Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jak zaprojektowac si這mierz tensometryczny?

30 Dec 2003 18:28 11556 14
  • Level 1  
    cze嗆
    mamy(ja i kolega ze studiow) za zadanie zaprojektowac si這mierz tensometryczny. korzystajac z porad zawartych na tym forum chcielismy to zrobic na jakims gotowym mikrokontrolerze(AD7710 zdaje sie). ale nasz opiekun 獞iczenia stwierdzi, 瞠 to rozwiazanie nie spe軟ia za這ze projektu, bo jest za drogie :? wiec robimy to tak:
    wybieramy jakies 2 tensometry z http://www.tenmex.pl (po 15 z :) )uk豉damy je w mostek i dajemy na wzmacniacz i aktywny filtr dolnoprzepustowy (w sumie dwa OP07 po 1.60 kazdy :wink: ), do tego jakis przetwornik PIC (8 bitowy wystarczy, dok豉dno嗆 wynik闚 nie musi by du瘸), z kt鏎ego przez LPT ma i嗆 wszystko prosto do komputera.
    nie wiem czy to bedzie dzia豉 (niekoniecznie musi) ale czy to mniej wiecej trzyma si kupy :P ? bede wdzi璚zny za jakie wskaz闚ki (dob鏎 przetwornika, przyk豉dowe rozwi您ania albo jaka literatura) oraz linki do firm kt鏎e robia takie rzeczy
    dzi瘯i wielkie
    i szcz窷liwego nowego roku
    Tomek
  • Level 19  
    Mam troch ma這 czasu, ale spr鏏uj zwr鏂i uwag na apar spraw:
    1) o pomiarach decyduje zar闚no elektronika jak i mechanika. To niez豉 sztuka prawid這wo zaprojektowa uk豉d mechaniczny do pomiaru si造. Wiedzie, gdzie naklei tensometry (najlepiej a 4 sztuki do prawid這wej kompensacji wp造wu temp. i zwi瘯szenia czy這軼i pomiar闚 przez zbudowanie pe軟ego mostka) itd. Dobrym rozwi您aniem jest po prostu kupi czujnik si造 z ju naklejonymi tensometrami. Koszt nowego to nieca貫 200z. Dla pracy mo瞠 m鏬豚y to by czujnik niepe軟owarto軼iowy (!!!np. o nieco zani穎nej liniowi軼i lub podobne, gdzie uszkodzenie uk豉du jest np. na poziomie 0.5% - co dla was nie ma znaczenia, a nie mo瞠 by dopuszczonu do produkcji), odkupiony od jakiej firmy produkuj帷ej wagi. Mo積a napisa do kilku firm jaki list, 瞠 wykonujecie prac, 瞠 si uczycie itd...., mo瞠 sprzedadz co wybrakowanego.
    2) Najlepiej, zeby to co kupione mia這 ju tensometry. Dlaczego? To prosre (cho cholernie skomplikowane):
    - sztuk jest naklei tensometry - wybra prawid這wo miejsce naklejenia, po dok豉dnych wyliczeniach napr篹e - i to w miejscach, gdzie zmiana temperatury nie b璠zie wprowadza豉 b喚dnych napr篹e;-kupi tensometry pomiarowe i kompensacyjne (陰cznie 6 szt); - kupi specjalne kleje do tensometr闚 (drogie) i umie je zastosowa - nie mo瞠 tu by dowolny klej; - prawid這wo klej utwardzi i przeprowadzi wygrzewanie; - itd. - ju dalej nie b璠 pisa, bo technologia jest d逝ga
    3) Pami皻a nale篡 o kupieniu i naklejeniu opr鏂z tensometr闚 pomiarowych r闚nie tensometr闚 kompencacyjnych - do przeprowadzenie pocz徠kowego zerowanie mostka
    4) Problemem jest przeprowadzenie kompensacji temperaturowej - tak, aby zmiany temp. elementu pomiarowego wraz z tensometrami nie powodowa這 b璠nego rozjechania si mostka
    5) Pami皻a nale篡, 瞠 sygna z mostka posiada napi璚ia w zakresie pojedynczych MIKROwolt闚 (tylko czasami a do ok. 20mikro) - a wi璚 aby uzysak jak捷 rozdzielczo嗆 pomiaru (chocia瘺y 8-bitow) trzeba mierzy z rozdzielczo軼iami PONI浩J 1mikrowolta. I tu niestety k豉nia si stabilno嗆 elektroniki - warto嗆 wsp馧czynnika napi璚ia niezr闚nowa瞠nia dla wzm. op07 to ok. 1mikrowolta/na 1stopie celsjusza - A WI犴 wielokrotnie za du穎 - uk豉d zacznie mierzy temperatur elektroniki a nie si喚. Zastosowa trzebaby np. stabilne wzmacniacze z przetwarzaniem - a to kosztuje...
    6) Nie zawsze redukcja koszt闚 pozwala w og鏊e zrealizowa uk豉d. Aby prawid這wo zbudowa uk豉d pomiarowy porponuj mimo wszystko !!!zakupi za ok. 40z specjalizowany uk豉d AD7730L; nie b璠zie potrzeba 涉DNYCH dodatkowych wzmacniaczy operacyjnych, dodatkowych przetwornik闚 A/D, stabilnych zasilaczy itd. !!! Ca豉 aplikacja to mostek tensometryczny(podpi皻y bezpo鈔ednio do scalaka) + scalak + pod陰czenie np. do PC do portu drukarkowego (szeregowa transmisja danych - w sumie dosy 豉twa) + oczywi軼ie zasilacz 5V. PO CO si m璚zy, skoro w sumie za relatywnie niewielkie pieni康ze mo積a dobrze mierzy, a oszcz璠no嗆 rz璠u 50 z spowoduje, ze po kilku tygodniach wysi趾闚 i tak uk豉d nie b璠zie mierzy.

    To tyle. Budowa uk豉d闚 tensometrycznych wydaje sie byc prosta. Ale 瞠by faktycznie mierzy si喚 a nie np. temperatur i nie mie na wy鈍ietlaczu np. lataj帷ych wskaza - to trzeba si nie幢e napracowa.
    Pozdrawiam w nowym roku i 篡cz sukces闚.
    Witek
  • Level 12  
    Planuje zrobic wage w oparciu o uklad AD7730L. By豚ym wdzieczny za schemat ,jakas aplikacje.
  • Level 12  
    Witgol gdize mozna kupic AD7730 w cenie okolo 40 zl :-)?
  • Level 19  
    Witam
    Przepraszam, mo瞠 wprowadzi貫m w b陰d, ale jest to cena netto (sorry, zbyt mocno siedz w firmie i czasem wymyka mi si cena netto i to jeszcze przy zakupach firmowych...). By mo瞠 w rzeczywisto軼i w sklepach przy cenie brutto i z do這穎n kosmiczn mar膨 sklepu b璠zie nieco wi璚ej. ALE WA烤IEJSZE jest to, 瞠 poda貫m cen uk豉du AD7730L, a nie AD7730 ! To niestety jest zasdnicza r騜nica w cenach! I tak dla uk豉du AD7730 cena wynosi ok. 65z netto (czyli ok. 80z brutto). Niestety, podaj orientacyjne kwoty zakup闚 hurtowych, nie bardzo orientuj si w rzeczywistych cenach sklepowych - przepraszam.
    Co do r騜nicy w uk豉dach r騜ni sie zasdniczo (tak na pierwszy rzut oka) rozdzielczo軼i pomiarow - AD7730L jest ponad DWA razy gorszy od AD7730 !
    Acha - co do schemat闚 aplikacyjnych - oczywi軼ie zawarte s w dokumentacji pdf dla uk豉du scalonego. Co do oprogramowania na PC, o kt鏎ym wspomina貫m, dost瘼ne jest chyba (?) nawet na stronach Analoga. Pami皻am jak przez mg喚 (to by這 ju bardzo dawno...), 瞠 pierwsze pr鏏y tego uk豉du polega造 w豉郾ie na stworzeniu najprostrzej aplikacji mostka tensometrycznego i pod陰czeniu uk豉du pod PC z oprogramowaniem znalezionym w sieci. Po prostu minimum wysi趾u na pocz徠ek.
    Pozdrawiam
  • Level 15  
    Czy kto m鏬 by co napisa na temat tego przetwornika AD7730. Chodzi mi mianowicie o po陰czenie go Mikrokontrolerem i jaki przyk豉dowy programik do odczytu danych z tego przetwornika.
    Ja ju od miesi帷a pr鏏uje zgra ten uk豉d z moim Kontrolerem i nic wiec prosze o lito嗆 i pomoc.
    Pozdrawiam
    Piotr
    Ps. Note katalogow znam juz na pami耩, przeszuka貫m te ca造 internet i nadal nic.
  • Level 19  
    Na pewno gdzie jeszcze pl帷ze mi si na dysku jakie stare oprogramowanie demonstracyjne, rozdawane kiedy przez Analoga. Je瞠li faktycznie Analog ju nie ma na swioich stronach tego programiku (a by豚ym dziwiony...), to nie ma sprawy, mog go odszuka i przes豉. I ile dobrze pami皻am, to programik by chyba pod Win3.11, ale ja go uruchamia貫m wtedy na Win98 i by這 o'k. Czy b璠zie chodzi na XP, nie wiem - w徠pi, bo XP mocno blokuje bezpo鈔ednie dost瘼y do port闚.
    W zwi您ku z du膨 obj皻o軼i programiku - chyba co pod 1MB (jak na pogram do Win do niewiele, ale jak dla przesy豉nia po sieci, to ju troch...) mog go podes豉 na priva. Chyba, 瞠 b璠zie zainteresowanie i zezwolenie Admina na takie du瞠 pliki....
    Nie pami皻am ju szczeg馧闚, ale podpi璚ie AD7730 by這 bezpo鈔ednio z p造tki (testowej, zgodnie z aplikacjami) do portu drukarkowego. Jedynie wymagane by這 do這瞠nie 5V zasilania cz窷ci cyfrowej oraz 5V zasilania cz窷ci analogowej przetwornika. Dla wst瘼nych bada, dla kt鏎ych nie jest wa積a stabilno嗆 wskaza, mo積a oczywi軼ie te napi璚ia po陰czy razem.
    To tyle, je瞠li chodzi o wst瘼ne zabawy z AD7730, jego uruchomienie i przebadanie - a nawet wst瘼ne zabawy z pob陰czonym mostkiem tensometrycznym. Chocia programik Analga nie dokonuje 瘸dnych przelicze, tylko wy鈍ietla warto軼i z przetwornika.
    Je瞠li chodzi o podpi璚ie do uP, to mo積a z powodzeniem zastosowa znacznie mniej linii do pod陰czenia, ni jest to u篡wane przez programik testowy na PC. Jednak z do鈍iadczenia nie polecam stosowania absolutnego minimum (tzn. tyko 3 linii) - cho oczywi軼ie jest to mo磧iwe.
    Spos鏏 transmisji - nie ma sensu si rozpisywa, trzeba to zrobi dok豉dnie jak w dokumentacji uk豉du. Musi dzia豉. Oczywi軼ie jest troch niedopowiedze霢 dokumentacji, ale przy eksperymentowaniu z w豉snym to wyjdzie. To tyle.
    Pozdrawiam i 篡cz powodzenia.
  • Level 15  
    Dok豉dnie to pr鏏uje skontaktowa AD7730 z uP typu AVR i ci庵le nic tzn.
    wysy豉m Byte do communications register zeby odczytac co kolwiek z dowolnego rejestru i nic nie otrzymuje z powrotem.
    Staram si robi to zgodnie z dokumentacj niestety nie dzia豉.
    Da貫m kwarc 4MHz i kondensator 10pF
    Pol podci庵am do Vcc
    Sync do Vcc
    standby do Vcc
    reset do Vcc
    CS do masy
    Transmisja odbywa sie po przez SPI i tak
    Dout z MISO
    Din z MOSI
    SCLK z SCK
    Nie sprawdzam stanu konc闚ki RDY a b璠zie stan LOW tylko programowo usatawiam op騧nienie mi璠zy wpisaniem do AD7730 i odczytaniem.

