logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dostęp do partycji NTFS, która jest teraz RAW na dysku WD5000AAKS?

Artek+ 03 Mar 2008 19:15 10516 13
REKLAMA
  • #1 4869991
    Artek+
    Poziom 10  
    Witam,
    moj problem polega na utracie dostepu do partycji rozszerzonej(?) system rozpoznaje ja jako RAW, czyli z tego co sie zdolalem zorientowac nie widzi poprzedniego systemu plikow (NTFS). Zauwazylem, ze problem byl czesto
    poruszany w Sieci, takze na tym Forum. Jednak proponowane rozwiazania mi nie pomogly, a niektorych nie chcialem wykonywac bez konsultacji z kims obeznanym. Do awarii doszlo w nastepujacy sposob: zainstalowalem system na zupelnie nowym dysku (WD7500AAKS podzielony na dwie partycje 100 i 600 MB), dopiero po skonfigurowaniu systemu podpialem starszy dysk WD5000AAKS podzielony 40 i 426 MB. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale druga partycje (w nowym dysku) zalozylem juz po instalacji za pomoca Windowsowego "Zarzadzania dyskami" i byc moze drugi byl juz wtedy podpiety (ale jego partycji nie ruszalem). Po ktoryms z kolei zwyklym (zamierzonym) restarcie komputera druga partycja, drugiego dysku przestala byc rozpoznawana jako NTFS i dalej typowo: Win proponuje formatowanie, system plkow to RAW itp. To co mnie dodatkowo niepokoi to fakt, ze cale partycje sa zaszyfrowane - programem Drive Crypt. Podkreslam, ze od strony szyfrowania wszystko jest zrobione jak nalezy tzn haslo jest prawidlowe, odpowiednie klucze sa wczytane a pierwsza partycja drugiego dysku jest widoczna (zaszyfrowana tym samym kluczem co ta "zagubiona"). Drive Crypt szyfruje cale partycje i po zalogowaniu uprawnionego uzytkownika, dziala "przezroczyscie" ja to tak rozumiem, ze uprawnione zalogowanie upowaznia caly system do dostepu do szyfrowanych dyskow, w praktyce wyglada to tak jakby szyfrowania nie bylo - programy sobie pisza po dyskach - wszystko dziala jak bez szyfrowania. Pisze o tym dlatego, ze obawiam sie, ze wszystkie programy
    uruchamiane spod DOS i podobnych, nie beda mialy odpowiednich uprawnien do czytania tej partycji, ale moze sie myle...

Do tej pory robiłem:
    TestDisk - tylko analiza, bez zapisywania czegokolwiek, status bootsektora: BAD
    Easy Recovery Pro - probowałem odzyskac partycje na inny dysk, rezultat zerowy
    Get Data Back - w trakcie przeszukiwania niby widzial okolo 19 tysiecy plikow (powinno byc okolo 1,5 miliona - pamietam ze tyle wyswietlil skaner
    antywirusowy jakis czas temu w podsumowaniu) ale po przeszukaniu pojawia sie okno w ktorym powinny widniec odnalezione systemy plikow, ale okno jest puste...

Prosze o pomoc

Konfiguracja:
    Dyski jak wyzej (oba SATA I), obecnie uruchomiony jako systemowy WD7500AAKS
    System Win XP PRO
    Norton IS 2008
    DriveCrypt Plus Pack 3.9

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4870335
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Witam jedyne co mi przychodzi na myśl to sczytanie LBA 0-100 z tego dysku gdzie partycja znikła . Może to coś pomoże tym ,którzy trochę znają się w temacie. A program którym to można zrobić to Victoria. tu http://www.hdd-911.com/index.php?option=com_docman&Itemid=31
    Trzeba to raczej zrobić na działającym systemie przy dostępie do dysku autoryzowanym.
  • REKLAMA
  • #3 4871170
    Artek+
    Poziom 10  
    Dzieki za podpowiedz, zrobilem screenshoty, z Victorii tylko nie wiem czy to o to chodzilo... Obawiam sie klikac co popadnie, zeby nie pogorszyc sprawy, moge prosic o jakies wskazowki jak konkretnie mam odczytac potrzebne dane? Poki co zalaczam odczyt SMART i jednego testu.

• #4 4871224
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4871265
    Artek+
    Poziom 10  
    [quote="okzo"]Kolego z tego co widać to musi być mbr właśnie boot strap i partition table, 2 wpisy primary i extended. Jeżeli mamy uszkodzony boot extended lub sam boot ntfs rozszerzonej partycji może być taki problem, i na dodatek dziwnie zaczyna się extended z końca cylindru FE FF FF , chociaż wiemy, ze, przy lba znaczenia CHS są ignorowane, ale, początek i koniec maja wszystko jedno ograniczenie które mówi: ze zaczynać się musi od początku cyl a skacząc się musi na końcu cyl., [...]

Nie znam sie na tym ale moze jakies anomalie wynikaja dodatkowo z tego, ze program szyfrujacy pisze do startowych sektorow? Przykladowo ten wpis "Bootauth absent!" pochodzi od programu szyfrujacego na 100% - bootauth to jedna z jego uslug stosowana do logowania na partycje startowa jeszcze przed systemem operacyjnym.

[...]
    dla tego nie zaszkodziło by podać odczyt 83891430lba i tego 83891431lba [...]

Nie wiem czy zrobilem to prawidlowo, wpisywalem te numery w miejsce zaznaczone czerwona strzalka na pierwszym zalaczniku i klikalem "open"

Pozdrawiam

• #6 4871428
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4871825
    Artek+
    Poziom 10  
    Tak czulem, ze cos knoce...
    Teraz wklejam wedlug instrukcji, w pliku 83891430lba zamieszczam tylko ostatni ekran bo wczesniej sa same zera, w 83891431lba we wszystkich liniach od poczatku do konca sa tylko zera.

Pozdrawiam

• REKLAMA
  • #8 4873156
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Artek+ napisał:
    Teraz wklejam wedlug instrukcji

Tutaj prośba abyś zaczął wklejać screeny jako miniaturki . Nie pakuj ich jako załącznik . Zaśmieciłeś nimi jak dotąd cały temat .
    Pod tekstem jaki wpisujesz masz niebieski napis/tekst : "Załaduj zdjęcie" . Zacznij go stosować .

Pozdrawiam .
  • #9 4873251
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4873666
    Artek+
    Poziom 10  
    Oto one:

i 976768064:

Dziekuje za zainteresowanie i pozdrawiam

PS Do Bigolsena: wystarczylo powiedziec jak to sie robi, nie zauwazylem tego linka wczesniej, tym bardziej, ze przy zalacznikach jest opis sugerujacy, ze "automat" zdecyduje, czy cos wyswietli w calosci czy miniaturze (w dodatku tak jest na forum, na ktorym siedze od lat). Zrozum, prosze, ze mam zszarpane nerwy awaria i szukam szybkiej pomocy, niuanse tego forum dopiero poznajac "w locie". Jesli mi sie uda wczesniejsze zalaczniki przerobie na miniatury.

Pozdrawiam jeszcze raz
  • REKLAMA
  • #11 4875177
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Artek+ napisał:
    wystarczylo powiedziec jak to sie robi

Uważam , że to właśnie zrobiłem . Nie zgłaszałem tego jako naruszenie regulaminu .
    Teraz temat jest przejrzysty i nie rozciąga się na kilometry . Szybciej też się strona ładuje .

Pozdrawiam .
  • #12 4912730
    gecon
    Poziom 1  
    Cytat:
    Nie wiem czy to ma znaczenie, ale druga partycje (w nowym dysku) założyłem juz po instalacji za pomocą Windowsowego "Zarządzania dyskami"

Ma i to duże, nigdy nie tworze partycji, jeżeli chodzi o partycje podstawowe i rozszerzone, przy "pomocy" windowsowskiego menadżera.

Tworzy on partycje rozszerzoną bez rezerwowania 8 megowej przestrzeni na informacje odnośnie struktury tej partycji, co po jakimś czasie powoduje znikanie systemu plików.

Na przyszłość nie polecam tego typu rozwiązań.
  • #13 4912776
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4918289
    Artek+
    Poziom 10  
    Panowie, zeby byla jasnosc. Napisalem, ze zalozylem nowa partycje na nowym(!) dysku, a nie na tym, z ktorym mam problem. Bardziej chodzilo mi o to, ze dysk na ktorym sie wysypal system plikow, byl "na pokladzie" w trakcie zakladania drugiej partycji na nowym dysku.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy utraty dostępu do partycji rozszerzonej na dysku WD5000AAKS, która jest obecnie rozpoznawana jako RAW zamiast NTFS. Awaria pojawiła się po podłączeniu starszego dysku do systemu, na którym wcześniej utworzono nową partycję na innym dysku WD7500AAKS. Dyskusja koncentruje się na możliwych uszkodzeniach struktury MBR, boot sector oraz tabeli partycji, zwłaszcza w kontekście partycji rozszerzonej i jej boot sector. Sugerowane jest odczytanie sektorów LBA (m.in. 83891430, 83891431, 83891493, 976768064) za pomocą narzędzia Victoria w celu analizy zawartości i diagnozy problemu. Wskazano, że Windowsowy menedżer dysków może tworzyć partycje rozszerzone bez rezerwacji 8 MB przestrzeni na strukturę partycji, co może prowadzić do znikania systemu plików. Dyskusja podkreśla konieczność zachowania ostrożności przy operacjach na sektorach startowych oraz możliwość ingerencji programów szyfrujących, które mogą modyfikować boot sector (np. komunikat "Bootauth absent!"). Zalecane jest dokładne odczytanie i analiza sektorów startowych partycji rozszerzonej w celu odzyskania danych i naprawy struktury dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA