Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz samochodowy nagle przestał grać, jaka przyczyna?

picek_89 25 Feb 2008 19:41 4617 23
  • #1
    picek_89
    Level 10  
    Witam. Jestem nowy więc na początku chciałbym się przywitać :D

    Ostatnio jadąc autem przestały mi grać głośniki. Mam podłączony wzmacniacz pod 2 głośniki w desce. Nagle po prostu przestały grać. I zapewne jest to wina wzmacniacza, bo podłączałem pod niego inne głośniki i też nie grają... Dodam tylko że na wzmacniaczu pali się dioda od zasilania, więc wzmacniacz działa, tylko nie wiem za bardzo co się mogło stać... Sprawdziłem bezpieczniki i są całe, chinche przy podłączeniu z radiem też sprawdzałem i wszystko jest niby ok... Wtedy lekko zaśmierdziało spalenizną więc mogło się coś spalić ale za bardzo się na tym niestety nie znam :( Może mi ktoś podpowiedzieć co to może być? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi :D
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    jerzpol
    Level 17  
    Skoro poczułeś zapach spalenizny, to niewątpliwie coś się spaliło. Sprawdź np. żaróweczką, czy do wzmacniacza przychodzi zasilanie. Jeżeli tak, to trzeba zobaczyć wzmacniacz w środku. Przyczyną mogło być zwarcie przewodów od głośników - spradź je dokładnie czy nie mają uszkodzonej izolacji. Jeżeli izolacja jest uszkodzona, to założenie sprawnego wzmacniacza może skończyć się jego uszkodzeniem.
    Powodzenia.
  • #3
    kortyleski
    Level 42  
    Kolego jerzpol - utor wyraźnie pisze że ma wzmacniacz.
    picek_89 czy dioda we wzmacnaczu nie przygasa jak podgłaśniasz radio? Jaki to wzmacniacz - typ/model/producent?
    Czy do wzmacniacza jest podłączon tylko deska czy coś jeszcze? Gdzie i co zaśmierdziało spalenizną? Sprawdz samo radio czy na wyjściach głośnikowych jest sygnał?
  • #4
    picek_89
    Level 10  
    Wzmacniacz jest firmy Sound Wave BO-400 2x200W. Nic szczególnego ale kupiłem go taniutko a grał całkiem przyzwoicie. Mam do niego podłączone tylko 2 głośniki w desce :) Dioda od power pali się cały czas na czerwono po włączeniu radia więc z zasilaniem jest raczej wszystko ok... Radio wyciągałem i w podłączeniu chinchy też jest raczej wszystko ok. Jak się uda to sprawdzę wzmacniacz u kumpla w aucie, zobaczymy czy to coś ze wzmacniaczem czy trzeba szukać przyczyny gdzie indziej...
  • #5
    picek_89
    Level 10  
    Witam ponownie. Problemu jeszcze niestety nie rozwiązałem :( Dodaję zdjęcia, może ktoś mi pomoże i powie co może być nie tak z tym wzmakiem?

    Wzmacniacz samochodowy nagle przestał grać, jaka przyczyna?

    Wzmacniacz samochodowy nagle przestał grać, jaka przyczyna?

