Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Intek M-495 brak modulacji

Krzysieksiek 03 Mar 2008 21:27 4547 16
  • #1 03 Mar 2008 21:27
    Krzysieksiek
    Poziom 20  

    Witam kolegów.
    Zakupiłem radio (jak w temacie) wersja ex. Radio miało być przygotowane przez serwis. Po rozpakowaniu (odczekałem aby radio się "zaklimatyzowało"), podpiąłem zasilanie, antenę, włączyłem radio, ustawiłem wszystkie niezbędne parametry i radyjko chodzi (jest odbiór). Brak nadawania mimo że radio sygnalizuje (dioda TX/RX i wyświetlacz) "pseudo" nadawanie. Kolor świecenia diody sygnalizacyjnej się zmienia, pobór prądu wzrasta ale brak jest modulacji. Chciałem zestroić antenę ale na mierniku (maczer) nie mam żadnych wskazań: moc, swr. Moc nadajnika jest gdzieś tracona, pytanie gdzie (na pewno nie idzie w eter)?
    Nie wiem co może być przyczyną. Czy może mieć to związek z temperaturą?, radio się nie grzeje (radiator ma temp pokojową). Końcówka mocy miała być wymieniona ze "standard" na 20W + jak sądzę kilka innych modernizacji. Na razie wstrzymuje się z rozbieraniem obudowy, bo w razie czego odsyłam radio na serwis.
    Inne opcje radia są dostępne i pracują bez zarzutów.
    Jutro postaram się skontaktować ze sprzedawcą i co on na to.
    Liczę na jakieś podpowiedzi i ewentualne sugestie.

    0 16
  • Pomocny post
    #2 03 Mar 2008 21:52
    kondensator
    Poziom 36  

    Może i dobrze (dla Ciebie i dla innych), że nie zadziałało.
    Zwróć do sprzedawcy i wymień na legalną wersję (4W) radia CB z tej serii
    (multisystem).
    Jak chcesz mieć lepszą łączność, to poczytaj o instalacjach antenowych, EMC.
    Trochę o tym pisałem, źródła też wskazywałem.
    Inwestycja w prawidłową skuteczniejszą sprawniejszą instalację antenową,
    eliminacja źródeł zakłóceń - dadzą lepsze efekty niż "mocniejsza moc"...

    0
  • Pomocny post
    #3 03 Mar 2008 22:03
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Krzysieksiek napisał:
    Końcówka mocy miała być wymieniona ze "standard" na 20W + jak sądzę kilka innych modernizacji.
    Partacz a nie serwis. Który to taki artysta? Napisz, żeby było wiadomo że trzeba go z daleka omijać.
    Michał

    0
  • #4 03 Mar 2008 22:12
    Krzysieksiek
    Poziom 20  

    Ok dzięki za szybką reakcje na problem. Wersja 20W (jest albo jej nie ma - nie ma jak sprawdzić bez zdjęcia obudowy). Konkretnie to nie jestem właścicielem tego radia. O serwisie na razie nie będę pisał. Zobaczę co panowie sprzedawcy (serwisanci) powiedzą jutro i jak ta sprawa się rozstrzygnie.
    Jeszcze raz dzięki.

    Po wstępnej rozmowie (telefonicznej) z serwisantem mam wrażenie że pan "serwisant" nie ma pojęcia na czym polega rozblokowanie. Tłumaczył mi że mam niezestrojoną antenę (antena bazowa SIRTEL2000). Ja zadałem mu pytanie jak (bez podłączenia radia) mogę sprawdzić poziom swr i moc radia (zestroić radio z anteną - przecież to niewykonalne), na co pan serwisant "...nie będę z panem na ten temat dyskutował...". Serwisant twierdzi że uszkodziłem końcówkę (hmm tylko że miernik nawet na pierwsze naciśnięcie PTT nie miał żadnych wskazań (nawet bez modulowania) to dziwne. Koszt końcówki ok 50zł (jest to wersja 4W - przystosowana do pracy 20W, jak twierdzi serwisant programowo rozblokowane).

