zdjąłem - klapka jest otwierana za pomocą dźwigni sterowanej przez cewkę elektromagnesu - cewka sprawna (podałem napięcie i klapka się otworzyła). Patrząc na cewkę z prawej strony jest jakieś ustrojstwo coś w rodzaju tłoczka sprzężone z dźwignią - może to blokuje "chęć" przesunięcia ruchomego rdzenia cewki? wstawiłem zdjęcie
przewody ... można sprawdzić ale małe prawdopodobieństwo bo oryginalnie zakute a prąd w cewce znikomy? może to wina programatora = sterownika? brak impulsu?
A jednak sprawdz czy jest przejscie z elektromagnesu do modułu(na załamaniu drzwi potrafią czasem przewody się łamać), jeśli jest ok, to moduł do wgładu, a w nim element wykonawczy dla tego elektromagnesu....
Zamiast się głupio pytać - pomyślałem i po problemie. Może komuś się przyda - tłoczek z prawej strony jest napełniony środkiem nabłyszczającym którego było pewnie za mało, więc dolałem. Ponadto dźwignia tego tłoczka sprzężona z dźwignią klapki proszku posiada regulację mimośrodową - przez obrót plastikowej śruby obniżyłem widełki blokujące tłoczek elektromagnesu cewki. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!