Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

słuchawki - wyższa szkoła jazdy. jak to będzie grało?

BoA_2005 02 Mar 2008 12:33 2687 19
    BoA_2005
    Level 16  
    witam wszystkich!
    ostatnimi czasy postanowiłem wzbogacić mój sprzęt audio o słuchawki. po wielogodzinnym odsłuchu wybór padł na sennheiser HD 555

słuchawki będą grały przez wieżę 'Aiwa NSX-v70' podłączoną pozłacanym kabelkiem do karty dźwiękowej 'Creative Sound Blaster Live'.
    Moje pytanie: jak to będzie grało? czy warto coś zmienić? dodam, że zależy mi na jakości dźwięku.

Zgodnie z Regulaminem p.10.11 umieszczanie linków do aukcji internetowych jest niedozwolone. Link'a usunąłem.
    (MatyAS)
    dybas
    Level 38  
    Do słuchawek nie ma się o co przyczepić. Marzenie. Ale o jakiej jakości
    mówisz, jeżeli źródłem ma być komputer lub wieża. To nieporozumienie.
    Tylko CD/DVD oraz wzmacniacz zintegrowany.
    Anonymous
    Anonymous  
    BoA_2005
    Level 16  
    szaman, o jakim wzmacniaczu mówisz? słuchawkowym? czy uważasz, że warto zamiast wieży podstawić wzmacniacz słuchawkowy? czy taki byłby dobry?
    behringer_microamp_ha400.

Link do aukcji internetowej jako nietrwały-usunąłem.
    (dj-MatyAS)
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    kam223
    Level 20  
    Co da świetny pośrednik do złego towaru? Nawet najlepszy pośrednik go nie polepszy, tak samo tu. Można rzeczywiście przepuścić przez wzm z korektorem, dla uformowania najlepszej dla siebie barwy dzwięku. Niemniej słuchawki warte swojej ceny, pomijając walory odsłuchowe, są bardzo wygodne, nawet po kilku godzinach nie męczą. Grają dość liniowo, lekko podbite okolice 40Hz (co mi praktycznie w ogóle nie przeszkadza) Mają możliwość wymiany poszczególnych podzespołów jak welury, kabel itd które ulegają zużyciu.
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Szaman czemu wypowiadasz się na temat o którym nie masz pojęcia? Chyba nigdy nie słuchałeś dobrej karty dźwiękowej.

Najlepiej będzie jak darujesz soobie wzmacnianie dźwięku przez wieże. Live bez problemu wysteruje te słuchawki, ale dobry wzmacniacz słuchawkowy nie zaszkodzi.
    Malas1984
    Level 29  
    Powiem szczerze- jeśli ma się dobrą kartę dźwiękową w PC to jest dobrze ;-), dla mnie to jeszcze by się jakaś dosatkowa korekcja przydała no i wcześniej wzmacniacz o , którym napisał "chaka" by było troszkę więcej mocy i jakiś zapas do odpowiedniego wysterowania słuchawek. Pozdro.
    Anonymous
    Anonymous  
    BoA_2005
    Level 16  
    a więc wieża dopada? tzn. pogorszy jakość sygnału? zobaczę jak będzie grało prosto z karty, a jak za pośrednictwem wieży, jeśli jakość mnie nie zadowoli, pomyślę o wzmacniaczu do słuchawek. na razie czekam na same słuchawki, ale to dopiero po 10-tym marca (wypłata :P)
    Anonymous
    Anonymous  
    joy_pl
    VIP Meritorious for electroda.pl
    s_z_a_m_a_n wrote:
    Co do wysterowania to też nie jestem całkiem pewien, takie słuchawki już potrzebują chyba większego sygnału

Quote:
    Dane techniczne:
    •pasmo przenoszenia: 15-28000 Hz
    •impedancja: 50 Ohm
    •THD: <0,2%
    skuteczność: 112 dB
    •waga bez kabla: ok. 260 g
    •wtyk: 6,3 mm z adaptorem 3,5 mm
    •kabel 3 m z miedzi OFC
    •gwarancja: 24 miesiące

No raczej nie.
    Radiowiec 2
    Level 31  
    Witam! Kolego - żaden eksperyment nie będzie udany dopóki się go nie wypróbuje . Osobiście polecał bym Ci wzmacniacz od Toski plus dobre słuchawki . Ale nie kupuj takich oszczędnościowych bez pełnej muszli to zupełny chłam . Jak ktoś próbował takie słuchawki do kompa i wzmaka to pomyłka techniczna . Tylko pełna muszla która chowa całe ucho . Osobiście polecam wzmacniacz od Toski . Jeżeli chcesz to Ci podpowiem jak zmodyfikować by mniej szumiał . Podłączasz to cudeńko do kompa , regulatorem w komputerze ustawiasz minimalne ( optymalne ) wzmocnienie i reszte regulujesz na wzmacniaczu . ( tak aby przesteru nie było ) Jeżeli wzmak chodzi na kompie z głośnikami to będzie i ze słuchawkami . Nawet lepiej bo na głośnikach nie usłyszysz tego co na dobrych słuchawkach . Powodzenia !
    Radiowiec 2
    Level 31  
    Witam ! Co do słuchawek polecam Ci SBC 484 Philipsa . Sam używam i lepszych nie trzeba . Ideałem byłyby oczywisćie słuchawki w których mieści się całe ucho , takie jak ma Polskie Radio w studiu . za te musiał byś jednak drogo zapłacić . Pozdrawiam !
    Radiowiec 2
    Level 31  
    Jasne że nie ! Tyle że Senheissera nie znam , a Philipsa tak . Dla mnie już to wystarczy , gdyby mnie ktoś "poszczuł " Senheisserem to pewnie też bym to kupił . Pozdrawiam !