    Radyjko odsyłam ale na koszty nie dam się naciągnąć (nie liczę kosztu przesyłki), jeśli zajdzie taka potrzeba to poświecę dzień roboczy i udam się do Nowego Sącza (serwis i firma), osobiście porozmawiać z serwisantem (hmm a może to on sprawdza radio na zasadzie dioda zmienia kolor jest RX/TX to wszystko gra).

    Będę informował jak sprawy się toczą.

    0
  • #6 05 Mar 2008 17:07
    Krzysieksiek
    Poziom 20  

    djkowal napisał:
    Serwis Maycom ?


    Tak. Kolega miał też jakieś nieprzyjemności? Ja sie zawiodłem.

    0
  • Pomocny post
    #7 05 Mar 2008 23:07
    Dulan
    Poziom 26  

    Zwykła końcówka 2078. Koszt to kilka złotych. Nie wiem czy masz radio plombowane czy nie. Jeżeli nie, to wymień we własnym zakresie, będzie taniej kosztować niż przesyłka.
    Z tymi 20Watt, to coś mi tu nieładnie pachnie. Jakim sposobem nawet po wymianie końcówki osiągniesz 20W?. Przed driver, driver trafo modulacyjne ehhh...
    Tak łatwo się nie da. Do 8-10 Watt dojedziesz, ale o 20 Watach zapomnij. Nawet Lincoln czy HR-2510 tego nie potrafi.

    0
  • #8 06 Mar 2008 08:42
    Krzysieksiek
    Poziom 20  

    Dulan napisał:
    Zwykła końcówka 2078.

    Masz rację siedzi tam tranzystor C2078, hmm czyli lipa. Sama wymiana to nie problem (jeśli trafię na dobra partię tego tranzystora). HeHe tylko gdzie ja tam znajdę te 20W.
    Prawdopodobnie w poniedziałek będę w N-Sączu, ciekawe co serwisant na to.
    Dzięki Dulan za radę, w ostateczności tak zrobię (u serwisanta na stoliku) hehe.

    0
  • #9 06 Mar 2008 11:45
    djkowal
    Poziom 15  

    Myślę, ze uwaliłeś stopień końcowy Ten 2SC2078 jest tam jako driver a końcówka to RD16HHF1 Dlatego nie masz mocy i na serwisie ci powiedzą to samo. Sprawdź to dokładnie. Pozdrawiam.

    0
  • #10 06 Mar 2008 22:09
    Dulan
    Poziom 26  

    Dokładnie 2SC2078.
    Możesz na wyjściu jako stopień końcowy zastosować w takim przypadku ten sam tranzystor. Teoretycznie większość tranzystorów mocy w.cz na pasmo CB będzie działać.
    2SC2078 jest b. tani i popularny -łatwo dostępny jako oryginał, a nie malowanka, chociać zdarzają się też pisanki.
    Jak chcesz więcej mocy, to lepiej zastosować wzmacniacz, ale tak naprawdę to najlepszym wzmacniaczem będzie dobra i dobrze zestrojona antena.
    RD16HHF1 jest drogi i niby maksymalnie do 16 Watt, ale jak na nim dojedziesz do 10W zachowując modulacją, to czapka z głowy. W takim przypadku wystarczy 2078.

    0
  • #11 07 Mar 2008 07:00
    Krzysieksiek
    Poziom 20  

    Witam kolegów. Załóżmy że padła końcówka (pewno tak jest), jeśli chodzi o wymianę to nie ma problemu, w innych radiach takie i inne operacje były dokonywane.
    Zastanawiające jest to jak zestroić radio z anteną + kabel, jeżeli nie mam "mocy na wyjściu" bo jak tylko nacisnę PTT to końcówka pada.
    Proszę o radę, bo wymienię tranzystor i sytuacja się powtórzy.
    Cyba że serwisant źle poustawiał (pocynował) zworki, widać zmiany na płytce.
    Pogadam ze znajomym który rozblokowywał Inteka tylko inny model.

    0
  • #12 07 Mar 2008 07:26
    c2h5oh
    Moderator

    Cześć.

    Wszelkie prace naprawcze dotyczące nadajnika przeprowadza się na tak zwanym "sztucznym obciążeniu". Sposób wykonania był przedstawiony na elektrodzie kilka razy.
    Będziesz miał pewność, że wyjście nadajnika jest obciążone prawidłowo.
    Koszt niewielki, roboty kilka minut, a przydatność nieoceniona.

    0
  • #13 07 Mar 2008 12:32
    djkowal
    Poziom 15  

    Zestroić antene na innym radiu i problem z głowy Nie wiem czemu nie załozycie zwykłej 790tki i jakiejś konkretnej anteny Nie wiem czy 20W ci w czymś pomoże przy marnej antenie Poza tym nie rozumie moderatora który nie interweniuje w tym temacie ponieważ wyraznie mówi sie tu o łamaniu prawa a w takich sytuacjach tematy były zamykane Może temat nie był o cb ale został zamknięty https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...esu+8900&sid=38bb22c97752a4fc1ac360511e22d3a0

    0
  • #14 07 Mar 2008 13:00
    c2h5oh
    Moderator

    Cześć

    djkowal napisał:
    ... Poza tym nie rozumie moderatora który nie interweniuje w tym temacie ponieważ wyraznie mówi sie tu o łamaniu prawa a w takich sytuacjach tematy były zamykane...


    Możesz Kolego wskazać, w którym miejscu tematu jest coś napisane, co stanowiło by łamanie prawa?

    djkowal napisał:


    Cytowany temat dotyczył przystosowania radiotelefonu do pracy poza wyznaczonymi, legalnymi pasmami. To zupełnie inna sprawa, nie mająca zupełnie związku z tym tematem.

    0
  • #15 07 Mar 2008 13:07
    djkowal
    Poziom 15  

    A cb radio 20W i osoba chcąca rozmawiać na takim radiu w Polsce to nie łamanie prawa?Moze faktycznie nie tosamo ale ale czy nie wystarczy kogoś uprzedzić ze to i to jest nie legalne a jeżeli ktoś szuka porady u kolegów znających się na rzeczy to myśle ze mozna było by pomóc a nie zbluzgac i zamknąć temat

    0
  • #16 07 Mar 2008 13:19
    c2h5oh
    Moderator

    Cześć.

    Jak na razie, nie widzę nigdzie nic na temat chęci nadawania mocą 20W.
    Są tylko pytania jak wstawić tranzystor, który by oddał 20W mocy.
    To nie jest żadne przestępstwo czy łamanie prawa.
    Radio z końcówką o mocy 20W może pracować legalną mocą 4W.

    0
  • #17 07 Mar 2008 14:29
    Krzysieksiek
    Poziom 20  

    Widzę ogromne zainteresowanie łamaniem prawa.
    Podpisałem odpowiednie deklaracje więc cała odpowiedzialność spoczywa na mnie (mimo że nie korzystam z tego radia).
    Jeżeli moderator uzna za stosowne zamknięcie tematu ja zrozumiem. Pytanie dotyczyło braku modulacji i czym to mogło być spowodowane, ewentualnie jak zapobiec takiemu zdarzeniu, ale to w pewnym sensie mamy ustalone.
    Mowa była też o sztucznym obciążeniu, takie próby też były wykonywane przed próbami z anteną - rezultat ten sam "brak mocy". Sztuczne obciążenie jest ok.
    W poniedziałek udaję się do serwisu, dam znać o przyczynach i rezultatach.

    Witam
    Po wizycie u serwisanta sprawa ma się następująco.
    RD16HHF1 był padnięty. Szybka podmiana na nowy (ważne nie poniosłem z tego tyłu kosztów, nie wliczając kosztu przejazdu), zestrojenie anteny i próba. Próby były bardzo krótkie ale wszystko było ok, do czasu. Sytuacja powtórzyła się znowu, czyli końcówka znów odmówiła posłuszeństwa, tyle że nastąpiło to już na miejscu (kawałek od domu).
    Wniosek nasuwa się jeden. Radio teoretycznie może pracować z taką mocą ale praktyka pokazuje zupełnie co innego. Nie pozostaje nic innego jak "ustawić" radio na moc nominalną 4W.
    Przyznam szczerze to ta inwestycja nie była najlepsza, jednym słowem klapa. Bardziej zadowolony jestem z pracy np Lincolna, trochę żałuję że nie dołożyło się pieniążków i można było zakupić np wspomniane wcześniej radio (to mam sprawdzone).

    Dziękuję kolegom za zainteresowanie, temat uznaję za zamknięty.

    0