logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować analogowego robota Unigug 3.0 z czujnikami IR i UV?

tomekw19_1985 27 Lut 2008 11:34 25158 209
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zbudować małego robota do labiryntu z czujnikami IR/UV, który omija przeszkody bez skomplikowanego programowania?

Najprościej zrobić go na małym mikrokontrolerze, np. ATTINY2313 albo ATmega128, oraz prostych czujnikach IR: trzy czujniki z przodu/lewa/prawa albo po jednym z każdej strony, a w labiryncie prowadzić go zasadą lewej lub prawej ręki [#4852507][#4853046] Do takiego zadania lepsze są czujniki odbiciowe lub Sharp GP2D12 niż sonar, bo ultradźwięki w drewnianym labiryncie i przy kątach mogą dawać błędy od odbić, a Sharp po kalibracji pod jeden materiał działa wystarczająco dobrze [#5313588][#5785984] Jeśli ściana jest pod kątem, nie trzeba mierzyć samego kąta — można obracać robota krokami, np. co 45° albo nawet 15°, aż czujnik pokaże wolną przestrzeń [#5315051][#5318432] W praktyce czyste rozwiązanie analogowe będzie dużo trudniejsze do ogarnięcia niż proste sterowanie z uC, bo trzeba kontrolować decyzje, zakręty i omijanie ścian [#5515522] Do kontroli ruchu i położenia kół można użyć prostych enkoderów optycznych z fototranzystorem/fotodiody i tarczy czarno-białej; da się je podłączyć bezpośrednio do wejść µC, a przy wyjściach z myszy nie trzeba zwykle dodatkowej logiki [#5560140][#5560021][#5871946]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4850692
    tomekw19_1985
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Witam Chciałbym zrobić podobnego robta http://www.beam-online.com/Robots/Galleria_other/Tilden/MVC-077F.JPG . Robot został wykonany przez Marka Tildena i nazywa się unigug 3.0 . Wykonany jest w technice analogowej i taka wersja mnie też interesuje by nic nie trzebabyło programować. Jak wyczytałem w internecie posiada on czujnik na podczerwień i ultrafiolet . Chciałbym wykonać projekt tego robota na prace inż. więc musi być trochę bardziej zaawansowany tzn by omijał przeszkody .Proszę o jakieś porady ewentualnie o kontakt na gg 2333185
  • #2 4852112
    Decado
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    Skoro wykonujesz go na pracę inż. to powinieneś go sam wykonać po tylu latach nauki...

Pozdrawiam
  • #3 4852474
    tomekw19_1985
    Poziom 18  
    Teoretycznie powinienem umieć ,ale temacik się zmienił. Mam wykonać robota mobilnego poruszającego się możliwie szybko w labirincie ze ścianami bocznymi. Nie wiem jakich sensorów użyć by np robot po napotkaniu po jeżdzie prosto na ścianę i zlokalizowaniu ,że np po lewej stronie jest wolne miejsce jechał tam i nie wrócił już w to samo miejsce .A poza tym nie mam totalnie żadnego doświadczenia co do robotów. Pozdro i proszę o odrobine pomocy a nie krytyki
  • #5 4852599
    tomekw19_1985
    Poziom 18  
    Robocik nie może dotykać ścian to raz ,a poza tym co będzie jeśli po prawej i lewej nie będzie ścianki pogubi się.
  • #6 4852668
    Krzysieksiek
    Poziom 21  
    Ocena: 24
    tomekw19_1985 napisał:
    Robocik nie może dotykać ścian to raz ,a poza tym co będzie jeśli po prawej i lewej nie będzie ścianki pogubi się.

No i tu jest twoje zadanie (po latach nauki) stworzyć takiego robota, program (logika sterująca) aby uwzględnić taką ewentualność.
    Zdecyduj czy będzie to robot poruszający się na kołach (gąsienicach), kroczący czy jakieś inne rozwiązanie?, bo to ma istotne znaczenie na choćby poruszanie się po linii prostej (uwzględniając technikę poruszania, poślizg itp), napotykanie przeszkód itp.
    Mechanika i czujniki to jeszcze nie wszystko, istotny jest też "umysł programisty", twórca projektu musi zapanować nad wszystkim.
  • #8 4853046
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Co do algorytmu poruszania sie w labiryncie: zasada lewej (ew. prawej) reki: robot ZAWSZE bedzie sie trzymal sciany z lewej strony. To tak jak wchodzisz do labiryntu i zeby sie nie zgubic to caly czas wedrujesz tak, aby jedna reka dotykac sciany.
  • #9 4853919
    tomekw19_1985
    Poziom 18  
    Zastanawiam się jakich czujek użyć bo w tamtym proj co podałem linka gościu miał sonar ,dalmierz optyczny oraz kompas. Labirynt zbudowany jest ze sklejki to ciekawe jak zachowa się ten sonar i dalmierz jeśli już miałbym ich użyć?
  • #11 4854508
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    dir3ctor napisał:
    Co do algorytmu poruszania sie w labiryncie: zasada lewej (ew. prawej) reki: robot ZAWSZE bedzie sie trzymal sciany z lewej strony. To tak jak wchodzisz do labiryntu i zeby sie nie zgubic to caly czas wedrujesz tak, aby jedna reka dotykac sciany.

Ma to też swoje granice bo jeśli robot rozpocznie marsz kierując się zawsze w lewo a rzut pionowy ściany bedzie tworzył zamkniętą figure geometryczną to będzie on łaził dookoła w nieskończoność.
  • #12 4854559
    tomekw19_1985
    Poziom 18  
    No i właśnie jest to taka łatwa sprawa z tym robotem jakby się wydawało. Myślałem o kompasie i jakoś programowo by zapisywał swoja przejechaną trasę i w razie czego jeśli trafi na ślepy zaułek to wrócił do tego miejsca gdzie są dwa rozwidlenia. Kompas znowu jest doś czułym czujnikiem i według tamtego projektu co podałem w linku małe odchylenie od poziomu powoduje znaczne błędy.
  • #13 4854701
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Fyszo: za bardzo nie rozumiem o co ci chodzi... Taki robot nigdy nie bedzie krazyl w kolko. Narysuj sobie jakis labirynt i sprobuj go przejsc tym algorytmem ;-) Jesli dojdziesz do slepej uliczki to robot skreci 2x w lewo (zawroci), ale teraz podazajac do przodu jego lewa 'reka' bedzie sie trzymala innej sciany. Dojdzie do rozwidlenia i podazy dalej.
  • #14 4854730
    Fyszo
    Poziom 37  
    Wyobraż sobie że łapiesz lewą ręką ściany budynku (bloku) i lecisz ciągle po lewej - wtedy zrozumiesz. Ale na pewno trzeba tędy szukać rozwiązania niż pamiętanie drogi. Można dorobić wykrywanie ruchu 'w koło'. A wtedy wiadomo że trzeba zmienić baze na 'prawą' ręke i będzie już dobrze. No chyba że labirynt ma sporo słupów a mało ścian wtedy trzeba juz inteligentnie podejść.

Zreszta tak to już jest że najlepszy robot w pokonywaniu labiryntów zgubi się na otwartej przestrzeni. I jak sie trafi w labiryncie hol to tez trzeba jakoś z tego wyjsc.
  • #15 4854780
    dir3ctor
    Poziom 27  
    No jedyny problem to krazenie wkolo slupa, ale poza tym, to zasada 'lewej reki' jest jak najbardziej poprawna. Jesli zrobisz kolo, to znaczy ze pomieszczenie jest zamkniete i nie ma nigdzie wyjscia.

tu przykladowy labirynt
    http://www.e-learning.org.pl/img/labirynt3.gif

a tu rozwiazanie algo jednej reki:
    Jak zbudować analogowego robota Unigug 3.0 z czujnikami IR i UV?

wejscie na dole, wyjscie na gorze (kreska od we do wy zrobila mi sie podczas mazania w paincie, sorry ;).
  • #16 4854851
    Fyszo
    Poziom 37  
    No właśnie zatoczenie koła nie może być warunkiem zakończenia działań. Łazik musi zmienić system najlepiej ruszyć do przeciwnej ściany. I według niej się kierować dopiero kilkukrotne zatoczenie koło da spore szanse że nie ma wyjscia. Ale i tak na 100% nie ma pewnośći że jest zamknięty labirynt. Wyobraż sobie labirynt z 20 'kleksów' atramentu i zazębiają się one tworząc przejscia ale każdy jest figurą o zamkniętym obwodzie. Łazik obejdzie 16 i stwierdzi że nie ma wyjścia a tymczasem obszedł tylko 16 obiektów
  • #17 4854866
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Kwestia jakiego typu labirynt omawiamy ;-) Jesli jakis ma wejscie i wyjscie, a w srodku "kleksy" to mozna go obejsc do wyjscia po obwodzie, a nie "atakowac" obiekty w srodku. Jesli robot zostanie odpalony na wolnej przestrzeni, to fakt - wtedy nie ma pewnosci ze element do ktorego sie "dossa" nie jest slupem.
  • #18 4877262
    tomekw19_1985
    Poziom 18  
    Mam już plan labiryntu. Wygląda to następująco :
    jazda prosto ,skręt w lewo 135 stopni ,jazda prosto ,skręt w prawo 90 stopni,jazda prosto,skręt w prawo 45stopni jazda prosto,skręt w lewo 45 stopni,jazda prosto i skręt w lewo 90 stopni jazda prosto i skręt w prawo 135 stopni ,jzda prosto i meta .Nie mam aparatu by zrobić foty ,ale nie jest skomplikowany ten labirynt.Trasa całego labiryntu ma 12 metrów i robot musi ją pokonać w mniej niż 30 sek. Myślałem o tej atmedze128 i czujnikach ultradzwiękowych tylko nie wiem ile ich umieścić i jak by robot nie zablokował sie w tych zakrętach w których jest 45 stopni. Zrobie w weekend fote labiryntu to dodam bo z opisu to wiele nie wynika
  • #19 4878482
    Krzysieksiek
    Poziom 21  
    Trzeba wziąć też pod uwagę długość trasy i czas w jakim musi się zmieścić owy robot. Mowa tu o 12 metrach i max 30 sekund. To trochę ogranicza pole działania, robot musi w pewnym sensie podejmować szybkie decyzje.

Osobiście odradzam takie rozwiązanie:
    - znasz długość trasy, poszczególne odcinki, kąty skrętu, czy w lewo czy w prawo, mógłbyś wgrać trasę do pamięci robota.
    Jest to dość ryzykowne posunięcie i chyba nie trzeba wyjaśniać z jakiego powodu.
  • #20 4879226
    tomekw19_1985
    Poziom 18  
    Wiadomo ,że ryzykowne. Ten labirynt jednak jest troszke głupi ,ale jakoś muszę sobie z tym poradzić .
  • #21 5313298
    tomekw19_1985
    Poziom 18  
    Witam Moje prace z robotem ida dalej. Poczytałem poczytałem trochę o tym wszystkim i sprawa wygląda następująco. Mam zamiar użyć sonaru zbudowanego w oparciu o ten artykuł http://www.konar.ict.pwr.wroc.pl/uploads/download/raporty/basic_sonar.pdf. Robocik będzie w kształcie kwadratu 10x10cm i każde koło będzie skrętne za pomocą serwomechanizmów. Nie wiem jak obliczyć odpowiedni moment dla serw bo konstrukcja będzie ważyć do 0,5 kg. Serwa są różne i myślałem użyć takich o momencie 3,1 kg bo są łożyskowane a te z niższym momentem nie i często mają luzy. Mam pytanie jak powyliczać te momenty dla tych serw i dla silników napędowych? Poza tym myślałem o użyciu na każdej ścianie zespołu czujników z tego artykułu wcześniej. Jednak naczytałem trochę i czujniki ultradzwiękowe są wrażliwe na kąty odbicia wiązki od przeszkody. Raz odbita wiązka może nie wrócić do odbiornika. Labirynt też jest z drewna i jest budowy zamkniętej więc fala odbita raz może odbić się o kilka ścian i dawać przekłamania. Użycie czujników na podczerwień może to jest lepsze rozwiązanie ?? Choć o tych czytałem, że są wrażliwe na kolory przedmiotu i czy jest błyszczący czy matowy. Wiadomo każdy materiał inaczej pochłania promieniowanie. Czy są na rynku jakieś inne czujniki odległościowe bezdotykowe??? Może jakieś laserowe bo coś takiego widziałem w telewizji użyte były do jakiejś samojezdnej maszyny wojskowej. Myślałem zastosować taki czujnik laserowy na silniczku i by sie obracał i dawał pomiar. Reasumując koszty bo to też ważne czujniki iltradzwiękowe myślę, że za 30-40 zł jeden jestem w stanie zrobić to razy 4 daję 160 czujniki na podczerwień sharpa 4x40 taka sama cena więc czujnika laserowego jeśli będzie podobna to możliwa do realizacji. Prosiłbym o pomoc jeśli to możliwe. Pozdrawiam i dziękuję
  • #22 5313588
    mactro
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Polecałbym czujniki na podczerwień. Owszem, dają różne odczyty w zależności od koloru i materiału, ale różnice nie są duże i pojawiają się właściwie tylko przy pomiarach na większe odległości. Poza tym przypuszczam, że cały labirynt będziesz miał wykonany z jednego materiału, więc wystarczy, że sobie odpowiednio skalibrujesz czujnik pod ten materiał i tyle.
  • #23 5313784
    tomekw19_1985
    Poziom 18  
    Może i ta podczerwień i dobra tylko jak robot ma wykryć np ,że ściana jest pod kątem. Ten artykuł który podałem wcześnie opisuje sonar stereo czyli jest możliwość rozpoznania kąta a jak zrobić układ podczerwieni stereo?
  • #24 5315051
    mactro
    Poziom 11  
    ale po co Ci wykrywanie czy jest pod kątem? Możesz np. obrócić się o 45°, sprawdzić czy masz ścianę przed sobą i jeśli dalej masz to znów się obrócić o 45°. Takie rzeczy da się programowo obejść.
  • #25 5315572
    tomekw19_1985
    Poziom 18  
    W sumie i masz rację, ale gdy labirynt nie ma kątów prostych tylko ostre to co się stanie jak dojedzie do ściany pod kątem np 30 stopni?