    Wzmacniacz samochodowy nagle przestał grać, jaka przyczyna?
  • #6
    jerzpol
    Level 17  
    Jeżeli dobrze widzę, to dwa kondensatory elektrolityczne (te czarne kubki na środku płytki) mają spuchnięte denka, oprócz tego pęknięte 2 obudowy rezystorów (te białe kostki), co może świadczyć o ich spaleniu. Czy na pewno nie podłączyłeś odwrotnie zasilania?
  • Helpful post
    #7
    prez8s
    Level 33  
    Te kreski na tych rezystrach to raczej jakas farba, lub klej. Jakby podlaczyl zasilanie odwrotnie to powinny bezpieczniki wyleciec bo ma dosc solidne dwie diody zabezpieczające rownolegle z zasilaniem. A co do kondensatorow to rzeczywiscie wygladają na spuchniete. Ja stawiam na zbyt duze napiecie zasilające, przez co padla przetwornica. Niech kolega sprawdzi alternator w aucie czy daje stabilne 14V. A co do wzmacniacza to to ze swieci dioda to jeszcze nic nie znaczy, pozostaje jedynie sprawdzic jakie napiecie jest na tych duzych kondensatorach, jesli nic nie ma to przetwornica kaput :(. A jakie tam są bezpieczniki wogóle?? Byc moze ktos zalozyl za duze.
  • #8
    slvestr
    Level 32  
    Zapewne spaliły się też końcówki przy tych rezystorach.
  • #9
    picek_89
    Level 10  
    Z tego co pamiętam to chyba rzeczywiście bezpieczniki są tam trochę za duże. Zaraz jeszcze zejdę do garażu i zobaczę. Ale wzmak prędzej działał normalnie. Jak jechaliśmy to kumpel się bawił i trochę za głośno podkręcił radio - czy to może być tego wina? I jak myślicie opłaca się go naprawiać wogóle? Jeśli tak to ile to może kosztować? Z góry dzięki za szybką odpowiedź.
  • #10
    prez8s
    Level 33  
    Jesli sie znasz i masz dostep do tanich czesci to sie prawdopodobnie oplaci, ale jeszcze nie wiadomo co siadło, sprawdz czy wogole przetwornica daje jakies napiecie.
  • #11
    picek_89
    Level 10  
    Sprawdziłem i rzeczywiście bezpieczniki są za duże (powinny być 2 po 20A a są 25 i 30). Na tych białych kostkach jest jakiś klej, nie są pęknięte. No tylko ja właśnie nie za bardzo się na tym znam, chciałem zanieść go do naprawy... Więc ile tak około może to kosztować? I jak sprawdzić napięcie na przetwornicy?
  • #12
    prez8s
    Level 33  
    Zmierz napiecie na tych duzych kondensatorach.
    Jak masz go nosic po serwisach to juz lepiej go sprzedaj na alledrogo jako uszkodzony. To jest malej mocy wzmacniacz, ma góra 2x100W rms, takie uzywane są tanie (ok. 130-150zl lepszej firmy), więc jak sam sobie nie naprawisz to lepiej wogóle zapomnij o serwisach, bo cie skasują tak ze taniej wyjdzie kupic inny o podobnej mocy.
  • #13
    picek_89
    Level 10  
    A da radę jakoś wywnioskować ze zdjęcia czy uszkodzona jest końcówka mocy?
  • #14
    wasylwek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Oj chyba jednak to nie jakiś klej, z tego co sie przypatrzyłem ktoś już lutował "kolektory" w akurat tych dwóch tranzystorach gdzie ewidentnie pusciły rezystory . Widac tam wyraźnie ze ktos ucinał nóżke i pewnikiem cos mierzył, sprawdzał i zlutował spowrotem .
    Wstępnie musiałbys kupic 2 takie tranzystory i rezystory i podstawic i zobaczyc co sie dalej dzieje , ale ryzyko ponownego "wybuchu" jest spore.
    Tak na dobrą sprawę na odległośc niewiele wiecej moge dodać.
    powodzenia
    Wzmacniacz samochodowy nagle przestał grać, jaka przyczyna?
  • #15
    prez8s
    Level 33  
    To jest klej, przyjzyj sie dokladniej na inne miejsca gdzieniegdzie poklejone są niektore elementy tym czarnym klejem, pozatym tak nie wyglada rezystor ktory by sie spalil, ale fakt ze cos tam juz bylo lutowane, szczegolnie na tranzystorach przetwornicy widac, ja jednak bym sie pozbyl tego szrota, bo poprawianie po kims to makabra.
  • #16
    picek_89
    Level 10  
    Ja kupiłem tego wzmaka od kumpla za 30zł bo leżał bezużytecznie w jego garażu :D A grał całkiem przyzwoicie :) A ile mogę za niego dostać jak wystawię go jako uszkodzony? :)
  • #17
    prez8s
    Level 33  
    z 20 do 30zl wiec powinienes nic nie stracic :)
  • #18
    picek_89
    Level 10  
    Witam ponownie. Wczoraj oddałem wzmacniacz do naprawy - powiedziałem że jeżeli naprawa będzie kosztować więcej niż 30-40zł to żeby go nie naprawiali bo mi się to po prostu nie opłaca... Dzisiaj odebrałem wzmaka - zapłaciłem 30zł, podłączyłem na szybkiego jeden głośnik i nic, dalej tak samo :( Zrobiłem następne foty - widać żeby coś z tym wzmakiem wogóle robili? Bo koleś powiedział mi że wzmak działa ale nie dają na niego gwarancji...
    Wzmacniacz samochodowy nagle przestał grać, jaka przyczyna?
    Wzmacniacz samochodowy nagle przestał grać, jaka przyczyna?
    Wzmacniacz samochodowy nagle przestał grać, jaka przyczyna?
  • #19
    prez8s
    Level 33  
    Z tego co widze, nic. Odnies im go i pokaz zdjecia przed i po i niech ci zwrocą kase.
  • #20
    jerzpol
    Level 17  
    Zanieś do punktu napraw ten wzmacniacz i powiedz, aby pokazali Tobie, że z nim wszystko ok. Jeżeli u nich będzie działał, to usterki szukaj u siebie.
  • #21
    picek_89
    Level 10  
    No więc byłem dzisiaj u tego kolesia z wzmakiem podłączonym w aucie. Koleś ze mną wyszedł i sprawdził miernikiem i jakimś cudem nie ma zasilania pod 12V :/ Tzn kabelek remote normalnie daje zasilanie gdy jest włączone radio a gruby kabel od aku niestety nie :( No i nie wiem czego to może być przyczyną... Patrzałem pod maską i bezpiecznik jest cały, więc nie mam pojęcia czemu nie ma w nim zasilania :/ A koleś mówił że w tym wzmaku były przepalone styki czy coś takiego...
  • Helpful post
    #22
    maxtz
    Level 27  
    Moim zdaniem wzmacniacz był sprawny a koleś zarobił 30zł za to że go po prostu podłączył na stole ;)
    Posprawdzaj wszystkie połączenia począwszy od akumulator po przez bezpiecznik kończąc na masie w bagażniku.
    Bywają różne przypadki tego że napięcie nie dociera tam gdzie powinno raz u klienta nie łączył po prostu bezpiecznik w gnieździe a kiedyś u mnie w aucie miałem bezpieczni, który nie wyglądał na spalony a w ogóle nie przewodził prądu :?:
  • #23
    kortyleski
    Level 42  
    po prostu weź probówkę i krok po kroku sprawdzaj napięcie - klema>wejcie bezpiecznika> wyjście bezpiecznika itd co tam masz po drodze aż do samego wzmacniacza
  • #24
    picek_89
    Level 10  
    No właśnie dzisiaj wszystko posprawdzałem i okazało się że był przepalony bezpiecznik!! A wygląda jak nówka!! Więc pewnie oni nic z tym wzmakiem nie robili i dałem im 30zł za friko, ale ok ważne że wzmacniacz działa :D Dzięki wszystkim za pomoc!! :D