witam.przerabiam oślą lączke i mam problem ze zrozumieniem powyższego schematu
w jakim kierunku przeplywa prąd.
czy strazalki czerwone pokazuja kierunek prądu?
rozumiem że baza reguluje prąd dawany na kolektor czyli biegun minusowy i go wzmacnia?
albo tu
.zwracam się o pomoc a nie teksty typu, "zaniżasz poziom tego forum" itp. pozdrawiam
czyli.prad plynie sobie z plusa przez diode d1i do bazy juz mniejszy.baza otwiera rezystor i ten jakby przyspiesza prad z diody 2.bo ja nierozumiem czemu tranzystor raz jest przed dioda a raz za dioda
czyli.prad plynie sobie z plusa przez diode d1i do bazy juz mniejszy.baza otwiera rezystor i ten jakby przyspiesza prad z diody 2.bo ja nierozumiem czemu tranzystor raz jest przed dioda a raz za dioda
ten malenki prad bazy steruje tranzystorem a T1 jeszcze przyspiesza caly proses
czyli tranzystor tak jakby daje do źródła napiecia zapotrzebowanie na prad i tak jakby ten prad szybciej plynie przez diode która jest pomiedzy źródłem zasilania a tranzystorem?
w jakim kierunku przeplywa prąd. czy strzalki czerwone pokazuja kierunek prądu? rozumiem że baza reguluje prąd dawany na kolektor czyli biegun minusowy i go wzmacnia?
W pierwszym układzie (układ wspólnego emitera WE), prąd wpływa do tranzystora bazą i kolektorem a wypływa emiterem i zawsze spełniona jest zależność (oczywiście elektrony płyną w przeciwną stronę).
Ie=Ic+Ib
Jeżeli napięcie pomiędzy kolektorem i emiterem zapewnia polaryzację zaporową złącza kolektor-baza (ogólnie gdy Uc>=Ub-0.5V)
to prąd kolektora zależy od prądu bazy zgodnie z wzorem:
Ic=Ib*β
gdzie β - współczynnik wzmocnienia prądowego tranzystora w układzie wspólnego emitera (do obliczeń przyjmujemy go z charakterystyk dostępnych od producenta konkretnego tranzystora -> wykres β jako funkcja prądu Ic dla konkretnego przyjętego w układzie spoczynkowego prądu Ic i napięcie Uce (tzw. punkt pracy)
Powyższy stan jest stanem aktywnym kiedy tylko złącze B-E przewodzi a złącze B-C jest spolaryzowane zaporowo (Uc>Ub>Ue)
Jeżeli napięcie na kolektorze obniży się poniżej napięcia na bazie to tranzystor zaczyna wchodzić w stan nasycenie, kiedy oba złącza
tranzystora przewodzą i przestaje obowiązywać wzór wiążący Ib z Ic.
Wtedy prąd
Ib=(Ubb-Ube)/Rb
Ubb - napięcie zasilające bazę (np. źródła lub zastępcze dzielnika napięcia)
Rb - rezystancja widoczna pomiędzy Ub a bazą
Ube - napięcie na przewodzącym złączu baza-emiter (zwykle się przyjmuje od 0.6 do 0.7V ale może być wyższe i niższe, bo zależy od płynącego prądu)
A prąd Ic:
Ic=(Ucc-Ucesat)/Rc
Ucc - napięcie do, którego jest podłączony rezystor Rc
Ucesat - napięcie nasycenia tranzystora (=Ube-Ucb) zwykle <0.2V
Rc - rezystor pomiędzy kolektorem tranzystora i napięciem Ucc.
Dodatkowo dla niezniszczenia tranzystora muszą być spełnione zależności
Ib*Ube+Ic*Uce<Pmax (625 mW przy 25 stopniach C)
Pmax - moc maksymalna tranzystora
Ic<Icmax (maksymalny prąd kolektora, dla BC 548 -> 100 mA)
Uce<Vce0 (maksymalne napięcie dla BC548 -> 30V)
Powyższe ograniczenia muszą być spełnione łącznie !!!!
Tu masz charakterystyki BC548 (i dwóch innych z tej serii), (na stronie 3)