logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Officejet D135 - błąd Scanner Failure po włączeniu drukarki

Arti_25 01 Mar 2008 16:59 1902 6
REKLAMA
  • #1 4862503
    Arti_25
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Witam, posiadam w/w drukarkę z odzysku i po podłączeniu jej do komputera na wyświetlaczu ukazał się owy błąd " Scanner failure. Turn power off then on again. " Nie bardzo znam angielski lecz z tego co wywnioskowałem to skaner jest do "d" i każe włączyć ponowni power. Po załączeniu ponownym drukarki ten sam komunikat się ukazuje co może być tego przyczyną . Nawiasem mówiąc ten skaner nie tak bardzo mi jest potrzebny byle by drukarka drukowała pozdrawiam i dziękuje z góry za zainteresowanie tematem .
  • REKLAMA
  • #2 4865012
    romky
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam
    Często pomaga przeczyszczenie optyki oraz paska kalibracji.
  • REKLAMA
  • #3 4865889
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Wykonaj pełen przegląd urządzenia. Wyczyść optykę skanera wraz z wnętrzem drukarki nie zapominając o enkoderze. Powinno być dobrze.
    Jest to standardowa usterka tych urządzeń, które nie są regularnie serwisowane.
    Jeśli to nie pomoże pozostaje wymiana świetlówki - wówczas na 100% będzie urządzenie działało :D
  • REKLAMA
  • #4 4885286
    Arti_25
    Poziom 16  
    Witam ponownie, rozebrałem dzisiaj ten skaner i co zobaczyłem: pod rdzewiały silniczek od spodu , brudną tarczkę taką przeźroczystą blisko tego silniczka.
    Mam pytanie jeszcze co to jest ten enkoder?
    i czym mogę wyczyścić to przeźroczyste kółeczko żeby nie zniszczyć go.
    nr.silniczka C6680-60025 RN961511
    Pozdrawiam
  • #5 4887899
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    dobrze myślisz to jest enkoder od skanera możesz go wyczyścić patyczkami do czyszczenia uszu z odrobiną nasonczonego w izopropanolu lub namcz patyczek w wodzie i delikatnie oczyśc tarcze enkodera tylko patrz czy kreseczki się nie zetrą mimo tego czyszczenie optyki skanera i szyby od spodu tak jak pisali wyżej pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 4918910
    Arti_25
    Poziom 16  
    Po próbie wyczyszczenia suchym patyczkiem do uszu encoder nadaje sie do wymiany bo wraz z substancją która była na nim odpadło część tego paska magnetycznego. Czy któryś z kolegów nie ma takiego silniczka z tym kółeczkiem do odsprzedania lub proszę o wskazówkę gdzie można takowy silniczek nabyć. pozdrawiam
  • #7 5171189
    Arti_25
    Poziom 16  
    Dałem sobie spokój z drukarką. Temat uważam za zakończony.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP Officejet D135 wyświetla błąd "Scanner failure. Turn power off then on again." po włączeniu, co wskazuje na problem ze skanerem. Zalecane jest dokładne wyczyszczenie optyki skanera, paska kalibracji oraz wnętrza urządzenia, w tym enkodera, który jest elementem odpowiedzialnym za pozycjonowanie skanera. W przypadku braku efektów konieczna może być wymiana świetlówki skanera. Po rozebraniu urządzenia stwierdzono rdzewiejący silniczek i zabrudzoną przezroczystą tarczę enkodera. Czyszczenie enkodera należy przeprowadzać delikatnie, najlepiej patyczkami nasączonymi izopropanolem lub wodą, aby nie uszkodzić paska magnetycznego. Uszkodzenie paska magnetycznego na enkoderze może wymagać wymiany silniczka z enkoderem (nr silniczka C6680-60025 RN961511). Brak dostępności części i trudności z naprawą spowodowały rezygnację z dalszych prób naprawy urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA