Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie CB radio i antenę do niego kupić?

RobertDz 20 Feb 2008 17:18 411541 456
Renex
    niketotal
    Level 14  
    A o tej antence presidenta co myślicie?? Bedzie to jakos chodzic?? Czy szkoda sobie nią głowe zawracac??
  • Renex
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    niketotal wrote:
    ... Posiadam Radyjko CB INTEK M-760 PLUS. Nie mam pojęcia jaka dobrać do niego antene...

Wydaje mi się , że Radio to tylko Radio a Antena to Antena.

Można by dobierać wygląd anteny (czy jest czarna czy kolorowa) pod kolor maski samochodu , ale urządzenie jakim jest radiotelefon , który posiada pewną moc nadajnika i impedancje 50Ω to KAŻDA antena powinna działać i wypromieniować tę energię elektromagnetyczną. :D

W sprawie anteny. To im dłuższa tym sprawniejsza a co za tym idzie lepsza.

Pozdrawiam.
    kondensator
    Level 36  
    niketotal wrote:
    CB INTEK M-760 PLUS. Nie mam pojęcia jaka dobrać do niego antene. ... Co ogólnie myślicie na temat tego radyjka??
    Czytałeś ?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5804586#5804586
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5815427#5815427
    Bez odpowiedniej instalacji antenowej i odkłócenia urządzeń samochodu - każde radio będzie "złe".
    Co do radiotelefonów CB Intek serii M - dobrze że mają multisystem (jeszcze chyba tylko Polska i Białoruś ma "AM & 0" na CB).
    Marinsiak
    Level 11  
    Witam.
    Moja narzeczona chce mi kupić radio cb na gwiazdkę, takie do 500zł Wszyscy mi polecają na różnych forach unidena 520xl ale jak zobaczyłem na ceny to do 500zł mogę mieć jakieś lepsze radio.
    Myślałem o Presidencie Johny II ale czytałem ze ten ACS słabo działa i trzeba zaraz na początku coś wymieniać żeby normalnie chodziło.
    Co o tym myślicie?

Szukam takiego , które jest bezawaryjne , żeby było bardzo dobrze słychać innych użytkowników drogi i żeby nie było żadnych szumów czy trzasków. Do radia chciałbym podłączyć krótką antenę gdyż nie potrzebuje 30km zasięgu i nie widzi mi sie chowanie jej do samochodu tym bardziej ze mam wiecznie bagażnik zawalony rupieciami i systemem car audio...
    Mój samochód to almera(n16) sedan wiec antenka będzie na dachu na magnes.
    Następna sprawa co do anteny to interesuje mnie taka, która nie spadnie mi przy 190km/h
    Tak wiec, jakie radio do 500zł i jaką antenę do niego dobrać tak do 200zł z uwzględnieniem moich wcześniejszych uwag?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, wiem ze temat wiele razy poruszany ale jestem wymagający i nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie moje pytania.

Pozdrawiam
  • Renex
    Kostek7
    Level 27  
    Radio do 500PLN
    -> PRESIDENT HARRY II ASC
    -> ALAN 48 PLUS MULTI
    Harry to bliźniak Johnny. Usługę poprawienia ASC wykona każdy zakład zajmujące się CB, a na allegro można znaleźć egzemplarze nowe już poprawione przez sprzedawcę. Ogółem bardzo dobre radia.
    Alan to bardziej rozbudowany radiotelefon. Wadą może być jego rozmiar. Również radio cieszące się dobrą opinią wśród użytkowników.
    Antena od 200PLN
    ->ML 145 Sirio/Midland/President
    Nic lepszego w tej cenie pewnie nie dostaniesz. Sirio jest bardzo dobrze wykonana, Midland jest najdłuższy a President to dobra markowa antena. Wady lubią ginąć. Co do "190km/h" na pewno wytrzymają. //Mam Sirio ale nie testowałem jej ponad 110km/h//
    czarek 0098
    Level 10  
    Witam, Chce zainstalować do autka zestaw CB, z anteną President Vermont (70cm),z powodu znikania anten w mojej okolicy:/. Myślę nad radyjkami:
    1)Alan 102
    2)TTI880
    które będzie się lepiej spisywało z tą anteną, które jest mniej awaryjne i bardziej funkcjonalne? Na jaki zasięg mogę liczyć z tą anteną?
    Auto na jakim będzie to jeździć to vw polo classic, antena będzie na tyle dachu.
    Marinsiak
    Level 11  
    Są bliźniacze ale z tego co zauważyłem to różnią się tylko tym że harry ma FM, a do czego to właściwie służy??
    Ten Alan mi jakoś nie pasuje, sam nie wiem dlaczego ,chyba przez wygląd i wymiary. Ale z anteną zmieściłbym sie w 500zł
    A czytałem też coś o jakiś "00" czy jakoś tak , o co z tym chodzi??
    Kostek7
    Level 27  
    FM to rodzaj modulacji używany np. w Niemczech. W Polsce mamy nadal modulację AM choć w niektórych dużych miastach typu W-wa ludzie korzystają z FM bo jest tam mniej zakłóceń przy mniejszym zasięgu. Co do tego "00" troszkę zgaduję ale chodzi ci chyba do to że w Polsce częstotliwości poszczególnych kanałów kończą się na 0.
    Marinsiak
    Level 11  
    OK Dzięki. Generalnie myślałem o johnnie2 ale różnica cenowa jest nie wielka dlatego zdecyduję się na harrego. A co do anteny to musi ona być podpasowana konkretnie do modelu radia czy może być każda inna byle spełniała jakieś tam parametry?? Bo widziałem parę fajnych krótkich anten (30cm) np presidenta po ponad 200zł. Z tego co zauważyłem to te mniejsze mają zysk po 3DB a te większe po 4 lub 5. Rozumiem że im więcej tym lepiej?? Czyli wyraźniej jest słychać i inni mnie lepiej odbierają czy np z większej odległości zbieram sygnał??
    renoraines
    Level 15  
    Im dłuższa antena tym wiekszej odległosci obierasz, ale też więcej szumów i zakłóceń ściagasz. Antena zadziała z radiem, jesli będzie pasować wtyczka :), wiec nie musi być konkretnie do radia. Wybrałeś presidenta harrego, wybierz też antene presidenta, to dobry zestaw na ładnych pare lat.
    Marinsiak
    Level 11  
    "Radia są przestrojone i pracują w zerach" gdzieś czytałem jeszcze że są radia które pracują na piątkach. To to oczym mówiłeś?? Czy naprawdę harry 2 różni się tylko tym FM od johnnym 2?? Bo jak tak to nie opłaca sie kupować droższego bo w tej samej cenie mam już z anteną sirio ML 145. Czy ta III generacja ASC to jest już ta poprawiona wersja?? Bo piszą : NOWE CB RADIO PRESIDENT JOHNNY II Z NOWYM ASC III GENERACJI . Czyli mam rozumieć że wszystko będzie już wporządku??
    levy_21
    Level 17  
    Witam wszystkich .
    Ja również mam problem z doborem zestawu .
    Waham się pomiędzy:

1)Alan Plus Multi 78

2)President Johny 2

3)Uniden 520xl

Anteny

1) Sirio ml-145

2)President ml-145

3) Sirio AS 100

4) Hustler IC 100

Prosił bym o wskazanie w miare rozsądnego jakościowo i cenowo zestawu
    tomaszek999
    Level 2  
    Koledzy czytam wyżej pisane posty i mogę napisać tylko jedno, kiedyś też wysłałem takie pytanie i dostałem wiele postów ale żadnej konkretnej odpowiedzi minął jakiś czas i zrozumiałem że dobrą antenę trzeba znaleźć samemu można opierać się na poradach pisanych postów itp, ale każde radio jest inne i oczywiście każdy użytkownik tego radia też. Także każdy ma inny punkt widzenia odnośnie swojego radia jak powinno nadawać oraz odbierać. Także kolego ''Kozi75' wszystko zależy od tego jakie auto masz, jeżeli masz możliwość przykręcenia anteny do jakiegoś stabilnego i dobrze masującego miesca to napewno będzie ona lepsza od tej na magnes, lecz jeżeli nie masz takiego miejsca to kup sobie na magnes i ona też będzie dobrze odbierać, tym bardziej przy tym natężeniu co jest teraz ja polecił bym ci Sirio ML145 koszt takiej anteny to ok 150 zł ale warto tylko oryginalną czyli z tzw ''aluminiową wkładką'' poza tym każda ''ML'' jest dobrą anteną jedna gorzej się strojącą inna lepiej itp. Lecz przy wyborze nie kieruj się zawsze znanymi markami np. President bo cena nie zawsze idzie w parze z jakością odbioru itp. Pozdrawiam i życzę Ci udanego zakupu.
    renoraines
    Level 15  
    Zalezy od kasy jaką chcesz przeznaczyć. Podlicz ile kosztuja zestawy i bedziesz miał odpowiedź. Przeczytaj ten temat w całości, są sugestie innych forumowiczów, kto co lubi, co poleca itd.
    Marinsiak
    Level 11  
    Ja wybralem presidenta johnyII z popraionym ASC i antene sirio Ml-145. koszt 600zł Chcialem krotka antene ale doszedlem do wniosku ze najlepsza optymalna antena to wlasnie ta. Napisze jak juz wszystko zamontuje i zestroje(jesli bedzie taka potrzeba) w nowym roku.
    Pozdrawiam
    msjokerek
    Level 13  
    Witam
    Nie znam się w ogóle na CB i chciałbym sobie jakieś kupić (zacząć od czegoś taniego)
    Ostatnio widziałem CB RADIO INTEK M-120 + ANTENA INTEK 1345.
    Jest ono godne uwagi? Z jakiej odległości będzie odbierać, co możecie o nim powiedzieć?
    Poniżej jego parametry:

