Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ładowarka aku. Pb - palą się LM350 :-(

Trabi 02 Mar 2008 01:48 12237 12
    Trabi
    Level 36  
    Cześć.

Zrobiłem układ wg. tego opisu ( http://www.elektroda.net/inne/ladowarka_olowiowych.html ), działa(ła) fajnie :( .

Abstrachując od tego, że przy podanych wartościach na wyjściu nie ma (jak wg. opisu) 13,5...14,5V, tylko 16,3...17,2V, to po dobraniu R4 udało się ten zakres uzyskać. Kłopot jest w "siadaniu" LM350 :/ . Ustawiłem nap. na 14V, podłączyłem akumulator (45Ah, sprawny), zaczął się ładować i prąd dość szybko schodził w dół jednocześnie U na klemach rosło. Gdy prąd ładowania spadł do ~1A wyąłczyłem ładowarkę (musiałem wyjść z pokoju) i po minucie wróciłem. Właczam ją a tu... .5A! Wyłączyłem, sprawdzam napięcie... 23V! Czyli tyle ile wchodzi na LM'a. Sprawdzam stabilizator - zwarcie miedzy wejściem a wyjściem :/ . Dziwne...
    Wsadziłem drugi egzemplarz LM350, włączam - działa. Po jakimś czasie znów próba: wyąłczam na minutę, właczam - zonk - padł LM - to samo, 23V na wyjściu i zwarcie we-wy na LM.

Co jest nie tak z tym schematem? Jaką mam pewność, że jak nie będe wyłączał i włączał, to akumulator nie dostanie na klemy 23V? I dlaczego LM'y padają jak muchy przy wyąłczeniu i włączeniu?
    Jerzy Węglorz
    Level 39  
    Witam!
    Akumulator 45Ah ma "nominalny" prąd ładowania 4,5A, co jest więcej, niż dopuszczalny prąd dla LM350. Sugerował bym układ z tranzystorem wykonawczym, a nawet kilkoma połączonymi równolegle.
    Następna sprawa: chłodzenie! Ten aspekt jest bardzo czesto ignorowany w konstrukcjach amatorskich, tymczasem np. taki popularny 2N3055 (katalogowo: 115W) tyle dopuszcza dopiero z intensywnym chłodzeniem wodnym, podczas gdy z radiatorem np. 100cm2 AL o grubości 2mm można w nim bezpiecznie wydzielić tylko 10 - 12W. Ta sama sprawa z LM350!
    Sugerował bym rozwiązanie w/g poniższego schematu:
    albo inny układ, z tyrystorem jako elementem wykonawczym i zarówką ze świateł głównych (z 1 włóknem spalonym) jako ogranicznikiem prądu, bezpiecznikiem i sygmalizacja ładowania, schemat też jest na Elektrodzie (chyba rok temu).
    Trabi
    Level 36  
    Dzięki za odpowiedź. Czy to znaczy, że akumulator 4,5Ah po podłączeniu "ssie" z ładowarki więcej niż ona może dostarczyć? Bo LM siada mi gdy prąd już jest w granicach 1A, a przeciez do 3A jeszcze daleko.
    Nie chciał bym budowac nowego układu; czy można 2N3055 bezpośrednio podpiąć tak jak po lewej czy prawej stronie?

ładowarka aku. Pb - palą się LM350 :-( ładowarka aku. Pb - palą się LM350 :-(
  • Helpful post
    michal.rogaczewski
    Level 28  
    tak mniej więcej to powinno wyglądać rezystor koło 15 ohmów
  • Helpful post
    Mariusz Ch.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.

Trabi wrote:
    Co jest nie tak z tym schematem? Jaką mam pewność, że jak nie będe wyłączał i włączał, to akumulator nie dostanie na klemy 23V? I dlaczego LM'y padają jak muchy przy wyąłczeniu i włączeniu?

Powodem uszkodzenia jest wsteczna polaryzacja stabilizatora. Przed wyłączeniem zasilania należy odłączyć akumulator.

Pzdr.
  • Helpful post
    Jerzy Węglorz
    Level 39  
    Trabi !
    Dla układu LM350 tranzystor wykonawczy MUSI być PNP. Ponieważ LM337 to wydatek groszowy (no, może 1,50) więc nie ma co forsować pomysłu z wtórnikiem na tranzystorach NPN, bo to działa gorzej i są większe spadki napięcia..
    Sprawa wstecznej polaryzacji: w układzie, który Ci proponowałem jest taka diodka, 1N4002, właśnie po to, żeby układ LM nie uległ uszkodzeniu przy polaryzacji "od wyjścia".
    Trabi
    Level 36  
    Piękne dzięki; spróbuję coś z tyym zrobić.
    OldSkull
    Level 28  
    @Trabi: połącz to co podał michal.rogaczewski z ograniczeniem prądowym z ładowarki lionchg: shdesigns.org/lionchg.html
    tylko wyreguluj na interesujące Ciebie napięcie i prąd. Ja zrobiłem w ten sposób ładowarkę na 4.5A do akumulatora litowo jonowego i działa cudownie.
    Nie zapomnij o chłodzeniu tranzystora wykonawczego! Ja u siebie zamontowałem go na radiatorze komputerowym z wiatrakiem (kupionym za 9zł :) ). Tych ponad 20W strat prawie nie odczuwam (znaczy się: gorący, ale da się dotknąć i nie zdobyć pęcherzy).
    Trabi
    Level 36  
    Założyłem MJ2955 z diodką do tego LM350 i śmiga na cacy :) . trochę sie grzeje, ale nie parzy, więc wentylatorek też nie będzie potrzebny. Ciągnie akumulator 45Ah że aż miło patrzeć.

pier
    Level 24  
    Trabi daj schemat ładowarki po zmianach.
    Trabi
    Level 36  
    MJ2955 i LM350 siedzą na wspólnym radiatorze, ale nie muszą być odizolowane elektrycznie od siebie na nim, bo 'C' tranzystora i 'Wyj' stabilizatora to obudowy, więc i tak są ze soba połączone. Ale trzeba pamiętać, że wówczas cały radiator jest pod "plusem" wyjścia (!). Na wyjściu jest amperomierz (był już w tej ładowarce, ja tylko zmieniłem elektronikę, bo poprzedni właściciel zrobił tam takie ustrojstwo, że za ChRL nie chciało działać :) ).

--- EDIT ---

Acha pier, przy podanuch wartościach R3-R4-P1 na wyjściu wyłazi 16,3...17,2V (trafo daje 23V). Zamiast R4 wstaw ~26k to zakres zejdzie do 13,5...14,4V. Po prostu do tego R4 33k dolutuj równolegle 120k i gotowe (~25,9k).
    OldSkull
    Level 28  
    że się tak spytam: co tutaj dają te tranzystory PNP i NPN? Dioda mi sugeruje, że dla pewnych przedziałów napięcia jest ona kontrolką, ale mogę się mylić.