Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    mskojon
    Level 31  
    Witam,
    Mam LM2940, podpinam na wyjściu woltomierz, jest niemalże równe 5V. Wkładam w podstawkę Attiny2313 które jest zasilane otóż tym stablilizatorem i napięcie magicznie skacze o ponad pół wolta co jest niedopuszczalne dla procesora. Stablilizator oczywiście jest w wersji 5V. Co jest spowodowane skokami napięcia? Dodam że zasilam to akumulatorem 7.2V.
    Quarz
    Level 43  
    mskojon wrote:
    Witam,
    Mam LM2940, podpinam na wyjściu woltomierz, jest niemalże równe 5V. Wkładam w podstawkę Attiny2313 które jest zasilane otóż tym stablilizatorem i napięcie magicznie skacze o ponad pół wolta co jest niedopuszczalne dla procesora. Stablilizator oczywiście jest w wersji 5V. Co jest spowodowane skokami napięcia? Dodam że zasilam to akumulatorem 7.2V.
    Masz zablokowane, zgodnie z DataSheet, wejście i wyjście tego stabilizatora kondensatorami bezindukcyjnymi ? ? ? Zobacz TAM.
    mskojon
    Level 31  
    Quarz wrote:
    Masz zablokowane, zgodnie z DataSheet, wejście i wyjście tego stabilizatora kondensatorami bezindukcyjnymi ?

Jakie to są kondensatory bezindukcyjne? Pierwszy raz o czymś takim słyszę.
    mskojon
    Level 31  
    Aha. Na wyjściu mam 22uF elektrolitycznego a na wejściu dałem 2 x 220nF ceramicznego bo żadnego z większych wartości nie mam i nie działa. Chyba zrezygnuje z tego stabilizatora i dam najzwyklejszego 7805 bo to zaczyna mnie denerwować
    Pozdrawiam.
    Bonkot
    Level 39  
    Witam
    Jeżeli będziesz tak dalej postępował, to i 7805 ci nie zadziała. Najpierw trzeba zapewnić odpowiednią filtrację i oczywiście odprzęgnąć stabilizator aby przypadkiem się nie wzbudził. Wtedy nie będziesz miał tego typu „niespodzianek”.
    Pozdrawiam.
    mskojon
    Level 31  
    Już rozwiązałem problem. Na wyjściu dałem 100uF zamiast 22uF i ładnie działa. Temat do zamknięcia.