Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wentylator - zmiana kierunku obrotów

mateuszkeska 18 Feb 2008 12:17 3706 9
    mateuszkeska
    Level 10  
    Witam!!
    Mam pytanie dotyczące wentylatorów. Czy jest możliwa zmaian kierunku obrotów wentylatora poprzez jakiś program lub ręcznie (np.: zmiana kabli)?? Do wentylatora dochodzą 3 kabelki.
    popo333
    Level 14  
    Możesz odwrotnie zamontować wentylator
    Lzep
    Level 39  
    pudryssek wrote:
    Albo podłączyć odwrotnie czerwony i czarny kabelek, ale jaki to ma sens? Tylko pogorszysz jego działanie..
    Kolego @pudryssek - to nie ma najmniejszego sensu i nie będzie działać - co najwyżej trochę dymu, albo nic. Już nie wspomnę, że łopatki wirnika są wyprofilowane tak, że tłoczą powietrze tylko w jednym kierunku !
    :cry:
    holcer
    VIP Meritorious for electroda.pl
    mateuszkeska - opisz swój problem, coś wymyślimy ;). Nie możesz go po prostu zamontować na odwrót? Co chłodzi ten wentylator? Zrób może zdjęcie - gdzie i jak jest zamontowany.
    Pozdrawiam
    Holcer
    jajek92
    Level 23  
    to zależy czy to silnik trój fazowy czy zwykły na 220V
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    Przeniosłem z: Overclocking, Tuning i Modding PC!
    mateuszkeska
    Level 10  
    Ten wentylator zamontowany jest wtylnej ściance kamputera, nic konkretnego nie chłodzi, tylko "wywiewa" powietrze z wewnątrz na zewnątrz, a moim zdaniem lepiej by było gdymy działał odwrotnie tj. wtłaczał powietrze z zewnątrz do wewnątrz. Jest on podłączony do płyty głównej, nie wiem jakie tam jest napięcie, ale na pewno nie 220V. Ten wentlatorek dokupiłem dodatkowo do kompa żeby obniżyc temperaturę układów na płycie głównej, ale po jego zamontowaniu nie zauważyłem zbyt dużego spadku temperatury, około 2 stopni. Więc pomyślałem, żeby sprawdzić o ile spadnie temperatura, gdy wentylator będzie wtłaczał chłodne powietrze.
    Dzieki za dotychczasową pomoc
    pozdro
    Lzep
    Level 39  
    Quote:
    nic konkretnego nie chłodzi, tylko "wywiewa" powietrze z wewnątrz na zewnątrz, a moim zdaniem lepiej by było gdymy działał odwrotnie tj. wtłaczał powietrze z zewnątrz do wewnątrz
    Kiepsko kombinujesz kolego - z tyłu ma właśnie wywiewać ! Jak chcesz poprawić chłodzenie to wstaw wentylator wdmuchujący powietrze na przodzie obudowy. Ja tak mam (120mm na wlocie, 2x80mm na wylocie) i jest super przewiew w obudowie.
    :D
    jajek92
    Level 23  
    Prawda, w obudowie powinien byćj eden kierunek wiaterku