Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wszystko o układach programowalnych... podstawowe informacje

16 Lut 2008 20:49 14679 95
  • IGE-XAO
  • Poziom 42  
    mariuszlorenc napisał:
    -jaka jest różnica pomiędzy mikrokontrolerem, a układem programowalnym?
    Układ programowalny to duża ilość stałych bramek (i innych jednostek logicznych) z możliwością programowania połączeń między nimi. Mikroprocesor tylko pobiera i wykonuje instrukcje. Różnica jest taka że układ logiczny działa sporo szybciej i pewne funkcje można realizować równolegle i niezależnie od siebie.
    mariuszlorenc napisał:
    -jaka jest różnica pomiędzy FPGA, SPLD, CPLD, (Xinlix?)?
    FPGA:
    1. Bloki logiczne z dowolnym programowaniem funkcji (look-up table) + przerzutniki
    2. Dodatkowe moduły specjalizowane (mnożarki, pamięci ram, de-serializery, rdzenie cpu)
    xPLD
    1. Bloki logiczne na podstawie sumy max/mintermów + przerzutniki
    2. Brak dodatkowych modułów
    mariuszlorenc napisał:
    -jakie są możliwości programowania? Języki niskiego poziomu? Języki wysokiego poziomu?
    Języki nastawione na sprzęt:
    ABEL
    PALASM
    Języki wysokiego poziomu:
    VHDL
    Verilog
    mariuszlorenc napisał:
    -od jakiego układu warto rozpocząć przygodę z układami programowalnymi?(i dlaczego)
    Chyba w tym kierunku jak następowała ewolucja, czyli PLD->CPLD->FPGA
    mariuszlorenc napisał:
    -jaka jest możliwość programowania/emulacji układów programowalnych z USB?
    Jest, problemem jest tylko cena, z tego co pamiętam do XILINX rzędu 800-1000zł za programator. Co do emulacji, to można symulować projekt softwarowo, lub śledzić w zdalnym układzie (np Xilinx ChipScope)
  • Poziom 17  
    elektryk napisał:
    Języki nastawione na sprzęt:
    ABEL
    PALASM
    Języki wysokiego poziomu:
    VHDL
    Verilog
    nie jestem pewien czy nazwałbym to językami wysokiego poziomu, ponieważ może być to mylące dla nowych w tym temacie osób, owszem składnia jest częściowo podobna (szczególnie Verilog), ale nie są to języki programowania, tylko opisu sprzętu, czyli opisuje się za ich pomocą jak tworzony układ ma się zachowywać, trzeba tutaj nadmienić, że niezbędna jest konieczność podstaw elektroniki cyfrowej, zachowania się jej poszczególnych elementów takich jak przerzutniki, sumatory, bramki logiczne, itd.
    łatwo można stworzyć kod w pełni poprawny składniowo, który nigdy nie zostanie zsyntezowany do FPGA

    Dodano po 1 [minuty]:

    jeśli chodzi o programator USB do układów Xilinx'a to można go dostać w Kamami http://www.kamami.pl/?id_prod=12623

    Dodano po 3 [minuty]:

    w sumie taniej wyjdzie kupić samą płytkę testową która ma wbudowany programator USB, tylko oczywiście można go wykorzystać tylko w tej płytce http://www.kamami.pl/?id_prod=10518
  • Poziom 24  
    Czyli dobrze rozumiem... że układ programowalny to układ scalony zawierający mnogą ilość gotowych bramek i/lub bloków funkcyjnych luźno rozmieszczonych w tzw. tablicach, które można za pomocą programu połączyć ze sobą w ściśle określony przez użytkownika sposób, aby cały układ wykonywał określone zadania, tak?

    Chciałbym, żeby kolega "firefox_PL" wyjaśnił co miał na myśli pisząc: "łatwo można stworzyć kod w pełni poprawny składniowo, który nigdy nie zostanie zsyntezowany do FPGA".

    Do czasu chciałbym hobbystycznie poznać układy programowalne... z czasem na pewno zaczął bym na nich tworzyć projekty. Koszty są jednak spore...

    -Czy znacie może jakieś strony z podstawami jednego z języków do programowania tych układów?
    -Prosił bym o linka lub nazwę edytora programu zawierającego programowy symulator w którym mógłbym zobaczyć działanie napisanego programu?
    -Czy możecie polecić dobrą książkę zawierającą przykłady programowania, która wykształci intelekt w tworzeniu własnych modułów i programów?
  • Poziom 19  
    Digilent robi coś, co jest jak się zdaje programatorem USB i kosztuje sporo mniej niż produkt Xilinxa:

    http://www.digilentinc.com/Products/Detail.cfm?Prod=JTAG-USB&Nav1=Products&Nav2=Cables

    Ma trochę inny rozstaw pinów we wtyczce i nie jest kompatybilny z Impactem (programem do konfigurowania scalaków Xilinxa) - trzeba używać Adept Suite Digilenta. W odróżnieniu od rozwiązań stosowanych na niektórych ich płytkach, elektronika siedzi nie na samej płytce ewaluacyjnej, a jest częścią programatora.

    Co do kodu poprawnego składniowo, a nie poddającego się syntezie - VHDL dla przykładu służył jako język do modelowania zachowania układów, a pomysł wykorzystania go do opisu układów w celu syntezy pojawił się później. W związku z tym VHDL syntetyzowalny jest podzbiorem całego języka. Podręcznikowym przykładem sa instrukcje powodujące ustawienie sygnału po określonym czasie od wystąpienia warunku.

    Jeśli chodzi o oprogramowanie, to więksi producenci układów FPGA udostępniają w pełni funkcjonalne środowiska uruchomieniowe wraz z symylatorami za darmo. Ograniczenia dotyczą zwykle wielkości syntetyzowanego lub symulowanego układu, ale w ramach tych ograniczeń tworzyć można naprawdę spore, działające projekty. Jako że używam układów Xilinxa, znam w zasadzie tylko ich ISE. Jego wersję darmową można pobrać tutaj:

    http://www.xilinx.com/ise/logic_design_prod/webpack.htm

    Produktów Altery, Lattice i innych nie używałem, więc może ktoś inny wypowie się na ich temat. Jeśli chodzi o podręczniki, to o ile język angielski nie jest dla Ciebie przeszkodą polecam ten:

    http://www.amazon.com/RTL-Hardware-Design-Using-VHDL/dp/0471720925

    Jeśli chodzi o książki polskojęzyczne, to o ile nic się nie zmieniło, jedynymi wartymi polecenia moim zdaniem są książki Skahilla i Zwolinskiego. Wydaną ostatnio przez BTC książkę Panów Majewskiego i Zbysińskiego przeglądałem pobieżnie i wyglądała raczej nieźle (podobało mi sie jej zorientowanie na wykorzystanie języka w praktyce, ale z drugiej strony wydawała mi się zbyt zwięzła i krótka, choć na wprowadzenie może się nadać) - lepiej, żeby wypowiedział się ktoś, kto przeczytał ją od deski do deski.
  • Poziom 24  
    Angielski znam, ale nie na tyle techniczny, żeby inwestować 88,90$ :|

    A co sądzicie o zestawie: http://www.kamami.pl/?id_prod=11420 ? Układ CPLD z programatorem. Większość pinów na złączach co bardzo mi odpowiada(możliwość dodawania modułów "bez-kablowych"). Dołączony kabel USB, trzy moduły: przełączników, 7seg LED, gniazda PS/2. No i co najważniejsze ... cena w promocji bajka :D 99,-zł netto(120,78zł brutto).

    Głównie chodzi mi o naukę i nabycie doświadczenia na układach programowalnych... Czy CPLD to dobry wybór czy odrazu brać się za FPGA?

