Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Odkurzyłem kompa i sie z*****.

Majster_P. 04 Sty 2004 14:14 3593 42
  • #1 04 Sty 2004 14:14
    Majster_P.
    Poziom 10  

    Problem jest taki odkurzyłem kompa i zdjołem radiator z procka i <zero uszkodzen widocznych na rdzeniu> od tamtego mometnu nie może sie uruchomić wogule jak go włoncze do pradu to działa znaczy sie diody sie swiecą i jest napiecie na płycie i nie wiem już prubowałem rózne rzeczy reset biosu, wyjołem ram i nic nie pika mi głosniczek ani nic. jedyne jak go włoncze przyciskiem to startuje ale nie załancza diudki dyski startuja i na tym sie konczy. Czy to moze byc najgorsze ze padł procek. pomozcie prosze :(. Taka prosba nie mam kompa przez to takze jakbyście pisali mi na komórke co sądzicie. 600730029

    :sm31:

  • #2 04 Sty 2004 17:49
    cortez_
    Poziom 26  

    obejrzyj kondensatory na plycie czy nie sa wybrzuszone.

  • #3 04 Sty 2004 17:55
    DAREK4444
    Poziom 19  

    Miałem coś podobnego. Być może obluzował się jakiś styk w procku. Załóż radiator, przyciśnij( nie na chama ale żeby było czuć opór i sprawdź. Odpisz czy pomogło.

  • #4 04 Sty 2004 18:06
    mmm777
    Poziom 29  

    A w jaki sposób go odkurzałeś - ustnie czy odkurzaczem? Bo jak odkurzaczem to mógł ci wyssać jakieś wtyczki! Sprawdź, czy nic nie dynda, profilaktycznie dopchnij wszystkie złącza!
    Komputer w zasadzie powinno się tylko przedmuchiwać - drugi koniec odkurzacza - bo dysza nie powinna się z niczym stykać, elektrostatyka i połaczenia.

  • #5 04 Sty 2004 18:33
    Hrabol
    Poziom 25  

    moze pogubilej jakies zworki alebo nie docisnoles czegos albo wpadla CI srobka pod plyte jeszcze kiedys tak mialem ze jak dmuchnolem to kurz usiadl na pamieci i cos pozwieral niby dziwne ale jak ja przeczyscielem to zaczelo cykac

  • #6 04 Sty 2004 19:02
    Danieloos
    Poziom 25  

    Jezeli go odkurzałeś i do tego uzyłeś pedzla to naj czesciej padają dzwiękówki moze i w twoim przypadku coś poszło na Pci ja bym wszystko wyciągnoł tylko zostawił grafe i pamięć Powodzenia
    albo brac p przekładac po kolei do innego kompa to dojdziesz co go trzyma ...l.

  • #7 04 Sty 2004 19:20
    Majster_P.
    Poziom 10  

    Czynnośc odkurzania wyglądała takze odkurzyłem go jak było wszystko w srodku tylko odłonczony prad od płyty i z kontaktu. Pużniej zdjołem radiotor bo wiatrak chodził jak bombowiec. po zdjęciu wyczysciłem go z kurzu i załozyłem wiatraki posmarowałem pastą i założyłem. I to wszystko. NIe słyszałem zeby coś wciagneło pozatym sprawdziałem zadenj zwory nie brakuje. wszystko dociśniete jest nie na chama, i nawet jaka zostawie tylko grafike i ram i nic zero działania. Nie wiem jutro zaniose go do serwisu i powiem zeby srpawdzali bo ja nie mam jak.Dzieki za pomoc.

  • #8 05 Sty 2004 08:47
    alek25
    Poziom 23  

    A czy ktoś z was słyszał o ładunkach elektrostatycznych :?:

  • #9 05 Sty 2004 13:46
    wowka
    Poziom 28  

    czasem sie tak dzieje po zdjeciu radiatora albo wyjeciu procka ze nie dziala. Wyjmij procka i go pare razy powkladaj z powrotem i powyciagaj, poruszaj ta wajcha przy gniezdzie procka - u mnie czesto pomagalo jak wlozylem procka i nie chcial komp sie wlaczyc z tym ze ja mam niezly syf (kurz) w komputerze i moga nogi procka nie stykac z podstawka

  • #10 05 Sty 2004 14:36
    zyraf
    Poziom 26  

    ja mialem taki problem na k7s5a i athlonie... nie chcialo wogole dzialac
    okazalo sie ze niewiedziec czemu uszkodzony (mechanicznie) byl jeden z transytorkow przy procku. noto go zamienilem na podobny (pod wzgledem elektrycznym bo zadnych katalogow ani sklepu nie mialem) i smiga do dzis. mysle ze BC107 tez by podzialal (jak mi Ptolek radzil :D )
    obejzyj pod lupa czy wszystko wyglada jak powinno.

  • #11 05 Sty 2004 19:56
    ghost.alpha
    Poziom 10  

    Witam!!!
    Po pierwsze sprawdz jeszcze raz wszystkie zworki, najlepiej jak przeanalizujesz razem z instrukcja do płyty gdzie powinny one sie znajdowac. Jeśli to niepomoze, to bardzo mozliwe ze ładunki elektrostatyczne srobiły swoje.

  • #12 06 Sty 2004 18:55
    Andrew^
    Poziom 15  

    Ten pomysl ze zdjeciam proca i zalozeniem pare razy jest dobry
    Mialem kiedys tak, nawet pare razy tylko z innymi czesciami
    wydaje mi sie ze podczas czyszczenia do podstawki albo slotu nalecci kurzu to potem nie laczy procek czy karta.
    A tak wogole nikt nie spytal :? czy jak wlaczysz kompa to plyta piszczy tzn. czy speaker daje jakies dzwieki ??

  • #13 06 Sty 2004 19:02
    zyraf
    Poziom 26  

    Majster_P. napisał:
    ...wyjołem ram i nic nie pika mi głosniczek ani nic...

    wiec na to pytanie byla juz odpowiedz w pierwszym poscie
    ja tak mialem jak mialem uszkodzonego tranzystorka, w 486 polaczenie od procka (sciezka od ktorejs nogi)
    obejzyj bardzo dokladnie pod lupa

  • #14 06 Sty 2004 20:10
    domel.an

    Poziom 16  

    alek25 napisał:
    A czy ktoś z was słyszał o ładunkach elektrostatycznych :?:

    dobre pytanie :wink:
    sądząc po opisie kolega nie jest zbyt zaawansowany , więc najlepiej niech zaniesie do serwisu zanim nie będzie co zanosić
    a porady typu dociskanie na chama to bym dawał gdybym prowadził sklep komputerowy w jego okolicy :twisted:

  • #15 06 Sty 2004 20:19
    zyraf
    Poziom 26  

    no nikt nie mowi o dociskaniu na hama, a ty chyba nie wiesz jak traktowany jest sprzet w serwisie...
    warto docisnac lub wyjac i wsadzic,
    ladunki elektrostatyczne mogly uszkodzic cos, jesli uzywales koncowki do odkuzacza z plastikowa szczotka to dosyc prawdopodobne. posprawdzaj wszystko w innym podobnym kompie (np u kolegi) pozdrawiam

  • #16 06 Sty 2004 21:32
    powerm
    Poziom 23  

    Hej mozliwe jest odpalenie plyty bez procka ale nie bez ramu bo CPU to nie jedyny procesor na plycie glownej. Dodatkowo jak nawet nie pika to jest to zwykle klopot z ramem (znaczy jest nieobslugiwany)
    Ja bym wydrarl wszystko z plyty (grafika) ram, sound, dyski i wlaczal po kolei. Przedmuchal zlacza i je wyczyscil i dobrze zalozyl.
    Zlacza krawedziowe z dobrym skutkiem mozna czyscic zwyklym papierem tak jak nieprzymierzajac papierem sciernym. Przetestowane

  • #17 06 Sty 2004 21:39
    zyraf
    Poziom 26  

    procek jest jeden, zwykle nawet bez ramu pipa, ale uszkodzenie procka lub jakis polaczen przy nim powoduje ze nie chodzi nic.

  • #18 06 Sty 2004 22:35
    piicia
    Poziom 17  

    mogłeś zerwać zworki z pinów na płycie powinieneś zdobyć gdzieś albo z instrukcji ustawienia zworek

  • #19 06 Sty 2004 23:03
    cymbi
    Poziom 27  

    On powiedział, że smarował go na nowo pastą termoprzewodzącą !!!. Czy posmarowałeś tylko jądro? Sprawć czy na brzegach ani gdzieś indziej nie ma tej pasty.

  • #20 06 Sty 2004 23:04
    karbon
    Poziom 21  

    ja mam trochę bezpieczniejszą metodę czyszczenia kompa:
    wykręcam wszystko z obudowy (naszczęscie mam obudowę, w której można zdjąć panel przedni :D )
    wyciągam wszystko z płyty głównej - ram, procek, tasiemki ide...
    wykręcam płytę główną z obódowy
    odkurzam obudowę odkurzaczem, wycieram mokrą, a potem suchą chustką (najczęściej papier toaletowy)
    czyszczę ram, wiatraki (...) lekko wilgotnym papierem toaletowym :twisted:
    panel przedni obudowy i 3 ścianki (góra, lewa, prawa) wkładam do wanny i szoruję :lol:
    później szuszę i zkręcam

    a czyszczenie monitora u mnie polega na całkowitym jego rozkręceniu, wrzuceniu obudowy do wanny i szorowaniu...

    jeszcze nigdy nie miałem problemu,że coś po odkurzaniu nie działało :twisted:

  • #22 06 Sty 2004 23:49
    CKsrv
    Poziom 32  

    Zapewniam was ze utrzymywanie czystosci sie oplaca - nawet bardzo i nie tylko w sprzecie PC.
    Mam sprzet (zmagazynowany juz) dochodzocy juz prawie 10 lat i jest sprawny byc moze zasluga jest jakosc ale "konserwacja" jest tez nie bez znaczenia.
    Jak widac trzeba to robic z glowa - nieumiejetne pedzlowanie - syntetycznym wlosiem na przykl. - moze skonczyc sie zle. Jesli pedzel to z wlosiem naturalnym! Plastiki naprawde rewelacyjnie sie domywaja w wodzie potraktowane np. mydlem, do tego szczota, pedzel.

    --> Cymbi - czym czesciej tym nmiej roboty.

  • #23 07 Sty 2004 06:34
    domel.an

    Poziom 16  

    masz rację zyraf źle się doczytałem była mowa o dociskaniu ale nie na siłę ,a co do traktowaniwania sprzętu w serwisie to może masz i dużo racji
    reasumując: gdyby padł tylko ram to komp by popiskiwał natomiast jak jest cisza to na 99% albo płyta ,albo proc (no chyba że urwał kabelek od głośniczka )
    co do czyszczenia złącz papierem ściernym ... można i boschem :D, a o izopropanolu ktoś słyszał :?:
    co do pasty to jeśli nie jest biała tylko popielata (przewodzi nie tylko ciepło :roll: ) i wyszła sobie poza rdzeń, no to zrobiła jakiś dodatkowy mostek i jak bozia pozwoli to po dokładnym wyczyszczeniu może wstanie
    pomysł z testowaniem na podmiankę u kolegi może nie jest taki zły, ale żeby się nie okazało że będą dwa kompy do naprawy
    jednak upierał bym się żeby dał kompa do przyzwoitego serwisu gdzie założą kartę testową i wszystko jasne.
    ewentualnie w gronie jego znajomych może znajdzie się ktoś kto będzie wiedział co robi... bo sam sądząc po wypowiedziach nie jest zbyt zaawansowany (bez urazy) i może narobić większych spustoszeń
    a tak na marginesie :jaki to procek i płyta?

  • #24 07 Sty 2004 08:25
    slawek123
    Poziom 11  

    a czy sprawdziłeś wszystkie napięcia dochodzące na płytę główną. Czasami (często) przyczyną nie działania kompów jets to iż zasilacz jest dość stary i kondensatory elektrolityczne straciły pojemność. Wystarczy, że nie ma któregokolwiek z napięć na płycie i nic nie działa. Najlepiej spróbuj z innym zasilaczem.
    Jeśli nie pomoże to zrób "ogrzeb"

  • #25 07 Sty 2004 08:51
    domel.an

    Poziom 16  

    8O ludzie :!: czy elki wysychają w ciągu minuty :?: :?: :?:
    przecież nie wyssał odkurzaczem elektrolitu :lol:
    gdyby komp mu wcześniej fixował można by podejrzewać elki ,no chyba że którąś wyrwał , ale chyba nie był takim brutalem :wink:
    (a jeśli nawet to napewno nie w zasilaczu,bo go nie rozbierał )

    ps.jak go włączasz to nie świeci dioda zasilania czy dysku ??? a wyjmowałeś z płyty wtyki z kabelkami idącymi do obudowy bo jeśli tak to mogłę wpiąć odwrotnie
    napisz czy masz przynajmniej miernik i jakieś doświadczenie w elektronice?

  • #26 07 Sty 2004 09:40
    karbon
    Poziom 21  

    czyszcze go raz na 3-4 miesięcy - dzieki temu po 4 latach mam nadal biały monitor i obudowę od kompa !!!

  • #27 07 Sty 2004 09:46
    domel.an

    Poziom 16  

    karbon napisał:
    czyszcze go raz na 3-4 miesięcy - dzieki temu po 4 latach mam nadal biały monitor i obudowę od kompa !!!


    no to masz zacięcie :lol:
    ja też czasem myję coś w wannie ale tylko jak chcę odmłodzić przed sprzedaniem, ale mydłem...??? ...najtańszy proszek do prania jest lepszy 8)

  • #28 07 Sty 2004 10:04
    marcus6
    Poziom 16  

    Witam

    Możliwe że się mylę ale coś przychodzi mi do głowy. sam się z tym nie spotkałem ale kumpel zawsze czyścił pędzlem bardzo miękkim ale pędzlem, po którymś razie komp wysiadł ( nie odpalił ) co się okazało, miał nową "szczotkę" z jakiegoś sztucznego włosia które się elektryzowało i diabli płytkę wzieli. Nie wiem jak rozwiązał ten problem ale jakoś tak to wyglądało.

  • #29 07 Sty 2004 15:10
    karbon
    Poziom 21  

    według mnie, mój sposób jest najbezpieczniejszy i najmniej inwazyjny dla komputera i monitora :-)

  • #30 07 Sty 2004 16:22
    cymbi
    Poziom 27  

    No w sprawie zasilacza. Jeżeli komputer był stale podłączony do sieci, to elki były cały czas naładowane, kolega odłączył komputer z sieci i eli już się rozłożyły, po ponownym podłączeniu zasilacz padł.

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson