Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.

kalasz20 20 Lut 2008 17:15 33051 56
  • #1 20 Lut 2008 17:15
    kalasz20
    Poziom 25  

    Witam
    Buduje spawarkę ze sterownikiem UC3846 , na uzwojeniu pierwotnym miałem szpilkę na którą nie zwracałem zbytniej uwagi myśląc że jest to zwykłe przepięcie , dzisiaj przy próbach z obciążeniem dopiero zwróciłem na to uwagę , co jest nie tak?

    Napięcie na uzwojeniu pierwotnym transformatora 100V/dz 5us/dz
    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.

    U na pierwotnym przy 40A obc.
    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.

    Przebiegi bramkowe , jeden przez sondę 1:10 , drugi przez zwykły kabel ekranowany , stąd różnice w wyglądzie
    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.

    Po rozciągnięciu:
    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.

    Na diodzie transoptora:
    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.

    Na wy sterownika 3846 , wszystko odłączone od wyjść:
    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.

    Schemat:
    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.


    C2 i R6 nie podłączone , miejsce na płytce , gdzie R jest zero to zworka , JP1 przekładnik , JP3 zwarte - póżniejsze zabezp. termiczne , JP2 zasilanie , w 3846 nie ma osobnej regulacji czasu martwego , zalezy on od pojemności Ct , zmieniałem Ct na mniejszą ( oraz równoczesnie R dla zachowania stałej f) czas martwy malał ale dalej jest nierówny.

    Proszę o pomoc

    0 29
  • Relpol
  • #2 20 Lut 2008 17:35
    olinek2
    Poziom 23  

    Też mam podobny problem w półmostku. Myślałem, że to wina IR, ale jak widać jednak nie :/ U mnie przebiegi haczy nawet na biegu jałowym.

    0
  • Pomocny post
    #3 20 Lut 2008 17:49
    k4be
    Poziom 31  

    Napięcie 'odbija się' na indukcyjności w momencie wyłączenia klucza. To nie ma nic do czasu martwego (poza tym, że w nim występuje). Złe gasiki?
    Przebiegi i tak zresztą są piękne w porównaniu do mojego układu.

    0
  • Relpol
  • #4 20 Lut 2008 17:54
    olinek2
    Poziom 23  

    No nie wiem czy jest ok, skoro u mnie żarówka w szeregu na biegu jałowym się paliła. Więc raczej nie mogło być inaczej niż to że coś z przebiegami nie tak, zresztą na innym sterowniku było ok.
    Co do przebiegów, to widać, że się niemal zahaczają.

    0
  • #5 20 Lut 2008 17:55
    kalasz20
    Poziom 25  

    Witam
    Zwróc uwagę na przebiegi na wy UC3846 nie podłączonego do niczego i pozostałe , to raczej nie jest normalne , czas martwy powinien być jednakowy.
    Pozdr

    0
  • #6 20 Lut 2008 18:46
    k4be
    Poziom 31  

    I jest jednakowy... Tylko na wszystkich oscylogramach - poza 2 pierwszymi - oscyloskop jest źle ustawiony i przebiegi nachodzą na siebie.

    0
  • #7 20 Lut 2008 18:49
    -RoMan-
    Poziom 42  

    -> Wszyscy

    Nie ma najmniejszego sensu oceniać działania kontrolera trybu prądowego pracującego bez obciążenia. To nie TL494.

    Co do tego, konkretnego układu: za mała stała czasowa C3 R8 - R8 powinien mieć znacznie większą wartość. Podłączeni C3 do kontrolera jest krytyczne - powinien być jak najbliżej układu. Podłączenie CS- do masy również jest krytyczne - w przypadku izolowanego czujnika prądu (przekładnik) nóżka CS- powinna być podłączona bezpośrednio do nóżki GND układu.
    Samo zasilanie kontrolera (każdego!) musi być "czyste" - solidnie zablokowane.

    Co do oceny przyczyn - brakuje najważniejszego: oscylogramu z wejścia CS+ przy pracy pod obciążeniem.
    Możliwe przyczyny: niesymetrycznie nawinięty transformator (jeśli wtórne z odczepem i prostowanie na dwóch diodach) lub przekładnik prądowy.

    Swoją drogą - Wasze problemy z przekładnikami tylko mnie utwierdzają w moim przekonaniu, że rezystory są bardziej przewidywalne. Choć z nimi też mieliśmy przy innych projektach problemy ale to inna bajka.

