Witam, mam problem z piecem dwufunkcyjnym jak w temacie. Pierwsze objawy złej pracy zaczeły się w lato - piec miał problem z odpaleniem tzn. po odkreceniu wody nie włączała się elektroda zapłaonu a lampka migała pulsacyjnie co 0,5sek nawet po zakręceniu wody, później albo przechodziła w stan czuwania, albo blokowała piec świecąc na czerwono. Waże co zauważyłem to to, że problem ten nasilał się jeżeli temperatura wody była poniżej 40 st., jeżeli udało mi się podciagnąć temp. wody powyżej, to piec odpalał bez problemów. Był sewisant kilka razy ale nie potrafił zidentyfikować przyczyny tego zjawiska.
Problem zniknął po właczeniu c.o. (nie dokonca, poniewaz nie zawieszał się , ale odpalał sie kilka krotnie po odkręceniu c.w.u. zanim załapał) i tak było, aż do teraz ponieważ teraz zachowuje sie jeszcze ciekawiej, do tej pory miałem potencjometr temp. ustawiony na godzinie 3, ale piec po odpaleniu modulował przez chwilę wysoki płomień,a nastepnie obniżał płomnień tak, że nie dogrzewa wody co wcześniej przy tej nastawie dawało temp. wody ok 60 st. Kombinowałem rózne ustawienia potencjometru, ale tylko sensownie działa przy ustawieniu na MAX, tyle tylko, że nadal odpala sie dwa lub trzy razy zanim zaskoczy, a wodę grzeje do ok 80 st. co powoduje niepotrzebne straty gazu, bo nie jest mi potrzebna tak goraca woda i trzeba kombinowac mieszaczem.
Piec był czyszczony i miał przegląd, ale nic to nie pomogło.
PROSZĘ O POMOC.
Problem zniknął po właczeniu c.o. (nie dokonca, poniewaz nie zawieszał się , ale odpalał sie kilka krotnie po odkręceniu c.w.u. zanim załapał) i tak było, aż do teraz ponieważ teraz zachowuje sie jeszcze ciekawiej, do tej pory miałem potencjometr temp. ustawiony na godzinie 3, ale piec po odpaleniu modulował przez chwilę wysoki płomień,a nastepnie obniżał płomnień tak, że nie dogrzewa wody co wcześniej przy tej nastawie dawało temp. wody ok 60 st. Kombinowałem rózne ustawienia potencjometru, ale tylko sensownie działa przy ustawieniu na MAX, tyle tylko, że nadal odpala sie dwa lub trzy razy zanim zaskoczy, a wodę grzeje do ok 80 st. co powoduje niepotrzebne straty gazu, bo nie jest mi potrzebna tak goraca woda i trzeba kombinowac mieszaczem.
Piec był czyszczony i miał przegląd, ale nic to nie pomogło.
PROSZĘ O POMOC.