Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

przestrajanie tunera Unitra Eltra T3015

marroz 02 Jan 2004 20:33 3767 6
    marroz
    Level 11  
    Witam

Czy ktoś wie jak w łatwy sposób przestroić tuner Unitry T3015 na górny zakres częstotliwości. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
    KB
    Level 25  
    Użyj przycisku "szukaj".
    Ten temat był już poruszany wielokrotnie.
    KW
    Level 21  
    Wylutuj z głowicy kondensatory C327 , C333 , C335 , C349.
    Wszystkie mają po 20pF.
    Na schemacie C333 ma pojemność 5,6 pF ale to może być inna wersja tego tunera.
    Zacznij od strojenia oscylatora ( cewka z metalowym rdzeniem).
    Następnie stroi się obwody wejściowe przy pomocy rdzenia w dolnej części zakresu i przy pomocy trymera w górnej części zakresu.
    Można stroić na maksymum odbieranego sygnału stacji w pobliżu krańców zakresu. Czynności trzeba powtórzyć kilka razy.
    Pamiętaj że rdzenie są bardzo kruche.
    Costek
    Level 13  
    do KW

A można to stroić bez generatora i częstotliwościomierza ?
    jakieś rady ?

Pozdrawiam
    Piotrek
    dlugi666
    Level 21  
    Ja kupiłem nową głowicę 18zł wielkość połowy pudełka od zapałek 5 przewodów i gotowe. p.cz i ARW możesz podłączyć w miejsce orginalnych zworek
    marroz
    Level 11  
    Dzięki za podpowiedzi. Faktycznie ten temat był już poruszany kilka razy. Odszukałem inne podpowiedzi na ten temat.
    Teraz zabieram się do roboty. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :wink:
    KW
    Level 21  
    Do COSTEK
    Można stroić bez generatora i częstościomierza przy odrobinie wprawy.
    Można zestroić obwody wejściowe bez wcześniejszego strojenia obwodu heterodyny podłączając do wejścia odbiornika antenę z dużem poziomem sygnału. Należy zestroić tak aby radio odbierało choć jedną stację. Następnie spróbować czy da się odbierać jeszcze jedną stację i ewentualnie skorygować zestrojenie obwodów wejściowych tak aby obydwie były w miarę dobrze słyszalne. Następnie trzeba porównać czy w innym sprawnym radiu te stacje występują w tej samej kolejności na skali odbiornika. Jeżeli kolejność dwuch lub większej ilości stacji jest odwrotna to znaczy że częstotliwość heterodyny leży poniżej częstotliwości odbieranej a nie powyżej. Wtedy trzeba przestroić w górę częstotliwość heterodyny i zacząć procerdurę od nowa. Jeżeli heterodyna pracuje powyżej częstotliwości sygnału odbieranego to trzeba ustawić jej zakres przestrajania korzystając z drugiego radia. Trzeba porównywać ilość i kolejność występujących stacji. Po ustalenniu zakresu przestrajania heterodyny trzeba stroić obwody wejściowe. W tym celu trzeba stopniowo zmniejszać poziom sygnału na wejściu odbiornika i stroić na maksymum siły odbieranego sygnału. Najlepiej korzystać ze wskaźnika dostrojenia.
    Zmniejszając poziom sygnału dołancza się zamiast anteny ze wzmacniaczem kawałek drutu i stopniowa zmniejsza jego długość.
    Trzeba pamiętać że na początku zakresu od strony niskich częstotliwości stroi się obwody rdzeniem cewki a na końcu trymerem.
    Czynności te trzeba powtórzyć wiele razy, czasami ujmując zwojów w cewce gdy najlepszy odbiór jest przy wykręconym całkowicie rdzeniu lub zmieniając dodatkową pojemność dołączoną równolegle do trymera w zależności od jego ustawienia przy najlepszym odbiorze.
    Ja w ten sposób przestroiłem więcej niż setkę radii i uważam ża stosowanie wszelkiego rodzaju konwerterów i zamiennych głowic jest usprawiedliwione tylko w wyjątkowych przypadkach.
    Jeżeli częstotliwość heterodyny leży poniżej częstotliwości odbieranej to radio też będzie grało ale wtedy nie działa prawidłowo ARCz i jak wcześniej wspomniałem kolejność stacji na skali jest odwrotna. Jeszcze jedna pułapka może znajdować się w dwuch cewkach, które pracują jako transformator sprzęgający stopnie głowicy. Czasami ich zbliżenie znacznie zwiększa czułość. Można spróbować sprzęgać je przy pomocy niewielkiego kondensatora( kilka pF) dołączonego do ich końców. Zasada strojenia tych cewek jest taka sama jak obwodów wejściowych.