Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Politechnika Poznańska - informacje, opinie, rekrutacja.

Michal19881 05 Jun 2011 22:22 1269322 8319
SterControl
    Pridemk
    Level 12  
    Sam uczestniczę w rekrutacji m.in. na PP i nie mogę wyjść z podziwu czytając posty typu "kto pomoże mi przebrnąć przez te wszystkie rekrutacje na różne uczelnie". Przecież to jest samo wypisywanie danych osobowych, wybiera szkoły, kierunków. Rejestrując się na 3 uczelniach miałem tylko jedno pytanie, do niedoprecyzowanego pola - WKU [ Podlega / Nie podlega ]. Jeden mail i otrzymałem odpowiedź, że dla osób które są przeniesione do rezerwy należy wybrać nie podlega - w sumie niepotrzebnie bo odpowiedź znajdowała się w FAQ.

Moje pytanie co do tego wątku to:
    - Czy ktoś wie kiedy rozpoczyna się "rekrutacja" do akademików PP? Ponieważ takiej informacji nigdzie nie znalazłem, a nie chciałbym przegapić tego faktu.
    - Czy przy kwaterowaniu do akademików studenci "układani są" wedle wydziałów i kierunków? Chodzi mi o to, czy studenci jednego kierunku (w moim przypadku) EiT znajdują się w jednym akademiku, czy są rozstrzeleni po wszystkich?
  • SterControl
    Elektronik9
    Level 30  
    Rekrutacja do akademików już trwa, albo jest zakończona - jedno z tych dwóch na pewno. Pytaj w dziekanacie.

Co do akademików to tak - zazwyczaj ludzie z tego samego wydziału są kwaterowani w jednym akademiku, ale nie ma problemu, żeby zamieszkać w innym.
    Dla EiT i całego wydziału Elektrycznego jest to DS6 (ten wysoki zaraz obok stołówki).
    Kari2007
    Level 14  
    Rekrutacja do akademików dla pierwszoroczniaków dopiero będzie , i ogłoszą to na stronie polibudy, a co do tego w jakim akademcu , jakie wydziały to różnie .
    riseandshine
    Level 10  
    Witam wszystkich, jesli moje pytanie powtórzyło się kilka bądź kilkanaśie stron wcześniej to z góry przepraszam, ale na przekopywanie się przez 50 stron tego tematu najzwyczajniej nie mam czasu..

Chciałabym zadać kilka pytań do osób, które studiują, bądź studiowały jeden z poniższych kierunków na PP:

- Inżynieria Środowiska
    - Elektrotechnika

1. Jak oceniacie poziom IŚ na PP, mam na myśli przedmioty konkretniejsze, a nie te, które występują na pierwszych dwóch semestrach (czyli "do przejścia" :) Chciałabym przenieść się z Gdańska właśnie na PP - wiąże się to również z chęcia rozpoczęcia drugiego kierunku za rok, być może dwa, którego niestety nie ma w Gdańsku..
    Może jest tu ktoś kto przeniósł się z Gdańskiej polibudy własnie na poznańską i może wystawić opinię na podstawie doświadczeń ? : )

2. Przede wszystkim: czy jest duża różnica w poziomie przedmiotów ścisłych pomiędzy kierunkami? Mitem jest , że matma wszędzie taka sama.. Jeśli chodzi o EiT - jak wygląda kwestia spec. "Inzynieria Obrazu/Inżynieria dźwięku i obrazu" ? Czy coś takiego na pp w ogóle jest? Nigdzie nie mogę tego znaleźć, być może jest to podpięte pod systemy telekomunikacyjne tak jak na pg?