  • #26 5318432
    mactro
    Poziom 11  
    Z Twojego opisu zauważyłem, że tylko wielokrotności 45 są... Ale to możesz sobie zmienić np. żeby sprawdzał co 15°, albo w ogóle obracał się dopóki nie zobaczy pustej przestrzeni przed sobą... Zresztą pomysł już znasz, teraz sam sobie to dopasuj
  • #27 5318502
    tomekw19_1985
    Poziom 18  
    Ok czujniki mogą być a teraz o układzie napędowym .Myślałem o zastosowaniu http://www.mobot.pl/index.php?site=products&type=3&details=27 i jako enkoderów te z myszki komputerowej. Mam teraz pytanie czy da się podpiąć pod uK. Z tego co wiem to będzie ciąg 0 1 i po prostu trzeba je zliczać w jednostce czasu tak ?
  • #28 5346832
    bugger
    Poziom 20  
    no jak takich mamy inzynierow to ja dziekuje, stary co ty studiowales? czy przespales caly ten czas...
  • #29 5346962
    tomekw19_1985
    Poziom 18  
    Lepiej powiedz jakie mamy szkoły. Pchają w nas tyle teorii i pierdół a niektórzy nie wiedzą po automatyce jak rezystor wygląda. Gadają profesory o regulatorach pid i różnych sterownikach a czy ktokolwiek u nas widział to to na oczy. Jak sobie zapłacisz 500 to przejdziesz kurs programowania pid śmiech. Jak nie masz praktyki to ta teoria na nic sie zdaje.
  • #30 5356725
    tomekw19_1985
    Poziom 18  
    Witam ponownie Pomoże mi ktoś w dobraniu µC do tego robota? Nie wiem jakie zastosować w miarę tanie ogniwa bo w sumie są baterie od kamer 7,2V w miarę tanie i w miarę pojemne tylko nie wiem czy sie nadawają do robota. Chciałbym do tego dołączyć wyświetlacz lcd oraz jakiś wskaźnik naładowania baterii i nie wiem jak to wszytsko zebrać do kupy. Bez elektroniki nie mogę robić reszty bo nie wiem ile miejsca może zająć cała elektronika. Prosiłbym o jakąś mała pomoc. Szukałem w wielu miejscach. Przeczytałem wszystkie artykuły konar-a trochę mi to rozjaśniło wiele rzeczy ale nie wiem jak z tym µC zasilaniem i wyświetlaczem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy analogowego robota Unigug 3.0 z czujnikami IR i UV, zdolnego do omijania przeszkód w labiryncie. Poruszono kwestie doboru mikrokontrolera (np. ATmega128, ATTINY2313), czujników odległości (ultradźwiękowe, IR, Sharp GP2D12, czujniki odbiciowe, pojemnościowe), enkoderów (np. z myszki komputerowej, TCRT1000, ELPT5529), oraz napędu (silniki Copal, serwa Hitec HS 225 BB, silniki PM-33126000-10K i inne). Omówiono algorytmy poruszania się w labiryncie, m.in. zasadę lewej ręki, oraz problemy z wykrywaniem kątów ścian i ślepych zaułków. Poruszono zagadnienia dotyczące zasilania (akumulatory Li-ion, Ni-Cd, baterie od kamer i laptopów), pomiaru napięcia baterii z wykorzystaniem ADC i komparatorów, a także zabezpieczeń prądowych (bezpieczniki PTC, regulacja prądu na mikrokontrolerze). W zakresie konstrukcji mechanicznej dyskutowano o doborze kół (średnica 30-35 mm, materiały gumopodobne, uszczelki okienne, podkładki od myszy), montażu enkoderów i czujników, a także o projektowaniu płytki PCB w Eagle (ścieżki, biblioteki, złącza ISP). Porady obejmowały także kwestie sterowania serwami i silnikami, wykorzystania PWM, oraz programowania w Bascomie. Wskazano na konieczność praktycznego podejścia do projektu, uwzględniając ograniczenia czasowe i mechaniczne robota.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA