Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

spawarka inwerterowa dedra

assan 26 Feb 2008 18:42 389167 368
Diolut
  • Diolut
    Los_sandalos
    Level 27  
    Ja się spotkałem ale chyba jak pewnie kolega - w castoramie ;) Z zewnątrz wygląda w miarę solidnie ale nie wiadomo jak jest zbudowana - jakie komponenty, jakośc montażu i ogólna koncepcja w sensie wyrafinowania układów. Sądząc po cenie (548 zł brutto) to trudno oczekiwać czegoś ekstra. Parametry jakie podaje producent chyba niezbyt prawdziwe tzn. cykl 60% przy 180 A. Takie parametry osiągają profesjonalne spawrki w cenie mniej więcej 10 razy wyższej. Ponoć spawarka jest objęta 3 - letnią gwarancją ale domyslam się, że mogą być problemy z jej wyegzekwowaniem.
    Aby nie być posądzonym o widzenie tylko "plusów ujemnych" to jednak trzeba przyznać, że za kilkaset zł można nabyć w miarę lekkie urządzenie (8kg), którym da się spawać elektrodą 4 mm. Amatorsko może się sprawdzać całkiem dobrze.
    lechoo
    Level 39  
    Tania chińszczyzna, warto byłoby zobaczyć co jest w środku... Te 60% przy maksymalnym prądzie to prawdopodobnie 60 sek. spawania i przerwa na papierosa.
    kalasz20
    Level 26  
    Witam
    Jeśli byłaby taka możliwość otworzenia obudowy bez zerwania np plomb gwarancyjnych bylibysmy wdzięczni za fotki wnętrza , co w tym siedzi za takie pieniadze.
    Pozdrawiam
    DS
    Level 15  
    Ta spawarka ma jakieś trafo?
    Jeżeli te dwa toroidy na wyjściu to trafo ;-) to przy kondensatorach 3 x 470uF w zasilaczu da 150A w porywach, a gdzie do 200A :D

550 zł...., do dorywczych prac chyba może być. I tak w przydomowych pracach spawa się najczęściej elektrodami 2,5mm.
    Pozdrawiam.
    arecki.25
    Level 11  
    Czy są w komplecie kable spawalnicze ? Jeżeli tak, to ile mają mm² przekroju ?
    lechoo
    Level 39  
    Transformator jest tam wciśnięty między radiatorami, a te 2 żółte toroidy to dławiki na rdzeniach proszkowych - trochę skromne...
    Udało mi się wywnioskować, że główna przetwornica prawdopodobnie pracuje w pełnym mostku. Trochę szkoda, że zdjęcia są w tak niskiej rozdzielczości oraz nie wiadomo jakich półprzewodników mocy tam użyto... Po ilości tranzystorów przypuszczam, że są to mosfety, a nie IGBT.
    assan
    Level 12  
    Panowie krytykowac latwo a "niestety" spawareczka spawa pieknie elektrodami 4mm o niebo lepiej niz besterka 160 , a te2,5 mm to poczatek skali potencjometru 80-90A, spawam nie od dzis i za ta cene naprawde warto W komplecie sa kable25mm2 oraz maska ale tandetna.

Trafo jest miedzy radiatorami jak kolega slusznie zauwazyl ,bardzo rozsadnie umiesczone ,bo w strumieniu wentylatora,a kondensatorow 470uf jest 6szt ,a nie3szt Widoczne na zdjeciach tranzystory (24szt) sa ze soba polaczone rownolegle w grupach po12szt po obu stronach radiatora

0
    Adam1988
    Level 26  
    assan: napisz czy nie wylacza sie zbyt czesto z powodu za wysokiej temperatury ?

Pozdrawiam.
    kalasz20
    Level 26  
    Witam
    Dziękuję za zdjęcia , spawa i o to w tym chodzi , pewnie przy maksymalnych pradach moze dośc szybko się nagrzewac , ale za te pieniądze to jak komus sie spieszy i nie spawa ciągle to się opłaca.
    Pozdr
    assan
    Level 12  
    Wyspawalem 12 elektrod 4mm i sie nie wylaczyla oczywiscie wedlug cyklu , wiec wydaje mi sie ze jest dobrze .Po przeczytaniu postu stwierdzajacego ze nie ma 200A poszedlem sobie ja pomeczyc do warsztatu i moim zdaniem jak nie ma 200 to ma 195:D, poniewaz przetopienie jakie osiagnalem elektroda 4mm przy mniejszym pradzie raczej jest trudne do uzyskania.Byc moze nie przegrzewa sie z powodu ciaglej pracy wentylatora, w innych profesjonalnych inwerterach np castolin wentylator uruchamia sie dopiero po przegrzaniu
    pozdrawiam
    Los_sandalos
    Level 27  
    Szczerze mówiąc to ja jestem pozytywnie zaskoczony wyglądem wewnętrznym tej spawareczki. Spodziewalem się raczej chibskiego SMD a tu widać montaż przewlekany co pozytywnie wpływa na ewentualny serwis w razie uszkodzenia. Ciekawe tylko czy schemat uda się skąś zdobyć.
    DS
    Level 15  
    Przy sześciu kondensatorach 470uF w zasilaczu to 200A może spokojnie osiągać. Najsłabszymi elementami wydaje się być ta ilość mosfetów -po 6 szt na gałąź co daje 24 szt. Duża ilość pozwala przypuszczać, że użyto takich ~3-6A. Szkoda, że nie widać transformatora głównego i diód wyjściowych. Ogółem, za tą cenę to naprawdę fajny sprzęt.
    Los_sandalos
    Level 27  
    No więc tak: ponieważ buduję sobie amatorskiego tiga DC i akurat nie mam jeszcze źródła dla niego postanowiłem zaryzykować. Może trochę to niekonsekwentne (preferuję sprzęt z górnej półki) ale szkoda przypadkiem uszkodzić spawarkę za kilka tysięcy. Inwerter za kilkaset zł to inna sprawa, jak coś się stanie (współpraca z jonizatorem) to mniejsza strata. A że byłemprzypadkiem w castoramie, dedra spoczęła w moim wóżku. Pierwsze wrażenie całkiem pozytywne - łagodnie rusza (na esce B16), prąd spawania i łatwość bez zarzutu. Więcej będę mógł napisać jutro jak pospawam coś dla próby.

No pewnie, że rozkręciłem - siedzą tam mosfety z kanałem N 2SK2837 firmy toshiba - 20A/500V w liczbie łącznej 12 a nie jak podano wcześniej 24 (pozostałe 12 to moduły dwudiodowe). Wygląda mi na pełny mostek po 3 tranzystory w gałęzi. Jak tylko mi sięnaładują akumulatorki w aparacie to postrzelam trochę lepszych fotek, głównie dla siebie - lepiej mieć jakby jakiś rezysor odparował to zawsze po kodzie barwnym się dojdzie.

Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

No są obiecane fotki. Oglądając spawarkę znalazłem uszkodzone przewody do mostków prostowniczych. Sam nie wiem co z tym robić - naprawić mi się raczej nie opłaca bo pewnie stracę gwarancję a czekać aż się spali też głupio. Przewody jakby gdzieś szlifierką jakieś małe chińskie rączki zawadziły.
    assan
    Level 12  
    Pomijajac to uszkodzenie przewodow co kolega sadzi o koncepcji tej spawarki z punktu widzenia elektronicznego?Co do tego uszkodzenia oddal bym ta spawarke a na drugi dzien kupil bym inny egzemplarz,ew skrocil bym przewody od mostka zalozyl koncowke i nic nie bedzie widac ,wiec gwarancja bedzie zachowana
    Los_sandalos
    Level 27  
    Od strony elektronicznej/montażowej oceniam na jakąś "4". Widać niedoróbki ale jak na amatorską spawarkę nie jest źle. Przed chwilą byłem ją sprawdzić jeszcze raz, szkoda że wywiozłem złom i nie bardzo na czym mam się rozpędzić. Do rzeczy: bardzo łatwo zajarzyć łuk, przykleić elektrody można powiedzieć, że nie da się zrobić. Bardzo pozytywne wrażenia. Z reguły spawalem w domu ER146 Φ2,5 mm i takimi próbowałem ale znalazlem też Φ 4mm i idzie też pięknie, nawet przy małych prądach łuk stabilny. W pracy mam inweterówkę esaba 150A i tam mam wrażenie spawa się gorzej - czasem klei - tu uklad regulacji prądu ma szersze pole działania (prawie do 200A) więc elektroda zamiast się przykleić i tak trzyma łuk. Można wcisnąć elektrodę w jeziorko a łuk i tak się pali. W cenie kilkuset złotych mam wrażenie, że to niezły sprzęt, mam nadzieję, że nie zbyt awaryjny. Jak się będzie dbać aby nie spadła, zakurzyła się (opiłki od szlifowania) czy zawilgociala (plyty elektroniki nie są laminowane) to powinna posłuzyć dość długo.
    Aha, jeden wielki minus, choć w tej cenie nie ma się czemu dziwić - stanowczo zbyt krótkie przewody spawalnicze - masowy ok 1,2 a z uchwytem około 1,8 m - to już nie oszczędność a raczej jakaś paranoja!
    Borato
    Level 14  
    Można poprosić o symbol/nazwę spawarki-cenę i zasilanie 220 czy 380?
    Borato
    Los_sandalos
    Level 27  
    assan wrote:
    Z tymi przewodami sie jak najbardziej zgadzam .Moim zdaniem przewod sieciowy jest rowniez za krotki

Przewód sieciowy to chyba mniejszy problem - i tak, z reguły, jedzie się na przedłużaczu. A co do tych spawalniczych to jeszcze napiszę, że te moje cały czas wypadają - słabe jakieś te wtyczki.
    Henry12
    Level 17  
    Ciekawy sprzęt. Jak jeszcze ktoś potwierdzi że można spawać elektrodą 2-4 i wytrzymuje bezpiecznik 16 A to moja wirówka po rozebraniu trafi na złom a zastąpi ją opisana wyżej, oby tylko godnie.
    Los_sandalos
    Level 27  
    Mi najlepiej spawa się elektrodą Φ 3,25 mm a 4 to raczej tylko jak trzeba coś na prawdę grubego.
    Apropo przewodów spawalniczych to odkryłem dzisiaj, że te 25 mm² to jest tylko napisane, faktycznie mają coś około 16 mm² ale przyznać trzeba, że na szczęście są zrobione z dość cienkich drucików co daje jako taką wytrzymałość na przeginanie. Mam plana (własnie wcielam w życie) aby zesztukować te co są na jeden do uchwytu spawalniczego a do masowego zaadaptować jakiś normalny (energetyczny) 25 - 35 mm².
    User removed account
    User removed account