    Gdzieś w necie widziałem obrazek programu zbudowany na bramkach? Czy do programowania istnieje środowisko, że tworzy się program w postaci schematu? Czy konieczny jest język programowania?
  • IGE-XAO
  • Poziom 42  
    firefox_PL napisał:
    elektryk napisał:
    Języki nastawione na sprzęt:
    ABEL
    PALASM
    Języki wysokiego poziomu:
    VHDL
    Verilog
    nie jestem pewien czy nazwałbym to językami wysokiego poziomu, ponieważ może być to mylące dla nowych w tym temacie osób, owszem składnia jest częściowo podobna (szczególnie Verilog), ale nie są to języki programowania, tylko opisu sprzętu, czyli opisuje się za ich pomocą jak tworzony układ ma się zachowywać, trzeba tutaj nadmienić, że niezbędna jest konieczność podstaw elektroniki cyfrowej, zachowania się jej poszczególnych elementów takich jak przerzutniki, sumatory, bramki logiczne, itd.
    Racja, ale języki te są niezależne (w znacznym stopniu) od architektury sprzętowej i stanowią jedynie opis jak ma to działać podobny do języka naturalnego. Według mnie takie kryteria rozstrzygają o tym że są to języki wysokiego poziomu.
    mariuszlorenc napisał:
    Czyli dobrze rozumiem... że układ programowalny to układ scalony zawierający mnogą ilość gotowych bramek i/lub bloków funkcyjnych luźno rozmieszczonych w tzw. tablicach, które można za pomocą programu połączyć ze sobą w ściśle określony przez użytkownika sposób, aby cały układ wykonywał określone zadania, tak?
    Dokładnie tak, bramki, przerzutniki etc.
    mariuszlorenc napisał:
    Chciałbym, żeby kolega "firefox_PL" wyjaśnił co miał na myśli pisząc: "łatwo można stworzyć kod w pełni poprawny składniowo, który nigdy nie zostanie zsyntezowany do FPGA".
    Chodzi o to że są pewne opisy (np opóźnienień waitfor) które nie są syntezowalne z prostego powodu że nie ma czegoś takiego jak "opóźniacz" w strukturze układów, a zarazem są potrzebne do przeprowadzania symulacji. Nie oznacza to że nie da się robić opóźnień, po prostu trzeba je opisywać jako liczniki odliczające impulsy zegarowe. Innym przykładem są automaty asynchroniczne które albo nie dają się syntezować, albo nie działają dokładnie tak jak opisane (tzn działają, ale syntezer dużo innych warunków sam się domyśla i wstawia w projekcie, efektem czego projekt nie działa). Większość układów programowalnych posiada określoną liczbę dedykowanych wejść zegarowych które odpowiadają za taktowanie przerzutników i jest konieczne aby albo opisywać coś za pomocą przypisań ciągłych (układy bramek), albo automatu który będzie taktowany tylko i wyłącznie tymi zegarami.
    mariuszlorenc napisał:
    -Czy znacie może jakieś strony z podstawami jednego z języków do programowania tych układów?
    Chyba można by poszukać jakieś materiały do kursów na uczelniach wyższych. Ze swojej strony mogę podrzucić: http://neo.dmcs.pl/jhdl/index.html
    mariuszlorenc napisał:
    -Prosił bym o linka lub nazwę edytora programu zawierającego programowy symulator w którym mógłbym zobaczyć działanie napisanego programu?
    Poszukaj w sieci ActiveHDL.
    mariuszlorenc napisał:
    A co sądzicie o zestawie: http://www.kamami.pl/?id_prod=11420 ? Układ CPLD z programatorem. Większość pinów na złączach co bardzo mi odpowiada(możliwość dodawania modułów "bez-kablowych"). Dołączony kabel USB, trzy moduły: przełączników, 7seg LED, gniazda PS/2. No i co najważniejsze ... cena w promocji bajka :D 99,-zł netto(120,78zł brutto).
    Jak masz kasę to czemu nie ;) Ale czytaj niżej.
    mariuszlorenc napisał:
    Głównie chodzi mi o naukę i nabycie doświadczenia na układach programowalnych... Czy CPLD to dobry wybór czy odrazu brać się za FPGA?
    Wszystko zależy co chcesz robić dalej w życiu, tzn czy robisz to do pracy w firmie, czy tylko dla samego siebie. Jak inwestować w siebie to warto, tyle że ja mam wrodzoną awersję do starter-kitów ;)
    mariuszlorenc napisał:
    Gdzieś w necie widziałem obrazek programu zbudowany na bramkach? Czy do programowania istnieje środowisko, że tworzy się program w postaci schematu? Czy konieczny jest język programowania?
    Chyba rysowanie schematu na bramkach miał jakiś protel oraz chyba "Altera Max++ Quartus" czy jakoś tak.
  • Poziom 24  
    No 120,78zł to raczej mało... Ty masz wrodzoną nienawiść do start'ówek, a ja nabytą :P Generalnie chodzi mi o przenośność całego układu i o eliminację nerwów przy lutowaniu układu grotówką(kiedyś trzeba będzie tego hot-air'a) :/ Teraz zabieram się za to dla siebie, ale w niedalekiej przyszłości planuje drobne usługi dla innych ;) No i w dalekiej przyszłości własna forma :D

    Chyba będę mierzył w Xilinx'y ;) I jak coś już stworze to zdecyduje się na ten zestaw ;)

    Informacje przez was dostarczone pozwalają mi na rozpoczęcie własnych działań ... dzienx wszystkim, a w wolnej chwili poklikam w "pomógł" ;)
  • Poziom 27  
    mariuszlorenc napisał:
    /.../


    w zasadzie powtorze to, co napisalem jakis rok temu
    na podobne pytanie, zakladajac, ze nie czytales postow
    na elektrodzie zbyt daleko wstecz;
    zanim zaczniesz sie rozgladac za plytka do cwiczen, zainstaluj
    sobie ise xilinx'a badz quartus altery, [oba darmowe] software
    altery wydaje mi sie daleko lepszy i 'user-friendly', za ise
    przemawia to, ze uklady xilinxa sa bardziej popularne w swiecie;
    co do samych fpga sa porownywalne z lekkim wskazaniem na xilinx;
    jak juz bedziesz mial software, musisz sie zdecydowac na jezyk,
    vhdl, czy verilog, moim zdaniem verilog jest prostszy i po
    prostu lepszy, ale znow vhdl jest, przynajmniej w europie, bardziej
    popularny; [najlepsza opcja jest oczywiscie poznanie obu ...]
    z rysowaniem schematow daj sobie spokoj;
    teraz napisz sobie/sciagnij z sieci jakies proste algorytmy i popatrz
    na symulatorze - oba narzedzia maja wbudowany symulator - jak
    sie zachowuje twoj projekt;
    sporo czasu zajmie ci dokladne poznanie, jak kompilator
    tlumaczy kod rtl w veriogu czy vhdl na to, co zostanie zaladowane
    do fpga, jak uzywac biblioteki gotowych modulow, jak optymalizowac
    kod itd;
    po zdobyciu takiej wiedzy i pewnego doswiadczenia jest sens
    zastanawiac sie nad kupnem prawdziwego hardware, bedziesz w stanie
    ocenic co ci jest potrzebne i czy warte jest żądanych pieniedzy;
    zanim przejdziesz etap poznawania mozliwosci ise czy quartusa
    oraz samych fpga decyzja o zakupie starter-kit jest wlasciwie
    loteria;

    J.A
  • Poziom 24  
    No właśnie skończyłem ściągać 1,6GB ISE Xilinx'a :) I zabieram się za zabawę ... płytki prędko nie kupię, chyba, że promocja ma się wkrótce skończyć ;) Resztę zorbie tak jak napisałeś ;) Laikiem nie jestem bo już AVR i ARM(mniej) mam za sobą ;)
  • Poziom 27  
    mariuszlorenc napisał:
    No właśnie skończyłem ściągać 1,6GB ISE Xilinx'a

    zrob mi osobista przyjemnosc i sciagnij tez quartus;
    po wstepnym porownaniu obu narzedzi zdecydujesz sie,
    ktore lepsze ... :)

    J.A
  • Poziom 24  
    Ok ;) Jak tyle będę wiedział co porównywać...

    Narazie znalazłem opis używania ISE http://www.zsk.ict.pwr.wroc.pl/zsk/repository/dydaktyka/uc/instr_ise91.pdf i jak robię wg. niego ... to nie potrafię wywołać symulacji układu który narysowałem...

