Witam,
wybieram się na informatykę na WI i mam pytanie do bardziej doświadczonych:
co warto przejrzeć, czego się nauczyć, co będzie przydatne szczególnie na początku?
Nie ukrywam, że lubię sobie "pogrzebać" w kodzie, więc stwierdziłem, że może zająć się czymś, co się na pewno niebawem przyda.
Z góry dzięki za rady
A jak wygląda sprawa z fizyką na studiach MBiM? Pytam dlatego, że fizyki nie miałem w szkole od trzech lat (technikum) jedynie co to fizykę liznąłem trochę na przedmiotach zawodowych. Nie miałem jakoś nigdy z nią problemu ale zapaleńcem wielkim fizyki też nie jestem. Czy na WMRiT poziom fizyki jest straszny czy raczej idzie przeżyć jeżeli ktoś zepnie porządnie dupe?
Witam,
wybieram się na informatykę na WI i mam pytanie do bardziej doświadczonych:
co warto przejrzeć, czego się nauczyć, co będzie przydatne szczególnie na początku?
Nie ukrywam, że lubię sobie "pogrzebać" w kodzie, więc stwierdziłem, że może zająć się czymś, co się na pewno niebawem przyda.
Z góry dzięki za rady
Jeśli chodzi o rzeczy związane z programowaniem — właściwie nic nie jest wymagane na początku; pierwszy semestr to samo wprowadzenie (w zależności jak trafisz: podstawy Pascala lub Pythona), prawdziwe kodzenie zaczyna się w okolicach trzeciego-czwartego semestru.
Jeśli chodzi o rzeczy ogółem — warto powtórzyć sobie całą matematykę z liceum i poczytać sobie coś więcej. Szczególnie przydatne jest ogarniać bardzo dobrze kombinatorykę i wiedzieć mniej więcej, co to są całki / pochodne. Podstawy rachunku macierzowego i rachunku prawdopodobieństwa też mile widziane. Wiele osób na pierwszych semestrach odpada na przedmiotach matematycznych.
witam, czy podpowie mi ktos czy warto jest studiowac ziip na politechnice poznanskiej juz jako studia pierwszego stopnia bo slyszalem wiele opinie ze duzo lepiej jest wybrac ten kierunek na magisterke?
zastanawiam sie takze nad mibm(wmrit) oraz energetyka. zdaje sobie sprawe ze to ciezkie kierunki,czy ktos moglby mi napisac ktory kierunek jest (teoretycznie łatwiej skonczyc)??
Dodano po 3 [minuty]:
i jeszcze jak byscie mieli wybierac co studiowac to co lepsze ziip , logistyka czy enegetyka
Witam! Czy istnieje możliwość rozpoczęcia nauki na kierunku ,który mam wybrany niżej na liście moich preferencji? Dostałem się na Elektronikę i Telekomunikację a chciałbym jednak studiować elektrotechnikę, która jest 5 na mojej liście preferencji kierunków. Czy jest możliwość zmiany i aplikowania właśnie na elektrotechnikę?
mam podobny problem z tego co sie orientowalem to nie mozna tak zrobic,chyba ze na starcie zostana wolne miejsca na jakims kierunku ale to raczej nie jest mozliwe , niestety..
Mam prośbę do studentów i absolwentów uczelni technicznych by przeczytali ten post.
Staję przed wyborem między mechatroniką na wydziale elektrycznym na Politechnice Wrocławskiej, a Mechaniką/Mechatroniką na wydziale mechanicznym na Politechnice Poznańskiej. Jestem niedaleko punktowo i jestem na 90% pewny, że dostanę się zarówno na pwr, jak i pp w drugiej rekrutacji(na pwr zabrakło 10pkt, na pp 572 punkty, a rok temu minimum to 440).
Zdaję sobie sprawę,że żeby coś osiągnąć po polskich uczelniach trzeba robić coś ponad program,więc dobrze byłoby, gdyby aż tak wiele na tej politechnice nie wymagali(dali szansę rozwijać się z innych aspektów). Oprócz jestem osobą która na pamięć uczy się z przymusu, ale bardzo lubię kombinować i samemu chodzić do wielu wniosków. Do Poznania mam bliżej, ale nie jest to większy plus.
Który wydział byłby dla mnie bardziej odpowiedni, elektryczny pwr, czy mechaniczny pp?
Powie mi ktos co powinienemz robic gdzy ze statusu rezerwowego, po ogloszeniu wynikow (20.07) mams tatus nieprzyjetego?.. Na mechatronike.. gdzie mialem 576 punktow!! ... Duzo poswiecilem chcac tam studiwoac i nie moge sobie tego tak odpuscic..
Cześć czy posiada ktoś może ubiegłoroczne wyniki na studia niestacjonarne? Najlepiej na kierunki informatyka, automatyka oraZ telekomunikacja. Swoją drogą to dziwne że politechnika poznanska nie posiada takich danych powszechnie jak inne uczelnie. Pozdrawiam
Hej!
Na sam początek powiem, że aktualnie kończę liceum we Francji, o profilu Telekomunikacja i Elektronika (w sumie te liceum, można z powodzeniem nazwać technikum). Oczywiście do napisania została matura, której nie wyobrażam sobie nie mieć (nie popadam w samozachwyt, po prostu wiem na co mnie stać, a na zdanie na pewno). I teraz tak, na maturze zdaje:
Francuski
Informatyka-Elektronika (teoria i praktyka)
Sprawozdanie z praktyk (wygląda to tak, że przychodzi przedstawiciel z jakieś większej firmy i zasiada w jury (on + inna 2, głównie nauczyciele), i robicie przed nim prezentacje swojego najlepszego stażu przez 3 lata w liceum, nie muszę mówić że do tego trzeba się przygotować jak...)
Matematyka
Fizyka
Język Angielski
1 dowolny przedmiot, do wyboru przez ucznia (nie mam pojęcia czy wchodzi w to język polski...)
I teraz pytanie. Czy po tej szkole, i zdaniu matury - mogę składać papiery na Politechnikę Poznańską? Czytałem, że nie ma żadnego problemu z francuską maturą, wystarczy przetłumaczyć papiery. I teraz, jeśli to możliwe. Chciałbym was prosić o opinie o PP, a także o tych dwóch kierunkach:
http://fee.put.poznan.pl/index.php/studia/automatyka-i-robotyka http://www.et.put.poznan.pl/ Dlaczego PP? Dlatego, że nie widzę dla siebie lepszej opcji, a w grę wchodzi tylko Poznań do którego z mojej rodzinnej wioski mam niedaleko.
Dziękuje za odpowiedzi, podziwiam jeśli ktoś dotarł do końca.
czy jest tu ktoś kto studiuje po angielsku na PP? Interesuje mnie Elektronika i Telekomunikacja, ale jakiekolwiek wieści z innych kierunków będą mile widziane
Witam, mam parę pytań do osób które dostały się na mechatronike na PP w ubiegłym roku. Interesują mnie głównie osoby, które były w okolicach 60 miejsca na liście przyjętych. W tym roku na Polibudzie Poznańskiej są olbrzymie cięcia i chciałbym się dowiedzieć jakie w tym roku mogą być progi punktowe.
Cześć Wybieram się w tym roku na studia zaoczne na kierunek mechatronika.
Orientuje się ktoś jaki będzie mniej więcej próg dostania się na ten kierunek?
Cześć
Czy zna ktoś może progi na AiR na elektrycznym z zeszłego roku?
Mam 603 punkty rekrutacyjne i zastanawiam się czy mam szansę się dostać.
Pozdrawiam
Dzisiaj robiąc porządki w szafie natknąłem się na skserowane książki, które służyły mi w trakcie moich studiów na AIR na WE PP.
Tadeusz Kaczmarek - Napęd Elektryczny Robotów
Jerzy Osiowski, Jerzy Szabatin - Podstawy Teorii Obwodów Tom I, Tom II
Leon Bogusławski - Ćwiczenia Laboratoryjne z Mechaniki Płynów
Danuta Turzeniecka - Laboratorium z metrologii elektrycznej i elekronicznej
Jerzy Frąckowia, Ryszard Nawrowski, Maria Zielińska - Elektrotechnika teoretyczna - Laboratorium
Marek Zwoliński - Projektowanie układów cyfrowych z wykorzystaniem języka VHDL
Jurkowski, Maćkowski, Michalak, Pająkowski, Wawrzyniak - Komputerowe systemy pomiarowe (ćwiczenia laboratoryjne)
Bolkowski, Brociek, Rawa - Teoria obwodów elektrycznych - Zadania
Jerzy Szabatin - Zbiór zadań z teroii obwodów
Madnick, Donovan - Systemy operacyjne
Bardzo chętnie je oddam za free.
Odbiór osobisty na terenie Poznania.
Jeżeli ktoś zainteresowany to proszę o kontakt na priv.
Niestety na to wygląda, z niesprawdzonych źródeł znalazłem, że próg to trochę ponad 700, więc wychodzi na to, że z każdego rozszerzenia ponad 80%, trochę przerażające
Rekrutacja 2017/2018 na poznańskich uczelniach.
Politechnika Poznańska
W tym roku najbardziej obleganymi kierunkami były budownictwo, inżynieria biomedyczna, informatyka, automatyka i robotyka oraz logistyka. Kandydaci mogli zdobyć maksymalnie 1000 punktów. Progi punktowe oraz wymagane przedmioty przedstawiają się następująco:
Widać że macie zerowe pojęcie na ten temat. Na każdym kierunku jest limit miejsc, dajmy na to mechatronika, tam bodajże jest ich 60. Załóżmy że prog to 800pkt. I teraz waszym zdaniem wszystkie osoby które osiągnęły pułap 800pkt ubiegające się o przyjęcie na ten kierunek, (a uwierz mi ubiegających jest więcej niż limit miejsc którzy spełniają tzw. "Próg") ; to Ci wszyscy zostaną przyjęci ?
Nie.
Rekrutacja polega na tym że pierwsze 60 osób z najwyższą ilością punktów zostaje przyjęte i tyle w temacie, reszta szuka innego kierunku bo jak można pójść gdzieś, gdzie nie ma miejsc ? No pomysl logicznie. Dodatkowo ten próg i tak nic nie odzwierciedla, gdyz podaje się punktację osoby, które zajęła "ostatnie miejsce listy przyjętych", czyli osoba z najmniejszą liczbą punktów. Nie zapominaj że na każdym kierunku studiów 1% miejsc jest przypisane dla osoby niepełnosprawnej, a jej wynik przeważnie jest niski, i z reguły punktacja tej osoby stanowi próg.
To jest definicja waszego progu, żebyś chociaż wiedział co masz na myśli pisząc to słowo taki jesteś pewien, zadzwoń sobie do dziekanatu i opowiedz nam czego się dowiedzialaś o "progu na studia" , a nie wciskasz ludziom ciemnotę.
Powtórzę jeszce raz, nie ma czegoś takiego jak próg od którego zostaniesz przyjęty, może jak w końcu bodzio zdasz maturę (w co watpie) to będziesz ubiegał sie o przyjęcie na studia i sam zobaczysz jak to jest