Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz samochodowy CDI GM-X554

18 Lut 2008 18:33 1945 5
  • Poziom 12  
    Witam!
    Dostałem wzmacniacz jak w temacie i mam problem!
    Po wymianie tranzystorów końcowych (2SA1943, 2SC5200) i sterujacych oraz rezystorów emiterowych wzmacniacz uruchomi sie i pogra ale nie za dlugo!!
    Głośnik podłączam w mostku.
    Później pali się jedna z kości!!
    Grzeją mi się także bardzo mocno (nie można ich dotknąć) rezystory które zaznaczyłem na zdjęciu.
    Czy ktoś potrafi mi pomóc i od czego mam zacząć??

    Wzmacniacz samochodowy CDI GM-X554

    Wzmacniacz samochodowy CDI GM-X554
  • Poziom 15  
    Zacznij od sprawdzania po ścieżkach czy niema żadnych zimnych lutów, czy dobrze wlutowałeś tranzystory (chodzi o K,E,B) Radzę sprawdzić elektrolity na zasilaniu. Czy wzmacniać nadmiernie się wzbudza i czy grzeją się rezystory emiterowe (czyli te białe kostki przy tranzystorach końcowych)?. Krótko miernik w dłoń i pracuj.
  • Poziom 12  
    Zimnych lutów nie ma bo poprawiłem cala plytke. Tranzystory to napewno sa dobrze wlutowane!
    A jakie powinny byc napiecia na nóżkach tranzystorów końcowych??
    Bo bez zadnego sygnalu na wejsciu mam na emiterze 0,4V, na kolektorze 45V, a na bazie 0V.
    Rezystorki emiterowe sie nie grzeją tylko te dwa co zaznaczyłem na zdjęciu. Czy one powinny sie tak grzac?? Może w tym tkwi problem??
    A jak mam sprawdzić te elektrolity??
  • Poziom 24  
    Ja tutaj żadnego zdjęcia nie widzę.
    Czy masz możliwość regulacji prądu spoczynkowego wzmacniacza?
    zrób test, podłącz do wzmacniacza tylko zasilanie i nic więcej, nie podłączaj nic na wejście i na wyjście.
    Jeśli po jakis 5 minutach czy też wcześniej tranzystory zrobią się gorące, to jest to prawdopodobnie problem z prądem spoczynkowym.
    O ile dobrze zamontowałeś nowe elementy.
    Pozdrawiam
  • Poziom 12  
    Nie widze tu żadnych elementow regulacyjnych wiec nawet nie wiem jakbym mógl zmienić prąd spoczynkowy!
    A po krótkim czasie grzeją sie strasznie tylko te rezystory ktore zaznaczylem i troszeczkę tranzystory kluczujące w przetwornicy (IRFZ44N) ale to chyba normalne.
  • Poziom 12  
    Czy nikt nie potrafi juz pomoc??
    Co może być przyczyną palenia się tych końcówek??
    No i czemu te rezystory tak się grzeją??