    Doszedłem do wniosku, że narysowanie schematu i analizowanie kodu VHDL pozwoli na szybsze przyswojenie języka :)

    Narysowałem jedną bramkę XOR, dwa wejścia, jedno wyjście, utworzyłem plik testowy, ustawiłem przebiegi wejść ręcznie i teraz... problem jest w punkcje 2.4.4 w tym PDF'ie ... nie wiem gdzie klikać, bo nigdzie chyba tego nie ma, a przynajmniej ja nie widzę :|

    Sam też trochę biegam po programie i uczę się sposobem ... klikam-mam :D
  • Poziom 17  
    mariuszlorenc napisał:

    Narysowałem jedną bramkę XOR, dwa wejścia, jedno wyjście, utworzyłem plik testowy, ustawiłem przebiegi wejść ręcznie i teraz... problem jest w punkcje 2.4.4 w tym PDF'ie ... nie wiem gdzie klikać, bo nigdzie chyba tego nie ma, a przynajmniej ja nie widzę :|



    musisz miec zainstalowany jeszcze symualtor Modelsim ale jak poklikasz mocniej to wyczaisz ze ISE ma wbudowany symulator ;-)
  • Poziom 11  
    Polecam zainstalować wraz z ISE symulator ModelSimXE bo ten wbudowany w ISE jest po prostu słabszy (ja miałem z nim różne przygody i po 2 razach zostawiłem na rzecz ModelSima).

    Wyżej są opinie o wyższości Quartusa nad ISE Xilinxa. Ja wolę ISE bo komunikaty o błędach potrafię zrozumieć w przeciwieństwie do niektórych komunikatów Quartusa. Do tego słyszałem o przypadkach, że kod napisany w ISE nie syntetyzował się na Quartusie poprawnie a o sytuacji odwrotnej nigdy nie słyszałem. Miałem zdarzenie, że prosty programik nie chciał się zaprogramować na układzie Altery (z Quartusa) - pokazywało 100% i że wszystko ok a układ martwy. Połączenia sprawdzane kilka razy. Za 16 razem się udało a nic wcześniej nie zmieniałem. Na duecie ISE+Spartan nigdy nie miałem takich problemów. Z drugiej strony do ISE wychodzi sporo SP, więc to może świadczyć o jego niedoskonałości. Wybór środowiska rzecz gustu jednak jeśli wybierasz urządzenia Xilinxa to ISE jest chyba lepszym wyborem.

    Powyższe opinie są moimi i rozumiem jeśli ktoś ma wręcz odwrotne odczucia z pracy z układami i pakietami obu firm:)

    Na tej stronce masz trochę podstawowych materiałów:
    http://ztc.wel.wat.edu.pl/kalisz/Kalisz_dydaktyka.htm
  • Poziom 24  
    Dzięki za linka ... właśnie przeglądam ...

    A skoro korzystasz z ISE Xilinx'a to może powiesz jak mam uruchomić ten standardowo wbudowany symulator?
  • Poziom 17  
    ja sam jestem wiernym użytkownikiem produktów Xilinx'a i muszę przyznać, że nie korzystałem jeszcze z gorzej napisanych aplikacji (apogeum przeżyłem chyba przy ISE WebPack 8.2, które padło mi 6x w ciągu pół godziny) teraz sytuacja się poprawia, ale i tak używam obecnie ISE jedynie do programowania, piszę w notepad++, symuluję w ModelSim, syntezuję w Precision, jedynie na Xilinx EDK jestem skazany
  • Poziom 24  
    Ja nienawidzę mieć 100 programów i każdy do czegoś innego ... lubię jeden a porządny kombajn do "trawy" :D

    Jak ten symulator uruchomić?
  • Poziom 27  
    mariuszlorenc napisał:
    /.../Jak ten symulator uruchomić?

    uruchom quartus, to ci powiem :)

    sosen21 napisał:
    Do tego słyszałem o przypadkach, że kod napisany
    w ISE nie syntetyzował się na Quartusie poprawnie

    malo prawdopodobne, masz przyklad takiego kodu ?
    co to znaczy:"kod napisany w ISE", kod jest w vhdl
    albo w verilogu i tyle, oba narzedzia syntetyzuja jakis
    podzbior legalnych linijek w tych jezykach i te podzbiory
    sa z pewnoscia tozsame w 99%;
    co do stabilnosci ise, mozna poczytac archiwum elektrody,
    gdzie co rusz sa porady typu: odinstaluj wersje x, bo ma bugi,
    zainstaluj patch'a y, to sie poprawi itd;
    o quartusie takich nie ma, choc oczywiscie rowniez dlatego,
    ze uzytkownikow tego srodowiska co kot naplakal;
    ale ja pracuje z narzedziem altery od zawsze, pracowalem jeszcze
    z poprzednikiem quartusa MaxPlus i nie mialem klopotow z wieszaniem
    sie, z klopotami z zaprogramowaniem kosci;
    a ise i owszem, dokladnie tak jak pisze firefox synteza jednym
    narzedziem, symulacja drugim, a ise do wytworzenia pliku
    ladowanego do fpga;

    J.A
  • Poziom 24  
    No ale Quartus jest chyba na Altery, tak? Ja się raczej na Xilinx'y nastawiam ...

    Jeżeli jestem w błędzie to daj linka bo coś "sucho" na google...
  • Poziom 27  
    masz racje, ise to uklady Xilinx, quartus to altera;

    J.A
  • Poziom 17  
    mariuszlorenc napisał:
    Jeżeli jestem w błędzie to daj linka bo coś "sucho" na google...
    Obecnie nie mam zainstalowanego ISE (świeży system), więc nie pomogę screenshotami, ale znalazłem help on-line do symulatora wbudowanego w ISE http://toolbox.xilinx.com/docsan/xilinx7/help/iseguide/mergedProjects/xsim/xsim.htm generalnie to pomocy do produktów Xilinx'a najlepiej szukać na http://www.xilinx.com/support/documentation/index.htm

    Dodano po 1 [minuty]:

    przy okazji można tam też znaleźć różne ciekawe Application Notes do ich układów, prawie jak w przypadku Atmela
  • Poziom 42  
    mariuszlorenc napisał:
    Doszedłem do wniosku, że narysowanie schematu i analizowanie kodu VHDL pozwoli na szybsze przyswojenie języka :)
    Jest możliwosć w drugą stronę, np Simplicity Simplify ma moduł który rysuje schemat graficzny na podstawie opisu VHDL.
  • Poziom 24  
    Application Notes już przeglądałem ... nie chwaląc się radze sobie nadzwyczaj dobrze z cyfrowymi układami, więc nie będzie problemu z implementacją jakiś magistrali itd.

    W tych Support'ach podanych przez "firefox_PL" są jakieś różne opcje, ale jak uruchomić samą symulację(przewidywania wyniku) niema :(
  • Poziom 17  
    tutaj najlepiej posłużyć się screenshotem, jeśli do jutra nikt nie pomoże to zrobię odpowiednie pomoce na komputerze w laboratorium i wrzucę wieczorem
  • Poziom 11  
    J.A napisał:
    malo prawdopodobne, masz przyklad takiego kodu ?
    co to znaczy:"kod napisany w ISE", kod jest w vhdl
    albo w verilogu i tyle, oba narzedzia syntetyzuja jakis
    podzbior legalnych linijek w tych jezykach i te podzbiory
    sa z pewnoscia tozsame w 99%;
    co do stabilnosci ise, mozna poczytac archiwum elektrody,
    gdzie co rusz sa porady typu: odinstaluj wersje x, bo ma bugi,
    zainstaluj patch'a y, to sie poprawi itd;
    o quartusie takich nie ma, choc oczywiscie rowniez dlatego,
    ze uzytkownikow tego srodowiska co kot naplakal;
    ale ja pracuje z narzedziem altery od zawsze, pracowalem jeszcze
    z poprzednikiem quartusa MaxPlus i nie mialem klopotow z wieszaniem
    sie, z klopotami z zaprogramowaniem kosci;
    a ise i owszem, dokladnie tak jak pisze firefox synteza jednym
    narzedziem, symulacja drugim, a ise do wytworzenia pliku
    ladowanego do fpga;
    J.A


    Nie pamiętam przykładu ale program miał problemy z zapisem z którym Xilinx sobie radził. Może ten sposób zapisu nie był zgodny z jakimiś normami i tylko Xilinx by go zrozumiał - nie wiem, ja dopiero zaczynam:) Nie czepiaj się proszę słówek bo wiadomo, że program pisany jest w VHDL-u. Chodziło o to w jakim programie. Wiadomo, że opis w obu programach jest identyczny ale kompilator któregoś z nich może pewne formy zapisu źle interpretować. Prawda? I nie piszę który robi to lepiej tylko, że Quartus mnie zawiódł a ISE Xilinxa nie:)

