Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DIY efekt gitarowy - problem z uruchomieniem.

p.wasil 23 Feb 2008 13:00 2647 8
  • #1
    p.wasil
    Level 10  
    Witam wszystkich,

    Mam nastepujacy problem: zlutowałem sobie efekt do gitary i niestety nie mogę do uruchomic.

    Objawy: efekt przepuszcza sygnał z gitary do pieca tylko bez podłączonego zasilania, dzwiek jest basowy, pozbawiony prawie całkowicie góry. Po podłączeniu zasilania jest cisza. zrobilem dwa identyczne, i w obu jest ten sam problem. Błąd w projekcie?

    Zasilanie jest dobrze podłączone, patrzyłem miernikiem, po wyjęciu któregos ze scalaków dzwiek zanika nawet bez baterii. Scalaki sa zasilane napieciem ok 3,5-4V i napiecie wystepuje na odpowiednich nózkach. Miernik pokazuje 1,586 mA po podłączeniu baterii. Nie widze zwarc na płytce, ani niewlutowanych nóżek. Prosze o podpowiedz co moze byc zle, albo jak szukac błędu.

    Schemat: http://www.generalguitargadgets.com/pdf/ggg_mxr_envelope_filter_mods.pdf



    edit: Domyslam sie, ze przydałoby sie tu zdjęcie układu z dwóch stron, narazie nie mam dostepu do aparatu, postaram sie dzisiaj najpozniej wieczorem zrobic zdjecie]

    edit: Zdjęcia wstawione. te dwie drabinki to w sumarycznie rezystory 22M (tutaj 21M) jezeli zdjęcia sa nieczytelne (robione telefonem), to prosze napisac

    DIY efekt gitarowy - problem z uruchomieniem.

    DIY efekt gitarowy - problem z uruchomieniem.

    [Temat poprawiłem. Regulamin, punkt 10.9 i 11.1. Mariusz Ch.]

    [Zdania zaczynamy wielką literą. Mariusz Ch.]
  • Helpful post
    #2
    tomaszgab
    Level 27  
    Robiłem ten układ ,opaliłem go bez problemu.Po włączeniu efektu musisz mieć czysty dźwięk ,to podstawa.Ja sam projektuję płytki,unikam wtedy pomyłek.Zrób raz jeszcze zdjęcie od strony druku,tylko podświetl z drugiej strony jakąś lampkę ,bo wtedy będzie bardziej widoczny druk

    Dodano po 11 [minuty]:

    Zrób tak.Wyciągnij z podstawki scalak 4066.Zrób z drucików takie zworki.Zewrzyj nogi 9-10 i 11-12.Musisz mieć dżwięk kaczki /wah-wah/ .

    Dodano po 2 [minuty]:

    żle zewrzyj nogi 8-9 i 10-11

    Dodano po 6 [minuty]:

    Widzisz jeżeli wsadzisz podwójny potencjometr np100kohm ,jeden w mejsce nogi 8-9 a drugi 10-11 otrzymasz normalną kaczkę którą będziesz mógł wahać.
  • #3
    p.wasil
    Level 10  
    Zwarłem nóżki 8, 9 i 10,11 i efekt zachowuje się tak samo juz wstawiam zdjęcia

    edit: Efekt robi tak samo, czyli gra dopiero po odłączeniu zasilania, nie wiem czy jest sens wstawiac teraz kolejne zdjęcia telefonicznej jakości, zrobie jutro dobrą fote aparatem i wrzuce. Dziękuję za pomoc
  • Helpful post
    #4
    tomaszgab
    Level 27  
    Napisz jak masz połączony wyłącznik.Zrób tak,bez przełącznika ,pierwszy kabelek po lewej to wyjście ,zielony to wejście.Pamiętaj o masie w gniazdach.
  • #5
    p.wasil
    Level 10  
    Hmm, byłem przekonany ze na rysunku pierwszy po lewej to wejście a ten pomiedzy nóżkami potencjometru threshold to wyjście. od początku mam podłączone 'testowo' bez wyłącznika tylko poty, zasilanie, małe switche z płytki i gniazda. Jezeli podłącze we/wy tak jak ja pisalem to efekty jak wyzej, jak zamienie, to nic nie słychac z pieca nie ważne czy z bateria czy bez. Wstawie lepiej podświetlone zdęcia spodu.

    added: lepszego zdjęcia dzisiaj nie umiem zrobic bez dobrego aparatu
  • Helpful post
    #6
    tomaszgab
    Level 27  
    Dalej słabo widać druk.Nie damy rady rozwiązać tego problemu.To mój mail tomaszgab(malpa)op.pl .Pomogłem tu na forum wielu budowniczym,robię to za darmo.Wsadź swoje dzieło w paczkę i przyślij .A potem opiszesz tu na forum własne błędy.
  • #8
    tomaszgab
    Level 27  
    Nic nie rozumiem,piszesz...P na płytce są dwa układy,ten drugi działa..Postaram się wgłębić w twoje płytki ,,ale nadal niektóre ścieżki są niewidoczne,ja wyciągnełem rękę ,dalej to tylko od ciebie zależy.
  • #9
    tomaszgab
    Level 27  
    Podaj gg to postaramy coś ruszyć do przodu