Nowy model INTEK M120 40 kanałów AM/FM, 4W, ASC, ASC automatyczny reduktor szumów (squelch)
    Trzypozycyjny wyświetlacz
    8 BAND w tym drugi polski band 1W w AM
    MULTISTANDARD zaprojekotowany zgodnie z normami każdego kraju UNI europejskiej (łatwe ustawianie standardów częstotliwości innych krajów UE)
    Elektretowy mikrofon wysokiej jakości
    3W głośnik
    Kabel mikrofonowy typu "soft"

ANTENA
    3dB
    Częstotliwość Pracy 26-28MHz 30W,
    długość 31cm,
    4m kabla,
    waga 400gr.
    impedancja 50ohm,
    S.W.R 1,2
    kasior83
    Level 2  
    Ja do tego radia uzywam anteny ML- 145 firmy Sirio działa nawet dobrze. Pozdrawiam.
    Marinsiak
    Level 11  
    mam pytanie do użytkowników anteny sirio ML-145, czy nie przeszkadza ona w codziennej jeździe np nie zahacza sie nią niczego jak drzewa niższe tunele, mosty?? Z jaką największą prędkością jechaliście z ta anteną na dachu??wytrzyma np 200km/h??
    Ryzek1
    Level 10  
    Mam zamiar kupić radio Albrecht 4200 - co myślicie o tym sprzęcie?
    Krzysztof L.
    Level 34  
    Ryzek1 wrote:
    Mam zamiar kupić radio Albrecht 4200...

Konstrukcja - Klasa popularna.

Firma - z dosyć dobrymi tradycjami.

Jednak nie kupuj tylko dlatego że posiada niebieski wyświetlacz ;)
    dafifik
    Level 11  
    Witam,ja obecnie mam sirio 100 i radyjko prezidenta harry II classic i jestem zadowolony,poprostu wymiata,wcześniej miałem na tej samej antence radyjko Alan 109 i cieniutko,nawet nie szlo zestroić poniżej 2,0,a teraz zeszo do 1,0.Więc radyjko ma także dużo do powiedzenia. Nie mogę nażekać na antenkę sirio 100
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    bolekprezes wrote:
    ... Wiem, że zaraz większość napisze, że ML 145 ale jak dla mnie trochę za długa. Nie chcę wyglądać jak autko zdalnie sterowane...

Sprawność energetyczna anten CB ( w zasadzie w 99% skracane) ma się tak , że im dłuższym promiennik (bat) tym antena ma większą sprawność a co tym idzie , większy zysk ( i tak Ujemny) do tzw. dBi lub dBd.
    Quote:
    Moje pytanie do was jak te anteny mają się do siebie, jest sens dopłacać prawie 2 x tyle za AS-100

Praktycznie im dłuższy promiennik tym większa efektywność w realizacji łącza na CB.

Pozdrawiam.
    jamarkos
    Level 11  
    Polecam PRESIDENT JACKSON lub HERBERT ewentualnie ALAN 28.
    Atena SANTIAGO 1200 lub 600
    Jurek220
    Level 30  
    W moich okolicach przeciętny Urzytkownik CB bardzo sobie chwali ant. Hustlera,pewno ze względu na jej niską cene a i łączność z niej jest wystarczająca.Jeśli niezależy Ci na dalekich łącznościach to Hustlerka jest dla Ciebie.Każdy kupuje to na co go stać. Strojenie jej też niesprawi Ci problemów i niezajmie dużo czasu.
    Pozdr.
    lukassio
    Level 12  
    nie kupuj hustlera. Jest to słabo wykonana antena, bez osłony gumowej i z kiepskiej jakości kablem (żyła środkowa jest drutem). Porysuje ci dach i po kilku miesiącach używania okaże się że przestała działać ponieważ doszło penetracji wody w antenie. Jedynym jej atutem jest to że na przekór innych anten tego typu i ceny (np. sunker) działa.
    Wilson także nie posiada osłony gumowej tylko naklejkę.
    Ja osobiście gorąco polecam anteny firmy Sirio i firmy Sirtel. Zapłacisz trochę więcej ale masz za to antenę którą możesz naprawić ( np wymiana kabla ) i pod względem trwałości przewyższa wspomniane oraz większość drogich anten Prezydenta
    prez8s
    Level 33  
    lukassio wrote:
    ....Jest to słabo wykonana antena, bez osłony gumowej i z kiepskiej jakości kablem (żyła środkowa jest drutem). Porysuje ci dach i po kilku miesiącach używania okaże się że przestała działać ponieważ doszło penetracji wody w antenie. Jedynym jej atutem jest to że na przekór innych anten tego typu i ceny (np. sunker) działa....