    Prośba natury ogólnej - nie wrzucajcie obrazków na imageshack - za długo się ładują. Tu też jest mechanizm obsługi obrazków *"Dodaj zdjęcie") i działa szybciej.

    0
  • Pomocny post
    #8 20 Lut 2008 19:20
    olinek2
    Poziom 23  

    Roman, a ja mam pytanie, czemu z UC3845 nie są tak czułe na wartości rezystorów przy przekładniku ??
    I nie wiem czemu mi zahaczał te przebiegi, ja rozumiem opóźnienia, no ale nie tak, że zahacza. Bo jak żarówka zaczyna się świecić z obciążeniem 15W na wyjściu, to coś chyba jest nie tak.

    0
  • #9 20 Lut 2008 20:32
    kalasz20
    Poziom 25  

    Witam
    Przy poprzedniej wartości R8 = 150ohm kiedy prąd ustawiony potencjometrem był na minimum prąd zwarcia był ok 40A , po zmianie na 1k prąd zwarcia wynosi 100A ! Mimo wszystko uważam że w stanie bez obciążenia przebiegi nie powinny zachodzic na siebie , przy wolniejszych elementach zwarcie skrosne gwarantowane , wrzucę zaraz przebiegi na wejściu +CS przy obu wartościach R8.
    Pozdr

    0
  • #10 20 Lut 2008 21:17
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Nachodzenie na siebie jest fizycznie niemożliwe. Minimalny czas martwy jest zawsze zachowany. Niesymetria może wynikać tylko i wyłącznie z niesymetrii transformatora lub błędów pomiaru prądu.

    Co do zakresu regulacji prądu - zwiększ wartość rezystora obciążającego przekładnik - 1R8 to bardzo mało.

    Jesteś pewien, że przed diodami transoptorów nie powinno być rezystorów?

    0
  • Pomocny post
    #11 20 Lut 2008 21:27
    lechoo
    Poziom 39  

    @RoMan
    Ten sposób podłączenia wyjść (opornik na nóżce VC) jest lepszy, gdyż diody transoptorów szybciej są wtedy wyłączane.

    0
  • #12 20 Lut 2008 22:18
    kalasz20
    Poziom 25  

    Witam
    Przepraszam za zwłokę , w teh chwili R8 jest 1kom , C3 470pF

    Przebieg w punkcie CS+ 0,2V/dz za pomocą sondy 1x obc. na wy ok 30A
    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.

    Górny w pkt. CS+ za pomocą zwykłego kabla 0,2V/dz 5us , niżej jeden z sygnałów wyjściowych na diodzie transoptora obc na wy ok 35A
    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.

    Przebiegi bramkowe dolnych mosfetów mostka bez obciążenia
    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.

    Przebiegi z obciążeniem j/w
    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.

    Napięcie na uzwojeniu pierwotnym 100V/dz , nie pokrywa się z powyższymi gdyż robione foto w innym momencie.
    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.

    Hmm , jak widac przy obciążeniu przebiegi bramkowe nie zachodzą na siebie , jednak dalej na pierwotnym przy schodzeniu impulsu jest przepięcie w drugą stronę.
    Pozdr

    0
  • #13 20 Lut 2008 23:16
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Przepięcia się zdarzają i nie mają nic wspólnego z niesymetrią - trzeba stłumić gasikiem po stronie pierwotnej.

    Oglądając uważnie przebiegi dochodzę do wniosku, że chyba masz problem... ale z oscyloskopem. Zrób prosty eksperyment: sprawdź oscyloskopem przebieg na nóżce VC. Będzie odwrócony ale obejmuje obie bramki na raz.
    A w samym oscyloskopie sprawdź, proszę, czy przypadkiem nie masz go przełączonego na pracę "alternate" zamiast "chopped".

    Natomiast na czujniku prądu wyraźne oscylacje - koniecznie trzeba je wygładzić. Zwiększ rezystor szeregowy albo pojemność kondensatora pomiędzy CS. Wzrost prądu wyjściowego możesz skompensować poprzez zwiększenie rezystancji bocznikującej wtórne uzwojenie przekładnika.

    0
  • #14 21 Lut 2008 00:15
    kalasz20
    Poziom 25  

    Panie Romanie , chyba ma Pan rację , podłączyłem jedną sondę do wyjść A i B , tam odstęp pomiędzy górnymi i dolnymi odwróconymi impulsami jest jednakowy , mój oscyloskop jest dwustrumieniowy , ponad 40 letni (złom) , dziwi mnie trochę że im większy prąd , tym ta szpilka robi się szersza , nawet 3 razy szersza niż na zdjęciu drugim od góru wątku.
    Pozdrawiam

    0
  • #15 21 Lut 2008 00:27
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Dzwonienie wynika z konstrukcji transformatora i tam należy je poprawiać. Sam kontroler moim zdaniem pracuje zupełnie przyzwoicie a i układ kontroli prądu sobie dobrze radzi - pomimo silnych oscylacji.

    Takie oscylacje często wynikają ze stosowania w gasikach rezystorów drutowych o zbyt małej rezystancji i za dużej indukcyjności własnej. W połączeniu z często zbyt dużą pojemnością gasika tworzy się obwód rezonansowy, który sobie dzwoni. Gasiki bardzo często powodują więcej szkód niż korzyści :(

    Dodano po 2 [minuty]:

    Acha! Co do oscyloskopu - być może jeden z kanałów jest przełączony w tryb opóźnionej podstawy czasu - wtedy będą takie właśnie efekty :(

    0
  • #16 26 Lut 2008 00:06
    kalasz20
    Poziom 25  

    Witam , zwracam honor układowi UC3846 , oscyloskop był rozregulowany , mam prośbę , nakręciłem krótką sekwencję przebiegu napięcia na uzwojeniu pierwotnym transformatora spawarki sterowanym z 3846 , na której widac tę szpilkę przy zboczu opadającym , wszystko byłoby ok , gdyby nie poszerzała się wraz ze wzrostem prądu , układ w konfiguracji pełnego mostka sterowane z TLP250 (transoptory) , zrobiłem równierz sterowanie transformatorem sterującym to równierz jest szpilka , ale juz nie testowałem na większej mocy bo układ miał w tym przypadku wieksze straty przełączania. Częstotliwość 60kHz , 100V/dz czas martwy 2us , przy 1us ten szpilko/impuls zachodził na kolejny przebieg i mało co nie posadziłem IGBT.


    Link


    Pozdrawiam

    0
  • #17 26 Lut 2008 01:20
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Rozumiem, że jest to pomiar prądu zwarcia? Oscylacje faktycznie są silne i rosną z prądem :( Nie bardzo mam pomysł, co może być przyczyną - jednego jestem pewien - nie jest to kontroler.

    Ponieważ nie znam układu, w jakim to pracuje, na początek wyeliminowałbym indukcyjność kabli dając przed wyjściem kondensator elektrolityczny na odpowiednie napięcie. Zdaję sobie sprawę, że to będzie powodowało przypalanie styków podczas testów ale nie ma wyjścia.

    Warto też zobaczyć, co się dzieje z prądem kluczy, czyli poobserwować sygnał na CS+ - być może będzie widać nasycanie się dławika? On może dawać takie efekty - gwałtownie maleje indukcyjność i podczas oddawania energii występują oscylacje.
    Jak obecnie jest skonstruowany dławik?

    0
  • #18 26 Lut 2008 15:23
    kalasz20
    Poziom 25  

    Witam
    Wiem już na bank że to nie wina kontrolera , jak już RoMan napisał wyżej , podłączyłem dzisiaj zewnętrzny sterownik na 3525 ze stałym wypełnieniem i zasiliłem obniżonym napięciem falownik aby czegoś nie uszkodzić i jest dokładnie to samo , ba , nawet na innym przypadkowym trafie ( od zasilacza 2 x 80V) rówierz jest podobnie , róbiłem też próby sterownia z trafem sterujacym , również identycznie , układ to zwykły pełny mostek po jednym IGBT w gałęźi , napięcie zblokowane 2,2uF MKP , gasik , i teraz tak , używam IGBT z diodą , czas trr tej dody to cos koło 116ns , w mosfetach które wcześniej stosowalem trrr 680ns , może te didoy zwrotne są za wolne , choć wpinałem osobne jakieś szybkie diody było podobnie , wyprubuję jeszcze na diodach 50ns , i zrobię układ w pająku na maksymalnie krótkich połączeniach. Na filmiku próby obciążania spiralą oprową , pełne zwarcie jest dokładnie 1:01 - 1:06 gdy ogranicza współczynnik wypełnienia. Ten kondensator elektrolityczny to gdzie dokładnie wpiąć bo nie bardzo zrozumiałem??
    Pozdrawiam

    0
  • #19 26 Lut 2008 16:14
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Kondensator na wyjściu - zaraz za dławikiem.

    Nic nie piszesz o dławiku i przebiegu na CS+ - to kluczowa kwestia. Podobnie sprawa tego, w którym miejscu jest przekładnik. Przydałby się większy kawałek schematu - uwzględniający klucze, transformator i stronę wtórną.

    0
  • #20 26 Lut 2008 17:18
    kalasz20
    Poziom 25  

    Witam już uzupełniam , przebiegi na CS w normie nie ma zbytnio szpilek , wiecej śmieci sama sonda , nie dawałem przebiegów gdyż jak pisałem testowałem układ sterujac z 3525 bez ukł ograniczania prądu i są te same szpilki , zachowujące się tak jak na filmiku. Dławik jest na EE65 3F3 szczelina na środkowej kolumnie 7mm , 11 zwojów cos koło 16uH.
    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.
    Klucze to STGW30NB60HD z diodami trr 116ns , transoptory to TLP250 , gasik jest 1nF i 600 ohm połączone z 10 1,5K 3W rezystorów , też sie trochę grzeje. Diody w prostownkiu STTH16003TV1 , trafo 30/2x5 zwojów.
    Pozdrawiam

    Zrobiłem pająka i szpilka przy małych obciążeniach jest trochę mniejsza.

    0
  • #21 27 Lut 2008 01:25
    -RoMan-
    Poziom 42  

    No to potwierdzają się moje obawy co do nasycania się dławika:

    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.

    Jak widać na wykresie nasycanie zaczyna się 1200 A*zw, co daje przy 11 zwojach prąd 110A. I nie jest to prąd średni ale szczytowy.
    Jesli chcesz używać tego rdzenia do 150A, to musisz koniecznie zmniejszyć ilość zwojów dławika.

    Swoją drogą dziwię się, że nie skorzystałeś z rdzenia E65/32/27-3C90 ze szczeliną 7.8 mm (AL = 152) - przy 10 zwojach masz indukcyjność ponad 15 uH i prąd początku nasycenia = 140A.

    0
  • #22 27 Lut 2008 13:39
    kalasz20
    Poziom 25  

    Witam
    Szczelinę robiłem sam szlifierką :D , zatem zrobimy większą , rozmawiałem dzisiaj na uczelni i jak powiedział mi jeden z mgr szpilka ta jest / może być efektem utrzymania ciągłości prądu w obwodzie , indukeje się wtedy na uzwojeniu pierwotnym napięcie o odwrotnej polaryzacji a prąd zamyka się poprzez diody przy tranzystorach.
    Pozdrawiam

    0
  • #23 27 Lut 2008 13:54
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Jest oczywiste, że dławik wymusza utrzymanie prądu w obwodzie - po to on jest. Co do transformowania na stronę pierwotną - przy zachowanej symetrii uzwojenia wtórnego nic nie powinno się transformować - prąd podtrzymywany przez dławik powinien grzecznie zamknąć się przez obie diody i stłumić oscylacje na transformatorze.
    Jednak w stanie nasycenia gwałtownie zmieniają się warunki pracy i stąd cuda. Podejrzewam, że i symetria uzwojenia wtórnego jest taka sobie...

    Co do szlifowania szlifierką - od razu mnie zęby rozbolały. Zanim cokolwiek zaczniesz szlifować dodaj przekładkę izolacyjną na zewnętrzne kolumny - daje to możliwość dobrania szczeliny do swoich potrzeb.

    ATSD to jaki przyjąłeś prąd maksymalny na wyjściu?

    0
  • #24 27 Lut 2008 20:06
    kalasz20
    Poziom 25  

    Witam
    Maksymalny prąd jaki chciałbym uzyskać to 150A ale nie ciągle , co do nasycania wiem już że dławik ma za małą szczelinę/ za dużo uzwojeń , jednak szpilki te są równierz przy małych prądach przy których dławik się nie nasyca , obejrzałem dzisiaj przebieg prądu w uzwojeniu pierwotnym ( rezystorek 0,22 w szereg) i rzeczywiście szpilki te sa w momencie opadania prądu w uzwojeniu pierwotnym do zera , wiadomo prąd od razu nie zaniknie do zera , oscylogramy wrzucę później ale jedno zachodzi na drugie i ciężko zobaczyc. Co do symetrii uzwojenia wtórnego to dwie tasmy nawijane są równocześnie ( odizolowane od siebie). Przekładki owszem też czasami stosuję.
    Pozdrawiam

    1
  • Pomocny post
    #25 27 Lut 2008 20:31
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Oscylacje zawsze pojawiają się właśnie przy gwałtownych zmianach i jest to normalne. Sam piszesz, że im wyższy prąd tym gorzej i to też normalne.

