Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grupa robocza-brak dostępu do drugiego komputera

Dawid90u 01 Mar 2008 20:47 23197 18
    Dawid90u
    Level 23  
    Witam
    Na początek chciałem napisać że jeżeli był już taki temat to przepraszam ale nie wiedziałem pod jakim hasłem go wyszukać. A oto mój problem
    Mam 2 komputery które są podłączone do routera D-link Di-524. Komputer stacjonarny łączy się kablowo i Laptop poprzez Wifi. Na stacjonarnym jest system XP a na laptopie Vista Basic. Router jest podłączony do osiedlowej sieci. Internet na obu komputerach jest. I teraz chciałbym skonfigurować grupę roboczą by można było przesyłać pomiędzy komputerami pliki. Utworzyłem taką samą grupę na obu komputerach. Komputery się widzą (czasami nie, nie wiem czym to jest spowodowane). No i jak na jednym jak i na drugim próbuje wejść do drugiego komputera to mi wyskakuje błąd że nie może znaleść ścieżki lub nie mam jakiś tam uprawnień. No i nie wiem co już zrobić, bo włączyłem na obu kompach udostępnianie plików, zapory są powyłączane, uaktywniłem Netbios, mapowałem dysk, a efekt ten sam. Próbowałem ustawić by adresy IP były koło siebie tzn końcówka ip jednego komputera 100 a drugiego 101 ale nie pomaga. Jest zainstalowany składnik udostępniania plików. Przejrzałem manual do routera ale nic w nim ciekawego nie znalazłem. Słyszałem że router może blokować porty 137,138 i 139 przez które odbywa się właśnie ta komunikacja grupy roboczej, no ale nie wiem gdzie wpisać te wyjątki by ich nie blokował. Może miał ktoś podobny problem? Bo już nie mam pomysłów jak to zrobić by działało :( Pozdrawiam
    mała1
    Level 11  
    Mam dokładnie taki sam problem jak twój (kilka wątków niżej opisałam), jednakże nikt nie udzielił mi żadnej odpowiedzi, więc nie wiem co dalej mogę zrobić. Mogę ci pomóc jedynie w tej kwestii, że to nie wina routera, to prawie pewne, ponieważ moje kompy podłączone są bezprzewodowo bez routera i jest dokładnie tak samo.
    Jeśli uda się tobie rozwiązać ten problem, proszę daj mi znać, bo wygląda na to, że to samo mi pomoże :)
    Mati1304
    Level 12  
    Witam ja mam ten sam router co ty D-Link Di-524 i tez jeden komp przez wi-fi(laptop)i drugi przez kabelek.Na sam poczatek wylacz net-bios bo to jest potrzebne tylko do polaczen bezposrednich.wejdz na jednym kompie(wlacz drugi) w uruchom i wpisz cmd lub w wiersz polecen i wpisz ping i adres ip drugiego kompa i podaj co ci sie wyswietlilo.I jeszcze jedno ktos ci ustawial ustawienia na routerze czy sam ustawiales?

P.S Do Mala1:A jakie masz systemy na obu kompach/lapkach?Napisz na gg:5935394
    mała1
    Level 11  
    Ja mam wszystko to samo, co szczurek, mimo że połączenie jest bezprzewodowe. Na PC jest XP, na laptopie Vista. Ping z IP PC-ta działa, a z IP laptopa nie. Tak samo na obu kompach. Adresy są takie jak ipconfig wyświetla. :cry:
    User removed account
    User removed account  
    mała1
    Level 11  
    Szczurek, ja mam program Windows Worm Doors Cleaner, w którym można bardzo łatwo sprawdzić czy porty 137-139 są otwarte. U mnie akurat były i to nie była przyczyna braku wymiany plików.
    Dawid90u
    Level 23  
    Jak doczłapie się do laptopa to posprawdzam te wszystkie wskazówki, może coś zadziała, a tobie mała1 udało się coś zrobić?
    mała1
    Level 11  
    Do Szczurka:
    U mnie wszystko już działa jak należy :D
    Zupełnie przypadkowo naprawiłam swój problem, być może u Ciebie jest to samo. Okazuje się, że wszystko miałam dobrze poustawiane, a jedynym problemem okazało się (najprawdopodobniej) brak haseł użytkowników. Właśnie przedwczoraj ustawiłam hasła w innym celu i od tamtej pory wszystko działa :) A wczoraj trafiłam na artykuł w PC WORLD, który mi wszystko wyjaśnił:
    "W komputerze, do którego chcesz uzyskać dostęp (jest to tzw. host), musi być utworzone konto użytkownika o tej samej nazwie, pod którą loguje się w pececie i z którego odwołuje się do udostępnianych zasobów (tzw. klient). Ponadto konto użytkownika w hoście musi być koniecznie opatrzone hasłem. W przeciwnym razie Windows XP odmówi dostępu. Hasła tego musisz użyć, chcąc skorzystać z udostępnienia."
    Ot, to wszystko.... Mam nadzieję, że u Ciebie jest ta sama przyczyna i wraz z ustawieniem hasła skończy się problem z dostępem do plików.
    Powodzenia.
    Dawid90u
    Level 23  
    Aha to z tego co rozumiem to na obu komputerach na konto użytkownika muszę założyć hasło? I to wszystko? Z tego wycinka artykułu mam rozumieć że pełna nazwa komputera musi być taka sama jak nazwa konta użytkownika?
    mała1
    Level 11  
    szczurek_1990 wrote:
    Aha to z tego co rozumiem to na obu komputerach na konto użytkownika muszę założyć hasło? I to wszystko? Z tego wycinka artykułu mam rozumieć że pełna nazwa komputera musi być taka sama jak nazwa konta użytkownika?

Ja rozumiem to nieco inaczej. W obydwu komputerach musi istnieć użytkownik o takiej samej nazwie (u mnie tak jest), poza tym użytkownik (posiadający prawa administratora) w kompie udostępniającym połączenie internetowe musi mieć ustawione hasło. U mnie w obydwu kompach mam już hasła, nie zmieniałam aby sprawdzić czy wystarczy jedno. Nazwa czy opis komputerów nie ma znaczenia.
    A tu masz link do całego artykułu na temat sieci domowej, może coś jeszcze się przyda: http://www.pcworld.pl/artykuly/54797.html
    Dawid90u
    Level 23  
    Witam, nie działa mi to wszystko, hasła dałem, bez skutku, zrobiłem test z pingiem i oba komputery odbierają pakiety i ich nie gubią, komputery się widzą w grupie roboczej. Router kupiłem i nikt mi go nie konfigurował, wszedłem do opcji folderów i odznaczyłem proste udostępnianie plików, później w ustawieniach folderu udostępnionego zaznaczyłem by miał do niego uprawnienia każdy. Wyłączyłem net-bios. Restartowałem router i bez zmian. Ustawienie takich samych nazw kont na obu komputerach jest raczej moim zdaniem bezsensowne, bo np u mnie w szkole komputery mają różne nazwy i przesyłanie plików między komputerami działa Ma ktoś jakieś pomysły jeszcze?
    mała1
    Level 11  
    szczurek_1990 wrote:
    Witam, nie działa mi to wszystko, hasła dałem, bez skutku

na obu komputerach masz ten sam login (nazwę użytkownika)?? to ważne aby były jednakowe i w PC i w lapku

Quote:
    komputery się widzą w grupie roboczej

jaki masz komunikat gdy próbujesz wejść w drugi komputer?

Quote:
    Ustawienie takich samych nazw kont na obu komputerach jest raczej moim zdaniem bezsensowne, bo np u mnie w szkole komputery mają różne nazwy i przesyłanie plików między komputerami działa

nazwa użytkownika i nazwa komputera to dwie różne rzeczy, w tym przypadku mówimy o takiej samej nazwie użytkownika na obydwu kompach
    Dawid90u
    Level 23  
    Przepraszam, chodziło mi o nazwę użytkownika, w szkole są różne i wszystko chodzi cacy. To co mi wyskakuje przy próbie wejścia do drugiego komputera to: <nazwa> nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu. Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej" To tyle
    mała1
    Level 11  
    szczurek_1990 wrote:
    To co mi wyskakuje przy próbie wejścia do drugiego komputera to: <nazwa> nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu. Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej" To tyle

Miałam dokładnie taki sam komunikat, gdy w otoczeniu sieciowym pojawiły się obydwa komputery (internet działał przez cały czas). Nie znając przyczyny, ustawiłam hasła na obu kompach - na kontach ADMINISTRATORA, skonfigurowałam od początku sieć - i wszystko zaczęło działać. Nie wiem co jeszcze u Ciebie może blokować dostęp do plików.
    Jeśli masz w kompie bluetooth, to należy go wyłączyć chcąc korzystać z karty bezprzewodowej.
    Dawid90u
    Level 23  
    No nic to będę musiał się z tym jeszcze trochę pobawić. A mam jeszcze takie pytanko, czy jest jakiś program, albo gdzie to sprawdzić w opcjach routera, żeby zobaczyć np jakie komputery próbowały się zalogować do sieci, jakie są aktualnie podłączone. Bo czasami widzę że kontrolka od wifi miga, więc ktoś się próbuje podłączyć a nigdzie nie mogę sprawdzić gdzie. Bo w logu to jest tylko raport o blokowanych portach, i włamaniach na wchodzący do routera adres IP
    doman18
    Level 17  
    Ja mam taki sam problem jak mala2. Na stacjonarnym mam 2 konta Doman (bez hasła) i Normalny (z hasłem) nazwa Kompek na lapiku kwiatuszek (bez hasla) i Normalny(z hasłem) nazwa Kwiatek, oba na domenie doman. Ze stacjonarnego ładnie wyświetla mi "Kwiatka" i Kompka ale w kwiatku nie wyświetla udostępnionych folderów w Kompku oczywiście tak. Natomiast z lapika wogóle nie wyświetla kompów w grupie tylko komunikat
    Ping z lapika na kompka 100% lost
    doman18
    Level 17  
    Okazało się że to Keiro firewal blokował wszystko. Więc teraz pytanie, jak skonfigurować keiro żeby puszczał te połączenia i czy wogóle potrzebny mi firewall jeżeli mam firewall w routerze DI 524? Zaznaczam że próbowałem już dodać adres komputera do strefy zaufanej i dla tej strefy odblokować wszystkie połączenia ale nic to nie dało. Ma ktoś jakieś pomysły? Oto jak wyglądają moje zakładki keiro. Na obu ompach wygląda to tak samo. Na czerwono zaznaczyłem to co w następnej kolejności chciałbym spróbować zmienić ale przedtem wolę poznać opinie

Przepraszam że nie edytuje ale wiem że jeżeli wcześniej ktoś tu zajrzał to już tu nie wróci jeżeli coś się nie zmieni
    User removed account
    User removed account  
    doman18
    Level 17  
    No ale one bez problemu się komunikują jak wyłączam Keiro. Jak włączam spowrotem są już problemu więc nie widzę żeby to miało jakiś związek z kontem gościa