Pytanie ostatnie: jak prezentuje się poziom na EiT ? Chciałabym pociągnąć dwa kierunki, macierzysty IŚ, jednak nie jestem pewna co do ilości materiału szczególnie jeśli ktoś startuje od początku na owe kierunki - później wiadomo, mogą coś przepisac itp.. zawsze rożnica programowa jest mniejsza...

z góry dzięki za odpowiedzi..

z pytań mniej ( a może tak samo? ) waznych:

Jak oceniacie panująca na pp na powyższych wydziałach atmosferę? Wiem, ze wiele zalezy od ludzi, jednak to własnie oni też w dużej mierze przyczyniają się do całego studiowania ; )
    Czy wykładowcy poza paroma wyjątkami jednak są sympatyczni? Spotykam się z tendencją, że na powiedzmy "renomowanych" uczelniach wyższych niekoniecznie musi być to mafia, która tylko chce Ciebie udupić ... : )
  • SterControl
    cavos
    Level 10  
    Co do EiT:
    Poziom jest, jak na moje oko, powyżej średniej, jeśli ktoś w miarę regularnie uczy się to nie ma większych problemów z zaliczaniem. Jest parę przedmiotów które, dzięki wykładowcy, stoją na naprawdę światowym (że tak to ujmę) poziomie. (myślę tu o prof. Tyszerze)

Jest specjalizacja na inżynierce jak i na magisterce: multimedia i elektronika powszechnego użytku, głównie skupia się ona na obrazie. Jeśli chodzi o dźwięk, to tylko podczas wykładu wstęp do multimediów jest o standardach kompresji. Następny przedmiot o dźwięku jest dopiero na magisterce. Aktualnie jest formowane koło dotyczące dźwięku więc jest okazja by rozwijać się w tym kierunku.
    Elektronik9
    Level 30  
    riseandshine wrote:
    Pytanie ostatnie: jak prezentuje się poziom na EiT ? Chciałabym pociągnąć dwa kierunki, macierzysty IŚ, jednak nie jestem pewna co do ilości materiału szczególnie jeśli ktoś startuje od początku na owe kierunki - później wiadomo, mogą coś przepisac itp.. zawsze rożnica programowa jest mniejsza...

EiT = brak życia.
    EiT + drugi kierunek = brak życia + brak snu + nie jesteś ani dobry w jednym kierunku, ani w drugim. :)
    Masia
    Level 13  
    Ło... ja to na samym EiT nie dałabym rady. A co dopiero jako drugi kierunek. Jeśli serio chcesz to zrobić i nie wiąże się to ze zwykłym gadaniem to szczerze podziwiam.
    sylwek45
    Level 12  
    A jak właśnie z tym poziomem IŚ o który pytała @riseandshine
    Masia
    Level 13  
    IŚ, to u mnie na wydziale. Nie rozumiem pytania o poziom? Bo w odniesieniu do mojego kierunku, IŚ jest łatwym i przyjemnym kierunkiem. Ale ludzie robią tam więcej niż na transporcie, czy czymś takim. Odniesienia do innych uczelni nie mam, ale nasz wydział jest wysoko w kraju, więc chyba jest przynajmniej przyzwoicie ;)
    pomarańczko
    Level 11  
    Jak się prezentuje poziom na fizyce technicznej?
    filipp647
    Level 12  
    Witajcie, mam pytanie: czy matematyka, fizyka i język obcy, na informatyce na WE są tylko na pierwszym roku? Bo tak wywnioskowałem z planów zajęć, z tym że są tam tylko plany dla obecnie parzystych semestrów :P
    romadam
    Level 9  
    Witam Wszystkich. Mimo że może nie jestem orłem w przedmiotach ścisłych to jednak o wiele bardziej interesuję się techniką jako taką niż studiami na kierunkach humanistycznych. Po przeliczeniu punktów wg. wzoru wychodzi mi orientacyjnie 550 pkt. Jednak trudno jest sporządzić listę kierunków jeśli nie wie się jakie mogą być progi i jakie ma się szanse.

