejście CMOS, więc nie ma tu mowy o załączaniu jakiegokolwiek zasilania (to już tak w ramach czepiania się każdego słowa). Wyjściem remote steruje zaś sama końcówka, bez pośrednictwa jakiegokolwiek tranzystora (co zresztą autor napisał już w pierwszym poście).

    =====

    Sprawdź więc czy przy włączonym i "grającym" radiu (dostrojonym do stacji lub odtwarzającym CD) masz sygnał audio na wejściu do PAL007 i jakie masz wtedy napięcia na jego nóżce nr 4 oraz 22.
    Jeśli masz sygnał audio i na obydwu nóżkach masz ponad 3V, a mimo to głośnik podłączony do wyjścia końcówki nie gra to uszkodzony jest PAL007, czym go zastąpić już pisałem.

    0
  • #12 14 Lut 2008 16:42
    jarecki1989
    Poziom 24  

    Na St-by mam ok 4,5V a na mute niecałe 5V, sygnałów na razie nie sprawdziłem bo nie mam takiej mozliwości, zrobie to troszke później.

    0
  • #13 14 Lut 2008 17:17
    tzok
    Moderator Samochody

    Czyli procesor prawidłowo wysterowuje sygnały st-by i mute, możesz jeszcze sprawdzić, czy te napięcia znikają po wyłączeniu (uśpieniu) radia.
    Ale już w tym momencie z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że PAL007A jest do wymiany, niemniej dla pewności sprawdź czy dostaje sygnał audio na wejścia.

    0
  • #14 14 Lut 2008 17:23
    jarecki1989
    Poziom 24  

    Po wyłączeniu radia obydwa napięcia 0V. Teraz jeżeli juz kupować to chyba orginał ? Przynajmniej lubie orinalne rzeczy. Z tym że w jednym sklepie PAL007B z tym że w jednym sklepie (impel) koszt 65 zł a w poltronic`u 24zł ... Aż taka przbitka? Coś tu chyba nie gra ...

    0
  • #15 14 Lut 2008 18:12
    tzok
    Moderator Samochody

    Zanim kupisz układ sprawdź jednak, czy masz na wejściach tej końcówki sygnał audio, to za drogi układ by wymieniać go na chybił-trafił.
    Sprawdź jeszcze zasilanie na nogach 6 i 20.

    Poczytaj tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic600639.html

    TDA7560 ma wyjście remote, tam nazwane HSD, więc wbrew temu co napisano w powyższym temacie będzie "sterował anteną", bo do tego m.in. można wykorzystać to wyjście. TDA7560 powinien kosztować ok 30zł, PAL007B - 65zł.

    0
  • #16 14 Lut 2008 19:40
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zanim kupisz nową końcówkę, to najpierw sprawdź napięcie na nóżce sterującej. W trybie pracy powinno być zbliżone do napięcia zasilania. Dodatkowo sprawdź sygnał audio na wejściach. A potem podaj na tą nóżkę zasilanie i sprawdź, czy pojawi się dźwięk.
    Zmierz też poziom zasilania na wyjściach głośnikowych względem masy. Na sprawnej końcówce powinno tam być około połowę napięcia zasilającego (na wszystkich ośmiu wyjściach).

    0
  • #17 14 Lut 2008 23:07
    jarecki1989
    Poziom 24  

    Z tego co piszecie i co wywnioskowałem z rozpiski TDA7560 wynika jednoznacznie że remote jest brane bezpośrednio z końcówki mocy, skoro tego napięcia nie ma a do końcówy dochodzą wszystkie prawidłowe no to chyba musi być uszkodzona. Czyż nie ?

    0
  • Pomocny post
    #18 14 Lut 2008 23:32
    tzok
    Moderator Samochody

    Jeśli ma zasilanie i dostaje prawidłowy sygnał st-by, powinna załączać też remote... ale nie można wykluczyć, że jeszcze coś jest uszkodzone.

    0
  • #19 15 Lut 2008 00:33
    SlaweK
    Poziom 43  

    A sprawdziłeś czy pomiędzy 25 mogą a masą nie ma zwarcia ? Poziom załączenia jest wg informacji producenta powyżej 3,5V na stand-by. Przecież to proste uszkodzenie, wręcz elementarz serwisanta. Możesz nawet pomierzyć prądy pobierane w poszczególnych fazach pracy końcówki ale nie ma to sensu bo do diagnozy wystarczy pomiar napięć. Ciekawe kiedy naprawisz to i czy druk radia to wytrzyma. http://www.ortodoxism.ro/datasheets/SGSThomsonMicroelectronics/mXussuv.pdf

    SławeK

    0
  • #20 15 Lut 2008 10:28
    jarecki1989
    Poziom 24  

    O druk radia proszę sie nie bać. Jeżeli chodzi o napięcia to wszystkie już są dawno sprawdzone i napisane jest o tym wyżej, wystarczy przeczytać, st-by jest, mute jest, Vcc jest, zwarcia miedzy 25 a masą nie ma. A dźwięku dalej nie ma. Ide właśnie sprawdzić czy na końcówe wchodzi sygnał audio jeżeli tak to końcówe zamówie jeszcze dziś i dla pana SlaweK: radio naprawie jak przyjdzie mi nowa końcówka, bo podejrzewam na 99% ją ale lubie być pewnym.

    0
  • #21 19 Lut 2008 16:37
    jarecki1989
    Poziom 24  

    Dzisiaj przyszła końcówa, zamówiłem w Poltronic`u orginalna PAL007B Pioneera za 24 zł, zamontowałem do radia i wszystko działa ;) Dźwięk jest, remote też działa. Dzięki wszystkim za pomoc, temat uważam za zamknięty.

    0
  Szukaj w 5mln produktów