Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Politechnika Poznańska - informacje, opinie, rekrutacja.

Michal19881 09 Sep 2012 23:07 1270288 8319
Computer Controls
    W4ddup
    Level 14  
    @mrbenek - Oczywiście, to był mój pierwszy wybór. Próbowałem nawet przez Niemcy jakoś skombinować, bo mają tam zniżki edukacyjne dla studentów (w przypadku laptopa, który mnie interesuje było to 60 Euro), ale wychodzi w przeliczeniu o ~10 zł drożej niż w X-Komie.

@jacke5 - W akademikach pokoje są dosyć małe, nie mniej jednak jak dogadasz się z współlokatorami to powinno Ci się udać ze stacjonarnym.
  • Computer Controls
    jacke5
    Level 12  
    Właśnie w tym problem ,że w moim pokoju nie tylko ja zamierzam mieć kompa stacjonarnego, więc raczej na 2 stacjonarne nie będzie miejsca ?
    W4ddup
    Level 14  
    Trudno mi powiedzieć, bo nie mieszkam w akademiku, ale z tego co byłem w DS6 to raczej może być ciasnawo. Najlepiej jakby wypowiedział się ktoś z DS3, bo mogą się różnić wielkością i zorganizowaniem wnętrz pokoje.
    marcin15678
    Level 12  
    Pytanie trochę z innej baczki, dotyczące dodatkowych zajęć z matmy.
    Jako że nie zostałem zaliczony do żadnej z grup ( EiT ), a zamierzam chodzić to powiedzcie mi jakiego prowadzącego wybrać Jankowski czy Maćkiewicz. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będę miał później z którymś z nich zajęcia, a jeśli z dwoma, to do której grupy iść licząc na wyniesienie jakiejś wiedzy?
    W4ddup
    Level 14  
    Poleciłbym Ci dr Gajdę - ma w tym roku Inżynierię bezpieczeństwa oraz Logistykę. Bardzo dobrze tłumaczy i jest sympatyczny. Ew. dr Skorupkę, też bardzo dobrze tłumaczy.
    ołkidołki
    Level 10  
    Mam pytanie - jak wyglądają dodatkowe zajęcia z matmy? Są tam jakieś testy na początek, na zakończenie albo w trakcie czy raczej chodzimy sobie na lajcie, a co z nich wyniesiemy to nasze i nikt nas z tego sprawdzał ani rozliczał nie będzie?

No i może jeszcze za jednym zamachem - jak wyglądają dodatkowe zajęcia z fizy? ;)
    W4ddup
    Level 14  
    Tak, na początku i na końcu jest test. Na każdych zajęciach lista obecności. Na pierwszym wykładzie z fizyki jest test, który trzeba napisać jak najgorzej, by się dostać - my się podpisaliśmy i dodaliśmy adnotację "chcę uczestniczyć w zaj. dodatkowych). Odbywają one się najczęściej po wykładzie, trwają ~2-3h lekcyjnych i jest tam robiona powtórka z liceum z drobnym wprowadzeniem do tego, co na studiach. Na moim kierunku nie było potrzeby, aby na to chodzić, a na zaliczenia i kartkówki na ćwiczeniach wystarczyło mieć zrobione zadania z pracy domowej lub mieć skrypt z zadaniami ;)
    ołkidołki
    Level 10  
    W4ddup, dzięki za odpowiedź. :) Te testy na początku i na końcu dotyczą też matematyki, tak? A jak mi nie pójdzie, to chyba nie ma żadnych konsekwencji, co? W końcu to zajęcia dodatkowe...
    Czyli na fizie nie ruszyliście żadnego zadania na teście? ;) I wykładowcy na coś takiego idą? Dobry patent. A jak się dostaniesz, a potem nie chodzisz na te dodatkowe z fizy (brak czasu, inne zajęcia w tym samym momencie), to jest jakiś problem?
    W4ddup
    Level 14  
    Testy na początku i na końcu dotyczą zarówno fizyki, jak i matmy. Warunkiem zaliczenia tych zajęć dodatkowych jest napisanie testu końcowego (i chyba początkowego). Ja na matmie byłem na wszystkich, pierwszy test napisałem lepiej niż drugi :D Konsekwencji żadnych nie ma.

Nie każdy tak zrobił, ale wiele osób co cokolwiek zaznaczyło to się nie dostało :P Ja byłem tylko na 1. zajęciach i jak zobaczyłem poziom zadań to stwierdziłem, że to nie dla mnie. Spytałem się prowadzącego, co będzie dalej na zajęciach i się spytałem, czy mogę bez konsekwencji nie chodzić na te zajęcia. Nie było problemu, fizykę zdałem w obydwu semestrach za pierwszym razem. U nas zajęcia były w bloku środowym po naszych zajęciach, a nikt z mojej grupy nie miał siły siedzieć na polibudzie od 8 do 20 z 2 przerwami po 1,5h. ;)
  • Computer Controls
    marcin15678
    Level 12  
    W4ddup wrote:
    Poleciłbym Ci dr Gajdę - ma w tym roku Inżynierię bezpieczeństwa oraz Logistykę. Bardzo dobrze tłumaczy i jest sympatyczny. Ew. dr Skorupkę, też bardzo dobrze tłumaczy.

Dzięki za polecenie, ale wolałbym już chodzić z ludźmi z mojego wydziału, więc jeśli ktoś ma swoją opinię o dr. Jankowskim czy Maćkiewiczu to chętnie jej wysłucham ;)
    kibellos
    Level 14  
    W4ddup wrote:
    Trudno mi powiedzieć, bo nie mieszkam w akademiku, ale z tego co byłem w DS6 to raczej może być ciasnawo. Najlepiej jakby wypowiedział się ktoś z DS3, bo mogą się różnić wielkością i zorganizowaniem wnętrz pokoje.

co do ds 6 to spokojnie miejsca starczy. kumpel miał stacjonarkę, jeden współlokator też, a 3. osoba miała lapka, ale miejsce na stacjonarkę było ze spokojem. ze zdjęć na stronce Link można wywnioskować ze w ds 3 w pokoju jest jeden osobny stolik/biurko i jeden stolik duży, dla 2 osób (w ds 6 każdy miał osobny stolik, przynajmniej tam gdzie bywałem). wiec może być problem przy tym wspólnym stoliku, ale nie byłem tam nigdy i mówię tylko to co widzę na zdjęciach.
    Cybooleq
    Level 13  
    marcin15678 wrote:
    Dzięki za polecenie, ale wolałbym już chodzić z ludźmi z mojego wydziału, więc jeśli ktoś ma swoją opinię o dr. Jankowskim czy Maćkiewiczu to chętnie jej wysłucham ;)

Maćkiewicz - nie znam człowieka.

Jankowski - taki siwy dziadek z brodą. Będziesz z nim miał 3 wykłady na 2 tygodnie z analizy matematycznej. Jak trafisz to ćwiczenia też (i tak samo - jeden tydzień raz w tygodniu, następny tydzień dwa razy). Z nim będziesz miał też egzamin na sesji, pisemny i ustny. Ogólnie co do poziomu trudności robi trudne kolokwia (z zadań), egzamin bardzo trudny (zadania + teoria). No bo i cały przedmiot trudny ;) Tłumaczy dobrze, dąży do tego, żeby studenci zrozumieli.

Już dlatego lepiej go wybrać, a druga sprawa:

Jest to moim zdaniem (i wielu innych) najbardziej pozytywna postać na 1 roku. Usłyszysz od niego sporo dowcipów (suchary, ale mają swój urok ;P). W ogóle jako osoba jest bardzo sympatyczny, nie da się go nie lubić ;) Nie mam i raczej nie będę już z nim niczego miał, ale dzień dobry zawsze mu powiem :P

Na egzaminie ustnym rekordziści spędzali u niego po 6h, ja osobiście siedziałem 3h i w końcu dał mi 2/3 :P

Jeśli byś chciał się czegoś dowiedzieć jeszcze, pisz 6315308 ;)
    Elektronik9
    Level 30  
    marcin15678 wrote:
    Pytanie trochę z innej baczki, dotyczące dodatkowych zajęć z matmy.
    Jako że nie zostałem zaliczony do żadnej z grup ( EiT ), a zamierzam chodzić to powiedzcie mi jakiego prowadzącego wybrać Jankowski czy Maćkiewicz. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będę miał później z którymś z nich zajęcia, a jeśli z dwoma, to do której grupy iść licząc na wyniesienie jakiejś wiedzy?
    Analiza na EiT jest z Jankowskim. Poza tym to specyficzny prowadzący - ma ciekawe poczucie humoru. Powiedziałbym, że jego teksty i malunki przeszły do historii, a wygląda jak dziadek mróz. :) Maćkiewicza nie znam, ale Janek jest spoko.

Cybooleq wrote:
    Jankowski - taki siwy dziadek z brodą. Będziesz z nim miał 3 wykłady na 2 tygodnie z analizy matematycznej. Jak trafisz to ćwiczenia też (i tak samo - jeden tydzień raz w tygodniu, następny tydzień dwa razy). Z nim będziesz miał też egzamin na sesji, pisemny i ustny. Ogólnie co do poziomu trudności robi trudne kolokwia (z zadań), egzamin bardzo trudny (zadania + teoria). No bo i cały przedmiot trudny :wink: Tłumaczy dobrze, dąży do tego, żeby studenci zrozumieli.

Eeee nie strasz, akurat Analiza na EiT to najmniejszy problem. Na ustnym Janek pokazał mi iloraz różnicowy i spytał co to. Odpowiedziałem, a on na to, że mam już 3 (czy 4, nie pamiętam).