    Dławik nie może się nasycać w ogóle - nie ma znaczenia, że duży prąd będziesz pobierał raz na ruski rok. Tylko transformatory są przeciążalne - dławiki niestety nie. Granica nasycenia w przypadku dławika na rdzeniu ferrytowym jest bardzo ostra. Przekroczysz ją - dławik raptownie zmniejsza indukcyjność, ryzykujesz spaleniem kluczy.

    0
  • #26 27 Lut 2008 20:49
    kalasz20
    Poziom 25  

    Witam
    Wcześniej nie wiedziałem co jest tego przyczyną , dlatego myślałem że coś jest żle , dławik przerobię , mozna by to prawie wyeliminować ale trzeba byłoby zmienić sterowanie tak aby podczas wyłączania opadający prąd zamykał się przez jedną diodę i jeden tranzystor i dopiero potem czas martwy w którym wszystkie klucze są zatkane ale to narazie nie wchodzi w rachubę.
    Pozdrawiam

    0
  • #27 27 Lut 2008 21:19
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Ale po co tworzyć wydumki? Prąd zawsze sobie drogę znajdzie i po stronie pierwotnej do zasilania wróci. Jak nie przez diody zewnętrzne, to przez diody w strukturach tranzystorów. Skoro są oscylacje - eliminujmy przyczyny - czyli trzeba dostroić gasiki, zlikwidować nasycanie się dławika i się poprawi.

    Przypominam, że stosowanie rezystorów drutowych w gasikach to szukanie kłopotów.

    0
  • #28 24 Maj 2008 14:33
    kalasz20
    Poziom 25  

    Witam
    Nie chciałem zakładać nowego tematu , buduję spawarkę w pełnym mostku na UC3846 , na obecnym etapie spawarka spawa , regulacja prądu jest dobra , natomiast jest problem z ćwierkaniem , piszczeniem trafa w czasie spawania , głosność , rodzaj tego efektu akustycznego się zmienia w zależności od prądu i długości łuku , jak go wydłużam to prawie że ustaje , obciążałem tez spawarkę spiralą oporową , w sumie ma 1,6 oma , (jeden koniec spirali jest podłączony do jedengo bieguna , drugim biegunem spawarki przytykam do drugiego końca spirali idąc az do pełnego zwarcia ) jak nią obciążam to praktycznie na 3/4 długości jest cisza , jedynie na 1,4 długości wystepuje piszczenie , przy czym miejsce na spirali w którym trafo śpiewa przesuwa się wraz ze zmiana wartości prądu - potencjometrem. Nie ma sprzężenia napięciowego , wzmacniacz błędu jest podłączony tak jak na schemacie , robiłem różne kombinacje z R4-6 , C2 , zwierałem wyjście COMP z EA- , raz uzyskałem ciszę na najniższej nastawie prądu i w cały zakresie obciążenia spiralą , jednak po zwiekszeniu wartości prądu piszczy znowu. Spawarka pracuje na niskiej częstotliwości 30kHz , z powodu tej szpilki na drugim obrazku od góry , która się znacznie poszerza przy prądzie maksymalnym 150A , a musi zostać wytłumiona w czasie martwym - stąd długi DT -> mała czętotliwość pracy. Proszę o jakies sugestie co zrobić aby się pozbyć tego piszczenia.
    Pozdr
    Spawarka na UC3846 - full bridge - działa.

    0
  • Pomocny post
    #29 24 Maj 2008 15:27
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Spróbuj zwiększyć C3. Ale i tak stawiam na za małą indukcyjność dławika lub nasycanie się jego rdzenia.

    0
  • #30 24 Maj 2008 16:25
    kalasz20
    Poziom 25  

    Witam
    Zwiększyłem C3 o 470p , 1n , to samo , dławik mam 10uH na EE65 Al cos koło 100 , przy spawaniu na maks prądzie , rdzeń zimny , 10uH to owszem mało ale w tego typu urządzeniach maja one małe wartości , np w Forwardzie widziałem 20-30uH , podpiąłem inny dławik 50uH , jazgot znacznie większy , pewnie dlatego że niezbyt ścisle nawinięty , eksperymentowałem też z przekładnikami ,uzwojenie symetryczne z prostownikiem jednopołówkowym , pojedyncze z mostkowym , na róznych rdzeniach , w docelowej wersji przekładnik będzie na TN16 3F3 , 50 zwoi.
    Pozdr

    0
  Szukaj w 5mln produktów