Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Philips 21CN4462

flapo213 04 Jan 2004 19:43 1491 5
    flapo213
    Level 21  
    Witam. Mam problem z tym telewizorem. Kiedyś odbierał ok ale od jakiegoś czasu prawie każdy program TV jest odbierany bardzo niewyraźnie, tzn. dźwięk strasznie trzeszczy pierdzi czy coś takiego nie wiem dokładnie jak to opisać, natomiast obraz jak się go od razu włączy to tak dosłownie 1 sekundkę jest ok a później jest niezaciekawy tak jaby się rozstrajał. Ja się stroi obraz to niby jest ok lecz jak się go da do zapisu do pamięci to traci i dźwięk i obraz. Zdarza się tak że jak przerzce na jakiś kanał np Discovery civilisation to tylko 1 sekunda jest ok a później jedeynie szum zarówno obrazu jaki i dźwięku (jakby był wogóle nienastrojony). Nie odbieram również nowych stacji (na nowym TV wszystko działa ok wszystkie stacje łapie). Jeśli istnieje jakaś możliwość przestrojenia głowicy bądź zamówienia nowej w rozsądnej granicy cenowej to byłbym bardzo tym zainteresowany. TV nie jest nowy. Mam róweniż podobny problem z magnetowidem były one kiedyś sprowadzone ale bardzo dawno z zagranicy. Nie wiem może tam jest jakiś inny system czy coś. Za wszelkie wskazówki z góry dzięki. Pozdrawiam
    tel12
    Level 16  
    Zajmij się pcz najprawdopodobniej jest odstrojona.
    zdzich42
    Level 41  
    prawdopodobnie delikatne!!!!! podstrojenie cewki w p.cz rozwiąże problem. Jeśli usterka sie powtórzy nic tylko wydłubać pika z filtra i przylutować nowy około 20 -30 pF
    flapo213
    Level 21  
    Witam. Walczę z tematem zaciekle ale rgulacje nic nie pomogły. A raczej odwrotnie teraz szumi mi jedynka i dwójka. Najgorszy problem jest na polsacie i tvn i tv4 tu już lipa strasznie trzeszczy a szczególnie jak się jakiś film kończy i zaczynają sie napisy końcowe wtedy to już tylko "pierdzenie" i zero normalniej muzyki czy dźwięku. Znikną białe napisy i wraca mniej więcej do normy. Proszę pomóżcie. Być może ktoś wie jak wejść w tryb serwisowy w tym telewizorze. Tor pcz jest ok. Znajomy serwisant powiedział mi że padły mi kondensatory blokujące właśnie takie dodane napisy w jakimś tam kolorze.
    tel12
    Level 16  
    Widzę, że walczysz z nim przez cały rok. Z tego co teraz piszesz to masz do roboty fonię tzn. do wymiany albo filtry SFM 6,5 albo falę pow. lub fonię równoległą jeśli jest to telewizor przywieziony z zachodu.
    zdzich42
    Level 41  
    Wymień wszystkie kondensatory elektrolityczne w p.cz. Miałem niedawno dokładnie ten sam przypadek. Pomogło. Porada dotyczy tego co piszesz w pierwszym poście dotyczącym niepoprwnego obrazu. Resztę (fonia) napisał kolega wyzej.