Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gdy włączam komputer wywala bezpiecznik :/ Co jest ?!

Trendzik 24 Feb 2008 20:10 13835 21
    Trendzik
    Level 10  
    Witam,

Mam taki problem. Posiadam komputer o takiej specyfikacji:
    Procesor Intel C2D E8400 3Ghz
    Płyta G: Dfi LP P35-T2R
    Ram: 2x1GB
    Grafika: GeForce 7900GS
    Zasilacz : BeQuiet Dark Power Pro-P7 450W
    Karta dźwiękowa Sound Blaster ; Dodatkowy kontroler PCI
    1xNapęd dvd ; 1x dysk twardy ATA ; Głośniki ; Monitor 19 cali Eizo, 2xDrukarki ;

Problem w tym, że gdy naciskam "Power" w komputerze to wywala bezpiecznik w domu. Otwieram skrzynkę, włączam bezpiecznik, i już jest Ok. Ale gdy wyłączę komputer, i chcę go włączyć, to najpierw wywala bezpiecznik, a dopiero po jego włączeniu mogę odpalić komputer. Jaka może być przyczyna wywalania bezpiecznika ? Komputer jest nowy, zasilacz najwyższej jakości.

Komputer, monitor, drukarki i głośniki podpięte są na listwie przeciwprzepięciowej. Listwa natomiast podpięta jest pod UPS. I dopiero z UPS idzie kabel do gniazdka. Co jest grane ? Wcześniej miałem słabszy komputer (zmieniłem procka, płytę , zasilacz) i takie sytuacje nie miały miejsca. Komputer złożyłem w piątek, i też nie było takich sytuacji, potem była wichura i nie było długo prądu, ale jak już włączyli to komputer i tak działał ok. Dzisiaj się zaczęły takie cyrki. Jakieś porady, sugestie ?
    mkpl
    Level 37  
    No to prawdopodobnie zasilacz. Mozlize ze padl pozystor taka zielona pastylka w zasilaczu po stronie pierwotnej wyglada jak kondensator ceramiczny i jest zielona. Gdy jest zimny ma duza rezystancje ktora wraz z przeplywem pradu maleje ;| ten element wlasnie zabezpiecza przed nadmiernym poporem pradu z sieci gdy elektrolity sa jeszcze nie naladowane
    psooya
    Level 38  
    Możesz jeszcze sprawdzić zasilacz u kogoś. Podejrzewam bezpiecznik albo nieprawidłową prace zasilacza w momencie startu choć raczej przemawia za mną bezpiecznik. Odłącz wszystko od zasilania sieci nawet monitor i sprawdź co się dzieje. Odłącz UPSa bo być może to on sprawia ci psikusy. Sprawdź wszystko po kolei.

Dodano po 3 [minuty]:

Tam niema pozystora!!!To nie telewizor i pozystor działa inaczej, jak się grzeje to rośnie mu rezystancja Jest termistor. Taki zielony właśnie. One nie uszkadzają się na zasadzie zwarcie prędzej go rozrywa i stanowi przerwę. Innego przypadku nie spotkałem. Jednakże po przeczytaniu tego dokładnie uważnie jeszcze raz zastanawia mnie ten UPS weź go odłącz. Sprawdzanie po kolei pomoże i znajdziesz winowajcę.
    Trendzik
    Level 10  
    Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że wywala bezpiecznik odpowiedzialny za to gniazdko, a nie różnicówka, jeżeli miałoby to jakieś znaczenie. Oczywiście odłączę UPS i sprawdzę, jak się zachowuje komputer bez niego.

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Sprawdziłem bez UPS-a i to samo, wywala bezpiecznik. Ale trochę źle się wyraziłem wcześniej. Bezpiecznik wywala gdy włączam zasilanie listwy(przed włączeniem komputera) a urządzenia które odrazu się włączają razem z listwą to Monitor i głośniki(a cały komputer w tym momencie jest wyłączony więc można chyba wykluczyć zasilacz ?). Jeżeli listwę zostawię włączoną i włączę bezpiecznik to wszystko działa. Czy listwa może być uszkodzona ?

Bezpiecznik który za to odpowiada to B10.
    rafcio363
    Level 30  
    Nie możesz wykluczyć zasliacza.
    Ponieważ na wyłaczonym komputerze a włączonym tylko do sieci zasilacz pracuje w trybie Stand By.
    Wyłacz z tyłu zasilacz przyciskiem i załacz listwe i bedziesz wiedzial czy to wina listwy jak wywali bezpiecznik.
    A jesli niewywali to załącz guzikiem zasilacz z kompa i czekaj na efekty:)
    tzok
    Moderator of Cars
    Wiem, ze to dział początkujący, ale czy na prawdę samemu tak ciężko ruszyć głową, żeby wymyślić prosty eksperyment, polegający na odłączeniu wszystkich urządzeń z listwy, a następnie podłączaniu po jednym i patrzeniu kiedy zacznie wybijać bezpiecznik?

Osobiście obstawiałbym monitor (jeśli to CRT).
    Trendzik
    Level 10  
    Monitor LCD. Sprawdzę jutro wszystkie opcje.
  • Helpful post
    Marcin Grabarz
    Level 24  
    Mi się wydaje że może to być wina bezpiecznika z racji ze jest to typ b.Tak na marginesie to naprawde nie rozumiem po co stosowac takie szybkie typy bezpieczników.Wiadomo ze przy załaczaniu róznych urzadzeń powstają impulsy i te bezpieczniki się wyłaczaja.A w razie zwarcia przecież typ C (zwłoczny) też zadziała więc nie wiem po co te szybkie....

