Na początku chciałbym się przywitać, ponieważ jak widzicie jest to mój pierwszy post. Po elektrodzie buszuję już od dawna, ale nigdy się nie udzielałem na forum. Dzisiaj postanowiłem zrobić krok naprzód, pokazać się z czymś konkretnym.
Idea projektu stara jak świat, wielokrotnie wałkowana na forum. Mimo to chciałbym pokazać swoją realizację tego pomysłu.
Układ składa się z dwóch głównych części: programowanego śmigła i z części napędowej.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Sercem układu jest mikrokontroler ATMEGA32 zarządzający treścią wyświetlacza. Steruje on 32 niebieskimi diodami smd poprzez 4 szeregowe LED drivery MBI5170. Czas pobierany jest z układu RTC DS1307, z uC łączy go magistrala I2C. Synchronizacja obrazu jest oczywiście realizowana poprzez czujnik optoelektroniczny. 32 KB pamięci flash w atmedze umożliwiają obsługę wielu trybów wyświetlania.

Próbowałem wielu rozwiązań i najlepszym okazał się silnik z HDD. Pracuje prawie bezgłośnie, ma duża prędkość obrotową, 6 gwintowanych otworów umożliwiających łatwe przymocowanie śmigła. Użycie takiego silnika wiązało się jednak zastosowaniem specjalnego sterowania. Optymalnym rozwiązanie wydało mi się użycie dedykowanego sterownika PHILIPS TDA5140A pracującego w standardowej konfiguracji (choć nie do końca, ponieważ uzwojenie w silniku połączone jest trójkąt, więc trzeba było stworzyć jeszcze punkt sztucznego środka). Transport energii realizowany jest za pomocą szczotek. Zdaję sobie sprawę w niedoskonałości takiego rozwiązania, jednak nie chciałem dodatkowo komplikować projektu. W tej kwestii zostawiam sobie otwartą furtkę w projektowaniu następnej wersji.

Jak widać, obudowa wykonana jest w 15 milimetrowej pleksi. Tak grube ścianki sprawiają, że przy 50 obrotach na sekundę poziom hałasu produkowanego przez zegar utrzymuje się na bardzo przyzwoitym poziomie. Dodatkowo, gdyby przypadkiem coś się w środku urwało nikt w otoczeniu głowy nie straci. Tylna pokrywa mocowana jest na 4 śrubach, reszta konstrukcji klejona klejem ACRIFIX 192.
Ponieważ nie jestem profesjonalistą dokumentacja stworzona podczas produkcji zegara posiada wiele uchybień, dlatego też nie załączam jej jeszcze. Postaram się ją trochę dopracować i wtedy umieszczę ją na forum.
Jestem otwarty na wszelkie sugestie dotyczące projektu.
Poniżej znajduje sie llink do filmiku przedstawiającego pracę zegara:
http://pl.youtube.com/watch?v=no2_M_b059g
========
Dodałem dokumentację. Z góry przepraszam, za wszelkie niedociągnięcia.
Pozdrawiam
mb1988
Cool? Ranking DIY