    Je郵i ma kto jaki stary schemat po陰czenia z uP i przyk豉dowy programik w C lub BASCOM lub ASM to b璠e wdzieczny.
    A je郵i kto ma jakie wstkaz闚ki w g這wie i m鏬 by sie nimi podzieli to b璠e bardzo wdzi璚zny.

    Dzi瘯i za zainteresowanie.
    Pozdrawiam Piotr
  • Level 19  
    O'K.
    Po kolei.
    - z kwarcem 4MHz te powinno dzia豉, ale nie polecam. Po to w dokumentacji pisz o kwarcu 4,9152MHz (czyli prawie 5M, a nie 4M) , aby po podzia豉ch wewn皻rznych filtry cyfrowe wycina造 50Hz - inaczej b璠 pomiary p造wa造 strasznie, jak si nie zastosuje rygor闚 ekranowania itd. Dodatkowo - TYPOWE warto軼i DWUCH kondensatork闚 przy kwarcu wynosz po 20-30 pF (zgodnie z danymi kwarcu!!!) oraz pami皻a trzeba o do這瞠niu opornika 1MOhm r闚nolegle z kwarcem, jak zalecaj w aplikacjach. NIE gwarantuj, 瞠 z kondesat. 10pF i bez tego opornika generator wewn. uk豉du w og鏊e si wzbudzi.
    - Pol, Sync, Standby, Reset - ok, do plusa, ale polecam przez oporniczki, a nie bezpo鈔ednio (takie stare przyzwyczajenia, a przy okazji zawsze mo積a potem na p造tce pod陰czy jaki kabelek, jakby by這 trzeba)
    - CS ok, do masy, ale osobi軼ie NIE polecam (dlaczego to dalej)
    - reszta - MOSI, MISO, CLK o'k
    - Mo積a te, je瞠li nie zale篡 na szybko軼i odczyt闚, faktycznie zrezygnowa z RDY, ale trzeba uwa瘸, 瞠by nie uruchamia trybu ci庵貫go odczytu, bo mo積a odczytywa bzdury.

    1. Dlaczego polecam korzysta z CS? Bo przy transmisji 3 liniami SPI trzeba pioru雟ko pilnowa ilo軼i impuls闚 zegarowych, pami皻a o odpowiednim stanie lini zegarowej mi璠zy kolejnymi wpisami/odczytami i 豉two si pomyli. A wtedy ju tylko pozozstaje wys豉 sekwencj zeruj帷, bo nie ma innej metody odzyskania synchronizacji na liniach transmisyjnych - a bez tego WSZYSTKIE nast瘼ne pr鏏y komunikacji b璠 b喚dne i mog by bez odpowiedzi.
    2.Pami皻a trzeba o tym, 瞠 podpi璚ie lini POL do plusa wymusza odpowiedni zbocze sygna逝 zegarowego do komunikacji (tutaj L->H)
    3.Jak wspomina貫m - trzyma lini danych na High pomi璠zy kolejnymi odczytami/zapisami.
    4. Pilnowa jak oka w g這wie dok豉dnie ILO列I impuls闚 clocka zgodnie z dokumentacj - i to pami皻aj帷 ilo bitow liczb ob逝gujemy - 8,16,czy 24
    5. Bezwzgl璠nie sprawdzi, jak ustawiona jest transmisja w procku - tzn. jakie bity najpierw s wysy豉ne - AD7730 chce (chyba) dostawa najpierw MSB, i tak samo wysy豉 (cz瘰to procek wysy豉 w odwrotnej kolejno軼i i trzeba to sprawdzi i akurat w AVR chyba da si to przestawia).
    To musi dzia豉, o ile wszystko zgodne z dokumentacj i oczywi軼ie scalaczek jest sprawny.....
    Pozdrawiam

    Dodano po 5 [minuty]:

    Przepraszam - w p. 3 napisa貫m trzyma lini danych na High - a przecie mia這 by napisane - trzyma lini CLOCK na High w czasie przerwy w transmisjach....
    Sorry....
  • Level 15  
    Wielkie Dzi瘯i za odpowied!!!
    Ju widze, 瞠 pope軟ia貫m kilka b喚d闚 o kt鏎ych nawet nie mia貫m poj璚ia.
    Ju robie now p造tke pod uk豉d i mam nadzieje, 瞠 tym razem b璠zie gra.
  • Level 11  
    Ciesz si bardzo, 瞠 kto w豉郾ie w tej chwili walczy ostro z AD7730. Ja r闚nie od kilku dni pr鏏uj go pokona wi璚 mo瞠 wsp馧nymi si豉mi b璠zie 豉twiej.
    M鎩 problem polega na tym, 瞠 po wys豉niu pierwszej, podstawowej komendy konfiguracyjnej - zgodnie np. z pseudo kodem podanym w aplikacji - czekam na RDY i niestety zero na tej linii nie pojawia si. Praktycznie mia貫m tylko mo瞠 dwa albo trzy przypadki gdy sie pojawi這 i program zale積y od niego poszed dalej. Wydaje mi si, 瞠 przynajmniej we wst瘼nej fazie uruchamiania uk豉du trzeba sprawdza t nog, czy flag rejestru statusowego aby mie w og鏊e pewno嗆, 瞠 scalak co poprawnie zrobi.
    Druga sprawa, kt鏎a budzi moj w徠pliwo嗆 to napi璚ie zasilania i napi璚ie referencji. W/g dokumentacji AVdd i DVdd oraz REF IN(+) s z regu造 zwarte i jeszcze s逝膨 do zasilania mostka tensometrycznego (w werscji DC) - czy to nie przesada? No chyba, 瞠 to wszystko jest zasilone z jakiego stabilnego 穋鏚豉 referencyjnego np. AD780. Tylko, 瞠 wtedy takie 穋鏚這 powinno mie obci捫alno嗆 na poziomie 20-30mA bior帷 pod uwag typow rezystancj tensometr闚 120ohm.
    Tyle na razie.
    Pozdrawiam
    tomr
  • Level 19  
    Uwaga na AV i DV.!!!
    Oczywi軼ie, 瞠 mo積a je po陰czy racem i ju - ale to niezbyt fajnie 陰czy zasilania cyfr闚ki i analog闚ki razem. Najlepiej zasila osobno. ALE Uwaga! O ile dobrze pami皻am, s du瞠 ograniczenia na te napi璚ia - je瞠li chodzi o moment ich pojawiania si. Jedno nie mo瞠 pojawi si wcze郾iej ni drugie i nie mo瞠 by r騜nica mi璠zy nimi wi瘯sza ni ile tam. Tak wi璚 stosowanie odr瑿nych zasilaczy jest ma這 bezpieczne. Bo zawsze mo瞠 jeden wcze郾iej poda napi璚ie ni drugi, chocia瘺y z powodu innego obci捫enia czy innej pojemno軼i (tolerancje) kondensatora w zasilaczu. A znowu po陰czenie to zaszumione pomiary...
    Ja kiedy wybrn掖em z sytuacji inaczej. Ale to ju inna sprawa i ka盥y mo瞠 wymy郵e co innego.
    A wi璚 uwaga, 瞠by nie wywali uk豉du...

    Co do rezystancji tensometr闚 - to typowo jest ok. 350 OHm. Niestety cz瘰to zasilanych jest kilka (nawet do 4) mostk闚 jednocze郾ie, co daje pr康 zasilania nawet do ok. 60 mA. To niedu穎, ale je瞠li kto chcia豚y zastosowa czteroprzewodow matod zamiast sze軼ioprzewodowej, to spadki napi璚ia ma przewodach mog nie幢e namiesza...szczeg鏊nie, je瞠li jest troch metr闚 do pokonania. Zreszt, proponuj popatrzy w dokumentacje miernik闚 wagowych renomowanych firm.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Acha - co do zasilania ze 廝鏚豉 referencyjnego. To nie ma sensu, wiedz帷, 瞠 pomiary dokonywane s metod relatywn - tzn. wszystkie warto軼i z przetwornika a/d s wzgl璠em napi璚ia zasilania mostka!
    Tak zreszt dzia豉 mostek tensometryczny - nie wa積a jest bezwzgl璠na warto嗆 mapi璚ia z mostka, wa積y jest stosunek mapi璚ia z mostka do napi璚ia zasilania mostka! Nie ma sensu stosowa jakichkolwiek 廝鏚e referencyjnych. Chyba, 瞠 tym zamym (referencyjnym) napi璚iem zasilamy zar闚no mostek, jak i sam uk豉d przetwornika.
    Pozdrawiam.
  • Level 15  
    Ratujcie!!!
    M璚z si z AD7730 ju od miesi璚y, tak si upar貫m, 瞠 nie robie nic innego tylko walcz z tym i nic, a mi si odechciewa ca貫j elektroniki.

    Wykona貫m p造tk pod AD7730 i 陰cze go z AVR M8, program pisze w Bascom (bo jest prosty) i wygl康a on tak:
    $regfile = "m8def.dat"
    $crystal = 8000000
    Config Lcd = 20 * 4
    Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.3 , Db5 = Portc.2 , Db6 = Portc.1 , Db7 = Portc.0 , E = Portc.5 , Rs = Portc.4
    Config Spi = Hard , Data Order = Msb , Master = Yes , Polarity = High , Phase = 0 , Clockrate = 128 , Noss = 1
    Config Watchdog = 2048
    Config Kbd = Portd , Debounce = 100

    Dim Tekst As String * 3
    Dim Dana(4) As Byte , A As Byte

    CS Alias Portb.1
    RDY Alias Pinb.0

    cls
    Lcd "Test AD7730"
    CS = 1

    do
    Cls
    Lcd "Wprowadz Hex"
    Locate 2 , 1
    Lcd "A"
    Gosub Klawiaturka
    A = Klawisz * 16
    Gosub Klawiaturka
    A = A + Klawisz
    Tekst = Hex(a)
    Lcd Tekst

    wait 1
    Start Watchdog
    Spiinit
    CS = 0
    Waitms 10
    Spiout A , 1
    Do
    Loop Until RDY = 0 oczekiwanie RDY
    Spiin Dana(1) , 2
    CS = 1
    Reset Watchdog
    Stop Watchdog
    Call Wynik
    End If
    loop

    end

    Oczywi軼ie to nie ca這嗆 programu.
    Watchdog resetuje uk豉d przy oczekiwaniu na RDY, co bym nie wysy豉 i z jakiego rejestru nie chcia bym czyta

    Ratujcie mnie i moje zainteresowanie do elektroniki.
    Wielkie dzieki za wszystkich pomocnych.
  • Level 11  
    Mnie natomiast uda這 sie odnie嗆 jaki taki sukces w walce z AD7730. Uk豉d komunikuje si po szynie SPI i dostaj zmian sygna逝 RDY po operacjach, kt鏎e taka zmiane powoduj. Co zmieni貫m od ostatniego razu:
    - sprawdzi貫m bardzo dok豉dnie zasilanie i znalaz貫m, 瞠 zasilacz nie wstaje czysto i zbyt szybko - wymieni貫m zasilacz
    - do這篡貫m pojemno軼i blokuj帷e wsz璠zie gdzie jest to potrzebne kieruj帷 sie dokumentacj Evaluation Board for Transducer ADC EVAL-AD7730EB
    - do這篡貫m sygna CS (wcze郾iej by na sta貫 do masy) gdy zaobserwowa貫m, 瞠 sekwencja inicjuj帷a dzia豉nie SPI w procku (ustawienie parametr闚 SPI tak aby zgadza造 si one z tymi kt鏎e s hardwarowo wybrane w AD7730) zmienia stan linii SCLK co powoduje wpisanie 1-bitu 鄉ieci do rejestru przesuwnego AD7730 i wszystkie dalsze komendy, kt鏎e po SPI id do AD7730 s bzdurami !!!

    Komunikuj帷 sie po SPI na pocz徠ku nie tworzy貫m 瘸dnych swoich sekwencji kalibruj帷ych czy programuj帷ych tylko skorzysta貫m z gotowych pseudo kod闚 zamieszczonych w tabelach XIX i XX na stronie 37 dokumentacji od AD7730.
    Zauwa篡貫m r闚nie, 瞠 trzeba by niezmiernie uwa積ym je郵i chodzi o liczenie impuls闚 zegarowych gdy na pocz徠ku w sekwencji odczytywania przetwornika, przez pomy趾, czyta貫m 32-bity zamiast 24 i to ju og逝pi這 uk豉d i sygna gotowo軼i RDY nie pojawia sie po sekwencji odczytu.
    tomr
  • Level 19  
    Czyli wszystko o'k - dok豉dnie tak, jak pisa貫m nieco wcze郾iej.....trzeba du穎 uwagi....
    Pozdrawiam