Pytanie głównie dla studentów :) Jak myślicie na co mógłbym się dostać z taką ilością - i jak wygląda sprawa z matmą i fizą na tych kierunkach (trochę się o nie obawiam) Szczególnie interesują mnie opinie o:
    Transporcie
    Elektrotechnice
    Energetyce
    Mechanice i budowie maszyn

Każda informacja mi się przyda także z innych kierunków.
    sylwek45
    Level 12  
    A jak myślicie, czy PP zrobi stacjonarne studia II stopnia dla energetyki w niedalekiej przyszłości? Może ktoś studiuje i posiada jakieś informacje?
    mleczko123
    Level 2  
    Witam,
    Ponawiam swoje pytanie, co dla wielu jest durne, ale dla mnie pomocne.
    Korzystając ze wzoru W = JP + JO +2M + 2Z i na podstawie tego co wyczytałem wychodzi iż, przykład: 50+ 70+ 2x 60+ 2x 50= 340 pkt. Czy jest jakiś przelicznik jeżeli chodzi o podstawę, np. 0,8 a rozszerzenie 1x ? bo gdzieś tak słyszałem. W tegorocznej maturze nie było możliwości by zdawać maturę rozszerzoną i podstawową jednocześnie. Z tego co jest napisane, wychodzi, że przy zdawaniu rozszerzenia, ale bez podstawy ma się pkt tylko za rozszerzenie i odwrotnie. Można zatem dojść do wniosku, że lepiej było zdawać podstawę bo jest łatwiejsza i można uzyskać więcej pkt.
    Zdawałem geografię rozszerzoną, dlatego chciałbym wiedzieć.
    Jeśli nie uzyska się z owej geografii 30% to czy też są te pkt liczone ?

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże i w normalny sposób odpowie na moje pytanie.

Pozdrawiam : )
    cenzor24
    Level 12  
    Ja mam troszkę inne, aczkolwiek równie ważne pytanie.
    Dzisiaj na stronie PP pojawiła się informacja, że w roku 2011/2012 kierunki zamawiane odbędą się na fizyce technicznej i energetyce http://www.put.poznan.pl/studia/kierunki_zamawiane/2011

Czy to oznacza, że inne kierunki nie sa już obięte tym kierunkiem zamawianym? Bo np. w zeszłym roku mechanika, infa oraz inż. materiałowa były takimi kierunkami. Czyli rozumiem, że np. na mechanike jako kierunek zamawiany załapaly się tylko te osoby, które rozpoczęly studia w roku 2010/2011?
    ciekawy1291
    Level 2  
    Hello :)
    Mając ok. 300 punktów mam szansę dostać się na AiR na Wydziale Elektrycznym na Politechnice Poznańskiej??
    Czytałem wcześniej ze próg jest od większej ilości punktów?
    Więc raczej nie mam szans??
    Masia
    Level 13  
    Nadzieja umiera ostatnia, pytanie tylko czy warto się pchać na taki ciężki kierunek z raczej słabą matmą i fizyką... przemyśl to jeszcze.
    drz3wko91
    Level 14  
    Jak nie będzie się chłopak obijać, tylko systematycznie uczyć, hmm... według mnie ma szanse na utrzymanie się ;)
    ciekawy1291
    Level 2  
    sprawa wyglada tak ze po prostu zbyt pozno zorientowalem sie co tak naprawde bedzie mi potrzebne tzn jakie matury mam zdawac..
    matme ogarniam tylko jestem zarazony okrutn achoroba cywilizacyjna pt "lenistwo"
    tak jak mowie za pozno sie obudzilem. jestem po tech elektronicznym o tej wlasnie specjalizacji-automatyka przemyslowa i wlasnie mnie ten kierunek kreci..
    elektrotechnika to juz nie to:/ no ale jak nie dostane sie na autome no to trudno:(
    moze w 2 naborze bede mial jakies szanse.. ?? ??
    a i pracuje nad moja choroba..ciezko ale idze:P
    Adrien7
    Level 2  
    cenzor24

Chyba niestety tak. Sam nad tym ubolewam. Człowiek się nastawia cały rok, że to będzie kierunek zamawiany a tu zonk. Ale i tak idę na inż.mat.
    DarkMan1
    Level 16  
    ciekawy1291 mam to samo... Może wynajdą na to lekarstwo :P

Co do AiR, orientuje się ktoś może dlaczego nie ma planu na pierwszy semestr? KLIK Ma ktoś może tą siatke jakie przedmioty są w tym pierwszym semestrze? Lub gdzie ją znajdę?
    romadam
    Level 9  
    Ponawiam pytanie i proszę o jakąś wypowiedź.