Wracając do tematu.Miałem taki przypadek w szkole.3 stanowiska komputerowe z szeregowo połączonymi listwami (wlaczenie 1 listwy właczało pozostałe 2 ).Załaczenie 1 wywalało bezpiecznik tez właśnie B10. Ale wyłaczenie 2 i 3 listwy i zalączanie kolejno 1 a potem 2 i 3 nie powodowało "wywalania"

Mysle ze najrozsądniej bedzie zmienić bezpiecznik na typ C i skonczą się kłopoty.Moim zdaniem wszystkie bezpieczniki powinny być typu C.
    User removed account
    User removed account  
    Trendzik
    Level 10  
    Oto relacja z dnia dzisiejszego:

Włączam listwę, a następnie komputer, i wszystko działa. Bezpiecznik nie wrzucił (nic nie ruszałem, nic nie naprawiałem, nic nie wymieniałem). Wyłączyłem komputer całkowicie. Po 1h przyszedłem ponownie i odpaliłem jeszcze raz, i bezpiecznik znów nie wyrzucił. Powinienem się cieszyć, ale martwi mnie to, że zdarza się to co jakiś czas, i przez to nie mogę zlokalizować przyczyny. Przed chwilką sprawdzałem po raz trzeci i bezpiecznik nie wyrzucił.

Więc moje pytanie, jest następujące: Co to może być ?
    mczapski
    Level 39  
    Rozumiem, że zasilacz komputera nie ma wyłącznika? A więc nie jest to tak całkiem dziwne. Włączasz jednocześnie trzy zasilacze (tak zrozumiałem). Mianowicie monitora (ok 100 W), drukarki (ok 50 W), komputera (450 W) i może co jeszcze. Manewr skutkuje koniecznością naładowania na starcie pewno ok 1 000 µF kondensatorów lub więcej. Potężne uderzenie prądowe i skutki jak widać. Dla informacji spawarki inwerterowe, które są nieco podobne w pracy mają tzw softstart. A więc trochę mniej lenistwa i włączać odbiory kolejno.
    Trendzik
    Level 10  
    Mam wyłącznik w zasilaczu. Ale to uciążliwe wyłączać zasilacz wyłącznikiem, a po włączeniu listy dopiero włączyć zasilacz. Dzisiaj kilkakrotnie włączyłem komputer(wszystko naraz) i nie wyrzuca bezpiecznik. Czy bezpiecznik "C" pomoże w tym przypadku ? Drukarka jest podpięta do listwy, ale jest wyłączona, czyli nie pobiera prądu. Zasilacz mam 450W, ale przecież przy włączeniu listwy, on jest w stanie (czuwania), wiec nie pobiera też 450W.
    psooya
    Level 38  
    Daj zwłoczny bezpiecznik zapewne pomoże. Zasilacz nawet na ST-BY ma do naładowania około 100-400uF zależy czy jest bardzo tani chiński czy tylko tani chiński :-) innych niema. Monitor ma ze 50 do 200uF itd jest to duże uderzenie prądowe. Wytłumaczenie dlaczego czasem wywala a czasem nie wywala jest logiczne. Mianowicie Napięcie w sieci zmienia się zgodnie z funkcja sinus x. Wartość napięcia w sieci mieści sie w przedziale około (-324V do +324V). Jak włączysz to całe ustrojstwo w przedziale napięć powiedzmy tak na oko (-100 di +100) nic się nie stanie a powyżej zacznie wywalać. Wynika to z chwilowej wartości prądu w impulsie przy włączeniu a on zależy od napięcia chwilowego w sieci oraz obciążenia pojemnościowego.
    Pozdrawiam
    Trendzik
    Level 10  
    Zasilacz to markowy Be Quiet!, produkcji niemieckiej ;) Czyli wstawić bezpiecznik C10 tak ?
    Trendzik
    Level 10  
    Ok, dzięki wielkie.
    dex
    Level 27  
    Wg mnie to przez magnesowanie monitora, jakby uruchamiał monitor później, to jest po starcie komputera prawdopodobnie by to nie wystepowało. Bezpieczniki 10A daję się do obwodów/instalacji oświetleniowej. 10A do gniazdka to jakaś pomyłka..

---
    Wkradł się mały błąd wyżej powinni być zamiast "gniazdka" > "gniazdek"..
    psooya
    Level 38  
    Jakie magnesowanie monitora? Chyba rozmagnesowywanie. To przez kondki na pewno. Nie widzę nic złego w takim bezpieczniku bo z tego co zrozumiałem i dedukuję kolega ma zapewne kilka sekcji np na jeden pokój jeden bezpiecznik na gniazdka. Zwłoczny 10A spokojnie wystarczy chyba że zechcemy podłączyć tam spawarkę to trzeba będzie gwoździa zwłocznego dać :D
    Pozdrawiam
    Trendzik
    Level 10  
    Tak, zgadza się, w tym pokoju mam akurat osobno bezpiecznik na gniazdko do komputera.

Póki co wszystko działa :D