logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ACER ASPIRE 3690 - Diody LED i porty USB nie działają poprawnie

elmer2 25 Lut 2008 13:41 6521 13
REKLAMA
  • #1 4844014
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Witam

Od wczoraj mam problem ze swoim notebookiem ACER ASPIRE 3690.

Komputer kupilem w listopadzie 2006roku nowy w sklepie w Gliwicach.
    Wszystko było ok, do czasu kiedy to wczoraj diody LED sygnalizujące prace i stan kompa zaczely swirowac.
    Nie działa dioda sygnalizujaca dzialanie CapsLock, sama funkcja działa, lecz nie mam jej sygnalizacji. Ciągle żarzy się dioda od NumLocka, a nie powinna oraz ciagle lekko świeci się koperta od poczty, a też nie powinna.
    Dodatkowo nie działa przycisk zasilania komputera. Komputer da się załączyć tym przyciskiem, ale już nie da się wyłączyć. Brak reakcji. Komputer można wyłączyć tylko programowo: start, wylacz system.
    Mam system WINXP SP2 Pro.
    Ale to nie wszystko. Dioda od WiFi też jest mocno przyciemniona, oraz dioda od stanu akumulatora tez nie świeci pełna intensywnością.
    Ładowanie akumulatora działa.
    Następnie wszystkie cztery porty USB, często nie działają.
    Mam Internet z Netii na modemie Neostrady i przez to nie mogę korzystać z Internetu.

Proszę powiedzcie, a raczej napiszcie, czy też mieliście taki problem z tego typu komputerem ?
    Jak wygląda sprawa serwisu gwarancyjnego ?
    To znaczy czas realizacji, etc ?
    Pytam o takie rzeczy, ponieważ ten komputer to moje narzędzie do pracy i każdy dzień bez niego to straty :-( .

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4844243
    burylo
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Wyjmij baterię, to częsta przyczyna złej pracy w komputerach
    Acer-a. Zobacz jak zachowuje się na samym zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #3 4844254
    elmer2
    Poziom 28  
    Własnie znów miałem przerwe kilkugodzinna w pracy portów USB. Zrobie tak jak mówisz jak mi znów przestanie działac.

Pozdr

Dodano po 17 [minuty]:

A czy wogóle komputer uruchomi sie na samym zasilaczu ?
    Rozumiem, że baterie mam wyciągnąc ?
  • #4 4844383
    burylo
    Poziom 14  
    Tak, baterię można wyjąć. Może elektronika pada w baterii. Zobacz na samym zasilaczu.
  • #5 4844521
    elmer2
    Poziom 28  
    Na samym zasilaczu laptop nie chce sie uruchomic.
  • REKLAMA
  • #6 4844647
    burylo
    Poziom 14  
    A jak napięcie na zasilaczu? Jak jest sprawny zasilacz to pewnie gdzieś jest zwarcie i przy naładowanej baterii działa do momentu aż bateria zacznie się rozładowywać. Sprawdź amperomierzem jeśli masz taką możliwość ile prądu pobiera laptop z zasilacza.
  • #7 4844741
    elmer2
    Poziom 28  
    A co ma ten zasilacz do wszystkiego.
    Sytuacja sie tez dzieje jak zasil;acz jest odlaczony od kompa i komp chodzi tylko z akumulatora. Pozatym nie zauwazyl;em, zeby zasilacz nie ladowal akumulatora.
  • #8 4844773
    burylo
    Poziom 14  
    Ale jeśli jest gdzieś zwarcie to przy podłączeniu samego zasilacza bez baterii będzie on max. obciążony i komputer nie ruszy. A powinien działać na samym zasilaczu. Jak wiadomo bateria może dostarczyć więcej prądu niż sam zasilacz jeśli jest naładowana.
  • #9 4844898
    elmer2
    Poziom 28  
    No to w takim razie wystarczy sprawdzic sam zasilacz. To znaczy podlaczyc na wyjscie zasilacza woltomierz pradu stalego i sprawdzic czy jest napiecie znamionowe. Jesli jest to OK, jesli nie to bedzie tak jak mowisz.

Z tym, że jest jedno ALE:
    takie, że jak już wyżej pisałem. nawet jak zasilacz jest odłączony od kompa to objawy nie ustepuja.

Dodano po 8 [minuty]:

No i zmierzyłem napięcie wyjściowe z zasilacza.
    Powinno byc 19V, a jest 19,2V także nie wydaję mi się żeby to była wina zasilacza...
  • REKLAMA
  • #10 4845112
    burylo
    Poziom 14  
    Nie twierdze, że zasilacz jest uszkodzony, ale jak wyjmiesz baterię i podłączysz zasilacz to jak włączasz laptopa to jest 19V? Czy jest spadek napięcia i dlatego nie można włączyć laptopa. Jeśli jest duży spadek napięcia to jest zwarcie w laptopie i dlatego nie działa na samym zasilaczu.
  • #11 4847753
    elmer2
    Poziom 28  
    Hmm a jak ma zmierzyc napiecie na zasilaczu jak wtyczka jest wpieta w kompa ?
  • #12 4847777
    northwind
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Jeżeli cos jest w torze zasilania to taka pierwsza reakcją bedzie pulsujaca dioda zasilacza - jezeli jest zwarcie. Naprawialem takiego laptopa uszkodzony był kondensatator blokujacy 10uF w okolicy przetwornicy 5V zasilającej USB. Powód - kondensatatory dużej pojemnosci o napieciu przebicia 6V łatwo ulegają uszkodzeniu.
  • #13 4847965
    elmer2
    Poziom 28  
    Zauważyłem, że zasilanie na port USB jest podawane przez ok 1sekunde zaraz po zalaczeniu komputera, potem napiecie znika i porty nie działają.

Tak czy siak komputer mam jeszcze na gwarancji do listopada 2008, dlatego nie będę przy nim nic robić tylko go wyśle na gwarancje.
    i tutaj mam teraz do Was pytanie o działanie serwisu Acera ? Jakie macie doświadczenia z tą firmą od strony gwarancyjnej, serwisowej ?

Pozdrawiam
  • #14 4850884
    gregormon
    Poziom 11  
    Mają bardzo dobry serwis, bynajmniej ja nie miałem z nimi problemów.
    Kurier przyjechał i zabrał laptopa, tak samo mi go przywiózł bez dodatkowych opłat.
    Czekałem ok. 7 dni roboczych.

Podsumowanie tematu

✨ Notebook ACER ASPIRE 3690 z 2006 roku wykazuje problemy z diodami LED sygnalizującymi stan CapsLock, NumLock, WiFi oraz akumulatora – diody świecą nieprawidłowo lub są przyciemnione. Przycisk zasilania działa tylko do włączania, wyłączanie możliwe jest jedynie programowo. Dodatkowo porty USB często przestają działać, co utrudnia korzystanie z modemu Neostrady. Sugerowano wyjęcie baterii i uruchomienie laptopa na samym zasilaczu, jednak laptop nie uruchamia się bez baterii. Pomiar napięcia zasilacza wykazał prawidłowe 19,2 V. Podejrzewane jest zwarcie lub uszkodzenie elementów w torze zasilania, np. kondensatora blokującego w okolicy przetwornicy 5V zasilającej USB, co może powodować zaniki napięcia na portach USB po około sekundzie od uruchomienia. Laptop jest na gwarancji do listopada 2008 i planowane jest skorzystanie z serwisu Acera, który według opinii użytkowników działa sprawnie i szybko, oferując odbiór i dostawę sprzętu bez dodatkowych kosztów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA