logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bad Sectory? Damaged Blocks - co to dokładnie znaczy?

Dragon_MK 29 Lut 2008 18:25 12061 11
REKLAMA
  • #1 4859367
    Dragon_MK
    Uczeń
    Ocena: 49
    Witam.
    Posiadam 2 dyski:
    Seagate ST340015 i Samsung SP1654N 160Gb.
    Sumienie mi podpowiadało żeby sprawdzic je w programie HD tune, Zroiłem skan Seagate i wszystko ok, puzniej właczyłem skan tego Samsunga i program wykazał 3,6% Damaged Blocks, co to dokładniej znaczy? Czy on ma Bad Sectory?

• REKLAMA
  • #2 4859527
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Dokładnie tak.
    Użyj jeszcze MHDD - być może część z nich da się naprawić.
  • REKLAMA
  • #3 4859543
    burylo
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Z tego co widzę to jest niedobrze ten dysk jest niebezpieczny do przechowywania danych. Jak wystąpi błąd w sektorze 0 to stracisz wszystko a uszkodzony masz początek dysku a z doświadczenia wiem że liczba bad sektorów rośnie szybko. Jeśli dysk jest na gwarancji to wymień go jak najszybciej bo to jest podstawa do reklamacji.
  • #4 4859647
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Błędnych sektorów się nie naprawia, bo może się w tym smym miejscu wysypać ponownie. Sprawdź na stronie Samsunga czy dysk nie jest jeszcze na gwarancji. Dyski najczęściej mają dłuższą gwarancję niż dają ją sklepy. Jeśli jest na gwarancji to oddawaj go do producenta i masz sprawę załatwioną. Jeśli dysk jest po gwarancji to lepiej go nie używaj, bo on się już do niczego nie będzie się nadawał.
  • #5 4860420
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Możesz podać coś więcej niż scan ? najlepiej ściągnij victoria 4,3 http://translate.google.com/translate?hl=en&s...m%2522%26hl%3Den%26rlz%3D1B3GGGL_enAU176AU215

freeware sczytaj SMART i wpisz potem daj test i podaj wynik .

Wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.

Jeśli masz gwarancję to faktycznie lepiej wymienić niż się bawić na dysku z gwarancją
  • #6 4861097
    Dragon_MK
    Uczeń
    Nie wiem czy o to chodzi ale daje screena.

• REKLAMA
  • #7 4861151
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4861171
    Dragon_MK
    Uczeń
    Niestety nie mam na niego gwarancji, kupiłem go dośc dawno od kumpla.
  • #9 4861235
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 4862765
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Jak dla mnie dysk jest już raczej na śmieci teraz istotne pytanie czy ważne są dla ciebie dane jeśli tak to zrób kopie ich na inny dysk a jak coś ci się nie skopiuje to wtedy możemy się zacząć martwić jak to odzyskać. (O ile dysk normalnie działa pod windowsem bo tego nie wiem) Jesli sa problemy to zostaje copyr i kopia danych na inny dysk klon oraz odczytywanie i walka z ich odzyskiem na tym drugim dysku.

Copyr FAQ -Kopia posektorowa dysku.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html
  • #12 4863229
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    to pytanie raczej nie ma związku z tematem dlatego odpowiedzieć ic wprost nie mogę , mogę jedynie powiedzieć ,że to zależy od wielu elementów i pojemnościowo możesz kupić dysk w zakresie 300 320 GB

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa dyski twarde: Seagate ST340015 oraz Samsung SP1654N 160GB. Po skanowaniu programem HD Tune dysk Samsunga wykazał 3,6% uszkodzonych bloków (Damaged Blocks), co wskazuje na obecność bad sektorów. Dysk ten wyczerpał już obszar rezerwowy (spare area), a liczba uszkodzonych sektorów może szybko rosnąć, co czyni go niebezpiecznym do przechowywania danych. Zaleca się sprawdzenie gwarancji i ewentualną wymianę dysku, gdyż błędnych sektorów się nie naprawia – mogą pojawić się ponownie. W przypadku braku gwarancji lepiej nie używać takiego dysku. Do dalszej diagnostyki polecono narzędzia MHDD oraz Victoria 4.3 do odczytu SMART i testów powierzchni. Jeśli dane są ważne, należy wykonać ich kopię na inny nośnik, a w razie problemów z odczytem rozważyć odzyskiwanie danych za pomocą narzędzi takich jak Copyr. Dysk z uszkodzonymi sektorami i wyczerpanym obszarem rezerwowym nadaje się do wymiany lub utylizacji. W dyskusji pojawiła się także prośba o rekomendację dysku do 200 zł, jednak odpowiedź wskazała, że wybór zależy od wielu czynników i pojemności, sugerując rozważenie modeli o pojemności 300-320 GB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA