Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
LegrandLegrand
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp VC-A30BP - "martwy"

01 Mar 2008 18:34 1425 11
  • Level 11  
    Witam.
    Świeci tylko zegar. Wszystkie napięcia na przetwornicy są zgodne ze schematem. Stwierdziłem że na nóżce 33 procesora cały czas jest napięcie ok. 7V co powoduje brak napięć PC 5V i PC 9V które zasilają wszystkie układy scalone.
    Mam pytanie - czy padł procesor (kwarc podmieniłem), czy muszą być spełnione jeszcze jakieś warunki aby magnetowid dał się załączyć.
    Proszę o pomoc.
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.00] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • LegrandLegrand
  • R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Świecący zegar sygnalizuje, że VCR jest w trybie TIMER STANDBY i przycisk POWER jest nieaktywny. Aby odblokować funkcje magnetowidu trzeba wyłączyć TIMER przyciskiem na pilocie.
  • LegrandLegrand
  • Level 11  
    Po naciśnięciu TIMER NO/OFF przez kilka sekund miga na wyświetlaczu napis TIMER, następnie gaśnie i nadal nic nie działa. Dodam jeszcze że dioda przy przycisku OPERATE nie świeci, chociaż powinna 'mrygnąć' w momencie włączania do gniazdka. Ja stawiam na procesor, ale chcę się upewnić czy jakieś sygnały zewnętrzne nie blokują w/w napięć. Sprzęt jest jak na swoje lata w idealnym stanie, szkoda go złomować.
  • Level 12  
    elektrolity w zasilaczu na poczatek.
  • Level 11  
    Zasilacz sprawdziłem jako pierwszy. Napięcia wychodzące są prawidłowe i oznaczone AT, zasilany jest z nich bezpośrednio procesor. Natomiast te których mi brakuje a zasilają inne scalaki, głowicę i konwerter mają oznaczenie PC. Napięcie (dla przykładu) AT 5V dochodzi do włącznika na tranzystorach Q953, Q954 i wychodzi jako PC 5V. Aby te napięcie się pojawiło, to na bazie Q954 powinno być 0V (a jest ok.7V). Baza Q954 jest sterowana z nóżki 33 procesora IX0802GE.
    Chcę mieć pewność czy to siedzi procesor, czy coś go z zewnątrz blokuje, i dlatego liczę na fachową poradę. Nadmienię że VCR wieczorem był sprawny, a rano już nie. Sam padł :D
  • R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Moze nie być komunikacji pomiędzy procesorem SYSCON/SERVO (IC801) a procesorem TIMER (IC501). Trzeba sprawdzić czy jest aktywna szyna sterująca (p.11,12,13), jak również kwarce TIMER-a, zwłaszcza zegarowy 32,768 kHz.
  • Level 11  
    Dzięki. Sprawdzę jak załatwię oscyloskop.
  • Level 11  
    Oldboy, bingo. Brak komunikacji między IC801 a IC501. Nie pracuje generator 4MHz, chociaż podczas włączania wtyczki do gniazdka i w momencie wyłączania na Kwarcu FL5001 pojawia się przebieg na ok 1s i zanika. Podmieniłem go ale b/z. Chyba po scalaku.
    A może masz jeszcze jakieś sugestie?
  • R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Można jeszcze sprawdzić czy nie zwiera któryś z przycisków klawiatury lokalnej lub czy nie jest blokowany p.39 (RESET).
  • Level 11  
    Reset działa normalnie, a pozostałe są sprawne. Włożyłem ten stary kwarc i generator zaskoczył (ciekawe) ale nie ma sygnałów na p.6 i 7 IC5001.
  • Helpful post
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Te przebiegi będą widoczne tylko w momencie wysyłania polecenia, czyli naciśnięcia jednego z przycisków i na podstawie czasu rzędu ms, przy amplitudzie ok.5V
  • Level 11  
    Zgadza się, ale na p.6 (T.S. CLK) IC5001 powinno coś być, a p.7 i 8 są do wymiany danych i tam powinno coś się pokazywać w momencie naciśnięcia jakiegoś przycisku. Mam trochę nieczytelny schemat, ale chyba tak to wygląda. Po dwóch dniach sprawdziłem generator i wzbudza się za każdym razem. Może wcześniej był "zimny lut"? Zostało mi tylko wymienić procesor.
    Dzięki Oldboy za pomoc i cenne rady:D