czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak działa układ regulacji jak na schemacie:
Kilka słów komentarza:
Układ steruje parą tyrystorów w układzie przeciwsobnym ( wyjścia 2,4,6,7).
Zasilanie:
Trafo główne (14) (16) -> zasilanie 220V;
UC-, GND, UC+ -> zasilanie elektroniki;
Przek -> zasilanie przekaźnika
8, 9, 10 -> dodatkowe uzwojenie (nie wiem do czego, polaryzacja 2N1671))
Jeden potencjometr służy do nastawy prędkości obrotowej silnika sterowanego przez te tyrystory, zaś drugi odpowiada za nastawę temperatury (grzałka sterowana stycznikiem K1). Czujnik temperatury podłączony pod CZ1 i CZ2.
Moje pytanie dotyczy kilu rzeczy:
1) Układ MAA501 pracuje w konfiguracji integratora, czemu akurat ten człon a nie np przerzutnik Shmidta?
2)Jak rozwiązane jest generowanie sygnałów sterujących do tyrystorów?
Rozumiem że odpowiada za to tranzystor jednozłączowy (może być on źle narysowany). 2N3055 jest kluczem podłączonym do trafa impulsowego, to wiem, ale jak sie ma podłączenie całości do wyjścia MAA501? Jak jest spolaryzowany tranzystor jednozłączowy ( dziwne połączenie UC- i punktu 10)
3) To samo ma sie do czujnika temperatury: skoro punkt 10 i UC- są połączone to jaki sygnał dostaje się na wejście wzmacniacza?

Kilka słów komentarza:
Układ steruje parą tyrystorów w układzie przeciwsobnym ( wyjścia 2,4,6,7).
Zasilanie:
Trafo główne (14) (16) -> zasilanie 220V;
UC-, GND, UC+ -> zasilanie elektroniki;
Przek -> zasilanie przekaźnika
8, 9, 10 -> dodatkowe uzwojenie (nie wiem do czego, polaryzacja 2N1671))
Jeden potencjometr służy do nastawy prędkości obrotowej silnika sterowanego przez te tyrystory, zaś drugi odpowiada za nastawę temperatury (grzałka sterowana stycznikiem K1). Czujnik temperatury podłączony pod CZ1 i CZ2.
Moje pytanie dotyczy kilu rzeczy:
1) Układ MAA501 pracuje w konfiguracji integratora, czemu akurat ten człon a nie np przerzutnik Shmidta?
2)Jak rozwiązane jest generowanie sygnałów sterujących do tyrystorów?
Rozumiem że odpowiada za to tranzystor jednozłączowy (może być on źle narysowany). 2N3055 jest kluczem podłączonym do trafa impulsowego, to wiem, ale jak sie ma podłączenie całości do wyjścia MAA501? Jak jest spolaryzowany tranzystor jednozłączowy ( dziwne połączenie UC- i punktu 10)
3) To samo ma sie do czujnika temperatury: skoro punkt 10 i UC- są połączone to jaki sygnał dostaje się na wejście wzmacniacza?