Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zamiennik cewki zapłonowej

Zmartwiony 21 Feb 2008 18:58 9320 10
    Zmartwiony
    Level 10  
    Witam
    Mam uszkodzona cewkę zapłonową w motocyklu i nie mogę kupić takiej samej nowej. I tu pojawia się moje pytanie: Czy da sie zamontować jakaś inna cewkę ?. (Moduł zapłonowy BOSCH 1 217 280 034). Od modułu idą dwa kabelki na cewkę, napięcie na cewce 12V. Reszta niewiadoma z powodu braku oznaczeń.
    PS: Czy cewka takiego typu by sie nadała ? (http...), ponieważ mam dostęp do takowej.
    Pozdrawiam
    harnasx
    Level 22  
    Byś "zapodał" jakąś fotke uszkodzonej cewki napisał co to za pojazd - a nie tak byle jak!
    Zmartwiony
    Level 10  
    Zdjęć niestety nie posiadam bo obecnie motocykl nie stoi u mnie i najwcześniej zdjęcia będę mógł zamieścić za tydzień.Co do motocykla to jest Italjet 350. Czterosuw o pojemności 350cm.Co do zapłonu to jest połączenie standardowe(Impulsator->moduł->Cewka zapłonowa).
    harnasx
    Level 22  
    aby być spokojnym o moduł sterujący należało by rozeznać sprawę rezystancji cewki (uzwojenia pierwotnego) - zamontowanie byle jakiej cewki 12V o zbyt małej rezystancji może spowodować uszkodzenie modułu- poza tym ryzykiem to jak pisał kolega każda na 12V bedzie lepiej bądź gorzej działać!

Jeżeli nie dasz rady sprawdzić "starej" cewki to osobiście zaryzykował bym zamontowanie cewki od ETZ z elektronicznym zapłonem.
    Zmartwiony
    Level 10  
    W następną Sobotę sprobuje podpiąć taka cewkę i zobaczę co sie będzie działo. Przy okazji zrobię tez foty starej. (W jaki sposób sprawdzić rezystancje starej cewki ? Jak będę miał wartość rezystancji to jak dobrać nowa cewkę tak aby rezystancja była odpowiednia, bo jeśli cewka jest uszkodzona to wartość rezystancji może być inna).
    Mariusz Ch.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przenoszę z "Początkujący,Laborki.....".
    goldwinger
    Jeżeli CDI to cewka niskoomowa 0,5Ω
    Zmartwiony
    Level 10  
    Dzięki za pomoc w dobraniu cewki, ale udało mi sie załatwić taka sama wiec nie mam co kombinować :)
    Mam jeszcze dwa pytania :
    Czy w jakiś sposób można sprawdzić moduł zapłonowy ??
    Bo pojawił sie kolejny problem: mianowicie po odpaleniu motocykl po chwili gaśnie, wcześniej przy schodzeniu z obrotów dziwnie się zachowywał. Po odpaleniu zawsze chodzi w przybliżeniu tez sam okres czasu niezależnie od tego czy wkręcę go na obroty czy też nie.
    Czy jest możliwość zamontowania innego modułu niż oryginalny ? (np od samochodu. Połączenie schematyczne zapłonu to impulsator magnetyczny -> moduł -> cewka ).
    Pozdrawiam :)
    goldwinger
    Po zgaśnięciu zapala od razu?
    Można zastosować inny moduł, ale nie ma sensu szukać w samochodowych. Jeżeli już to założyć od innego motocykla - praktycznie prawie się nie psują
    Zmartwiony
    Level 10  
    Można tak powiedzieć. Czy zaraz po to nie jestem w stanie do końca powiedzieć, ponieważ ostatnio odpalałem go na holu i za każdym razem odpalał.
    Co do modułu zapłonowego to samochodowy bardziej mi odpowiada, ponieważ mogę go załatwić za darmo i sprobować czy będzie chodził motocykl, w przeciwieństwie do motocyklowego za który muszę zapłacić 100-200zł :)