Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ricoh Aficio 1045 sc 304 - za wysok napięcie ładowania rolki

03 Mar 2008 08:51 2079 7
  • Specjalista - kserokopiarki
    Witam, od kilku dni walcze z takim problemem. Maszyna sama sobie podnosi napięcie ładowania rolki na 2000v, i co kilka, kilkadziesiat kopii wywala sc 304. Podmieniony zespól bębna (zrobiona inicjalizacja id sensora), wymieniony developer. Nic nie pomaga. Po ręcznej nastawie napięcia (1500-1600v), kopia jest ok, ale po wyłaczeniu maszyny, albo po kilku kopiach wszystko wraca i ponownie wywala sc 304. Jak wyłączyć kontrole id sensora??
    Pozdrawiam horse
  • Poziom 25  
    Jeżeli po inicjacji ID sensora odczyt jest ok, a bęben nie ma dużego przebiegu, i problem dalej występuje, to sprawdź dokładnie płytę zasilacza, czy nie ma zimnych lutów, ja miałem taki problem.
    Powodem może też być deformacja listwy, na której jest ID sensor, sprawdź odległość ID sensora od bębna i porównaj ją w innej kopiarce.
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    W moim przypadku był błąd w oprogramowaniu maszyny. Po wgraniu nowego oprogramowania, ściągniętego z innej maszyny objawy przeszły.
    Sprawdzę jeszcze program serwisowy wyłączenia pomiaru, bo teraz nie pamiętam, ale tam była ustawiona częstotliwość pomiaru, co ile kopii pomiar. default - 1000, ustawiłem chyba na 0. Ale to było tylko chwilowe rozwiązanie.
    Dam z tym jeszcze znać. Ile wynoszą Vsp, Vsg...?
    pozdrawiam
  • Specjalista - kserokopiarki
    Jutro sprawdzę i odpiszę.
    Pozdrawiam horse
  • Poziom 27  
    Jezeli maszyna ma kontroler wydruku odepnij go i zobacz jak sie zachowa
  • Poziom 20  
    cezar80 napisał:
    Jezeli maszyna ma kontroler wydruku odepnij go i zobacz jak sie zachowa

    W AF 1045 kontroler drukarki jest kontrolerem kopiarki. To "płyta główna".Opcja drukarki to mały DIMM.
  • Specjalista - kserokopiarki
    Witam wszystkie opcje sprawdzone, łącznie z podmianą całej listwy z czujnikiem. Odczyty prawidłowe, płyty posprawdzane. Po wyłączeniu kontroli plamki. kopiarka pracuje prawidłowo, nie wywala kodów, ale domyślam sie, że to rozwiązanie tymczasowe. Podmiana oprogramoania, również nie przyniosła rezultatów. Na razie działa, ale jakby ktoś jeszcze miał jakies sugestie, to chętnie "wysłucham".
    pozdrawiam horse
  • Poziom 23  
    Mówiąc oprogramowanie, miałem na myśli nvram.