    Ja piszę ze swojej perspektywy. Uczę się dopiero VHDL-a, jestem studentem - nie wykorzystuję go jeszcze w celach zarobkowych. Jeśli z czasem stwierdzę, że Quartus jest lepszy (przy bardziej skomplikowanych projektach) to się przesiądę i tyle:) Nie ma problemu - jest równie prosty w obsłudze i mam go również zainstalowanego. Każdy powinien spróbować obu i wybrać.

    Symulacja i implementacja Xilinx:
    http://ztc.wel.wat.edu.pl/szymanowski/xilinx_xc3s200.pdf
    http://ztc.wel.wat.edu.pl/szymanowski/xilinx_xc95108.pdf

    Altera:
    http://ztc.wel.wat.edu.pl/szymanowski/altera_trex_quarus72%20ver2.pdf

    Zupełne podstawy ale może się przydać.
  • Poziom 27  
    sosen21 napisał:
    /.../Nie czepiaj się proszę słówek/.../

    nie czepiam sie slowek, napisales, ze w masz jakis kod, ktory
    kompiluje sie w ise, a w quartusie kompiluje sie zle,
    wiec sie zainteresowalem, bo czyms innym jest komunikat,
    ze danej linijki kompilator nie zaakceptuje, a czyms innym
    jest wiadomosc, ze kompilator jakis zapis kompiluje zle;
    pracuje z tym narzedziem na codzien, wiec jestem zainteresowany
    doniesieniami o bledach;

    J.A
  • Poziom 18  
    J.A napisał:
    sosen21 napisał:
    /.../Nie czepiaj się proszę słówek/.../

    nie czepiam sie slowek, napisales, ze w masz jakis kod, ktory
    kompiluje sie w ise, a w quartusie kompiluje sie zle,
    wiec sie zainteresowalem, bo czyms innym jest komunikat,
    ze danej linijki kompilator nie zaakceptuje, a czyms innym
    jest wiadomosc, ze kompilator jakis zapis kompiluje zle;
    pracuje z tym narzedziem na codzien, wiec jestem zainteresowany
    doniesieniami o bledach;

    Śmieszą mnie wszelkie dywagacje o wyższości jednego narzędzia nad drugim, szczególnie gdy nie da się ich używać zamiennie :D.

    Co do problemów z Quartusem, o którym wiem niewiele, to biorąc pod uwagę szczegółowość opisu napotkanych problemów uznałbym to za wierzenie ludowe, przekazywane z ust do ust. Można je oczywiście powtarzać ... :D

    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Quartus też program :>
    W przypadku moich (raczej prostych) programów sprawuje się bardzo dobrze - rysowanie bramek, vhdl, verilog, graficzne przedstawienie automatów oraz symulator i programator. Jedyne co mogę mu zarzucić to brak możliwości symulacji (wewnętrzny symulator Quartusa) niektórych (większości?) sygnałów. A może tylko ja coś robię nie tak... ktoś może coś poradzić?

    optivus
  • Poziom 27  
    optivus napisał:
    co mogę mu zarzucić to brak możliwości symulacji (wewnętrzny symulator Quartusa)
    niektórych (większości?) sygnałów. A może tylko ja coś robię nie tak... ktoś może coś poradzić?

    o, wreszcie jakis uzytkownik 'mojego' narzedzia;
    jak napiszesz troche dokladniej, to moze da sie cos poradzic;

    JA
  • Poziom 24  
    Koledzy ... zrobiliście OFF-TOPIC ...

    Ja trzymam kolegę "firefox_PL" za słowo, że pomoże mi odpalić ten wbudowany w ISE symulator ...

    ///I uwaga :D Znalazłem :D W oknie Sources jest ComboBox i w nim trzeba było wybrać, żeby pokazywał testy ... jest to wymagane, żeby procesy się przeładowały :D No i wszystko ślicznie działa :D Dzienx dla wszystkich...