Witam Wszystkich. Mimo że może nie jestem orłem w przedmiotach ścisłych to jednak o wiele bardziej interesuję się techniką jako taką niż studiami na kierunkach humanistycznych. Po przeliczeniu punktów wg. wzoru wychodzi mi orientacyjnie 550 pkt. Jednak trudno jest sporządzić listę kierunków jeśli nie wie się jakie mogą być progi i jakie ma się szanse.

Pytanie głównie dla studentów :) Jak myślicie na co mógłbym się dostać z taką ilością - i jak wygląda sprawa z matmą i fizą na tych kierunkach (trochę się o nie obawiam) Szczególnie interesują mnie opinie o:
    Transporcie
    Elektrotechnice
    Energetyce
    Mechanice i budowie maszyn

Każda informacja mi się przyda także z innych kierunków.
    robertgreckel
    Level 11  
    o energetyce masz kilka stron wcześniej o innych zapewne też, więc wystarczy przejrzeć temat.
    kuba133
    Level 14  
    Jest pytanko. Wiecie może w jakich akademikach jest kwaterowany Wydział Inżynierii Zarządzania a konkretnie Logistyka? Albo Transport z Wydziału Maszyn Roboczych i Transportu? Bo wiem, że Wydział Informatyczny poszedł do DS4, a chciałbym wziąć pokój z ludźmi z AiRu z II roku...
    kuba133
    Level 14  
    parę osób chciało do ds6 to dostali, reszta jest w ds4. oczywiście mówię o AiR WI. :) Wiesz może coś o tych wydziałach? Które dostali?
    cenzor24
    Level 12  
    Ja mam jeszcze pytanko odnośnie samego procesu elektronicznej rejestracji.
    Czy macie w tych czterech punktach (dane osobowe, dane o olimpiadach, dane o edukacji, kierunki) wszystko zaznaczone na zielono i napisane ze jest prawidłowo wypełnione? Bo ja prawidłowo mam zaznaczone tylko dane osobowe i dane o edukacji. Np. w punkcie "dane o olimpiadach" mam napisane na pomarańczowo "brak olimpiad kandydata". Czy tak ma być? Ja nie brałem udziału w żadnej olimpiadzie więc nic nie zaznaczałem.
    Natomiast przy "kierunkach" mam na pomarańczowo napisane "kierunki wybrane" a pod tym już na zielono że kierunki będą opłacone w dniu końca rejestracji. Kierunki już sobie wybrałem więc nie wiem czemu są zaznaczone na kolor pomarańczowy.

Bardzo proszę o odpowiedź bo nie chcaiłbym popełnić jakiejś gafy przy tej rejestracji :)
    Pozdro
    Adrien7
    Level 2  
    cenzor24,
    Ja mam tak samo jak ty. A w wyborze kierunków, w kolumnie "Czy podano wymagane dane" masz czerwony krzyżyk?
    DarkMan1
    Level 16  
    cenzor24 również mam tak samo.
    Adrien7 również mam tam czerwone krzyżyki (kolo wybranych kierunków już w samej zakładce o Kierunkach, zgadza się?) Wymagane dane nie są jeszcze podane bo nie wpisałeś danych odnośnie matur, wyników, numerów i innych bajerów :P Na to jest czas do 3lipca KLIK
    SandiKrot
    Level 10  
    Małe sprostowanie co do danych o edukacji :) jeśli wyraziliście zgode na przetwarzanie waszych danych osobowych w szkole na tych kartkach, które wypełnialiśmy odnośnie matur jakie zdajemy to nie musicie wypełniać danych na studia I stopnia, ponieważ uczelnia pobierze te dane :) jeśli natomiast zaznaczyliście, że nie wyrażacie zgody to jak kolega DarkMan1 napisał musicie wypełnić dane na studia I stopnia :)