Co oznaczaja koncowe literki przy typie lasera a,b,c? Cym sie rozni KSS 210 a od KSS 210b albo Kss210c? ktory z nich jest najlepszy? chy mozna stosowac je zamiennie?
Zamienników szukam pytając w hurtowni gdzie się zaopatruję.(np w NorthService znają się na rzeczy)
Litera A.....F najczęściej oznacza wykonanie(np inne wtyczki itp) ale nie zawsze.Staram się montować lasery oryginalne(czytaj droższe).Chińskie b.tanie montuję na wyraźną prośbę klienta.Np w North laser KSS240 kosztował ok 180 zł a to samo chińskie ok 80zł.Niby to samo ale myślę że z jakiegoś powodu jest różnica w cenie.Kiedyś gdzieś zamówiłem b tani laser (chiński) bodajże KSS210 i otrzymałem dobrze zapakowaną przesyłkę ale z odklejonym zespołem czytającym czyli lipa.
Niedoczytałeś, niemal napewno mają inne wyjścia (wtyczki, taśmę).
Ale zdarzają się wyjątki w regule. A firmy handlujące wiedzą z doświadczenia klientów co czym można zastąpić. A co oznaczają literki to pewnie nawet chińscy mędrcy nie wiedzą. Napewnio nie jakość ...
Wiem czym się różnie KSS213B od KSS213C... Jeden ma zworę zrobioną kroplą cyny, a drugi ma tylko punkty lutownicze (bez kropli cyny). Poza tym identyczne.
kupilem kedys kss210a i 210b oba mialy kropke cyny zabezpieczajaca przed ladunkami elektrostarycznymi 0 oba rowniez maja identyczne wejscia na kable - wlasciwie wyglad nie wiele sie rozni a jednak jeden mial A a drugi B
Aż tak głęboko o nigdy nie wnikałem. Ale faktem jest też że akurat w tym przypadku KSS210 to większość firm proponują A za B i na odwrót. Znam jeszcze kilka podobnych przypadków.
Krople cyny posiadaja wszystkie kss-y serii 2xx (210,212,213... oprocz 240 i mozliwe ze jakis innych),to ze nie ma zworki znaczy,ze laser byl juz przez kogos "dotykany" lub pochodzi ze sprzetu i byl fabrycznie w nim zamontowany,a jak by sprzedany,to mozliwe,ze pochodzi z "tasmy". Nie dokonca wiem,co oznaczaja litery,ale mysle,ze chodzi o sposob wykonania. np.kss-213F,rozni sie od kss-213b tym,ze ma klapke "zntykurzowa". Jezeli chodzi o kss-213 to zamiennie uzywalem roznych literek od B do F . Podobno litera w kss-210 oznacza w jakim sprzecie ma zastosowanie,maja rozne cewki. Ale taki jest fakt,ze chyba nikt nie wie co na 100% oznaczaja wszystkie te literki
Kss210a stosowany jest w sprzęcie stacjonarnym (wieże) , Kss210b w sprzęcie przenośnym ( radiomagnetofony) a może zamiennie , niestety dokładnie juz nie pamiętam, wyczytałem kiedyś to w Serwisie Elektroniki. Nie wiem do czego mogą odnosić się inne wyznaczniki tzn. "c" , "f" .... . Na pewno mają jakieś przełożenie na parametry mechaniczno-optyczno-elektryczne ( np. obecność tzw. klapki antykurzowej). Natomiast nie spotkałem się z tym aby literki te odnoszone były do stosowanych wtyczek czy też zabezpieczenia przed ładunkami elektrostatycznymi(np. laserySFP101 nie mają wyróżników literowych na końcu a znam trzy rodzaje złącz które są w nich stosowane). Wydaje mi się że bez kart katalogowych producentów tematu tak naprawdę nie zgłębimy do końca. Może ktoś z przeglądających ma takie karty i opublikuje je na forum , gdyż temat był już w taki czy inny sposób wałkowany a jednak wciąż wraca . Aby poznać inne posty na ten temat użyj funkcji "szukaj". Pozdrawiam.