Cybooleq wrote:
    Jest to moim zdaniem (i wielu innych) najbardziej pozytywna postać na 1 roku. Usłyszysz od niego sporo dowcipów (suchary, ale mają swój urok ;P). W ogóle jako osoba jest bardzo sympatyczny, nie da się go nie lubić :wink: Nie mam i raczej nie będę już z nim niczego miał, ale dzień dobry zawsze mu powiem :P

Ta, barwna postać. Warto do niego chodzić chociażby żeby posłuchać jego żartów-sucharów. Heheh. Przyrządem, nie narządem!
    W4ddup
    Level 14  
    Elektronik9 wrote:
    a wygląda jak dziadek mróz.

To jest ten, co często chodzi w białym kitlu? :D
    marcin15678
    Level 12  
    Wielkie dzięki Panowie, już wiem do której grupy pójdę ;) W szczególności, że warto poznać specyfikę nauczania wykładowcy przed prawdziwymi wykładami.
    Xengrin
    Level 12  
    Ja mam pytanie, dostalem sie do DS3. Mimo iz nie zakfalifikowalem sie na te zajecia dodatkowe z matmy to z checia na nie pojde. Zadzwonilem do DS3 i jest mozliwosc kwaterowania w DS3 od 17 wrzesnia z tym ze doba kosztuje 19 zl i mowila babka cos ze do 25 Wrzesnia. OD 25 wrzesnia bedzie juz normalne kwaterowanie?
    casiopeia1993
    Level 9  
    mam pytanie.
    dostałam miejsce w ds6 i wysłałam umowę pocztą. chciałabym wpłacić drugom ratę kaucji rezerwacyjnej. i tu jest problem ponieważ ona zależy od pokoju jaki dostałam: dwu lub trzy osobowy. gdzie mogę się dowiedzieć jaki pokój dostałam?
    mrbenek
    Level 11  
    Zadzwoń do kierowniczki Twojego DS i Ci powie. Ale nie liczyłbym na 2-os jak ja dzwoniłem do DS5 to mówiła że wszyscy na I roku dostają 3-osobowy. Jest jakiś termin wpłacenia tej II raty?
    kibellos
    Level 14  
    Xengrin wrote:
    Ja mam pytanie, dostalem sie do DS3. Mimo iz nie zakfalifikowalem sie na te zajecia dodatkowe z matmy to z checia na nie pojde. Zadzwonilem do DS3 i jest mozliwosc kwaterowania w DS3 od 17 wrzesnia z tym ze doba kosztuje 19 zl i mowila babka cos ze do 25 Wrzesnia. OD 25 wrzesnia bedzie juz normalne kwaterowanie?
    normalne kwaterowanie tak jak masz w umowie rzeczywiście jest od tego 25 wrzesnia. Nie oznacza to jednak, że nie będziesz płacić za te klika pozostałych dni września. ale wtedy to chyba jest taniej, bo te doby przed oficjalnym kwaterowaniem są chyba liczone jako takie 'hotelowe' ;) a potem jest chyba 12 czy 8 zł. ale mogę się mylić!
    allladyn
    Level 2  
    W Ds 6 drugą ratę kaucji płacimy przy zakwaterowaniu wraz z opłatą za dni zamieszkania we wrześniu cd.wysokości kaucji to jeszcze zależy czy dostanie się pokój po remoncie czy nie. Przynajmniej tak zostałem poinformowany przy podpisywaniu umowy. ; )
    Takaii
    Level 10  
    Dokładnie to samo słyszałem w DS4 :) w dzień zakwaterowania idziemy po kwitek do DS, potem na pocztę, płacimy kwotę i gotowe. W przypadku dostania się na dodatkową matmę cena za dobę przed tym właściwym zakwaterowaniem jest niższa, mi powiedziano że będzie oscylować w granicy 10 zł :) Jednak niestety nie wiem jak to wygląda w przypadku niezakwalifikowanych.
    stronek19
    Level 10  
    Mam pytanie bo mam problem ze zdjeciem cyfrowym. Czy zdjęcie cyfrowe musze zmienic poprzez skanowanie czy moge w programach pozmieniac czy jak to zrobic?
    Elektronik9
    Level 30  
    marcin15678 wrote:
    Wielkie dzięki Panowie, już wiem do której grupy pójdę :wink: W szczególności, że warto poznać specyfikę nauczania wykładowcy przed prawdziwymi wykładami.

Do Janka? ;)
    marcin15678
    Level 12  
    Elektronik9 wrote:
    marcin15678 wrote:
    Wielkie dzięki Panowie, już wiem do której grupy pójdę :wink: W szczególności, że warto poznać specyfikę nauczania wykładowcy przed prawdziwymi wykładami.

Do Janka? ;)

Oczywiście ;)
    W4ddup
    Level 14  
    stronek19 wrote:
    Mam pytanie bo mam problem ze zdjeciem cyfrowym. Czy zdjęcie cyfrowe musze zmienic poprzez skanowanie czy moge w programach pozmieniac czy jak to zrobic?

Na skanerze możesz ustawić 300dpi
    jacke5
    Level 12  
    Pytanie o kursy przygotowawcze:

Ile mniej więcej dziennie jest zajęć z matmy ?
    Naprawdę czy warto tam być ? - jakie tematy są tam realizowane ?