O i to jest cala prawda o hustlerze, niestety ale niszczy dach i to mocno, farba pod nią schodzi aż do gołej blachy :(, działa dobrze, ale jest słabo wykonana i nie do konca przemyślana, bez problemu do srodka dostaje woda, a mróz robi swoje. Nie polecam tej anteny, mimo że obecnie mam dwie takie. Odbiera i nadaje wysmienicie, jest tania i niektorzy biorą się za jej dopracowywanie, ale niestety po uszczelnieniu silikonem już nie jest tak dobrze, pojawiają sie problemy ze strojeniem swr i ogólnie odbiorem, łapie więcej smieci.
    Marinsiak
    Level 11  
    Radyjko już podłączone i antenka zestrojona(koszt 20zł w 5min)
    Pan który mi to robił powiedział że bezpieczniej przy większych prędkościach jest ją mieć na bagażniku i mówił że wytrzyma 120-140km/h. Usadowiłem ją tak że magnes wchodzi pod spojler a kabel jest naciągnięty w stronę szyby. Jechałem z nią 150 i nie spadła ale bałem się dalej rozpędzać, ile mogę z nią najwięcej pojechać?? Tak mniej więcej bo wiem że to zależy też trochę od pogody.
    Ogólnie jestem z radia bardzo zadowolony, ASC ładnie działa , nic nie ucina, ściągnąłem wczoraj mobilka z 10km i nawet ładnie było słychać.
    Mam tylko problem z muzyką, nie mogę słuchać jednego i drugiego bo w radiu cb słyszę jak subwoofer pracuje i cb zaczyna dziwnie chodzić.
    Podejrzewam że winny jest kabel anteny który puściłem obok tego zasilającego wzmacniacz, zresztą w bagażniku jest sporo kabli(głośniki, sub, kondensator, wzmacniacz) i to pewnie one zakłócają. Teraz albo cb albo muzyka...
    mkos1
    Level 29  
    :arrow: Marinsiak - winę za problem z słuchaniem audio raczej ponosi przetwornica w subwooferze.
    Spróbuj go tymczasowo odłaczyć i zobacz czy nie znikną problemy.
    A inna sprawa - czy konieczne jest dla Ciebie jeżdżenie z takimi prędkościami jak próbujesz?
    Sorki ale ... na głupotę na drodze radio niestety nie pomoże.
    davidg75
    Level 13  
    witam
    jestem zdecydowany wlasciwie na jeden z zestawikow:
    1-uniden 520xl+wilson little wil-srednia cena allegro-360
    2-uniden 520xl+sirio as-100-srednia cena allegro-350
    3-uniden 520xl+sirio omega 27 black-srednia cena allegro-410

pytania:
    1-niech ktos wreszcie powie konkretnie co z ta homologacja na unidena?czy ktos mial jakies "nieprzyjemnosci" ze strony strozow prawa?
    2-chodza sluchy ze za rok w Polsce bedzie obowiazywalo pasmo FM jak na zachodzie....czy to prawda?czy warto ladowac sie w radio ktore dziala tylko na AM?czy poprostu sprzedawcy specjalnie wypychaja te radia z AM by sie ich teraz poki czas pozbyc.
    prosze o szczere odpowiedzi ludzi ktorzy nacodzien zajmuja sie tym tematem zawodowo.
    Marinsiak
    Level 11  
    Nie jeżdżę jak wariat, ale zdarza mi się jak jest ładna droga(jak na polskie warunki) i pusto ,trochę rozpędzić i poprostu jestem ciekaw ile mi wytrzyma.
    bo nie chcę któregoś pięknego dnia usłyszeć nagłego obijania się o karoserie anteny , uszkadzając przy tym jedno i drugie...
    Pozdrawiam