Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Eltron 60 - grzejacy sie opornik

qfelman2000 14 Lut 2008 20:04 2333 11
  • #1 14 Lut 2008 20:04
    qfelman2000
    Poziom 10  

    Witam,

    Panowie jestem w trakcie budowy wzmacniacza stereo na bazie 2 Eltronów 60. Upakowałem dwie końcówki w jedna skrzynie i przyszedł czas na próbę. Jako sygnał wejściowy posłużył mi cd rom podpięty bezpośrednio w końcówki mocy przy minimalnym odkręceniu potencjometra. No i wszystko ładnie pięknie gra, ale gdy odkręce trochę więcej , natychmiast grzeje mi sie rezystor R118 i T109 i nie za bardzo wiem w czym problem...
    Chce zaznaczyć, że przed tym zabiegiem wszystko było w porządku...

    0 11
  • #2 14 Lut 2008 20:12
    Quarz
    Poziom 43  

    I sądzisz, że będę szukał przez wieczór w moich szpargałach, sprzez trzydziestu laty, schematu tego Eltrona by dowiedzieć się co to są za elementy?
    Podaj tu ten schemat.

    0
  • #4 14 Lut 2008 20:42
    Quarz
    Poziom 43  

    Przede wszystkim to sprawdź, korzystając z oscyloskopu, czy nie wzbudza się ten wzmacniacz (widoczne oscylacje na części sinusoidy przebiegu wyjściowego).
    Poza tym, to warto dokładnie sprawdzić zrównoważenie tego wzmacniacza bez sygnału.
    Wartość kondensatora C105 nie podoba mi się (chyba jednak będę szukał w moich szpargałach...) - jest zdecydowanie za duża - z tego samego powodu również i C102.

    0
  • #5 14 Lut 2008 21:12
    qfelman2000
    Poziom 10  

    To jest oryginalny schemat, a problem występuje tylko w jednej końcówce druga działa bez zarzutu, a składa sie z tych samych elementów.

    0
  • #6 14 Lut 2008 21:28
    Quarz
    Poziom 43  

    Zmierz w obu wzmacniaczach wartość prądu spoczynkowego (wejście zwarte do masy) pobieranego z dodatniej oraz ujemnej szyny zasilania - przy podłączonych głośnikach - i podaj tu te wartości.

    0
  • #7 15 Lut 2008 10:46
    qfelman2000
    Poziom 10  

    Wartości to +33,5 i -33.5V, a na drugiej +34,8 i -34,8V i właśnie na tej występuje problem. Wydaje mi się że 1,3V to nie duża różnica i nie w tym problem.Biorąc na logikę jeśli przy niewielkim napięciu wejściowym z układem nie dzieje sie nic, a odwrotnie sie przegrzewa... To wychodzi na to ze płynie za duży prąd przez te elementy.
    Próbowałem podłączyć dwie kolumny w szeregu na jedno wyjście i okazało sie ze nagrzewa sie dopiero przy większej mocy.
    W układzie są też dwa rezystory R121 i R122, możliwe ze to one ?

    0
  • #8 15 Lut 2008 10:53
    Quarz
    Poziom 43  

    qfelman2000 napisał:
    Wartości to +33,5 i -33.5V, a na drugiej +34,8 i -34,8V i właśnie na tej występuje problem.
    Przecież poprzednio napisałem o pomiarze wartości prądów spoczynkowch, a nie napięć... :cry:

    qfelman2000 napisał:
    [ ... ] To wychodzi na to ze płynie za duży prąd przez te elementy.
    Próbowałem podłączyć dwie kolumny w szeregu na jedno wyjście i okazało sie ze nagrzewa sie dopiero przy większej mocy.
    W układzie są też dwa rezystory R121 i R122, możliwe ze to one ?
    Moim zdaniem ten wzmacniacz wzbudza się na pewnej części napięcia przebiegu wyjściowego (zobacz com napisał wcześniej).

    0
  • #9 15 Lut 2008 16:45
    qfelman2000
    Poziom 10  

    Sprawdziłem T2 i T3 kd502 włącznie z tym T109 i okazało sie że są sprawne...
    A problem z gorącym T109 i R118 dalej jest... :(


    [ Proszę sprawdzić prąd spoczynkowy tak, jak podał kolega Quarz. Bez współpracy jakakolwiek pomoc jest nie możliwa i temat trafi do kosza. Mariusz Ch.]

    Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

    Proszę o wyrozumiałość jestem początkujacy :)

    Wpiąłem amperomierz tak jak już na Elektrodzie inni koledzy pisali zamiast bezpiecznika w szeregu.
    W sprawnej końcówce na dodatniej szynie wynosi ok 25mA na ujemnej Zero.
    W na niesprawnej dziwna sytuacja, po w wykręceniu bezpiecznika na biegunie dodatnim opornik r118 zaczyna dymić ;/ po wpięciu amperomierza jest wszytko ok a wskazane to kilka mA(skoki), natomiast na ujemnym Zero.

    0
  • #10 15 Lut 2008 20:56
    Quarz
    Poziom 43  

    qfelman2000 napisał:
    [ ... ]
    Wpiąłem amperomierz tak jak już na Elektrodzie inni koledzy pisali zamiast bezpiecznika w szeregu.
    W sprawnej końcówce na dodatniej szynie wynosi ok 25mA na ujemnej Zero.
    To jest źle i wartość prądu spoczynkowego jest za mała. Moim zdaniem powinna być dwa razy większa, ponieważ do minusa zasilania nic nie płynie a to oznacza, iż te 25mA płyną sobie przez głośnik.
    Prąd spoczynkowy zwiększysz poprzez zwiększenie wartości reostatu (potencjometru połączonego w rezystor regulowany) R06.
    Odnośnie natomiast wartości (wcześniej wspominanych) C102 - 220pF i C105 - 470pF, to racja jest po mojej stronie zobacz TAM są strzępy oryginalnego schematu (ze światłokopii), ale te pojemności są tam dobrze widoczne.

    qfelman2000 napisał:
    W na niesprawnej dziwna sytuacja, po w wykręceniu bezpiecznika na biegunie dodatnim opornik r118 zaczyna dymić ;/ po wpięciu amperomierza jest wszytko ok a wskazane to kilka mA(skoki), natomiast na ujemnym Zero.
    Przede wszystkim (elektoniczne "przedszkole"), nie wolno dopuścić do przerwy w obwodzie zasilania, a więc najpierw dołączamy amperomierz do zacisków bezpiecznika, a dopiero potem usuwamy rzeczony bezpiecznik z gniazda by móc pomierzyć wartość przepływającego prądu.
    Skokowo zmianiająca się wartość prądu spoczynkowego świadczy o drganiach relaksacyjnych (stawiam na zbyt duże wartości C102 i C105), a "dymienie" rezystora R118 potwierdza moją tezę o wzbudzaniu się (lokalnym) w obwodzie tranzystora T109 (wymień na inny egzemplarz).
    Sprawdź też wartości rezystancji wszystkich rezystorów na prawo (na schemacie zamieszczonym przez Ciebie) od linii pionowej a przechodzącej przez R109.
    Profilaktycznie podmień kondensator elektrolityczny C103.

    0
  • #11 15 Lut 2008 21:20
    elek555
    Poziom 37  

    ten pierwszy schemat jest do bani. Chwilowo wrzucam podobny, od eltrona 100 https://tremolo.elektroda.pl/tematykanf.php?a...n%20100U%20%20-%20koncowka%20mocy.jpg#schemat
    sprawdź napięcie stałe na wyjściu bez sygnału. Ma być zero albo bardzo blisko
    Tak jak pisał Quarz C105 ma byc 470pF i włączony baza-kolektor, a C109 korzystniej zwiększyć do 100nF
    Rezystory i tranzystory które sie grzeją możesz z grubsza od razu przyjąć za sprawne :)

    0
  • #12 16 Lut 2008 20:51
    Leoo
    Poziom 16  

    Niepokojące są skoki prądu spoczynkowego. Przyczyną może być "zimny" lut lub uszkodzenie potencjometra. Proponuję potraktować go preparatem np. CONTACT60 i poprawić wszystkie podejrzane luty na pcb. Pomiar prądu spoczynkowego można wykonać pośrednio, włączając miliwoltomierz między dolną końcówkę R122 i górną R121. Na każde 100mA woltomierz wskaże 50mV. Oczywiście najlepiej wykonać pomiary porównawcze na sprawnej końcówce. Proszę sprawdzić czy przypadkiem sprzęt nie był naprawiany, głównie chodzi o wymianę T2, T4. Proszę sprawdzić napięcie wyjściowe bez wysterowania i bez dołączonych głośników.

    0